سلامت نیوز | 1 ماه پیش

مسمومیت مرگ بر اثر استفاده غلط از شوینده ها سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، هر ساله به رسم دیرینه ما ایرانی‌ها، روزهای منتهی به ایام نوروز مصادف می‌شود با خانه‌تکانی و البته افزایش استفاده از مواد شوینده که می‌تواند در صورت درست مصرف نشدن، جان افراد را به خطر اندازد. قطعاً نمی‌توان مواد شوینده را از چرخه سبد خانوار حذف کرد، اما ضرورت مصرف صحیح و رعایت دستورالعمل‌ها در بهره‌مندی از این فرآورده‌ها بسیار حائز اهمیت است.

به گفته متخصصان، اسفند، ماه پرتردد بانوان به مراکز درمانی به خاطر مسمومیت با مواد شوینده است. در این‌باره دکتر فراز زندیه، متخصص طب اورژانس و فوق‌تخصص سم‌شناسی بالینی می‌گوید: «مواد شوینده با استانداردهای خاصی ارزیابی می‌شوند تا عوارض خطرناکی نداشته باشند، اما ممکن است عوارض سطحی برای افراد ایجاد کنند.

معمولاً در اسفندماه میزان مراجعه بانوان به مراکز درمانی و اورژانس به همین علت افزایش می‌یابد، چرا که برخی افراد از روی ناآگاهی مواد شوینده را با هم ترکیب می‌کنند.

اغلب فکر می‌کنند برای تمیزی بهتر می‌توانند جوهرنمک و وایتکس را مخلوط کنند و نتیجه بهتری در تمیزی سطوح به دست آورند، غافل از اینکه مخلوط شدن این دو ماده شوینده، گازی به نام «کلر» ایجاد می‌کند که استنشاق آن می‌تواند حتی منجر به مرگ افراد شود که البته نشانه‌هایی دارد که افراد باید به آن دقت کنند، چرا که مسمومیت با مواد شوینده استنشاقی، همواره با علائمی همچون سرفه، تنگی نفس، سوزش در گلو و گیجی همراه است.»

مالیدن خمیردندان و سیب‌زمینی روی پوست سوخته ممنوع


دکتر زندیه با بیان اینکه به محض تماس این مواد با پوست یا چشم، لازم است محل آلوده به‌سرعت با آب فراوان شسته شود، بیان می‌کند: «افرادی که چنین شرایطی دارند، حتماً با اورژانس 115 تماس بگیرند تا به مراکز درمانی منتقل شوند. یکی از بدترین کارهایی که مردم انجام می‌دهند، عمل به توصیه همسایگان است، مثلاً روی پوست آسیب‌دیده خمیردندان یا سیب‌زمینی بگذارند!

باید بگویم هیچ کدام اثری در بهبود پوست سوخته‌شده ندارد، حتی می‌تواند منجر به عفونت و تشدید التهاب پوست شود. همچنین باوری اشتباه بین مردم رواج پیدا کرده است، مبنی بر اثربخش‌بودن مصرف شیر در هنگام مسمومیت‌ها، باید بگویم این توصیه علمی نیست و استفاده از شیر نمی‌تواند از آسیب‌های به‌ وجود آمده در دستگاه تنفسی بکاهد.»



16 درصد از مسمومیت‌ با مواد شیمیایی در شوینده‌های خانگی است


دکتر فرحناز حسینی، رئیس اداره نظارت بر فرآورده‌های بهداشتی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه 90 درصد مسمومیت‌ها با مواد شوینده در منازل اتفاق می‌افتد، می‌گوید: «بررسی‌ها نشان می‌دهد، ۱۶درصد از کل مسمومیت‌های ناشی از مواد شیمیایی به شوینده‌های خانگی مربوط می‌شود و متأسفانه روند این مسمومیت‌ها در سال‌های اخیر افزایشی بوده است که اهمیت توجه به اصول ایمنی هنگام مصرف شوینده‌ها و ضدعفونی‌کننده‌ها را بیش از پیش برجسته می‌سازد.

استفاده از شوینده‌ها و مواد گندزدا باید با دقت و آگاهی کامل انجام شود، چرا که شوینده‌های خانگی، بخش قابل توجهی از مسمومیت‌های شیمیایی را به خود اختصاص داده‌اند. رعایت دستورالعمل‌های ایمنی هنگام استفاده از این مواد برای حفظ سلامت افراد ضروری است.»


