چطور |
8 ماه پیش

تست نئو همه چیز درباره این تست شخصیت شناسی چطور

تست نئو نوعی آزمون روان‌شناسی است که بسیاری از کارفرمایان هنگاماستخدامافراد، از آن به‌عنوانتست شخصیت شناسی شغلیاستفاده می‌کنند. آزمون نئو را تست بیگ فایو، اوشن (OCEAN) و کانو (CANOE) نیز می‌نامند. این تست ۵ ویژگی شخصیتی را می‌سنجد و نسخه‌هایی مخصوص بزرگ‌سالان، نوجوانان و کودکان دارد. در این مقاله، با تست نئو برای استخدام و جزئیات آن آشنا خواهیم شد. همراهمان بمانید.

تست نئو چطور ابداع شد و توسعه یافت؟

۲ روان‌شناس به اسامی پائول کاستا و رابرت مک‌کری در دهه ۷۰ با بررسی نحوهتغییر شخصیتبا افزایش سن، طراحی آزمون نئو را شروع کردند. آنها با استفاده از ویژگی‌های شخصیتی شناخته‌شده یعنی روان‌رنجوری (N) وبرون‌گرایی(E)، ویژگی شخصیتی سومی به‌اسم پذیرش (O) را نیز کشف کردند. این دو در سال ۱۹۷۸بر اساس این ۳ ویژگی شخصیتی، اولین نسخه تست نئو را به‌اسم نئو پی آی (NEO-PI) منتشر کردند. سپس کاستا و مک‌کری با تحقیقات بیشتر متوجه ۲ ویژگی شخصیتی دیگر یعنی وظیفه‌شناسی (C) و سازگاری (A) نیز شدند.

آنها در سال ۱۹۸۶، دفترچه راهنمای آزمون نئو را منتشر کردند که هر ۵ ویژگی شخصیتی را در خود داشت. کاستا و مک‌کری در سال ۱۹۹۲ برای تمام این ویژگی‌های شخصیتی ۶ عامل فرعی را تعیین کردند تا تست نئو مجموعا از ۳۰ عامل فرعی تشکیل شود. سپس نسخه اصلاح‌شده این تست به‌اسم نئو پی آی آر (NEO-PI-R) را منتشر کردند. در سال ۲۰۰۲، بیش از ۱۹۰۰ دانش‌آموز دبیرستانی تست شخصیت شناسی نئو را انجام دادند. نتایج این تحقیق و نمونه آزمونی که از نوجوانان، بزرگ‌سالان و دانش‌آموزان دبیرستانی گرفته شد، منجر به شکل‌گیری تست نئو پی آی ۳ (NEO-PI-۳) شد.

نئو پی آی ۳

نئو پی آی ۳ در سال ۲۰۰۵ به‌همراه واژه‌نامه‌ای از اصطلاحات منتشر شد تا شرکت‌کنندگان در این تست نتیجه آن را راحت‌تر درک کنند. این واژه‌نامه و تغییراتی که در این آزمون انجام شد، به این معناست که تست نئو پی آی ۳ نه‌تنها برای بزرگ‌سالان، بلکه برای جوانان و افراد دچار ناتوانی نیز مناسب است. کاستا و مک‌کری حین توسعه نئو پی آی ۳، نسخه‌ای کوتاه از تست نئو پی آی آر به‌اسم نئو اف اف آی (NEO-FFI) را نیز منتشر کردند که امروزه نئو اف اف آی آر (NEO-FFI-R) نامیده می‌شود.

تحقیقات مستقل بعدی مک‌کری و سایر روان‌شناسان حاکی از این بود که تست شخصیت شناسی نئو در تمام فرهنگ‌ها، حتی جاهایی که انگلیسی زبان اول نیست، کاربردی است. اگر برای استخدام مجبور به شرکت در این آزمونید، باید به سؤال‌های نسخه نئو پی آی ۳ یا نئو پی آی اف اف آی پاسخ دهید.

