سلامت نیوز |
1 ماه پیش

گرمازدگی راهکارهای مراقبتی سلامت نیوز

گرمازدگی چیست؟

وقتی بدن‌تان بیش از حد گرم شود ( در حدود 40 درجه سانتیگراد ) و نتواند خودش را خنک کند ، گرمازدگی یا آفتاب زدگی رخ می‌دهد و بیشتر در روزهای گرم و مرطوب و زمانی اتفاق می‌افتد که فعالیتتان افزایش یافته و بدن‌تان عرق می‌کند و نمی‌تواند این رطوبت را از دست بدهد. لازم به توضیح است که غده هیپوتالاموس مغز کنترل بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تنظیم دمای مرکزی بدن را ( در حدود 37 درجه سانتیگراد ) بر عهده دارد و زمانی که بدن گرمای بیشتری نسبت به گرمایی که آزاد می کند ، دریافت نماید ، دمای بدن از 37 درجه بالاتر رفته و نمی تواند خود را خنک کند.

در این شرایط گرمازدگی می تواند شامل با تشنج ، گیجی ، افت فشار و کاهش هوشیاری همراه باشد و در صورت عدم درمان حتی باعث تهدید زندگی شده و به کما ، آسیب مغزی ، نارسایی اندام و مرگ ختم شود. از عواملی که می تواند خطر گرمازدگی را افزایش دهد ، کم آبی بدن ، آقایان ، نوشیدن الکل ، داروهایی مانند آرامبخش ها یاداروهای قلب، و یا فشارخون که بر تنظیم دمای بدن تاثیر گذارند ، ابتلا به بیماری های خاص نظیرفیبروز کیستیککه بر توانایی بدن برای تعریق تاثیر گذار است ، ابتلا به مشکلاتی مانند بیماریهای ریوی یا کلیوی و کبدی ، اختلالاتتیروئید، مشکلات قلبی ، اختلال خواب و عروق ، تب بالا ، اضافه وزن ، پوشیدن لباس تنگ ، شرایط بدنی ضعیف و سابقه گرمازدگی در گذشته را می توان نام برد.

انواع گرمازدگی

  1. گرمازدگی ناشی از فعالیت : زمانی که فعالیتهای فیزیکی فرد بیش از حد باشد در حالیکه هوا گرم و مرطوب است در عرض چند ساعت این نوع گرمازدگی رخ می دهد.
  2. گرمازدگی کلاسیک یا بدون فشار : این نوع گرمازدگی در اثر افزایش سن یا ابتلا به بیماریهای زمینه ای در طی چند روز اتفاق می افتد.

علائم گرمازدگی را بشناسید :

از علائم گرمازدگی می توان به تشنگی شدید و عرق زیاد که بعد از توقف فعالیت ادامه پیدا کند (در گرمازدگی ناشی از فعالیت بیشتر دیده می شود) ، اصلاً عرق نکردن (که در گرمازدگی بدون فشار شایع تر می باشد) ،سرگیجهو ضعف شدید ،سردردشدید ، اختلال در تعادل ، آتاکسی یا مشکلات حرکتی و هماهنگی ، تهوع و استفراغ ،فشار خونبالا و یا پایین ، پوست داغ و برافروخته و یا بسیار رنگ پریده ، تپش قلب و تنفس سریع یا تاکی کاردی یا ضربان قلب سریع ، تب بالا ، گیجی و توهم ، صدای حباب در ریه ها ، کاهش ادرار ، تشنج و ضعف و سنکوپ یا از دست دادن هوشیاری اشاره کرد.

گرمازدگی و راهکارهای مراقبتی

عوارض گرمازدگی چیست ؟

گرمازدگی اگر درمان نشود ، می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد ، از جمله :

• آسیب به مغز : گرما می‌تواند به سلول‌های مغزی آسیب برساند و باعث مشکلات حافظه ، تمرکز و شوکه شدن و حتی کما شود.

• آسیب به کلیه‌ها و یا کبد : کلیه‌ها وظیفه تصفیه خون و کبد وظیفه فیلتر خون قبل از انتقال به سایر اجزای بدن را دارد که گرما می‌تواند به آن‌ها فشار بیاورد و باعث نارسایی کلیه و یا کبد شود.

• آسیب به قلب : گرما باعث افزایش ضربان قلب می‌شود و می‌تواند به قلب آسیب برساند.

• آسیب به عضلات : گرما می‌تواند باعث گرفتگی عضلات ، ضعف عضلانی و حتی تخریب سلول‌های عضلانی شود.

از دیگر عوارض و آسیب های گرمازدگی ، اختلالات متابولیک ، سندرم زجر حاد تنفسیARDS ، آسیب عصبی ، تورم مغز ، کاهش جریان خون و اختلالات گردش خون را می توان نام برد.

تشخیص گرمازدگی

در صورت داشتن علائم بالا بیمار باید به اورژانس منتقل شود و گرمازدگی با بررسی علائم ، معاینه فیزیکی ، اندازه گیری دمای بدن و تجویز آزمایش خون و ادرار تشخیص داده می شود. از دیگر آزمایشات تشخیصی برای بررسی عوارض احتمالی گرمازدگی رادیولوژی قفسه سینه و الکتروکاردیوگرام برای بررسی فعالیت قلب می باشد.

