10 ماه پیش
روایت یک واجب فراموش شده

به موجب این حکم، اگر مردم یک شهر، شبی سرِ راحت به بالین بگذارند در حالیکه در گوشهای از شهر، نیازمندی، غذایی به اندازۀ بخور و نمیر، نداشته باشد که سدّ رمق کند یا تنپوش و سرپناهی نداشته باشد که جانش را از گزند سرما حفظ کند، بر همگان واجب است که فوراً به رفع نیاز او اقدام کنند و چنانچه شخص نیازمند در اثر کوتاهی مسلمانان، جان سپرد همه مردم شهر در خون او شریکاند!
البته سد رمق، واجب کفایی است نه عینی.
توضیح اینکه واجب، طبق یک دستهبندی، دو قسم است:عینی و کفایی.چنانچه خدای ناکرده تاکنون نسبت به این امر خطیر، کمتوجه بودهایم شایسته است زینپس، به آن، اهتمام بیشتری بورزیم.
واجب عینی،تکالیف شرعی واجبی است که انجام آن بر همه مکلفان واجب است؛ یعنی فرد مکلف نمیتواند به بهانۀ اینکه دیگران آن را انجام میدهند از زیر بار این تکلیف، شانه خالی کند. مثل نمازهای روزانه، خمس و زکات، روزه، حج، احسان به والدین، صله ارحام.
واجب کفایی،عملی است که بر همه مکلفان به طور مساوی واجب است اما اگر یکی انجام دهد تکلیف از دیگران برداشته میشود. به عنوان مثال، اگر مؤمنی از دنیا رود، بر همگان واجب است که این چهار مرحله را انجام دهند: غسل، کَفْن، اقامه نماز و خاکسپاری. اگر هر کسی، تکلیف را متوجه دیگری دانست و خودش را کنار کشید و این کوتاهی باعث شد که بدن میت در معرض تعفن و تلاشی قرار بگیرد، همۀ مردم شهر، مشمول عقاب میشوند.
مصادیق دیگری که فقها برای واجب کفایی بیان کردهاند عبارتند از:
پاک کردن مسجد از نجاست، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، نجات جان کسی که در خطر مرگ است، و تحصیل علوم دینی.
غرض اینکه اسلام اجازه نمیدهد جان محترمی به خاطر گرسنگی یا بیپناهی از دست رود.
طبق آیات قرآن، یکی از نشانههای تکذیبکنندگان دین این است که آنها نسبت به حاجتمندان جامعه، خود را متعهد و مکلف به هیچ وظیفهای نمیدانند؛ أَرَأَیْتَ الَّذِی یُكَذِّبُ بِالدِّینِ * فَذَلِكَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ * وَلَا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِین؛ «میشناسی کسی را که قیامت را انکار میکند؟! اگر نمیشناسی، او همان است که یتیمان را به شدن از خودش طرد میکند، و مردم را به دادنِ سهم غذای فقیران تشویق نمیکند.» ((ماعون:3-1، ترجمۀ علی ملکی)اگر چه خطاب خداوند در این آیات، به حسب ظاهر، متوجه پیامبر صلیاللهعلیهوآله است اما در واقع، روی سخن با یک یکِ مسلمانان است. بنابراین چنانچه خدای ناکرده تاکنون نسبت به این امر خطیر، کمتوجه بودهایم شایسته است زینپس، به آن، اهتمام بیشتری بورزیم.
#مذهبی #آسمانه منبع: تبیان
بیشتر...
تبلیغات
تبلیغات
مطالب مرتبط
روایات ائمه اطهار علیهمالسلام موید آن است که در نوع زندگی برزخی، خوردن و آشامیدن وجود دارد. گرچه ماهیت زندگی در برزخ با دنیا متفاوت است و شاید بتوان گفت پایینترین مرتبهاش خوردن و آشامیدن است.
1 ماه پیش
همانطور که انسان در هنگام نوزادی و کودکی ناتوان است و به کمک نیاز دارد، در پیری و سالمندی هم دچار ضعف شده و به رکود قوای جسمی و ذهنی میرسد و به مراقبتهای خاصی نیازمند میشود.
2 ماه پیش
کافران تهدید به اخراج مومنان از سرزمین خودشان کردند ولی اراده و سنت الهی بر نابودی کافران و مَسکن دادن مومنان در سرزمین خودشان است.
1 ماه پیش
سالمندان در قرآن و روایات مورد تکریم خاصی قرار گرفته و توصیه بسیار شده که مراقب جسم و روح آنها باشیم و مراقبتهای خاصی برایشان داشته باشیم. یادمان باشد که آنها نیز روزگاری جوان بوده و جامعه نیازمند تلاش آنها بوده است. اسلام به سالمندان بطور ویژه نگاه کرده و توصیههایی هم بیان کرده است.
2 ماه پیش
اگر امام حسن علیهالسلام صلح را نمیپذیرفت با دیده محکومیت به او نگاه میشد، ولی با پذیرفتن صلح، این معایوه بود که محکوم تاریخ شد.
1 ماه پیش
انسانها بدون امکانات پیشرفته فقط میتوانند تا عمق 40 متری دریا فرو روند. در جاهایی که آب دریا بسیار زلال است یعنی تا عمق 200 متری، تنها 1درصد نور وجود دارد. قرآن کریم در 1400 سال پیش که بشر به تجهیزات پیشرفتۀ غواصی نبود از تاریکی عمق دریا و امواج درون آبها سخن گفته است که نشانگر اعجاز و حقانیت این کتاب آسمانی است.
1 ماه پیش
دانشمندان میگویند: ناحیۀ جلوی پیشانی (به عربی: ناصیه) مرکز دروغپردازی مغز آدمی است. به گفتۀ آنها ناحیۀ قُدّامی قشر مغز انسان در هنگام دروغگفتن بسیار فعال است و نسبت به دیگر زمانها انرژی بیشتری مصرف میکند. عمر این یافتۀ دانش آناتومی به بیش از شصت سال نمیرسد در حالی که قرآن 1400 سال پیش از این حقیقت پرده برداشته است.
1 ماه پیش
همواره سیره ائمه علیهمالسلام در مورد نحوه تعامل با مذاهب اسلام برای ما الگو بوده است. اما در عصر امام صادق علیهالسلام نسبت به ائمه دیگر فضای سیاسی بازتر شده بود و امام با برپایی مجالس علمی و تدریس، با اهل تسنن بیشتر ارتباط داشتند. در حقیقت امام صادق علیهالسلام را میتوان پرچمدار تقریب مذاهب و سرمنشا وحدت شیعه و سنی دانست. سیره عملی امام در چگونگی رابطه با اهل تسنن میتواند برای جامعه امروز تشیع راهگشا باشد.
2 ماه پیش
در قرآن کریم در آیات سوره اسراء به سه عملکرد بنیاسراییل صراحتا اشاره شده است.
1 ماه پیش
بیشتر...