خودروتک |
2 ساعت پیش

روایتی تلخ از بازار خودرو

فربد زاوه

با انتخاب«جو بایدن» و اتمام دوره ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ»، خوش‌بینی به رفع ناگهانی و یک‌شبه مشکلات بین‌المللی در فضای سیاسی و اجتماعی کشور حاکم شده است. صنعت خودرو همپای صنعت نفت، آسیبی جدی از تحریم‌های امریکا دیده است.

خروج شرکای تجاری صنعتخودرودر فضای پسابرجامی کهدولتوخودروسازانوابسته به خود سرمست بودند، ضربه‌ای مهلک به اینصنعتو بازار وارد کرد . ظرف مدت کمتر از دو سال،قیمت خودروبیش از ۱۰ برابر شد. هرچند با اعلام نتایجانتخاباتامریکا و امید به گشایش‌های سیاسی بیش از ۳۰ درصد از سبقت تورم بخشی از تورم عمومی کشور در این بازار خود عقب نشست، ولی همچنان متوسط قیمت خودروهای پرتیراژ در بازار بیش از ۶ برابر سال ۹۶ است! در کل تاریخ معاصر و از زمانی که سیاست‌های پولی و حکومتی شکل مدرن و مدون به خود گرفته است، چنین سقوطی در بازار سابقه نداشته است. شاخصتورمکشور بیشترین عدد ثبت شده در کل تاریخ پولی کشور است و حتی دورهجنگ۸ ساله و جنگهای جهانی اول و دوم،اقتصاد ایرانشاهد چنین موج مخرب بر معیشت عمومی نبوده است.

هرچند بخش عمده‌ای از این تخریب مربوط به نوع سیاست‌ورزی اقتصادیایراندر دهه‌های جاری است که آسیب‌پذیریاقتصادی و سیاسیکشور را از نوسانات بین‌المللی گریزناپذیرکرده است. اساس همه سیاست‌‌ورزی‌های اقتصادی بعد از ملی شدن صنعت نفت، تکیه صرف بر بازار داخل بوده است. از تولید مشترک و تحت لیسانس یا سودای خودکفایی همگی تنها به بازار داخل تمرکز کرده‌اند. این نوع نگاه، هیچگاه حافظ امنیت اقتصادی و حتی سیاسی کشور نبوده و نخواهد بود. یگانه محصول کشور که در چرخه مصرف کشورهای دیگر نقش مهمیبازیمی‌کرد، نفت بود که آنهم با ماجراجویی سیاسی و سرخوش از قیمت بالای نفت در دهه ۸۰- که باید با هوشمندی تلاش می‌شد متوقف شود- نهایتا با بهبودفناوریتولیدنفتشیل و تحریم نفتی ایران از چرخه جهانی حذف شد.

قدرتی که به ترامپ هم اجازه داد به راحتی نفت ایران را از بازار جهانی خارج کند بدون آنکه متقاضیان در بازار حذف یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان را متوجه شوند. نگاه بیش ارزشی به بازار داخلی البته سبب انحراف در برجام هم شد. وزیر کهنسال وقت که تمایلات انحصارطلبانه شدیدی هم داشت، با بستن فضایکسب و کارو محدود کردن فعالیت‌ها به رفقای محفلی و سیاسی، سبب شد برجام دستاورد عمیقی برای اقتصاد خودرو ایجاد نکند و به طرفه‌العینی تحریم شود. توهم بیش‌ارزشی بازار در محاسبات سیاسی نهایتا سبب شد فشاری به مراتب شدیدتر از تحریم‌های سری اول بهاقتصادایران وارد شود که برخلاف سرخوشی مدیران کشور، طرف مقابل با علم به رقابت‌های سخیف سیاسی در داخل، به راحتی فشاری نفسگیر به کشور تحمیل کند. توهمی که با شعار خودکفایی به بحران‌های عمیق مالی در صنعت و بازار ختم شده است که عبور از آن در شرایط آتی ساده نخواهد بود.

حال با انتخاب بایدن، دوباره بازار شایعات گرم شده است. هر چند از لحاظ عملیاتی هیچ تغییری در سیاست امریکا دیده نمی‌شود و مشخص هم نیست تقابل سیاسی دو کشور تا قبل از انتخاب دولت آینده ایران حل و فصل بشود، شرکت‌هایی مدعی اخذ نمایندگی از برندهای معتبر دنیا شده‌اند. هرچند دو خودروساز بزرگ داخلی که حمایت بی‌قید و شرط دولت را هم پشت سر دارند، هیچ حرکت بین‌المللی نتوانسته‌اند انجام بدهند، ولی شرکت‌های گمنام و بی‌پشتوانه ادعای عقد قراردادهای تولید را مطرح می‌کنند. البته کار به جایی رسیده که حتی برخی مدعی قرارداد با شرکت‌های امریکایی هم شده‌اند.

