قدیمی ترین تقویم خورشیدی جهان در ترکیه پیدا شد شاهکاری ۱۲ هزار ساله
در محوطهی اسرارآمیز گوُبِکلیتپه Göbekli Tepe، دانشمندان نشانههایی یافتهاند که بر پایهی آنها، مردم باستان بیش از ۱۲ هزار سال پیش با دقتی چشمگیر روزها، فصلها و حتی سالها را رصد میکردند. هر علامت V در این حکاکیها میتواند نماد یک روز باشد. در یکی از ستونها، به شکل حیرتانگیزی ۳۶۵ نشانهی V دیده میشود؛ معادل دقیق تعداد روزهای یک سال شمسی.
به گزارش یکپزشک، در همین میان، یک تصویر نمادینِ پرندهمانند که گردنش با نماد V تزئین شده، نشاندهندهی انقلاب تابستانی یا Summer Solstice است؛ روزی که در تقویم آن دوران جایگاه ویژهای داشته. ارتباط این نماد با صورتفلکی فصل تابستان آن زمان، نشان میدهد ساکنان این تمدن باستانی، نهتنها به طلوع و غروب خورشید، بلکه به موقعیت ستارگان در آسمان نیز توجه ویژهای داشتهاند.
منشأ تقویم؛ برخوردی آسمانی و پیامدی زمینی
به اعتقاد پژوهشگران، انگیزه این وسواس و کنجکاوی مردمان باستان در مورد آسمان، برخورد سهمگین یک شهابسنگ یا دنبالهدار در حدود سال ۱۰۸۵۰ پیش از میلاد است. این رویداد عظیم که به گفتهی دانشمندان باعث یک عصر یخبندان کوتاه شد و تأثیری عمیق بر زندگی آن مردمان گذاشت.
دکتر مارتین سویتمَن Martin Sweatman از دانشگاه اِدینبرو (University of Edinburgh) که هدایت این تحقیق را بر عهده داشته، میگوید: «در جهانی که بهتازگی دگرگون شده بود، رصد آسمان و ثبت دقیق پدیدهها ممکن است نخستین گام بشر بهسوی نوشتار بوده باشد.»
آنچه گوُبِکلیتپه را منحصربهفرد میکند، نهفقط قدمتش، بلکه دقت و دامنهی ثبت بوده است. این حکاکیها فقط به گردش خورشید محدود نمیشوند؛ بلکه چرخههای ماه و حتی مسیر عبور زمین از میان بقایای دنبالهدارها نیز ثبت شدهاند. بهویژه، یکی از ستونها به تصویر بارش شهابی تائورید Taurid meteor stream اشاره دارد که ۲۷ روز طول میکشیده؛ جریانی که احتمالاً منبع همان برخورد سهمگین بوده است.
نکتهی حیرتآور دیگر، توجه آن تمدن به تغییرات ظریف صورتهای فلکی در طول سال است؛ چیزی که هزاران سال بعد توسط هیپارکوس Hipparchus در یونان باستان بهعنوان نوسان محوری زمین کشف شد. اگر یافتهها درست تفسیر شده باشند، گوُبِکلیتپه نهفقط مکانی برای نیایش، بلکه نخستین رصدخانهی کیهانی بشر بوده است.
رمزگشایی از نخستین زبان کیهان
این پژوهش، ما را به بازنگری کامل در تاریخ تقویم، اخترشناسی و حتی پیدایش تمدن فرا میخواند. وقتی جامعهای پیش از دوران کشاورزی، با دقتی چنین بالا به رصد آسمان میپردازد، نشانههایی از دنیایی پیچیدهتر از آنچه تصور میکردیم نمایان میشود؛ دنیایی که شاید نوشتار را با سنگ آغاز کرده باشد، نه با قلم.

#اخبار
بیشتر...
تبلیغات
رئیس دایره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد: در طرح نوروزی تا امروز آمار ۲۳ نفر متوفی ثبت شده است که نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
دکتر «علی کاشانی» مدیرعامل شرکت «سرو رباتیکس» قصد دارد کاروان رباتهای خودران تحویل غذا را در شهر دالاس راهاندازی کند.
یک متخصص پوست و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بیش از ۸۰ درصد آسیبها و بیماریهای پوستی در افرادی دیده میشود که در سنین کودکی و پیش از ۱۸ سالگی به طور مکرر در معرض نور خورشید قرار گرفتهاند؛ بنابراین استفاده از ضدآفتاب برای کودکان نیز بسیار ضروری است.
یک نماینده ارشد حزبالله با بیان اینکه تنها راه ثبات لبنان توقف تجاوزات و پایان اشغالگری صهیونیستهاست، تاکید کرد آمریکا به عنوان سخنگوی رژیم صهیونیستی، میخواهد لبنان را مجبور به تسلیم شدن مقابل شروط اسرائیل کند اما هرگز به این هدف نمیرسد.
در بیست و یکمین روز ازسرگیری حملات وحشیانه صهیونیستها به غزه، در بمباران عامدانه چادر خبرنگاران در خانیونس 2 خبرنگار شهید و نزدیک به 10 خبرنگار هم زخمی شدند و اشغالگران طی 20 روز 490 کودک را در غزه قتلعام کردهاند.
با توجه به شرایط آب و هوایی 9 ماهه ابتدایی سال در استان خوزستان، به تدریج گرما شدیدتر میشود و همین موضوع موجب ترغیب مردم استان و گردشگران به شنا در اماکن آبی به خصوص رودخانهها خواهد شد.
گروههای فلسطینی و جنبشهای جهانی امروز دوشنبه 7 آوریل را روز اعتصاب جهانی برای حمایت از مردم مظلوم غزه در برابر جنایات نسلکشی رژیم اشغالگر اعلام کرده و از همه آزادگان جهان خواستند به خیابانها بیایند و پیام حمایت از فلسطین را به گوش همه برسانند.
در عصری که استعمار نو با ابزارهای فرهنگی و تفرقهافکنی،در پی زدودن هویت اسلامی و گسست مسلمانان از ریشههای تاریخی خود است، بازسازی بقیع تنها یک اقدام عمرانی نیست؛بلکه فریادی رسا در برابر توطئههای دشمنان و گامی بلند در مسیر وحدت و انسجام اسلامی است.
علی رغم اینکه هر ساله مطابق قانون دولت باید یارانه ثروتمندان را حذف می کرد. اما 3دولت گذشته تا کنون از اجرای آن امتناع کرده اند. البته شکافهای موجود در شناسایی درست افراد و عدم اجرای کامل قوانین ، چالشهایی را برای این امر ایجاد کرده است.
بیشتر...