تبیان |
2 سال پیش

قدیمی ها می گفتند: میهمان قدم رنجه می کند وقتی دعوت میزبان را اجابت می گوید لطفِ مضاعف می کند وقتی

میهمان نوازی
قدیمی‌ها، یادشان به خیر، رسم‌های خوبی از خود به یادگار گذاشتند. میهمان را تا پای در که بدرقه می‌کردند، هدیه و کادویی هم، پیشکش می‌کردند به او. بعد هم که چشمان غرقِ در سؤال میهمان را می‌دیدند، می‌گفتند: این حق دندان‌سابی شماست.حق «دندان‌سابی»! چه تعبیر زیبایی!
می‌گفتند: میهمان قدم رنجه می‌کند وقتی دعوت میزبان را اجابت می‌گوید. و لطفِ مضاعف می‌کند وقتی از قوتِ سفره‌ی صاحبخانه، لقمه برمی‌گیرد و دندان به هم می‌سابد. پس، حق اوست که سفره‌دار با تحفه‌ای پسندیده اکرامش کند! ... همین‌قدر زیبا!
عجبا! این میهمان، در دین حنیف اسلام، چقدر حق‌به‌جانب است! و اصلاً بزرگان ما، این آئین‌های زیبا را وامدار اسلام‌اند و بس.
یکی از هزار رسم ادب و حقِّ مسلّمِ «میهمان‌نوازی» و «میزبان‌باشی» که در متون معارف دینی آمده این است که:
اگر میهمان سرزده وارد شد، اکرامش کنید به اندازه‌ای که به تکلّف نیفتید. اگر خودتان پیک دعوت پی‌اش فرستادید،‌ و به ضیافت فراخواندیدش، دیگر، باید سنگ تمام بگذارید در میهمان‌داری‌اش، به اندازه‌ای که به قرض نیفتید و اگر در حق میهمان دعوت‌شده، کم گذاشتید و در خور شأن او، رسم شایسته‌ی پذیرایی را به جای نیاوردید، جا دارد که مشمول غیبت واقع شوید!

این، صریحِ فرمایش صادق آل محمد است در ذیل کریمه‌ی:
«لا یحِبّ اللّهُ الْجَهْرَ بِالسّوءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلّا مَنْ ظُلِمَ...» {نساء:148} (خدا بدگویی علنی را دوست ندارد؛ ولی کسی که به او ستم شده، می‌تواند چنین کند ...) که فرموده:
« هر کس مهمانی را دعوت کند و از او خوب پذیرایی ننماید، در حق مهمان ظلم کرده است و اگر درباره‌ی سختی‌هایی که به او گذشته، چیزی بگوید گناهی نکرده است!» (وسایل الشیعه، ج 12، ص 289).

آری، این است افق بلند نگاه اسلام به منزلت میهمان و مراتب تکریمش.
هیهات اگر بشود جای دیگر، نظیرش را یافت.


#‌مذهبی #‌آسمانه منبع: تبیان

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

در قرآن کریم در آیات سوره اسراء به سه عملکرد بنی‌اسراییل صراحتا اشاره شده است.

6 ماه پیش

سالمندان در قرآن و روایات مورد تکریم خاصی قرار گرفته و توصیه بسیار شده که مراقب جسم و روح آنها باشیم و مراقبت‌های خاصی برایشان داشته باشیم. یادمان باشد که آنها نیز روزگاری جوان بوده‌ و جامعه نیازمند تلاش آنها بوده است. اسلام به سالمندان بطور ویژه نگاه کرده و توصیه‌هایی هم بیان کرده است.

6 ماه پیش

انسان‌ها بدون امکانات پیشرفته فقط می‌توانند تا عمق 40 متری دریا فرو روند. در جاهایی که آب دریا بسیار زلال است یعنی تا عمق 200 متری، تنها 1درصد نور وجود دارد. قرآن کریم در 1400 سال پیش که بشر به تجهیزات پیشرفتۀ غواصی نبود از تاریکی عمق دریا و امواج درون آب‌ها سخن گفته است که نشان‌گر اعجاز و حقانیت این کتاب آسمانی است.

6 ماه پیش

اگر امام حسن علیه‌السلام صلح را نمی‌پذیرفت با دیده محکومیت به او نگاه می‌شد، ولی با پذیرفتن صلح، این معایوه بود که محکوم تاریخ شد.

6 ماه پیش

روایات ائمه اطهار علیهم‌السلام موید آن است که در نوع زندگی برزخی، خوردن و آشامیدن وجود دارد. گرچه ماهیت زندگی در برزخ با دنیا متفاوت است و شاید بتوان گفت پایین‌ترین مرتبه‌اش خوردن و آشامیدن است.

6 ماه پیش

کافران تهدید به اخراج مومنان از سرزمین خودشان کردند ولی اراده و سنت الهی بر نابودی کافران و مَسکن دادن مومنان در سرزمین خودشان است.

6 ماه پیش

همواره سیره ائمه علیهم‌السلام در مورد نحوه تعامل با مذاهب اسلام برای ما الگو بوده است. اما در عصر امام صادق ‌علیه‌السلام نسبت به ائمه دیگر فضای سیاسی بازتر شده بود و امام با برپایی مجالس علمی و تدریس، با اهل تسنن بیشتر ارتباط داشتند. در حقیقت امام صادق علیه‌السلام را می‌توان پرچم‌دار تقریب مذاهب و سرمنشا وحدت شیعه و سنی دانست. سیره عملی امام در چگونگی رابطه با اهل تسنن می‌تواند برای جامعه امروز تشیع راهگشا باشد.

6 ماه پیش

نویسندگان مسلمان دربارۀ منزلت والای پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فراوان نوشته‌اند اما «خوش‌تر آن باشد که سرّ دلبران، گفته آید در حدیث دیگران».

6 ماه پیش

برزخ یعنی حائل بین دو چیز. اصطلاحا در اسلام برزخ عالمی بین دنیا و قیامت است که با دنیا شباهت‌ها و تفاوتهایی دارد. برزخ نه صرفا مادی است و نه کاملا غیر مادی. انسان در برزخ مادی نیست اما در عین حال از برخی ویژگی‌های مادیات بی‌بهره نیستند.

6 ماه پیش

بیشتر...