تبیان | 1 سال پیش

مراقب دل های شکننده سالمندان باشیم



دل‌نازک و حساس

سالمندان بخاطر پیری و ضعف بدنی و ناتوانی جسمی، بسیار حساس می‌شوند و ممکن است از یک حرف و یا رفتار معمولی هم دل‌شکسته شوند. مراقب باشیم که باعث دل‌شکستگی آنها نشویم چرا که بطور کلی دل‌شکستن آسیب‌زاست چه رسد به دل‌شکستن فردی سالمند و بزرگسال. خداوند در حدیثی می‌فرماید: من نزد قلبهای شکسته هستم. (مفاتیح اللغیب، ص۱۹۱)

سخن نگفتن پیش از آنان

حالا که فرد پیر شده، حواس‌مان باشد که حرمت و احترامش را حفظ کنیم. در محافل و دورهمی‌ها اول اجازه دهیم که او صحبت کند و حرمتش را حفظ کنیم. (مشكوه‌الانوار، چ1، ص168)

صبوری در مقابل نادانی آنان

سالمندان شاید به خاطر ناتوانی و ضعف در جسم و گاهی عقل، اشتباهاتی داشته باشند. بر اساس فرمایش پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مقابل نادانی و اشتباهش صبور باشیم و رفتار ناپسند انجام ندهیم. (نهج‌الفصاحه، با تنظیم موضوعى، ص93)

موضع‌گیری ممنوع نکردن در برابر نظرات و سخنان‌شان

حق سالمند اینست که بزرگسالی و سن او را حرمت دهیم و در برابر حرفهایش موضع‌گیری و مجادله نکنیم گرچه ممکنه به مذاق ما خوش نیاید. با این حال به آنها احترام گذاریم و در برابرشان مخالفت نکنیم.(رساله حقوق امام سجاد علیه‌السلام)

گوش دادن به سخنان منطقی آنان

پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله می‌فرماید: پیر در میان قومش مانند پیامبری است در میان امتش.(روضة‌الواعظین، ج‏2، ص476) آنها بخاطر سن زیادشان سرشار از تجربه‌های گوناگونی هستند که هر کدام می‌توانند راهگشا باشند. از طرفی پیرها دوست دارند صحبت کنند و اطرافیان گوش دهند. پس به حرف‌های آنان گوش بده و با مهربانی پاسخ ده.(سیره ابن هشام، ج2، صص 578 و580)

سالمندان منبعی با ارزش از سخنان گوهربار هستند، نباید اجازه دهیم این منبع بدون استفاده و انتقال به دیگران، دفن شود.

عدی بن حاتم طایی در احوالات پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌گوید: وقتی برای نخستین بار به دیدار پیامبر به مدینه رفتم، به مسجد رفته و خدمت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله رسیدم. چون مرا شناخت، از جا برخاست و مرا به خانه خود برد. در میان راه، زنی سالخورده و ناتوان سر راهش آمد و سخنانی به او گفت. آن حضرت ایستاده بود و به سخنان پیرزن گوش می‌کرد و با مهربانی به آن پاسخ می‌گفت. (سیره ابن هشام، ج2، صص 578 و 580)

سبقت و سرعت نگرفتن در راه نرفتن

هنگام راه رفتن مراعات جسمش را بکن و سریع راه نرو که به سختی بیافتد. کنارش با آرامش راه برو تا معذب نشود و مراقب حالش باش. (رساله حقوق امام سجاد علیه‌السلام)

رفتاری همراه با آرامش و حوصله

با آرام و حوصله با سالمند رفتار کن و شأن و منزلت او را حفظ کن.(مستدرك الوسائل، ج6، ص 292) مبادا با رفتاری و یا سخنی شان او را حفظ نکرده و باعث آزردگی خاطر و اضافه بودن را در او بوجود آوری.



دستور قرآن در مورد والدین سالمند

بصورت عمومی باید به سالمندان احترام بگذاریم. اما در مورد پدر و مادر پیر مسئولیت و وظیفه ما بیشتر می‌شود. خداوند در آیه 23 و 24 سوره اسراء به انسان فرمان می‌دهد که:

اِمّا یَبْلُغَنَّ عِندک الکبرَ اَحَدُهما او کلاهُما فلا تَقُلْ لَهما اُفٍّ و لا تَنْهَرهُما وَ قُلْ لَهُما قولاً کریما، وَاخفَضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِ مِنَ الرّحمةِ وَ قُل رَبِّ ارحَمْهُما کما ربّیانی صَغیرا؛ هر گاه یکی از آن دو (پدر و مادر) یا هر دو نزد تو به سن پیری و سالمندی رسیدند، به آنان اف مگو، آنان را طرد مکن و به آنان سخن کریمانه بگو و بال فروتنی را از روی رحمت و شفقت برای آنان بگستر، و بگو: پروردگارا! همانگونه که مرا در خردسالی‌ام تربیت کردند، تو نیز بر آنان رحمت آور.