واقعیت این است نه تنها هیچ قراردادی امضا نشده است که هیچ مذاکره رسمی و غیررسمی تا مشخص شدن وضعیت سیاسی آغاز نخواهد شد. جدای اینکه اصولا قراردادی هم امضا شود، نه به واسطه تحریم و نه به واسطه لیست سیاه کنوانسیون‌های پولی، امکان مبادلات مالی میسر نیست که بتوان خریدی انجام داد! بازار ایران هم در منقبض‌ترین روزهای ۲۰ سال اخیر به سر می‌برد و قدرت خرید متوسط بازار برای تیراژی کمتر از نیم میلیون دستگاه در حد ۵ هزاردلاراست که حتی سازندگان گمنام چینی هم محصولی برای آن ندارند! کما اینکه صنایع خصوصی خودرو‌سازی کشور هم با راه‌حل تغییر برند خودرو سعی در حفظ حیات خود کردند ولی عملا بهای فروش پیشنهادی آنها آنقدر بالاست که مشخص است با شکست تجاری مواجه می‌شوند.

خودروهای رنگارنگ چینی که با برندهای داخلی با قیمت‌های عجیب بعضا تا ۴۰-۵۰ هزار دلار قرار است عرضه شوند که نشان از نوع نگاه این شرکت‌ها با وضعیت آتی اقتصاد ایران و پیشواز از دلارهای ۴۰- ۵۰ هزار تومانی دارد. نگاهی که غلبه بر آن و رهاندن بازار از چنگال این شرکت‌ها که دلگرم به روابط عمیق سیاسی هستند بدون چالش‌های اساسی در آینده نزدیک میسر نخواهد بود. هر چقدر بازار منقبض و کوچک ایران خود عامل بزرگی برای تعلل شرکت‌ها برای ورود به بازار فروش است، اما کاهش شدید هزینه‌های انسانی به سقف ۴ هزار دلار در سال در کنار هزینه نازلانرژیو در دسترس بودن مواد اولیه‌ای مانند محصولاتپتروشیمیو فولادی، جذابیت جدیدی برای بزرگان خودروسازی دنیا ایجاد می‌کند که از جنس صادرات است نه نگاه به بازار فروش! بهای تمام شده بسیاری از محصولات در سایه مدیریت درست می‌تواند آنقدر متفاوت باشد که ایران را به قطب تولید خودرو و قطعات تبدیل کند و درآمدی چند ده میلیارد دلاری در مدت کمتر از ۱۰ سال در کشور ایجاد کند. موضوعی که باید فارغ از اصرار بر حفظ حیات صنایع فاسد موجود به آن نگاه کرد و از آن بهره برد تا علاوه بر انتفاع مالی و اقتصاد و تولیدثروتعمومی، تضمینی برای پایداری سیاسی کشور هم بشود.

منبع: تعادل



#‌اخبار منبع: خودروتک

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

تصویری از همسر جوان و زیبای محمد اصفهانی در کنار دخترشان منتشر شد.

14 دقیقه پیش

حجت کریمی عضو هیئت مدیره باشگاه استقلال گفت: متاسفانه شرایط تیم اصلاً خوب نیست و با ادامه همین روند ممکن است با حکم فیفا ۶ امتیاز از استقلال کسر شود.

نیم ساعت پیش

خودروسازان تولید محصولات ناقص را بار دیگر آغاز کردند. به دنبال افت تولید، حالا برخی شواهد از بازگشت خودروی ناقص به خطوط تولیدی خودروسازان حکایت دارد. کمبود نقدینگی به‌دلیل ۱۴ماه فریز قیمتی، عدم تخصیص ارز و نبود قطعات مورد نیاز در خط تولید، بار دیگر تولید محصولات دپویی را کلید زد.

یک ربع پیش

دنا جوانان تغییر چهره داد و منطبق بر استانداردهای 85گانه، مرداد امسال تولید انبوه و روانه بازار خواهد شد.

یک ربع پیش

زانیار خسروی خواننده مطرح با انتشار تصویری تازه از چهره اش در صفحه اینستاگرام خود، با جنجال عجیبی روبرو شده است.

10 دقیقه پیش

تصویری قدیمی از چند بازیگر مطرح ایرانی در یونان با تیپ های بسیار از مد افتاده منتشر شد.

یک ربع پیش

جدیدترین محصول ایران خودرو، یک هاچبک چهاردر با کد مدل TF21 است. ظاهرا طراحی این خودرو، برگرفته از تولیدات چینی نیست و توسط مهندسان داخلی به اتمام رسید است. براساس اطلاعات موجود، TF21 در تابستان سال آینده تولید انبوه خواهد شد.

نیم ساعت پیش

آمار منتشرشده از وضعیت فروش محصول خودروسازان در سامانه کدال، نشان از آن دارد که سه خودروساز بزرگ کشور در دی‌ماه امسال با افت ۱۰.۶درصدی فروش محصول نسبت به آذرماه مواجه بوده‌اند. همچنین این سه خودروساز در آمار ۱۰ ماه سال جاری ۱۳درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته فروش داشته‌اند.

نیم ساعت پیش

نیکی کریمی سوپراستار محبوب ایرانی در هفتاد و سومین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم «برلین» شرکت کرد.

یک ربع پیش

بیشتر...