چرا قرآن کریم نازل شده
چرا قرآن کریم نازل شده؟
آیا هیچگاه به این نکته فکر کردهاید که چرا بسیار زیاد به تلاوت آیات قرآن توصیه شده و ثوابهای بسیار زیادی برای آن در نظر گرفته شده است؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :يکشنبه 1403/05/14 ساعت 10:14
قرآن کریم جدا از معجزه بودنش، اهدافی را دنبال میکند و فوائد بسیاری از جمله هدایت، روشنگری و بصیرت و ... برای انسان دارد که با تلاوت و تدبر در آن امکانپذیر میشود.
شاید به همین دلیل است که در روایات توصیه شدهایم روزانه لااقل پنجاه آیه تلاوت شود تا به اهداف نزول قرآن دست یابیم. در آیاتی از قرآن کریم به این مزایا اشاره شده که به برخی از آن موارد میپردازیم.
نجات از خودفراموشی
انسان در فراز و فرود دنیا دچار خودفراموشی و بیگانهشدن از خود میشود و قرآن کریم برای نجات از خودفراموشی یاد خداوند را توصیه توصیه میکند. چرا که یاد کردن خدا توسط انسان باعث میشود که خداوند هم انسان را یاد کند و او را به مبدا خود متوجه کند. (بقره،152)
یادآوری امور فراموششده
خداوند از طریق فطرت، وحی و عقل، حقایقی را به بشر آموخته؛ اما وجود وسوسههای شیطان، نفس اماره، دلبستگی به لذایذ دنیا باعث میشود که انسان حقایقی چون معاد، نعمتها و عهد با خداوند را فراموش کند. قرآن کریم کمک میکند انسان این فراموششدهها را به یاد آورد.(فاطر،3/مائده،،14/اعراف،51)
از آنجاییکه انسان دائما تحت تاثیر وسوسههای شیطان، مادیات و دنیا و هوای نفسانی خود هست، قلبش را زنگار فراگرفته و سنگدل میشود. تلاوت و تدبر در آیات قرآن کریم زنگار دل را از بین برده و باعث لطافت قلبش میشود
غفلتزدایی
انسان ذاتا موجودی غافل است که در روزمرگیهای زندگی، هدف از زندگی را گم کرده و دچار غفلت میشود.(یس،5و6) ولی با تلاوت و توجه به آیات قرآن کریم میتواند خود را از غفلت خارج کند. انسان برای رسیدن به کمال ناچار به خروج از غفلت است.
شناخت حق و باطل
در تاریخ یکی از موارد چالشی بشر تشخیص حق از باطل است. زیرا گاهی آنقدر به هم نزدیک هستند که واقعا تشخیص آن دشوار است. قرآن کریم با دادن معیارهای دقیق کمک میکند که انسان از بحران خارج شده و مهارت تشخیص حق از باطل را کسب نماید. (نحل،64)
ارائه بصیرت و بینش صحیح
همواره انسان در کسب معرفت و شناخت خداوند دچار برداشت اشتباه میشود و شناخت درستی از خداوند و دنیا و حتی خودش ندارد. برای رسیدن به شناخت صحیح در این موارد، قرآن کریم کمک میکند تا انسان به نگاه صحیح و واقعی رسیده و در نتیجه هدایت را در پی خواهد داشت.(نحل،89)
همسویی عقل و دل
بسیاری از اوقات انسان در عق جان خود به حق بودن چیزی اعتراف کرده و میپذیرد اما هوای نفس عقل او را تحت الشعاع قرار داده و اجازه نمیدهد عقل بر دل و نفس حاکم شود و در نتیجه در تصمیمگیریها بدون در نظر گرفتن عقلف اقدام میکند. قرآن کریم به همسویی عقل و دل کمک میکند. (یوسف،2)
درمان قلبهای مبتلا به بیماریهای نفسانی یکی از دلایل نزول قرآن کریم است. تا امراض باطنی انسان را درمان کرده و جانش را شفا دهد.(یونس،57)
تدبر و تفکر در آیات قرآن
در قرآن کریم تفکر بسیار ستایش شده و انسان را وادار به تفکر کرده است. مثلا اندیشیدن در مورد دنیا و آخرت باعث میشود انسان فریب دنیا را نخورده و آخرت خودر ا نابود نکند. چون به فانی و گذرا بودن دنیا پی میبرد.(نحل،43)
رسیدن به یگانگی خداوند
رسیدن به توحید مهمترین مرحله برای رسیدن به تکامل انسان است. چرا که تا انسان به الوهیت و توحید نرسد، نجات نخواهد یافت. در قرآن کریم آیات بسیاری در مورد توحید و واحد بودن خداوند مطرح شده که تدبر در آنها باعث رسیدن به توحید حقیقی خواهد شد که البته مهمترین هدف قرآن رساندن مردم به توحید که باعث سعادت ابدی است میباشد.(ابراهیم،52)
انذار و تبشیر
انسان موجودی است که به بشارتگرفتن و ترساندهشدن نیاز دارد وگرنه افسار گسیخته عمل میکند. آیات بسیاری در قرآن کریم وجود دارد که به انسان در مقابل اعمال نیک بشارت داده و در مقابل اعمال شر او را میترساند که عاملی بازدارنده است و باعث میشود از انحراف فکری و عملی فاصله گیرد.(کهف،1-2)
پند دادن به انسان