آزمون نئو چه چیزهایی را می‌سنجد؟

۱. پذیرش

این ویژگی شخصیتی نشانگر نحوه استقبال شما از تجربه دنیای اطرافتان است و در یک قطب آن «ذهنیت محدود» و در قطب دیگرش «پذیرش» قرار دارد. کسب امتیاز زیاد در این بخش یعنی شما فردی خلاق، مبتکر، استقبال‌کننده از مفاهیم انتزاعی و ماجراجویی هستید، اما به‌سختی می‌توانید تمرکزتان را حفظ کنید و ممکن است رفتار پیش‌بینی‌نشده از خود نشان دهید. اگر امتیاز کمی در این بخش بگیرید، ممکن است فردی قابل‌اعتماد، باثبات و محتاط باشید، اما تغییر را دوست ندارید و فردی با دیدگاه‌های محدود به‌ نظر می‌رسید.

۶ عامل فرعی پذیرش عبارت‌اند از:

  • تخیل؛
  • هنر؛
  • عواطف؛
  • کنش‌ها؛
  • نظرات؛
  • ارزش‌ها.

۲. وظیفه‌شناسی

وظیفه‌شناسی یعنی شما چقدر قابل‌اعتماد، بابرنامه و با نظم درونی هستید. این عامل همچنین تعیین می‌کند که چقدر خوب می‌توانید تصمیم‌ها و رفتارهای هیجانی و ناگهانی خود را مهار کنید. این ویژگی شخصیتی در طیف «خودجوش» تا «وظیفه‌شناس» سنجیده می‌شود. اگر امتیاز زیادی کسب کنید، فردی منظم، کارآمد، متوجه به جزئیات و سخت‌کوش هستید و البته ممکن است انعطاف‌ناپذیر و لجباز باشید. امتیاز کم در این بخش هم یعنی سخت نمی‌گیرید و انعطاف‌پذیرید و همچنین اینکه شاید خودجوش و ناگهانی عمل می‌کنید و فردی بی‌محابا و بی‌نظمید.

۶ عامل فرعی وظیفه‌شناسی عبارت‌اند از:

  • شایستگی؛
  • نظم؛
  • وظیفه‌شناسی؛
  • تلاش برای موفقیت؛
  • نظم درونی؛
  • انعطاف‌پذیری.

۳. برون‌گرایی

این ویژگی شخصیتی تست نئو مشخص می‌کند که درتعامل با دیگرانچطورید و تا چه حد دنبال ارتباط با دیگران هستید. قرارگرفتن در موقعیت‌های اجتماعی به شما انرژی می‌دهد یا خسته‌تان می‌کند؟ با تنهایی می‌توانید به‌خوبی کنار آیید یا نه؟ این ویژگی فرد را در طیف «برون‌گرا» تا «درون‌گرا» می‌سنجد. اگر امتیاز زیادی در این بخش داشته باشید فردی برون‌گرا، پرانرژی، قاطع و اجتماعی هستید، اما همچنین ممکن است هیجانی وتوجه‌طلبباشید. امتیاز اندک بیانگر این است که از تنهایی خود لذت می‌برید و تودار و متفکر هستید، اما ممکن است منزوی به‌ نظر برسید و پس از حضور در جمع‌های شلوغ، برای کسب انرژی مجدد نیاز به تنهابودن داشته باشید.

۶ عامل فرعی برون‌گرایی عبارت‌اند از:

  • صمیمیت؛
  • جمع‌گرایی؛
  • قاطعیت؛
  • فعالیت؛
  • هیجان‌خواهی؛
  • عواطف مثبت.

۴. سازگاری

مؤلفه‌های تست شخصیت شناسی نئو

ویژگی سازگاری رفتار شما با سایرین را توصیف می‌کند. یعنی چطور با آنها رفتار می‌کنید و آیا فردی مهربان و قابل‌اعتمادید یا مشکوک و با رفتار غیردوستانه. این ویژگی فرد را در طیف «مخالف» تا «سازگار» می‌سنجد. امتیاز زیاد در این قسمت مشخص می‌کند فردی همکاری‌کننده، با رفتار دوستانه، مراقب و علاقه‌مند به سایرین هستید. اما ممکن است برای جلوگیری از توهین به سایرین، مطیع باشید و به دیگران اجازه دهید از اعتماد شما سوءاستفاده کنند. اگر امتیاز سازگاری شما کم باشد، فردی تحلیلگر و رقابت‌جو هستید و شاید به‌راحتی به سایرین اعتماد نکنید و حتی حیله‌گر باشید.

۶ عامل فرعی سازگاری عبارت‌اند از:

  • اعتماد؛
  • سادگی؛
  • نوع‌دوستی؛
  • تبعیت؛
  • تواضع؛
  • درک دیگران.