درمان اولیه گرمازدگی

• به مکانی خنک بروید : فرد را به مکانی خنک ، سایه دار و دارای تهویه مناسب منتقل کنید و لباس‌های تنگ و یا سنگین او را درآورید.

• بدن او را خنک کنید : از آب ولرم یا پارچه خنک و یا کمپرس یخ برای خنک کردن بدن در قسمتهای گردن ، زیربغل و کشاله ران استفاده کنید.

• آب بنوشد : به او آب خنک بدهید. همچنین نوشیدن مایعات کم نمک و یا نوشیدنی های ورزشی کمک کننده است.

• نظارت بر نفس کشیدن بیمار و رفع هر گونه انسداد راه هوایی

• عدم دارو درمانی خودسرانه نظیر استامینوفن یاآسپرین

• به پزشک مراجعه کنید : هرگز گرمازدگی را دست کم نگیرید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

راهکارهای دارویی برای گرمازدگی

هیچ داروی خاصی برای درمان فوری گرمازدگی وجود ندارد. درمان اصلی گرمازدگی ، خنک کردن سریع بدن است که این کار معمولاً در بیمارستان و تحت نظر پزشک انجام می‌شود. با این حال داروهایی که ممکن است در مراحل بعدی و پس از اینکه دمای بدن فرد به حالت عادی برگشت ، برای درمان عوارض ناشی از گرمازدگی تجویز شود ، شامل موارد زیر است که البته باید توجه داشته باشید که هیچ‌کدام از این داروها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.

• مایعات داخل وریدی (IV) : برای جایگزینی مایعات و الکترولیت‌های از دست رفته بدن.

• داروهای ضد تهوع : برای کنترل تهوع و استفراغ.

• مسکن‌ها : برای کاهش درد و تب.

داروهای کاهش فشار خون: در صورت بالا بودن فشار خون.

• داروهای دیورتیک : برای کاهش تورم.

• داروهای پیشگیری از تشنج



#‌اخبار_سلامتی منبع: سلامت نیوز

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

مطالعات جدید نشان می‌دهد که استفاده زیاد والدین از تلفن همراه می‌تواند به رشد مهارت‌های زبانی کودکان آسیب بزند. بر اساس تحقیقاتی که در کشور استونی انجام شده است، والدینی که بیشتر وقت خود را با گوشی‌های موبایل می‌گذرانند، به طور غیرمستقیم بر مهارت‌های گفتاری و زبان‌آموزی فرزندانشان تأثیر منفی می‌گذارند.

1 ماه پیش

 تابه‌حال پیش آمده صبح با گردن‌درد از خواب بیدار شوید یا کل شب را راحت نخوابیده باشید؟ گاهی‌اوقات علت این دردها و ناراحتی‌ها، بالش‌تان است. باید هنگام انتخاب بالش به موارد مختلفی، همچون اندازه، مواد داخل بالش و شکل آن توجه کنید.

1 ماه پیش

بک تحقیق تازه نشان داده است که استفاده زیاد از رسانه‌های اجتماعی می‌تواند خطر ابتلا به اختلالات خوردن را در کودکان و نوجوانان افزایش دهد.

1 ماه پیش

تحقیقات جدید در علوم اعصاب به‌طور مداوم در حال تغییر و گسترش درک ما از مغز و رفتار انسانی است. از تأثیرات متقابل بین سلامت روده و ذهن تا کشف‌های جدید در رابطه با نواحی مختلف مغز و قضاوت‌های اخلاقی، این یافته‌ها نگاهی تازه به عملکردهای پیچیده مغز ارائه می‌دهند.

1 ماه پیش

پژوهشگران با استفاده از ترکیبی از داده‌های جمع‌آوری‌شده از پایگاه داده‌های جهانی رژیم غذایی و مدل‌های آماری ویژه، سطوح ریزمغذی‌ها در رژیم غذایی را برای ۹۹٫۳ درصد جمعیت جهان در ۱۸۵ کشور تخمین زدند و نتایج نگران‌کننده بود.

1 ماه پیش

تحقیقات اخیر تاثیر قابل‌توجهی را که کاهش وزن از طریق محدودیت متناوب انرژی بر بدن انسان دارد نشان می‌دهد.

1 ماه پیش

در سراسر دنیا نیز رستوران‌های زنجیره‌ای فست فود زیادی وجود دارند که با فعالیت در کسب و کار و سرو مرغ سوخاری رونق گرفته‌اند. با این وجود متخصصان و کارشناسان تغذیه بر این باورند که مرغ سوخاری یکی از ناسالم‌ترین مواد غذایی روی کره زمین است.

1 ماه پیش

تعیین حد و مرز در رابطه عاطفی به شما کمک می کند به طرف مقابل تان بگویید چگونه راحت هستید و دوست دارید او چگونه با شما رفتار کند.در ادامه این مطلب از دپارتمان روابط عاطفی و ازدواج مجله دکتر بهشتیان با روش هایی برای تعیین کردن حد و مرز در رابطه عاطفی خود آشنا می شوید.

1 ماه پیش

معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل در مورد چگونگی حفظ سلامت در فصل پاییز توضیحاتی ارائه داد و به نکات مهمی برای مقابله با مشکلات سلامتی ناشی از تغییرات آب و هوایی پرداخت.

1 ماه پیش

بیشتر...