کشف راهی برای مقابله با زوال شناختی، افزایش طول عمر حافظه بهتر سلامت نیوز
به گزارش سلامت نیوز به نقل از عصرایران، انسانها تنها موجوداتی نیستند که با بالارفتن سن دچار فراموشی میشوند؛ مگسهای میوه نیز چنین معضلی دارند ولی ازآنجاییکه مگسهای میوه فقط حدود ۲ ماه عمر میکنند، میتوانند الگوی مفیدی برای درک زوال شناختی ناشی از افزایش سن باشند.
پژوهش جدیدی که در ژورنال «Nature Communications» چاپ شده است، نشان میدهد وقتی پروتئین ساختاری رایج سلولی به نام «F-actin» (اف-اکتین) یا «اکتین رشتهای» در مغز انباشته میشود، فرایندی کلیدی را مهار میکند که اجزای غیرضروری یا ناکارآمد را از سلولها ازجمله DNA، چربیها و پروتئینها حذف میکند.
بر اثر انباشت این مواد زائد، عملکردهای عصبی کاهش یافته و به زوال شناختی منجر میشود. حالا پژوهشگران توانستهاند با دستکاری چند ژن خاص در سلولهای عصبی مگس میوه، از تجمع اف-اکتین جلوگیری و بازیافت سلولی را حفظ کنند و طول عمر طبیعی مگسهای میوه را تقریباً ۳۰ درصد افزایش دهند.
اکتین خانوادهای از پروتئینهاست که به شکلدهی سلولها کمک میکند و در سراسر بدن بهوفور یافت میشود. اف-اکتین رشتههایی را شکل میدهد که برای حفظ ساختار سلولی و بسیاری از عملکردهای دیگر سلول ضروری هستند. محققان به سرپرستی «ادوارد تد اشمید»، پژوهشگر سابق پسادکترا در آزمایشگاه «دیوید واکر»، متوجه انباشت اف-اکتین در مغز مگسهای میوه سالخورده شدند و این پرسش را مطرح کردند که آیا این امر به پیری مغز و ازدستدادن سلامت کلی ارگانیسم سرعت میبخشد یا خیر.
پژوهشگران ۲ سرنخ اولیه از همبستگی بین اف-اکتین و پیری پیدا کردند
سرنخ اول: مگسهایی که از رژیم غذایی محدود استفاده میکردند هم عمر طولانیتری داشتند هم انباشت اف-اکتین کمتری در مغزشان وجود داشت.
سرنخ دوم: هنگامی که مگسهای میوه برای افزایش طول عمر تحت درمان با دارویی شناختهشده به نام «راپامایسین» قرار گرفتند، اف-اکتین کمتری در مغز مگسهای مسن تشکیل شد.
واکر، نویسنده ارشد و استاد زیستشناسی و فیزیولوژی تلفیقی UCLA، میگوید: «ولی این فقط یک همبستگی است، نه علتی مستقیم که اف-اکتین برای پیری مغز زیانآور است. برای پیبردن به مقوله علیت، ما به ژنتیک روی آوردیم.»
ازآنجاییکه ژنوم مگس میوه کامل توالییابی و مطالعه شده است، این گروه توانست ژنهای مگس میوه پیر را که نقش مهمی در انباشت رشتههای اکتین ایفا میکند، هدف قرار دهد. یکی از این ژنها ژنی به نام «Fhos» است که عضوی از خانواده پروتئینهایی است که رشتههای اکتین را بلند و سازماندهی میکنند.
اشمید، محقق کنونی مؤسسه علوم زیستی آرکانزاس و استادیار دانشگاه ایالتی آرکانزاس، میگوید: «وقتی بیان Fhos را در نورونهای پیر کاهش دادیم، از انباشت اف-اکتین در مغز جلوگیری شد. این امر به ما امکان میدهد پژوهشمان را گسترش دهیم؛ زیرا اکنون، ما راه مستقیمی برای هدف قراردادن انباشت اف-اکتین در مغز و مطالعه نحوه تأثیر آن بر روند پیری داشتیم.»
بااینکه مداخله ژنتیکی فقط نورونها را هدف قرار داد، سلامت کلی مگسها را بهبود بخشید. آنها ۲۵ تا ۳۰ درصد بیشتر عمر کردند، درحالیکه نشانههایی از بهبود عملکرد مغز و همینطور شاخصهای بهبود سلامت در سایر اندامها را نشان دادند. جلوگیری از انباشت اف-اکتین از عملکرد شناختی محافظت میکند که نشان میدهد این تجمع تواناییهای شناختی را در سنین بالا کاهش میدهد.
واکر میگوید: «مگسها با افزایش سن فراموشکارتر میشوند و توانایی آنها در یادگیری و یادآوری در میانسالی کاهش مییابد، درست مانند انسانها. اگر از انباشت اف-اکتین جلوگیری کنیم، به مگسها کمک میکند وقتی پیر میشوند، یاد بگیرند و به یاد بیاورند که به ما میگوید انباشت اکتین خوشخیم نیست.»
پژوهشهای بیشتر نشان داد اف-اکتین با «سیستم دفع زباله سلولی» بدن تداخل دارد. پروتئینهای آسیبدیده یا اضافی و سایر اجزای داخل سلول در فرایندی به نام «اتوفاژی» تجزیه میشوند. پژوهشهای مربوط به سالمندی نشان داده مسیرهای اتوفاژی با افزایش سن کمتر فعال میشوند، اما هیچکس دقیقاً دلیل آن را نمیدانست.
