اختلال حمله خواب یا نارکولپسی چیست راه های درمان

اختلال حمله خواب
ناركولپسی نوعی اختلال خواب است. این حالت با خواب آلودگی شدید و مداوم در طول روز مشخص می شود که می تواند باعث اختلال در مدرسه، کار و محیط اجتماعی شود و همچنین خطر حوادث و جراحات جدی را افزایش دهد.گرچه در مقایسه با بسیاری از اختلالات خواب نادر است، اما ناركولپسی یا اختلال حمله خواب، افراد زیادی را درگیر می کند؛ از جمله كودكان و بزرگسالان. در این مقاله به علل، علائم و درمان اختلال حمله خواب اشاره شده است.
سرفصل های مقاله
اختلال حمله خواب چیست؟
انواع اختلال حمله خواب
ناركولپسی نوع 1
ناركولپسی نوع 2
اختلال حمله خواب چقدر شایع است؟
علائم نارکولپسی چیست؟
علائم اختلال حمله خواب در کودکان
درمان های اختلال حمله خواب چیست؟
رویکردهای رفتاری در درمان اختلال حمله خواب
برنامه ریزی برای چرت کوتاه
داشتن بهداشت خواب سالم
اجتناب از الکل و سایر داروهای آرامبخش
رانندگی با احتیاط
مصرف یک رژیم غذایی متعادل
ورزش
پشتیبانی
داروها برای درمان اختلال حمله خواب
درمان ناركولپسی و كودكان
نتیجه گیری

اختلال حمله خواب چیست؟

اختلال حمله خواب یا نارکولپسی، نوعی اختلال است که فرایندهای خواب و بیداری را مختل می کند.علامت اصلی آنخواب آلودگی بیش از حد در روز (EDS) استکه به این دلیل رخ می دهد که مغزقادر به تنظیم صحیح بیداری و خواب نیست.

خواب طبیعی طی چندمرحلهآشکار می شود. در ناركولپسی، خواب نامنظم است و اغلب طی چند دقیقه پس از به خواب رفتن شروع می شود كه این امر خیلی زودتر از حد معمول است.

REM یا حرکت سریع چشم که یکی از آخرین مراحل خواب است، به دلیل تغییراتی در مغز که باعث اختلال در عملکرد خواب می شود، به سرعت در افراد مبتلا به ناركولپسی اتفاق می افتد. این اختلالات همچنین باعث خواب آلودگی در روز و سایر علائم نارکولپسی می شود.

انواع اختلال حمله خواب

با توجه بهطبقه بندی بین المللیاختلالات خواب،دو نوع حمله خواب وجود دارد: حمله خواب نوع 1و نوع 2.

ناركولپسی نوع 1

اختلال حمله خواب نوع اول، با علائم کاتاپلکسی همراه است، که از دست دادن ناگهانی تن عضله است.NT1 قبلاً به عنوان “ناركولپسی با كاتاپلكسی” شناخته می شد.

همه بیمارانی که با NT1 تشخیص داده می شوند، دوره های کاتاپلکسی را تجربه نمی کنند.NT1 همچنین می تواند زمانی تشخیص داده شود که فرد دارای سطح پایین هیپوکرتین -۱ باشد، ماده شیمیایی در بدن که به کنترل بیداری کمک می کند.

ناركولپسی نوع 2

اختلال حمله خواب نوع دوم، قبلاً به عنوان “ناركولپسی بدون كاتاپلكسی” شناخته می شد.افراد مبتلا به NT2 علائم مشابه بسیاری با NT1 دارند، اما کاتاپلکسی یا سطح پایین هیپوکرتین 1 ندارند. اگر بعداً فرد مبتلا به NT2 دچار کاتاپلکسی یا سطح پایین هیپوکرتین 1 شود، می توان تشخیص او را در NT1 طبقه بندی کرد.تخمین زده می شود که این تغییر در تشخیص در حدود 10٪ موارد باشد.

