تبیان | 3 ماه پیش

نقش کلیدی شکرگزاری در تعادل هماهنگی زندگی

عکس نویسنده
عکس نویسنده

بازدید :

زمان تقریبی مطالعه :

تاریخ :سه شنبه 1403/05/09 ساعت 14:14

شکرگزاری، تعادل و هماهنگی زندگی ، سپاس از نعمت‌دهنده ،آثار شکرگزاری از خداوند ،

شکرکردن یعنی ثنا و سپاس از نعمت‌دهنده. شکر یعنی یادآوری و توجه به نعمت‌هایی که خداوند به انسان داده اعم از اجزای مورد نیاز بدن، سلامتی، خانواده، مال و برکت و همه چیزهایی که خداوند در اختیار ما قرار داده است.

شکر به‌معنای ‌یادآوری و شناخت نعمت‌های خدا و اظهار قلبی و زبانی و عملی آن است.(راغب اصفهانی، المفردات، ص۲۶۵)

اظهار نعمت عبارت از استعمال آن در محل خودش است. پس شکر خدا به این است که انسان نعمت را در محل خودش بکار برده و در موقع استفاده از آن نیز متذکر خدا بوده باشد


انواع شکر

اکثر مردم به‌خیال خود دائم در حال شکرکردن هستند و روزی ده‌ها بار با الفاظی چون الحمدلله، الهی شکر، خدایا شکر، سپاس خداوند گویند. اما قطعا این نوع شکرکردن، ناقص است و سپاسگزاری خداوند درست و کامل انجام نشده است. امام حسن علیه‌السلام فرمودند: این از پستی انسان است که شکر نعمت را به جا نیاورد.(بحارالأنوار، ج‏75، ص105)

بنا بر روایات شکر کامل سه مرحله دارد.- قلبی:

یعنی انسان در درون قلب و وجود خود متوجه این موضوع است که همه هستی و دارایی‌اش اعم از مادی و معنوی از آن خداوند، و منشا آنها خداست.

- زبانی:

شکر زبانی همین کاری است که اکثر مردم انجام می‌دهند و به زبان و با اذکاری چون الحمدلله، شکراً لله؛ خداوند را بخاطر نعمت‌هایی که داده، شکر می‌کنند.

- عملی

: اما شکر عملی سخت‌ترین نوع شکرگزاری است. در این مرحله که کامل‌ترین نوع شکرکردن است؛ انسان نباید از نعمت‌هایی که در اختیار دارد در راه گناه و حرام استفاده کند. مثلا اگر از چشمانش برای دیدن تصاویر حرام استفاده نکرد و در جای درست از آنها بهره ببرد، شکرش را بجا آورده است. در این باره امیرالمومنین علیه‌السلام می‌فرماید: شُكْرُ كُلِّ نِعْمَةٍ اَلْوَرَعُ عَنْ مَحَارِمِ اَللَّهِ(بحارالأنوار، ج‏68، ص56)؛ شکر هر نعمتی این است که شما از گناه با آن اجتناب کنید؛ (یعنی با نعمت خدا معصیّت خدا را نکنید.)

علامه طباطبائی در توضیح آیه 144 سوره آل‌عمران "...سیجزی اللّه الشاکرین" می‌نویسد: حقیقت شکر، اظهار نعمت است. چنانکه حقیقت کفری که مقابل آن است اخفاء نعمت می‌باشد و اظهار نعمت عبارت از استعمال آن در محل خودش است. پس شکر خدا به این است که انسان نعمت را در محل خودش بکار برده و در موقع استفاده از آن نیز متذکر خدا بوده باشد. (تفسیر المیزان، ج4،ص38)

همزمانی شکر با یاد خدا

قرآن کریم سپاس‌گزاری از خدا را قرین و همراه با ذکر پروردگار می‌داند و می‌فرماید: «فاذکرونی اذکرکم و اشکرولی ولاتکفرون.(بقره، 152) یادکردن در اینجا به معنای پاک نمودن روح و نفس انسان از پلیدی‌ها و رذائل، برای دریافت رحمت الهی است. و منظور از شکر، یعنی استفاده نمودن از نعمت‌ها در جایگاه خودش. در این آیه به شکر عملی اشاره شده است.