حالا این مطالعه جدید نشان داده جلوگیری از انباشت اف-اکتین منجر به اتوفاژی بسیار فعالتری در مغز مگسهای میوه سالخورده میشود. نویسندهها دریافتند اگر اف-اکتین را حذف کنند، اما اتوفاژی را نیز غیرفعال کنند، روند پیری کند نمیشود. پژوهشگران همچنین نشان دادند اختلال اف-اکتین در مغز مگسهای میوه سالخورده میتواند اتوفاژی مغز را به سطوح جوانی بازگرداند و برخی مسیرهای پیری سلولهای مغز را معکوس کند.
این یافتهها ممکن است خبر خوبی برای مگسهای میوه سالخورده با کاهش اف-اکتین در مغزشان باشد، اما هنوز در انسان ثابت نشده است و مداخلات درحالتوسعه برای جلوگیری از انباشت اف-اکتین در انسان ممکن است چالشبرانگیزتر باشد. اما این کشف پژوهشگران را بهسمت مسیر پربار جدیدی برای زندگی سالمتر در دوران پیری هدایت میکند.
واکر میگوید: «بیشتر ما در زمینه مطالعات پیری بر افزایش طول عمر تمرکز کردهایم تا آنچه آن را طول عمر سالم مینامیم. ما میخواهیم به مردم کمک کنیم سلامتی و کیفیت زندگی بالایی داشته باشند و درعینحال نیز طول عمر را افزایش دهیم. مطالعه ما عملکرد شناختی و گوارشی، سطح فعالیت و طول عمر کلی مگسهای میوه را بهبود بخشید و امیدها را برای آنچه ممکن است در انسان بتوانیم به دست آوریم، افزایش داد.»
#اخبار_سلامتی منبع: سلامت نیوز
بیشتر...
تبلیغات
پژوهشگران به والدین هشدار میدهند که توجه به چاقی کودکان اهمیت زیادی دارد. مطالعهای جدید نشان میدهد که ترکیب روشهای مدرن مانند ارسال پیامهای متنی و استفاده از فناوری دیجیتال با توصیههای سنتی میتواند به شکل مؤثری از ابتلای کودکان به چاقی مفرط جلوگیری کند و آثار مثبت آن تا بزرگسالی ادامه یابد.
روغن آجیل چه ارزش غذایی و چه همه کاره بودن، بخش بزرگی از رژیم غذایی ما را تشکیل می دهد. یکی از گزینه های محبوب در این بخش، روغن گردو است که به دلیل مشخصات تغذیه ای و فواید سلامتی اش شناخته شده است.
اگر هنوز شک دارید که مگر با ترک سیگار چه اتفاق مهمی میخواهد در زندگیتان بیفتد، این مطلب را از دست ندهید.
با افزایش جمعیت سالمند در ایران و جهان، ضرورت توسعه سیاستها و زیرساختهای مناسب برای پشتیبانی از این گروه اجتماعی بیش از پیش نمایان شده است. حسین پورچراغی، کارشناس ارشد پرستاری سالمندی، به چالشهای نگهداری و تامین داروهای مورد نیاز سالمندان اشاره میکند و بر اهمیت برنامهریزیهای جامع در این زمینه تأکید دارد. در عین حال، وی بر لزوم آموزش تخصصی پرستاران در حوزه سالمندی بهعنوان گامی مثبت در بهبود شرایط این افراد تأکید میکند.
آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی در دنیای امروز بهشمار میآید. در حقیقت، با افزایش روزافزون جمعیت، صنعتی شدن و استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی، کیفیت هوای اطراف ما بهشدت کاهش یافته است.
شهر مشهد واقع در استان خراسان رضوی، بهعنوان یکی از شهرهای تاریخی و مذهبی ایران محسوب میشود. جاهای دیدنی شهر مشهد با تنوع بسیار مانندحرم امام رضا، مسجد گوهرشاد، آرامگاه فردوسی و...، سلیقههای مختلف را پوشش میدهند و برای همه افراد جذاب هستند.
در دنیای امروز که سبک زندگی بیتحرک و عادتهای غذایی ناسالم به یک معضل بزرگ تبدیل شده است، مفهومی جدید به نام «سالمخوری» به دغدغه بسیاری از افراد تبدیل شده است. اما این رویکرد هم با چالشهای خود روبروست: از هزینههای بالای مواد غذایی سالم گرفته تا افراط در مصرف برخی مواد مفید که میتواند پیامدهای منفی داشته باشد. آیا سبک سالمخوری راهی پایدار و عملی برای حفظ سلامت است یا چالشی دیگر در مسیر زندگی مدرن؟
یک مطالعه جدید نشان میدهد که حتی اختصاص یک یا دو جلسه ورزشی در طول هفته میتواند به حفظ سلامت مغز کمک کند و افرادی که بهطور منظم ورزش میکنند، با افزایش سن مغز سالمتری دارند.
از دست دادن میل جنسی می تواند از علائم افسردگی باشد، اما همچنین می تواند از عوارض جانبی بسیاری از داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی سرچشمه بگیرد.
بیشتر...