با احترام و آرامش همراه با ملایمت با آنها رفتار کنیم. در هنگام سخن گفتن، زیبا و ملایم با والدین سخن گوییم و کارهایشان را انجام دهیم و نیازهایشان را قبل از این که به زبان آورده و تقاضا کنند، برآورده کنیم و تمام قد خدمتگزارشان باشیم.

ابراهیم بن شعیب گوید: به امام صادق علیه‌السلام عرض کردم: پدرم بسیار پیر و سالخورده و ناتوان شده است. هر گاه حاجتی داشته باشد او را برمی‌داریم و بر دوش می‌کشیم. حضرت فرمود: اگر بتوانی عهده‌دار کارهای او شوی چنین کن، حتی با دستانت لقمه در دهانش بگذار، که این کار در قیامت، برای تو بهشت (یا سپر از آتش) خواهد بود.(بحارالانوار، ج71، ص56)

شایان ذکر است همانطور که آزردن و بی احترامی و بی توجهی به والدین باعث عاق شدن می شود؛ کمک و محبت و توجه به پدر و مادر باعث بهشتی شدن فرزندان می‌شود.

سوتیتر:

سالمندان بخاطر پیری و ضعف بدنی و ناتوانی جسمی، بسیار حساس می‌شوند و ممکن است از یک حرف و یا رفتار معمولی هم دل‌شکسته شوند



حالا که فرد پیر شده، حواس‌مان باشد که حرمت و احترامش را حفظ کنیم. در محافل و دورهمی‌ها اول اجازه دهیم که او صحبت کند و حرمتش را حفظ کنیم



آنها بخاطر سن زیادشان سرشار از تجربه‌های گوناگونی هستند که هر کدام می‌توانند راهگشا باشند. از طرفی پیرها دوست دارند صحبت کنند و اطرافیان گوش دهند





#‌مذهبی #‌آسمانه

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

انفاق یعنی خرج کردن مال در راه خداوند که گاهی واجب است مانند خمس و زکات و گاهی مستحب مانند صدقه دادن. قرآن و روایات انسان را به دادن انفاق و صدقه بسیار تشویق کرده است. انفاق آثار بسیاری برای فرد و جامعه دارد که به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم.

7 ماه پیش

در روزهای اخیر، از سوی برخی از سوداگران فعال در فضای مجازی، ادعایی مبنی بر خوش‌یمن بودن خرید طلا در روز سیزدهم ماه صفر مطرح شده است که پشتوانۀ معتبر دینی ندارد. در نوشتار حاضر، صحت و سقم این ادعا را با هم بررسی می‌کنیم.

7 ماه پیش

آثار و خواص زیارت امام حسین علیه‌السلام در دنیا و آخرت

7 ماه پیش

به پول غیر قانونی و کثیفی که به گردش می‌افتد، و در پایان کار شکل پول قانونی و پاک را به خود می‌گیرد؛ اصطلاحا پول‌شویی، شستشوی پول آلوده و تطهیر پول گویند. به عبارتی دیگر به پولی که در اثر اعمال مجرمانه به دست ‌آید و آن را مخفی کرده و جلوه‌ای پاک به درآمد داده شود، پول‌شویی گویند.

7 ماه پیش

صبر، یعنی اطمینان نفس‌ومضطرب نشدن و مقاومت‌ در بلایا، مصایب و مشکلات؛ به‌گونه‌ای که‌عرصه بر فرد تنگ نشده و پریشان‌خاطر نگردد. در واقع صبر، صفتی بازدارنده در بلایا و مشکلات است که از یک‌سو تمایلات غریزی را کنترل می‌کند و از طرفی به‌انسان در مقابل مصیبت‌وبلاها آرامش می‌دهد.

7 ماه پیش

اسباب شش‌گانۀ رزق در قرآن شامل موارد زیر می باشد

7 ماه پیش

در اسلام هر عملی که برخلاف فرمان خداوند باشد، گناه است.گناه یعنی نافرمانی از دستورات خداوند. به عبارت دیگر انجام کاری که خدا از آن نهی کرده یا ترک کاری که به انجام آن فرمان داده، معصیت است که آثار و نتایجی را در پی دارد.

7 ماه پیش

رحمت خدا درهنگام نگاه فرزند به چهره والدین ، معانقه دو مؤمن ، برپایی عقد و عروسی ، ترحم به ضعفا ، گذشت از خطای دیگران ، طلب رحمت برای جمع ، خویشتنداری و تقوا ، توبه و اظهار پشیمانی و اذان نازل می‌شود.

7 ماه پیش

شاید شنیده باشید که توسل به هر امامی، اثر ویژه‌ای دارد. مثلا برای شفای بیمار، توسل به امام کاظم علیه‌السلام و برای گشایش مالی، توسل به امام جواد علی‌السلام گره‌گشاست. ممکن است فکر کنید که این یک باور عمومی است که بین مردم رایج شده است، اما باید بگویم این توصیه‌ها ریشه در سخنان خود معصومین دارد.

7 ماه پیش

بیشتر...