اختلال حمله خواب چقدر شایع است؟

اختلال حمله خواب نسبتاً نادر است.NT1 بین 20 تا 67 نفر در هر 100000 نفر در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد.با توجه به یک مطالعه، اختلال حمله خواب نوع اول، دو تا سه برابر شایع تر از نوع دوم است. اختلال حمله خواب، تقریباًبه طور مساوی در مردان و زنانرخ می دهدو می تواند کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار دهد.ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما مشخص شده است که شروع آن در حدود 15 سالگی و حدود 35 سالگی است.

علائم نارکولپسی چیست؟

علائم ناركولپسی می تواند اثرات چشمگیری در طول شبانه روز و شب داشته باشد.شایعترین علائم عبارتند از:

خواب آلودگی بیش از حد، علامت اصلی بیماری نارکولپسی است که همه افراد مبتلا به این اختلال را تحت تأثیر قرار می دهد.خواب آلودگی شدید اغلب باعث از بین رفتن توجه می شود.

اختلال حمله خواب

تلاش برای جلوگیری از خواب آلودگی می تواند باعث ایجاد رفتارهای خودکار شود که فرد از آن بی اطلاع است.به عنوان مثال، یک دانش آموز در کلاس ممکن است به نوشتن ادامه دهد اما در واقع فقط صفحه را خط خطی می کند.

تکه تکه شدن خواب در افراد مبتلا به اختلال حمله خواب شایع است و ممکن است در طول شب باعث شود افراد چندین بار بیدار شوند.سایر مشکلات خواب آزار دهنده مانند حرکات اضافی جسمی و آپنه خواب نیز دیده می شود.

درافراد مبتلا به اختلال حمله خواب، فلج خواب بیشتر است. فلج خواب احساسی است كه فرد قادر به حركت نیست و هنگام خوابیدن یا بیدار شدن اتفاق می افتد.

  • توهمات مربوط به خواب

تصاویر می توانند هنگام خوابیدن (توهم های خواب آور) یا هنگام بیدار شدن از خواب ایجاد شوند.این مورد ممکن است همراه با فلج خواب باشد، که می تواند بسیار آزار دهنده یا ترسناک باشد.

کاتاپلکسی کاهش ناگهانی کنترل عضلات است.این فقط در افراد مبتلا به NT1 اتفاق می افتد.یک قسمت از کاتاپلکسی اغلب در پاسخ بهاحساساتمثبتمانند خنده یا شادیرخ می دهد.کاتاپلکسی به طور معمول دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار می دهد و از چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد.برخی از افراد مبتلا به NT1 فقط چند بار در سال کاتاپلکسی دارند، در حالی که برخی دیگر می توانند روزانه دوازده قسمت یا بیشتر داشته باشند.

نارکولپسی همچنین می تواند تعدادی از علائم دیگر را ایجاد کند، از جمله:

علائم اختلال حمله خواب در کودکان

بین علائم نارکولپسی در کودکان و بزرگسالان همپوشانی قابل توجهی وجود دارد، اما تفاوت های مهمی نیز وجود دارد. در کودکان، EDS یا خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، بیشتر بهعنوان بی قراری یا تحریک پذیریظاهر می شود، که ممکن است به عنوان یک مشکل رفتاری تفسیر شود.در شب، كودكان مبتلا به ناركولپسیممكن استحین خوابحركات بدنی فعالتری داشته باشند.

این مقاله هم بخوانیددرمان افسردگی با نوروفیدبک

درمان های اختلال حمله خواب چیست؟

هیچ درمانی برای ناركولپسی نوع 1 یا نوع 2 وجود ندارد. اهداف درمان اختلال حمله خواب، بهبود ایمنی بیمار، كاهش علائم و افزایش كیفیت زندگی است.

برای بسیاری از افراد مبتلا به نارکولپسی، این بیماری به طور کلی با گذشت زمان پایدار می ماند.در بعضی موارد، علائم خاصی ممکن استبا سنبیمار بهبود یابدو به ندرت، بهبود علائمممکن است خود به خودرخ دهد. تاکنون، کارشناسان نمی دانند که چرا این بیماری در افراد مختلف به طور متفاوتی بروز می کند.

درمان NT1 و NT2 مشابه است با این تفاوت که NT2 شامل مصرف بالقوه هیچ دارویی برای کاتاپلکسی نیست.