۵. روان‌رنجوری

این ویژگی شخصیتی مشخص می‌کند از نظر عاطفی چقدر تعادل دارید و تا چه حد تحت‌تأثیراسترسقرار می‌گیرید. این ویژگی فرد را در طیف «باثبات» تا «روان‌رنجور» می‌سنجد. امتیازروان‌رنجوریزیاد یعنی فردی عصبی و حساس، نگران و با نوسان‌های خلقی هستید که استرس اذیت‌تان می‌کند. اگر امتیاز کمی در این بخش داشته باشید، فردی آرام و امن هستید که استرس را به‌خوبی مهار می‌کنید و در کل از نظر عاطفی ثبات دارد.

۶ عامل فرعی روان‌رنجوری عبارت‌اند از:

  • اضطراب؛
  • خشم و کینه؛
  • افسردگی؛
  • احساس تحقیر؛
  • آسیب‌پذیری با استرس؛
  • تکانشگری.

تست نئو چطور انجام می‌شود؟

۲ نسخه از تست نئو پی آی وجود دارد که کارفرمایان ممکن است در فرایند استخدام خود از آنها استفاده کنند. اولین نسخه نئو پی آی ۳ در قالب خودگزارشی (فرم اس) است و تست دیگر (فرم آر) را فردی مسلط به آن باید از متقاضی بگیرد. هر دو تست شامل ۲۴۰ سؤال‌اند. مدت‌زمان انجام تست نئو پی آی ۳ ۳۰ تا ۴۵ دقیقه است. نئو پی آی اف اف آی نسخه کوتاه‌شده آزمون نئو است که ۶۰ سؤال دارد و باید بتوانید آن را در حدود ۱۵ دقیقه انجام دهید. هر دو تست به‌صورت آنلاین یا کاغذی موجودند.

هر سؤال آزمون نئو عبارتی درباره رفتار شماست و باید با انتخاب گزینه‌هایی مانند «موافقم» یا «مخالفم» یا «مانند من» یا «متفاوت با من» نظر خود را ثبت کنید. نتیجه تست نئو به‌جای آنکه عددی نشان داده شود، برای هر عامل روی یک بازه نشان داده می‌شود. مثلا امتیاز شما برای سازگاری ممکن است زیاد یا کم نباشد و نزدیک نقطه میانی قرار گیرد.

نتیجه تست نئو برای استخدام ممکن است شبیه به نمونه زیر باشد:

  • امتیاز زیاد پذیرش؛
  • بین نقطه میانی و پایینی در مقیاس وظیفه‌شناسی؛
  • بین نقطه میانی و بالایی در مقیاس سازگاری؛
  • در میانه مقیاس روان‌رنجوری.

نتیجه بالا یعنی فرد خلاق است، از ایده‌های جدید استقبال می‌کند و انعطاف‌پذیر است اما اندکی نظم ندارد، میان‌گرا (از نظر برون‌گرایی و درون‌گرایی متعادل)، اجتماعی و قاطع است ولی نه زیاد و در مواقع خوشایند از نظر عاطفی ثبات دارد. استفاده از مقیاسی ثابت برای هر ویژگی شخصیتی، نتیجه تست را دقیق‌تر می‌کند و بهتر شخصیت شما را نشان می‌دهد. بنابراین دقت تست نئو به صداقت شما در پاسخ‌گویی به سؤال‌ها بستگی دارد. کارفرمایان برای جلوگیری از تقلب در آزمون اغلب نتایج ۲ نسخه متفاوت از آزمون نئو را با هم مقایسه می‌کنند.

علاوه‌بر این، کارجویی که امتیازی کمتر از ۵۰ کسب می‌کند یا بیش از ۱۵۰ پاسخ «موافقم» و «کاملا موافقم» دارد (یعنی فردی با بیش از ۱۰۰ پاسخ در نقطه میانی هر مقیاس)، مجددا ارزیابی می‌شود. برای آنکه از نتیجه دقیق تست نئو مطمئن شوید، بهترین راهکار صداقت در پاسخ‌دهی است.

