سلامت نیوز |
10 ماه پیش

راز پنهان تغذیه با شیرمادر از خطرات فست فود نوزادی چه می دانیم سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، بر اساس تحقیقات ملی، تغذیه انحصاری با شیرمادر در کشور سال ۷۹ بالغ بر ۴۴.۱ درصد بود که در سال ۸۹ به ۵۳.۱ درصد و در سال ۹۶ به ۴۷.۴ درصد رسید.

همچنین، تغذیه انحصاری با شیرمادر در سال ۹۶ برای شهرها ۴۵.۹ درصد و روستاها ۵۰.۹ درصد بوده است.

این موضوع نشان می‌دهد که وضعیت در شهرها که جمعیت بیشتری نسبت به روستاهای کشور دارند، چندان خوب نیست و باید نسبت به ترویج برنامه تغذیه با شیرمادر، بیشتر اطلاع رسانی و آموزش داد.

تغذیه با شیرمادر از بدو تولد تا پایان ۶ ماهگی، چه ویژگی‌هایی دارد و اگر نوزاد به هر دلیلی از شیرخشک به عنوان تغذیه انحصاری استفاده کرد، چه بیماری‌هایی او را در بزرگسالی تهدید می‌کند.

این پرسش‌ها را با مژگان اعلایی کارشناس مامایی و مشاور تغذیه با شیرمادر در بیمارستان محب کوثر که از جمله بیمارستان‌های دوستدار کودک سالم است، مطرح کردیم.

آنچه این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، در گفتگو با خبرنگار مهر بر اهمیت آن تاکید داشت، راز سر به مُهرِ «شیرمادر» بود.

اعلایی با اشاره به هفته جهانی تغذیه با شیرمادر که همه ساله از ۱ تا ۷ اگوست، برابر با ۱۰ تا ۱۶ مرداد برگزار می‌شود، گفت: هدف از هفته تغذیه با شیرمادر، تشویق مادران به اهمیت شیرمادر برای نوزاد است.

اولین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر

وی با اشاره به شعار امسال هفته تغذیه با شیرمادر که «قدمی رو به جلو برای تغذیه با شیرمادر» نامگذاری شده است، افزود: اولین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر، حمایت از مادران در دوران شیردهی به نوزاد است. زیرا، حمایت از مادران شیرده، باعث می‌شود آنها در زندگی اجتماعی، موفق تر شوند.

اولین گام در ترویج تغذیه با شیرمادر، حمایت از مادران در دوران شیردهی به نوزاد است

این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، مهم‌ترین حامی مادران شیرده را همسر آنها دانست و گفت: در کنار مادر، همسر نقش به سزایی در دوره شیردهی نوزاد دارد. به طوری که همسر با بغل کردن نوزاد، می‌تواند تمامی حس‌های پدری را به فرزندش منتقل کند.

اعلایی در پاسخ به این سوال که چرا آمار نوزادانی که با شیرمادر تغذیه می‌کنند، به نسبت نوزادان شیرخشکی کمتر است، افزود: اولین علت آن، عدم آموزش مادران است. همچنین، عدم حمایت مادر از سوی خانواده و بستگان، به این موضوع دامن می‌زند که او از شیرخشک برای تغذیه نوزاد استفاده کند.

وی با اشاره به آسیب‌های جسمی و روحی مادرانی که برای تغذیه نوزاد از شیرخشک استفاده می‌کنند، گفت: افسردگی‌های بعد از زایمان، در بین مادرانی که شیردهی ندارند، بیشتر بروز می‌کند.

اولین واکسن نوزاد را بشناسیم

اعلایی به ویژگی‌های تغذیه با شیرمادر اشاره کرد و افزود: مهم‌ترین کارکرد شیرمادر، این است که سیستم دفاعی بدن نوزاد را در مقابل انواع بیماری‌ها مقاوم می‌کند.

این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر تاکید کرد: تغذیه با شیرمادر باید از همان ساعات اولیه تولد نوزاد آغاز شود.