بسیاری از شوینده‌ها دارای ترکیباتی با خاصیت اسیدی، قلیایی یا کلره هستند که می‌توانند به ریه، پوست و چشم آسیب برسانند. به‌کارگیری این محصولات در محیط‌های بدون تهویه مناسب خطرات جدی به همراه دارد و مواجهه طولانی‌مدت با بخارات این مواد می‌تواند به مشکلات تنفسی و سایر آسیب‌های جدی منجر شود.

دکتر حسینی توضیح می‌دهد: «برای پیشگیری از مسمومیت، ضروری است این محصولات در مکان‌هایی دور از دسترس کودکان نگهداری شوند. قراردادن شوینده‌ها در کمدهای زیر ظرف‌شویی یا انتقال آنها به ظروفی مانند بطری‌های نوشابه، اقدامی خطرناک است چرا که خطر مسمومیت در کودکان نوپا و ‏کنجکاو از ‏این طریق بسیار بالاست؛ اگر به طور اتفاقی کودکی مواد شوینده را بلعید، او را وادار به استفراغ نکنید این امر می‌تواند منجر به مرگ کودک شود. در صورت بروز مسمومیت یا استنشاق بخارات سمی، بهترین کار تماس فوری با مراکز
اورژانس است.»



#‌اخبار_سلامتی

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

یک مطالعه طولی در استرالیا نشان می‌دهد زنانی که در میانسالی دچار تنهایی مزمن هستند، تا سه برابر بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس قرار دارند؛ خطری پنهان که شاید به اندازه فشار خون یا کلسترول بالا نادیده گرفته شده است.

5 روز پیش

تروماها تاثیراتی طولانی‌مدت بر زندگی فرد دارند و قطعاً بر زندگی آینده کودک تاثیر می‌گذارند. اولین تاثیر آن، بی‌اعتمادی به دیگران است و بر روابط، باورها، ارتباطات عاطفی و جنسی در آینده کودک تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل کودک در این شرایط نیاز به درمان دارد تا بتواند به‌عنوان یک بزرگسال سالم زندگی کند.

5 روز پیش

وندالیسم حاکم بر رفتار برخی گردشگران داخلی در نوروز 1404اما محدود به غارت خاک هرمز نبود. انتشار تصاویر بالارفتن از دیواره‌های تخت‌جمشید، یادگاری‌نویسی بر 33پل و آثار تاریخی و... علاوه بر انبوه زباله برجای مانده از حضور گردشگران در جنگل‌ها، سواحل و عرصه‌های طبیعی نیز همان اندازه که خاک هرمز به غارت رفت در فضای مجازی وایرال شد.

4 روز پیش

مردان به طور متوسط، تقریبا چهار سال زودتر از زنان می‌میرند و بیش از آنچه بر اساس نسبت جمعیتی یا شرایط طبیعی انتظار می‌رود، به برخی بیماری‌های جدی مانند سرطان، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ مبتلا می‌شوند.

6 روز پیش

عادت‌هایی که سلامت شما را تضمین می‌کنند.

3 روز پیش

با افزایش دما در روزهای گرم سال، رعایت برخی نکات می‌تواند به شما کمک کند تا از بیماری‌های مرتبط با گرما جلوگیری کنید. در ادامه نکاتی را برای خنک ماندن و حفظ سلامتی در گرما ارائه می‌دهیم که همگی می‌توانند مفید باشند.

4 روز پیش

افزایش چشمگیر چاقی در کودکان و نوجوانان ایرانی، زنگ خطری جدی برای آینده سلامت کشور است. از سبک زندگی ناسالم تا نبود پوشش بیمه‌ای مناسب، همگی دست به دست هم داده‌اند تا چاقی به یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های سلامت تبدیل شود.

5 روز پیش

برخلاف باور عمومی، قلیان نه تنها بی‌ضرر نیست بلکه ضررش از سیگار هم بیشتر است. وزارت بهداشت هشدار داده یک پک قلیان معادل ۲۰۰ نخ سیگار دود دارد و آسیب‌های جدی‌تری به ریه‌ها و سلامت عمومی وارد می‌کند.

2 روز پیش

جزیره هرمز نوروز امسال 14برابر بیش از ظرفیت گردشگری خود مسافر گرفت و کارشناسان حوزه گردشگری و محیط‌زیست می‌گویند، تعیین برد ظرفیت گردشگری برای عرصه‌های طبیعی می‌تواند از چنین پیامدهایی کم کند. ظرفیت برد، حداکثر افرادی هستند که می‌توانند از یک مقصد گردشگری طبیعی، بازدید یا در آن اقامت کنند، بدون اینکه آن مکان مورد تخریب قرار بگیرد.

6 روز پیش

بیشتر...