خبرآنلاین |
۲ هفته پیش

تصویر روز ناسا: نواختری در همسای گی سحابی سیاره نما خبرآنلاین

تصویر روز ناسا: نواختری در همسای‍گی سحابی سیاره‌نما

منظومه ستاره‌ای GK برساوش ۱۵۰۰ سال‌نوری با زمین فاصله دارد و میزبان نواختر ۱۹۰۱، دومین نواختر نزدیک ثبت‌شده در تاریخ است. البته این منظومه ستاره‌ای فقط با ۲ سحابی از سه سحابی موجود در تصویر ارتباط دارد.

به گزارشخبرآنلاین، در مرکز این منظومه، کوتوله سفیدی واقع شده که هسته داغ بازمانده از مرگ ستاره‌ای خورشیدمانند است. این سحابی با سحابی دایره‌مانند «آتش‌بازی» (Firework) احاطه شده که درواقع، گازهایی است که طی انفجار گرماهسته‌ای روی سطح کوتوله سفید در سال ۱۹۰۱ به فضا پرتاب شده‌اند.

گازهای سرخ‌رنگی که پیرامون سحابی آتش‌بازی دیده می‌شوند، جو ستاره خورشیدمانند مرکزی هستند که در آخرین مراحل زندگی ستاره (غول سرخ) متورم شده و از آن گریخته‌اند. این لایه‌های گاز که سحابی سیاره‌نمای پخشیده‌ای را تشکیل داده‌اند، ده‌ها هزار سال پیش از انفجار نواختر ۱۹۰۱ منتشر شده‌اند.

گازهای کم‌فروغ خاکستری‌رنگی هم که در زمینه دیده می‌شوند، توده‌های ماده میان‌ستاره‌ای است که به نظر می‌رسد تصادفاً در حال عبور از این مجموعه است.

سال ۱۹۰۱، نواختر GK برساوش منفجر شد و برای چند هفته از ستاره ابط‌الجوزا (آلفا-جبار) هم روشن‌تر به نظر می‌رسد. پس از مرگ آن ستاره خورشیدمانند، کوتوله سفید برجامانده به‌لطف جاذبه نسبتاً قدرتمند خود، توده‌ها ماده را از ستاره همدمش به خود جذب می‌کرد و رفته‌رفته بر جرمش می‌افزود. انباشته شدن تدریجی هیدروژن و هلیوم خام در سطح کوتوله سفید، سبب می‌شد که هرازگاهی انفجاری گرماهسته‌ای (گداخت هسته‌ای) در سطح کوتوله اتفاق بیفتد و علاوه بر پخش شدن توده‌های ماده، کوتوله با درخششی کوتاه، کل کهکشان را تحت تأثیر قرار دهد. اخترشناسان از دیرباز، این اتفاق را «نواختر» (Nova) نامیده‌اند.

امسال هم به نظر می‌رسد که شاهد رویداد مشابهی خواهیم بود. انتظار می‌رود که منظومه ستاره‌ای T-اکلیل شمالی تا ۶ ماه آینده، فورانی نواختری داشته باشد و چشم‌انداز منحصربه‌فردی در آسمان شب به راه بیندازد.

اعتبار تصویر و حق چاپ: Deep Sky Collective. برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ،اینجا را کلیک کنید.

منبع: تصویر روز ناسا

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهاناپلیکیشن خبرآنلاینرا نصب کنید.
ذوالفقار دانشی


#‌اخبار_دانش منبع: خبرآنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

خودروساز چینی BYD بالاخره از اولین پیکاپ خود به نام شارک در مکزیک رونمایی کرد. این خودرو یک پیکاپ سایز متوسط جذاب است که دارای پیشرانه پلاگین هیبریدی است.

5 روز پیش

علم ژنتیک پس از ربع قرن بررسی توانست علت یکی از نادرترین بیماری‌های عصبی را پیدا کند.

5 روز پیش

براساس مطالعه‌ای که به تازگی در «Scientific Reports» منتشر شده‌ است، ترانه‌های انگلیسی زبان در ۴۰ سال گذشته تکراری و ساده‌تر شده‌ است.

5 روز پیش

یکی از تیونرهای برجسته دنیای خودرو به نام Specialty Vehicle Engineering اخیراً به سراغ شورولت کوروت C۸ رفته و تغییراتی جذاب و استثنایی را برای این خودرو در نظر گرفته است.

5 روز پیش

وانت‌های فول‌سایز یا همان پیکاپ‌ها، خودروهای موردعلاقه آمریکایی‌ها هستند و رقابت بین سازندگان برای سرمایه‌گذاری در این بخش چنان شدید است که حتی «ایلان ماسک» را هم برای ورود به این عرصه وسوسه کرد.

4 روز پیش

ستاره‌شناسان، سیاره‌ای از نوع غول‌های گازی و مشابه مشتری کشف کرده‌اند که با وجود ابعادی بسیار بزرگ‌تر از مشتری، غول منظومه شمسی، به طرز شگفت‌انگیزی سبک است؛ ازاین‌رو آن را سیاره پشمکی نامیده‌اند.

5 روز پیش

کاربران سیستم‌عامل iOS دیجی‌کالا، با دریافت پیامکی از سوی این فروشگاه اینترنتی از بازگشت اپلیکیشن دیجی‌کالا به اپ‌استور آگاه شدند.

4 روز پیش

حضور سگ‌ها در خودرو و اطمینان از آرامش و راحتی آن‌ها به تازه‌ترین عرصه رقابت خودروسازان بزرگ تبدیل شده است. جنسیس برای پیشتازی در این بخش، خودروی منحصربه‌فردی را با عنوان X Dog معرفی کرده است.

4 روز پیش

محققان دقت MRI را برای تشخیص نارسایی قلبی در زنان بهبود بخشیدند و امکان تشخیص و درمان زودهنگام را فراهم کردند که می تواند به طور قابل توجهی بر روند بهبود بیمار تأثیر بگذارد.

5 روز پیش

بیشتر...