مرحله شکرگزاری عملی، کامل‌ترین نوع شکرکردن است؛ انسان نباید از نعمت‌هایی که در اختیار دارد در راه گناه و حرام استفاده کند. مثلا اگر از چشمانش برای دیدن تصاویر حرام استفاده نکرد و در جای درست از آنها بهره ببرد، شکرش را بجا آورده است

آثار شکرگزاری از خداوند

در روایات برای شکرگزاری از خداوند در برابر نعمت‌ها فواید و آثاری بیان شده که ارزش بالای شکرگزاری را می‌رساند.

-

زیادشدن و افزایش نعمت‌ها:

امام صادق‌علیه‌السلام می‌فرماید: مَنْ أُعْطِی الشُّکرَ أُعْطِی الزِّیادَةَ؛ کسی که شکر کند خداوند نعمت بیشتری به او عطا کند.(الکافی، ج۲، ص۹۵)

- رضایت‌مندی شاکر:

زیادشدن نعمت باعث رضایت و آرامش فرد شاکر می‌شود. (الکافی، ج۲، ص۹۵)

- دوری از عذاب الهی:

خداوند در قرآن می‌فرماید:

ما یفْعَلُ اللَّهُ بِعَذابِکمْ إِنْ شَکرْتُمْ وَ آمَنْتُمْ وَ کانَ اللَّهُ شاکراً علیما(نساء،۱۴۷)؛ اگر سپاس‌گزار باشید و ایمان آورید، خدا مى‌خواهد با عذاب شما چه کند؟ و خدا همواره سپاس‌پذیرِ داناست.

- مصون ماندن از غم وگرفتاری‌ها:

وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ إِنَّ رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُور(فاطر،34)؛ سپاس خدایى را كه اندوه از ما دور كرد، زیرا پروردگار ما آمرزنده و شكرپذیر است.

- در امان ماندن از فتنه‌ و وسوسه‌:

امیرالمومنین علی علیه‌السلام می‌فرماید: «الشکر عصمة من الفتنة»(بحارالانوار، ج۷۵ ص۵۳)؛ شکرگزاری انسان را از فتنه و وسوسه‌ها حفظ می‌نماید.

- جبران کم و کاستی روزی:

امام باقر علیه‌السلام می‌فرماید: کم و کاستی رزق و روزی بواسطه شکرگزاری جبران می‌شود. (تحف‌العقول،ص285)

- بدست آوردن رضایت خداوند:

اَوَّلُ ما یَجِبُ عَلَیْكُمْ لِلّهِ سُبْحانَهُ شُكْرُ أَیَادِیهِ وَ ابْتِغاءُ مَرَاضِیهِ(غررالحکم،ص214)؛ نخستین چیزى كه بر شما در برابر خداوند سبحان واجب است شكر نعمت‌هاى او و به‌دست آوردن موجبات خشنودى اوست.

- اطاعت از فرمان خداوند:

... وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِن كُنتُمْ إِیَّاهُ تَعْبُدُونَ(بقره،172)؛ شکرگزار خداوند باشید اگر فقط او را می‌پرستید.

- گرامی و محترم‌شدن در نزد خداوند:

امام صادق علیه‌السلام فرمود: کسی که در برابر نعمتی که به او رسیده، خداوند را شکر کند، از طرف خداوند گرامی داشته می‌شود.(میزان‌الحکمه، ح 9575)

- استمرار نعمت و قطع نشدن آن:

امام محمدباقر علیه‌السلام می‌فرماید: افزایش نعمت از سوی خداوند قطع نگردد، مگر وقتی كه شكرگزاری بندگان قطع گردد.(بحارالانوار، ج71، ص56)

- شناخت قدر نعمت:

امام حسن عسکری علیه‌السلام می‌فرماید: قدر نعمت را شکرگزار و سپاس‌گزار می‌داند.(اعلام‌الدین،ص313)

شکر به‌معنای ‌یادآوری و شناخت نعمت‌های خدا و اظهار قلبی و زبانی و عملی آن است

- سعادت‌مندی شکرگزار:

امام هادی علیه‌السلام می‌فرماید: شخص شکرگزار به سبب شکر، سعادتمندتر است تا به سبب نعمتی که باعث شکر شده؛ زیرا نعمت کالای دنیاست و شکرگزاری، نعمت دنیا و آخرت است.(بحارالانوار،ج71،ص417)

- زمینه‌ساز آینده نعمت:

امام حسین علیه‌السلام فرمود: شكر تو بر نعمت گذشته، زمینه‌ساز نعمت آینده است.(نزهة الناظر و تنبیه‌الخاطر، ص80)