ترکیبی از رویکردهای پزشکی و رفتاری می تواند به طور قابل توجهی اختلال حمله خواب را کنترل کند، اما علائم را به طور کامل از بین نبرد.برخی از سطح EDSبا وجود درمانبه طور معمولادامه دارد. تمام روش های درمانی باید تحت هدایت پزشکی انجام شود که بتواند به بهترین وجه برنامه درمانی را متناسب با شرایط خاص بیمار تنظیم کند.

رویکردهای رفتاری در درمان اختلال حمله خواب

رویکردهای رفتاری اشکال درمانی غیر پزشکی هستند و روش های مختلفی وجود دارد که می توان آن ها را در عادت های روزمره افراد مبتلا به نارکولپسی گنجاند.

  • برنامه ریزی برای چرت کوتاه

از آن جا که چرت کوتاه برای افراد مبتلا به نارکولپسی طراوت بخش است، چرت زدن در طول روز می تواند EDS را کاهش دهد.

  • داشتن بهداشت خواب سالم

برای مقابله با کم خوابی در شب، افراد مبتلا به نارکولپسی می توانند از عادت های خوب خواب بهره مند شوند.بهداشت خوب خواب شامل یک برنامه خواب ثابت (برای زمان خواب و بیدار شدن از خواب)، یک محیط خواب با حداقل حواس پرتی و اختلال و استفاده محدود از وسایل الکترونیکی قبل از خواب است.

  • اجتناب از الکل و سایر داروهای آرامبخش

هر ماده ای که در خواب آلودگی نقش داشته باشد، ممکن است علائم نارکولپسی در روز را بدتر کند.

  • رانندگی با احتیاط

افراد مبتلا به نارکولپسی باید در مورد رانندگی ایمن با پزشک صحبت کنند.چرت زدن قبل از رانندگی و پرهیز از رانندگی های طولانی یا یکنواخت نمونه هایی از اقدامات برای بهبود ایمنی است.

  • مصرف یک رژیم غذایی متعادل

افراد مبتلا به نارکولپسی بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند که باعث می شود خوب غذا خوردن بخشی مهم از سلامت کلی آن ها باشد.

  • ورزش

تحرکداشتن می تواند به جلوگیری از چاقی کمک کند و باعث بهبود خواب شبانه شود.

  • پشتیبانی

گروه های پشتیبانی و متخصصان بهداشت روان می توانند سلامت عاطفی را ارتقا دهند و خطرات ناشی از ترک اجتماعی، افسردگی و اضطراب را در افراد مبتلا به نارکولپسی خنثی کنند.

اختلال حمله خواب

داروها برای درمان اختلال حمله خواب

اگرچه رویکردهای رفتاری غالباً مفید هستند، اما بیشتر افراد مبتلا به اختلال حمله خواب نیز برای کمک به کنترل یک یا چند علائم تحت درمان دارویی قرار می گیرند. داروها برای نارکولپسی اغلب باعث بهبود علائم می شوند، اما همچنین می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند.این داروها نیاز به نسخه دارند و باید با دقت و طبق دستورالعمل های پزشک و داروساز استفاده شوند.

برخی از داروهای معمول که برای نارکولپسی تجویز می شوند عبارتند از:

این دو داروی محرک بیداری از نظر شیمیایی مشابه هستند و به طور معمول اولین درمان برای EDS هستند.

این دارو نوعی آمفتامین است که می تواند EDS را کاهش دهد.

این دارو در سال 2019 توسط FDA تأیید شده است واثرات قابل مقایسه ای را بر روی EDS داشته است.

این دارو می تواند باعث کاهش کاتاپلکسی، EDS و اختلالات خواب شبانه شود، اما ممکن استهفته ها طول بکشد تا بر خواب آلودگی شدیدتأثیر بگذارد.

داروی pitolisantتوسط FDA در سال 2019 تأیید شده است، داروی تقویت کننده بیداری است که همچنین تأثیر مثبتی بر کاتاپلکسی دارد.

همه داروها برای همه بیماران موثر نیستند و برخی از بیماران ممکن است عوارض جانبی آزار دهنده یا تداخل با داروهای دیگر را تجربه کنند.همکاری نزدیک با پزشک می تواند به شناسایی دارو و دوز با بهترین توازن در فواید و جنبه های منفی کمک کند.