وی از «آغوز» به عنوان اولین واکسن نوزاد یاد کرد و گفت: کودکانی که با شیرمادر تغذیه کرده اند، از سیستم ایمنی بالایی در مقابل انواع بیماری‌ها و عفونت‌ها برخوردارند.

اعلایی افزود: تحقیقات نشان داده تغذیه با شیرمادر تا ۲۳ ماهگی می‌تواند سالانه ۸۲۰ هزار کودک زیر ۵ سال را از مرگ نجات دهد.

تغذیه با شیرمادر می‌تواند سالانه ۸۲۰ هزار کودک زیر ۵ سال را از مرگ نجات دهد

این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر، به مهم‌ترین ویژگی پنهان شیرمادر اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین ویژگی تغذیه با شیرمادر، اثر تربیت پذیری است. یعنی، کودکانی که شیرمادر خورده اند، از تربیت پذیری بهتری برخوردارند.

ماجرای قطع شیردهی شبانه به نوزاد

اعلایی با عنوان این مطلب که نوزاد تا ۴۰ روز بعد از تولد بین ۸ تا ۱۲ نوبت تغذیه با شیرمادر دارد، افزود: یکی از مشکلات در تغذیه نوزاد با شیرمادر، توصیه متخصص اطفال به قطع شیردهی شبانه به نوزاد است. در صورتی که این موضوع به هیچ عنوان علمی نیست. زیرا، به مادران گفته می‌شود اگر شیر شبانه را ادامه بدهید، فرزند شما در آینده دچار مشکل فک و دندان می‌شوند و دندان‌های پوسیده خواهند داشت که این موضوع درست نیست.

این کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر با عنوان این مطلب که شیرمادر از بروز بیماری‌ها در بزرگسالی پیشگیری می‌کند، گفت: بروز بیماری‌هایی مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان‌ها، پوکی استخوان و…، در افرادی که از شیرمادر تغذیه کرده اند، خیلی کمتر از کسانی است که با شیرخشک بزرگ شده اند.

اعلایی تاکید کرد: سیستم دفاعی قوی‌تر و بهره هوشی بالاتر، از ویژگی‌های تغذیه با شیرمادر است.

عارضه شیر ندادن به نوزاد برای مادر

وی در خصوص خطرات و عارضه‌های شیر ندادن مادران، گفت: این قبیل از مادران که نوزاد را از شیر خود محروم می‌کنند، دچار عروق خونی سینه می‌شوند.

کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر افزود: این مادران، در سه تا پنج روز اول بعد از تولد دچار درد شدید سینه می‌شوند که اگر در چند روز اول درمان نشود، منجر به تورم و در نهایت به آبسه تبدیل می‌شود که ملزم به جراحی است.

اعلایی به آسیب‌های تلفیق شیرمادر و شیرخشک در تغذیه نوزاد اشاره کرد و گفت: وقتی دفعات تغذیه با شیرخشک افزایش می‌یابد، شاهد سیری کاذب نوزاد هستیم.

وی با تأیید این موضوع که شیرخشک به مثابه فست فود نوزادی است که سیری کاذب ایجاد می‌کند، افزود: اکثر بچه‌هایی که شیرخشک می‌خورند، دچار ریفلاکس های شدید، یبوست، بی قراری و…، می‌شوند.

اعلایی تاکید کرد:شیرمادر تنها پروتئینی است که به کلیه‌ها آسیب نمی‌زند شیرمادر تنها پروتئینی است که به کلیه‌ها آسیب نمی‌زند.هر چقدر که با شیرمادر میزان بروز بدخیمی‌ها و سرطان‌ها پایین می‌آید، به همان میزان با شیرخشک این بیماری‌ها بالا می‌رود.

پاندمی کرونا و شیردهی مادران

وی به تبعات پاندمی کرونا بر کاهش تغذیه با شیرمادر اشاره کرد و گفت: تغذیه با شیرمادر در دوران کرونا به شدت نزول کرده است. در صورتی که ثابت نشده به لحاظ علمی که نوزاد از مادر کرونایی مبتلا می‌شود.