- زیادشدن عمر:

امیرالمومنین علیه‌السلام شکرگزاری فراوان را یکی از دلائل طولانی شدن عمر معرفی می‌کند. (عیون الحكم والمواعظ، ص275، ح 4999)

- نبود هیچ شری در شکرگزاری:

امام حسن علیه‌السلام می‌فرماید: خیری که هیچ شری در آن نیست، شکر بر نعمت و صبر بر مصیبت ناگوار است.(تحف العقول، ص234)

بنابراین متوجه این موضوع شدیم که شکرکردن در برابر نعمت‌های دنیوی و اخروی خداوند، آثار و پیامدهای بسیاری برای انسان دارد. و چقدر حیف است که انسان به سبب شکر نکردن، آثار و نتایج سپاس‌گفتن خداوند را از دست دهد.

شکرگزاری  ، تعادل و هماهنگی زندگی ،  سپاس از نعمت‌دهنده ،  آثار شکرگزاری از خداوند ،

info



#‌مذهبی #‌آسمانه

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

به پول غیر قانونی و کثیفی که به گردش می‌افتد، و در پایان کار شکل پول قانونی و پاک را به خود می‌گیرد؛ اصطلاحا پول‌شویی، شستشوی پول آلوده و تطهیر پول گویند. به عبارتی دیگر به پولی که در اثر اعمال مجرمانه به دست ‌آید و آن را مخفی کرده و جلوه‌ای پاک به درآمد داده شود، پول‌شویی گویند.

3 ماه پیش

شاید شنیده باشید که توسل به هر امامی، اثر ویژه‌ای دارد. مثلا برای شفای بیمار، توسل به امام کاظم علیه‌السلام و برای گشایش مالی، توسل به امام جواد علی‌السلام گره‌گشاست. ممکن است فکر کنید که این یک باور عمومی است که بین مردم رایج شده است، اما باید بگویم این توصیه‌ها ریشه در سخنان خود معصومین دارد.

3 ماه پیش

رحمت خدا درهنگام نگاه فرزند به چهره والدین ، معانقه دو مؤمن ، برپایی عقد و عروسی ، ترحم به ضعفا ، گذشت از خطای دیگران ، طلب رحمت برای جمع ، خویشتنداری و تقوا ، توبه و اظهار پشیمانی و اذان نازل می‌شود.

3 ماه پیش

در روزهای اخیر، از سوی برخی از سوداگران فعال در فضای مجازی، ادعایی مبنی بر خوش‌یمن بودن خرید طلا در روز سیزدهم ماه صفر مطرح شده است که پشتوانۀ معتبر دینی ندارد. در نوشتار حاضر، صحت و سقم این ادعا را با هم بررسی می‌کنیم.

3 ماه پیش

اسباب شش‌گانۀ رزق در قرآن شامل موارد زیر می باشد

3 ماه پیش

صحیفه سجادیه مهم‌ترین و برجسته‌ترین کتاب شیعیان بعد از نهج‌البلاغه است که به زبور آل محمد شهرت دارد. در این کتاب ۵۴ دعا و نیایش از امام سجاد علیه‌السلام موجود است که در آنها نکات تربیتی متعددی قرار دارد. در این مجموعه نکات تربیتی در ادعیه را با هم مرور می‌کنیم.

3 ماه پیش

در اسلام هر عملی که برخلاف فرمان خداوند باشد، گناه است.گناه یعنی نافرمانی از دستورات خداوند. به عبارت دیگر انجام کاری که خدا از آن نهی کرده یا ترک کاری که به انجام آن فرمان داده، معصیت است که آثار و نتایجی را در پی دارد.

3 ماه پیش

انفاق یعنی خرج کردن مال در راه خداوند که گاهی واجب است مانند خمس و زکات و گاهی مستحب مانند صدقه دادن. قرآن و روایات انسان را به دادن انفاق و صدقه بسیار تشویق کرده است. انفاق آثار بسیاری برای فرد و جامعه دارد که به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم.

3 ماه پیش

در اسلام بیماری به عنوان یکی از سخت‌ترین بلاها یاد شده که هر کس در عمرش به این بلا مبتلا خواهد شد. در روایات برای عیادت از بیمار، بازتاب و آثاری بسیار بیان شده که اهمیت آن را می‌رساند.

3 ماه پیش

بیشتر...