چطور برای تست نئو آماده شویم؟

برخلاف آزمون‌های درسی که باید از قبل مطالعه کنید، برای تست نئو پی آی نیازی به آمادگی قبلی نیست. این آزمون سؤال درست یا اشتباه ندارد و فقط باید پاسخ‌های خود را با صداقت وخودآگاهیثبت کنید. اگر می‌خواهید با تست شخصیت شناسی نئو آشنا شوید، نمونه‌های مختلف از این آزمون در اینترنت وجود دارد. بهتر است شبیه به مرحلهمصاحبه شغلی، زمان شرکت در آزمون نئو خوب استراحت کرده باشید، به‌اندازه کافی آب نوشیده باشید و آرامش خود را حفظ کنید.

قبل از پاسخ‌دادن به هر سؤال به‌خوبی فکر کنید و طوری جواب دهید که واقعا شخصیت شما را نشان دهد، نه اینکه پاسخی را انتخاب کنید که فکر می‌کنید برای شغل مدنظرتان مناسب‌تر است. پذیرفته‌شدن برای شغلی که مناسب شخصیت شما نیست، باعث خواهد شد در آینده با مشکل روبه‌رو شوید. به تست نئو همچون فرصتی برای کسب اطلاعات درباره خود نگاه کنید. علاوه‌بر این به‌ یاد داشته باشید هیچ کارفرمایی فقط به نتیجه آزمون نئو شما اکتفا نخواهد کرد و در کنار آن رزومه و قابلیت‌هایتان را نیز در نظر می‌گیرد.

جمع‌بندی

شرکت در تست نئو به‌عنوان بخشی از فرایند استخدام نباید شما را بترساند یا آشفته کند. این آزمون فرصت هیجان‌انگیزی است که درباره خودتان و شخصیت‌تان اطلاعات بیشتری به‌ دست آورید. فراموش نکنید که هرچه بیشتر به نحوه تفکر خود و شخصیتمان آگاهی داشته باشیم، بهتر می‌توانیم با موانعی که زندگی سر راهمان قرار می‌دهد مقابله کنیم.

شما بگویید

آیا تابه‌حال تست نئو را انجام داده‌اید؟ طبق این آزمون چه شخصیتی دارید؟ نظر خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر این مطلب برایتان مفید بود، می‌توانید آن را برای دوستان خود نیز ارسال کنید.



#‌روانشناسی منبع: چطور

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

کتاب صوتی پورنوگرافی لذت ممنوعه را می توانید از طریق فروشگاه سایت دکتر سنایی تهیه کنید. همچنین از طریق شماره واتس آپ 00989034733009 نیز می توانید سفارش...

۱ هفته پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

6 ماه پیش

اضطراب جدایی چیست؟ طبیعی است که فرزند خردسال شما هنگام جدایی از شما احساس اضطراب کند. در اوایل کودکی، گریه کردن، عصبانیت، یا چسبیدن (همه نشانه‌های اضطراب جدایی) واکنش‌های سالم به جدایی و مرحله طبیعی رشد هستند. ممکن است از تولد کودک شروع شود و ممکن است تا سن چهار سالگی دوباره تکرار شود. در […]

6 ماه پیش

این یک باور کلیشه ای است که بزرگترین مشکلات در ازدواج حول محور پول و رابطه جنسی می چرخد. اما این ها تنها مشکلاتی نیستند که می توانند یک رابطه طولانی مدت را ایجاد یا از بین ببرند. مجموعه ای از…

6 ماه پیش

کتاب صوتی وسواس: کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری- عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی در مردادماه سال ۱۳۹۹ نگاشته شد. این کتاب راهنمایی جامع برای...

۱ هفته پیش

اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار می شود. دوره‌های شیدایی و هیپومانیک نشانه اصلی این بیماری هستند و اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره‌های افسردگی نیز دارند. این بیماری با داروها، رواندرمانی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها قابل کنترل […]

6 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نگاشته‌شد. بهنرین کتاب برای کمک به درمان وسواس فکری عملی...

۱ هفته پیش

اختلال اضطراب فراگیر (GAD) چیست؟ علائم و نشانه های GAD، درمان اختلال اضطراب فراگیر، دارودرمانی برای اضطراب

5 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان پانیک کتابی است به زبان ساده درباره حملات پانیک. در این کتاب در ابتدا خواننده با ساختار پانیک و دلایل ایجاد آن آشنا می شود

۱ هفته پیش

بیشتر...