از آنجاییکه انسان دائما تحت تاثیر وسوسههای شیطان، مادیات و دنیا و هوای نفسانی خود هست، قلبش را زنگار فراگرفته و سنگدل میشود. تلاوت و تدبر در آیات قرآن کریم زنگار دل را از بین برده و باعث لطافت قلبش میشود.(یونس،57)
شفابخش قلبهای بیمار
درمان قلبهای مبتلا به بیماریهای نفسانی یکی از دلایل نزول قرآن کریم است. تا امراض باطنی انسان را درمان کرده و جانش را شفا دهد.(یونس،57)
انسان ذاتا موجودی غافل است که در روزمرگیهای زندگی، هدف از زندگی را گم کرده و دچار غفلت میشود.(یس،5و6) ولی با تلاوت و توجه به آیات قرآن کریم میتواند خود را از غفلت خارج کند. انسان برای رسیدن به کمال ناچار به خروج از غفلت است
تقوا و پاییدن اعمال و افکار خود
یکی از اهداف قرآن کریم ایجاد تقوا در انسانهاست. تقوا یعنی حواسمان به خودمان باشد و مراقب اعمال و افکار و نیات خود باشیم.(زمر،28)
حاکمیت قوانین الهی در جامعه
افراد و جامعهای به سعادت ابدی میرسند که مطیع احکام و قوانین الهی باشند. در قرآن کریم به عنوان کتاب آسمانی، بسیاری از احکام و قوانین الهی درج شده که با رعایت آنها به تکامل و سعادت میرسیم.(نساء،105)
برپایی عدالت در جامعه
قرآن کریم یکی از اهداف نزول کتب آسمانی را برپایی عدالت اعلام نموده تا با اجرای قوانین الهی، عدل و قسط در جامعه اجرا شود.(حدید،25)
دریافت رحمت الهی
چنگ زدن و وصل شدن به ریسمان الهی سبب ورود به رحمت الهی میشود. رحمت الهی هم در دنیا شامل آنها میشود هم در آخرت. (نساء، 174-175)
خروج از تاریکی به نور
کفر و جهل و نادانی یعنی تاریکی و ظلمت و توحید و علم و آگاهی و ایمان یعنی نور و درخشندگی. قرآن کریم به انسان آموش میدهد چگونه از ظلمت و تاریکی خارج شده و به سمت نور برود.(نور،55)
در این مطلب سعی شده که به بخش عمدهای از دلایل نزول قرآن کریم و کارکرد آن برای بشر پرداخته شود. شایان ذکر است اگر انسان به این موارد توجه کرده و عمل نماید قطعا افراد و جامعه به هدایت رسیده و مدینه فاضله بوجود میآید که در آن هیچ شرّ و بدی و ظلمتی دیده نخواهد شد.
#مذهبی #آسمانه
بیشتر...
تبلیغات
رحمت خدا درهنگام نگاه فرزند به چهره والدین ، معانقه دو مؤمن ، برپایی عقد و عروسی ، ترحم به ضعفا ، گذشت از خطای دیگران ، طلب رحمت برای جمع ، خویشتنداری و تقوا ، توبه و اظهار پشیمانی و اذان نازل میشود.
در روزهای اخیر، از سوی برخی از سوداگران فعال در فضای مجازی، ادعایی مبنی بر خوشیمن بودن خرید طلا در روز سیزدهم ماه صفر مطرح شده است که پشتوانۀ معتبر دینی ندارد. در نوشتار حاضر، صحت و سقم این ادعا را با هم بررسی میکنیم.
به پول غیر قانونی و کثیفی که به گردش میافتد، و در پایان کار شکل پول قانونی و پاک را به خود میگیرد؛ اصطلاحا پولشویی، شستشوی پول آلوده و تطهیر پول گویند. به عبارتی دیگر به پولی که در اثر اعمال مجرمانه به دست آید و آن را مخفی کرده و جلوهای پاک به درآمد داده شود، پولشویی گویند.
شاید شنیده باشید که توسل به هر امامی، اثر ویژهای دارد. مثلا برای شفای بیمار، توسل به امام کاظم علیهالسلام و برای گشایش مالی، توسل به امام جواد علیالسلام گرهگشاست. ممکن است فکر کنید که این یک باور عمومی است که بین مردم رایج شده است، اما باید بگویم این توصیهها ریشه در سخنان خود معصومین دارد.
صبر، یعنی اطمینان نفسومضطرب نشدن و مقاومت در بلایا، مصایب و مشکلات؛ بهگونهای کهعرصه بر فرد تنگ نشده و پریشانخاطر نگردد. در واقع صبر، صفتی بازدارنده در بلایا و مشکلات است که از یکسو تمایلات غریزی را کنترل میکند و از طرفی بهانسان در مقابل مصیبتوبلاها آرامش میدهد.
انفاق یعنی خرج کردن مال در راه خداوند که گاهی واجب است مانند خمس و زکات و گاهی مستحب مانند صدقه دادن. قرآن و روایات انسان را به دادن انفاق و صدقه بسیار تشویق کرده است. انفاق آثار بسیاری برای فرد و جامعه دارد که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
در اسلام بیماری به عنوان یکی از سختترین بلاها یاد شده که هر کس در عمرش به این بلا مبتلا خواهد شد. در روایات برای عیادت از بیمار، بازتاب و آثاری بسیار بیان شده که اهمیت آن را میرساند.
آثار و خواص زیارت امام حسین علیهالسلام در دنیا و آخرت
بیشتر...