اعلایی ادامه داد: نوزاد از طریق شیرمادر کرونا نمی‌گیرد. فقط باید هنگام تغذیه نوزاد، پروتکل‌های بهداشتی توسط مادر رعایت شود.

وی افزود: شستن دست‌ها قبل از شیردهی، زدن ماسک، شستن سینه بعد از عطسه برای یک نوبت، از جمله دستورالعمل‌های بهداشتی است که مادر باید رعایت کند.

کارشناس و مشاور تغذیه با شیرمادر در بیمارستان دوستدار کودک سالم محب کوثر، در پایان با عنوان این مطلب که شیرمادر برای نوزاد نارس نیز بهترین تغذیه است، گفت: دوشیدن شیر و نگهداری آن، برای تغذیه این قبیل نوزادان، از اهمیت زیادی برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد.



#‌اخبار_سلامتی منبع: سلامت نیوز

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

واضح است که اگر همه چیزهای منفی را رها کنید، می توانید از یک زندگی آرام لذت ببرید. حتی می توانید مغز خود را طوری آموزش دهید که روی همه چیزهای مثبت تمرکز کند. به دنبال چیزهای خوب زندگی خود باشید و در هر کاری که انجام می دهید یا به آن برخورد می کنید به دنبال خطا یا نقص در آن نباشید. همچنین تا حد امکان به آینده خوشبین باشید. این کارها در نهایت شما را شادتر و سالم تر می کند.

22 ساعت پیش

نقش عاطفی والدین بر اساس عشق، محبت و احترام است. این یک بخش اساسی از والدین بودن است اما نقش شما به عنوان والدین فقط احساسی نیست و فرزند شما دوست شما نیست.

دیروز

شیشه شیرها یک وسیله بسیار معمول در تغذیه نوزادان است. با این حال، در برخی مواقع ممکن است شیر هنگام خوردن توسط برخی نوع گازهای هوا آلوده شود که می‌تواند باعث نفخ و درد شکمی در نوزاد شود. برای رفع این مشکل، شیشه شیر ضد نفخ به بازار عرضه شده است.

23 ساعت پیش

تغییراتی جسمی و روانی که با افزایش سن به وجود می‌آید، می‌تواند حفظ سلامتی و تندرستی را برای افراد چالش‌برانگیزتر کند.

2 روز پیش

تغییرات در میل جنسی طبیعی است. با این حال، داشتن میل جنسی بالا اگر شروع به ایجاد اختلال در عملکرد روزانه کند، می تواند مشکل ساز شود.

3 روز پیش

سطوح بالای قند خون می تواند به آسیب عروقی و عصبی منجر شود. این شرایط می تواند اختلال نعوظ در مردان و کاهش جریان خون در ناحیه تناسلی زنان را به همراه داشته باشد.

4 روز پیش

استاد ارولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: توصیه بنده به والدین این است که در ماه اول تولد، کودک پسر خود را ختنه کنند؛ چراکه کودکانی که در نوزادی ختنه نمی‌شوند یا دیر ختنه می‌شوند عفونت ادراری در این افراد 20 برابر کودکانی است که در نوزادی ختنه می‌شوند.

2 روز پیش

با افزایش سن آلت تناسلی آقایان نیز مانند سایر نواحی بدن تغییراتی پیدا می کند که می تواند بر عملکرد آن تاثیر بگذارد و روابط جنسی را دچار مشکل کند. با این حال فراموش نکنید که شما می توانید تحت نظر یک پزشک متخصص درمان را آغاز کنید.

3 روز پیش

خلاقیت پاسخ منحصر به فرد کودکان به همه چیزهایی است که می بینند، می شنوند، احساس می کنند و تجربه می کنند. پاسخ‌های فردی کودک به مواد، تجربیات و ایده‌ها، خلاقیت و تخیل او را برمی‌انگیزد. پاسخ های کودکان می تواند فیزیکی، عاطفی، اجتماعی، فرهنگی یا ترکیبی باشد.

3 روز پیش

بیشتر...