درمان ناركولپسی و كودكان

درمان برای کودکان مبتلا به نارکولپسی مانند درمان در بزرگسالان است، اما ممکن است اقدامات احتیاطی بیشتری در هنگام انتخاب داروها و دوزهای آن ها انجام شود.قبل از شروع استفاده از داروهای محرکتوسط کودکان، ارزیابی قلب و عروقتوصیه می شود.

نتیجه گیری

اگرچه هیچ درمانی برای ناركولپسی وجود ندارد، اما برخی از ناتوان كننده ترین علائم می توانند از طریق داروها كنترل شوند.با درمان علائم اختلال حمله خواب، می توان از دفعات و شدت حملات خواب به شدت کاست.باز هم، بهتر است برای دوره های درمانی و گزینه هایی در این زمینه با یک پزشک / متخصص پزشکی صحبت کنید.همچنین تغییراتی در سبک زندگی وجود دارد که می تواند به کسانی که از حملات خواب رنج می برند کمک کند. مواردی مانند پرهیز از کافئین، الکل و نیکوتین، کاهش مصرف وعده های غذایی سنگین، رعایت بهداشت خوب خواب، ورزش و استفاده از برنامه خواب روزانه ممکن است به حداقل رساندن خطر اختلال در خواب و خستگی کمک کند.

اختلال حمله خواب چیست؟

اختلال حمله خواب یا نارکولپسی، نوعی اختلال است که فرایندهای خواب و بیداری را مختل می کند

درمان های اختلال حمله خواب چیست؟

هیچ درمانی برای ناركولپسی نوع 1 یا نوع 2 وجود ندارد. اهداف درمان اختلال حمله خواب، بهبود ایمنی بیمار، كاهش علائم و افزایش كیفیت زندگی است.

آیا افراد مبتلا به نارکولپسی باید رژیم غذایی متفاوتی داشته باشند؟

افراد مبتلا به نارکولپسی بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند که باعث می شود خوب غذا خوردن بخشی مهم از سلامت کلی آن ها باشد.



#‌افسردگی #‌روانشناسی منبع: روانشناسی روان آرام

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

خانواده اولین و مهم‌ترین بافت اجتماعی را برای رشد فرد فراهم می‌سازد. روش‌هایی كه والدین در تربیت فرزندان خود به كار می‌گیرند، نقشی اساسی در تأمین سلامت روانی فرزندان آنها خواهد داشت به‌طوریکه اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده‌ی رفتارهای است.

6 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان پانیک کتابی است به زبان ساده درباره حملات پانیک. در این کتاب در ابتدا خواننده با ساختار پانیک و دلایل ایجاد آن آشنا می شود

5 روز پیش

فرزندپروری مبتنی بر ترس می تواند بر رشد، سلامت روان و رابطه شما با فرزند شما تأثیر بگذارد.

6 ماه پیش

کتاب صوتی وسواس: کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری- عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی در مردادماه سال ۱۳۹۹ نگاشته شد. این کتاب راهنمایی جامع برای...

5 روز پیش

اختلال اضطراب فراگیر (GAD) چیست؟ علائم و نشانه های GAD، درمان اختلال اضطراب فراگیر، دارودرمانی برای اضطراب

5 ماه پیش

کتاب صوتی پورنوگرافی لذت ممنوعه را می توانید از طریق فروشگاه سایت دکتر سنایی تهیه کنید. همچنین از طریق شماره واتس آپ 00989034733009 نیز می توانید سفارش...

5 روز پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

5 ماه پیش

اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار می شود. دوره‌های شیدایی و هیپومانیک نشانه اصلی این بیماری هستند و اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره‌های افسردگی نیز دارند. این بیماری با داروها، رواندرمانی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها قابل کنترل […]

5 ماه پیش

ترس از مجازات، آبرو و یا مورد بازخواست قرار گرفتن باعث می شود تا کودک و نوجوان از گفتن حقایق سر باز زند و گرایش به دروغگویی در آن ها شدت می یابد.

6 ماه پیش

بیشتر...