چطور |
8 ماه پیش

سندرم ترنر همه چیز درباره این اختلال ژنتیکی در دختران چطور

سندرم ترنر نوعیاختلال ژنتیکیاست که دختران دچارش می‌شوند. دختران دچار این نوع اختلال به‌جای ۲ کروموزوم X فقط ۱ کروموزم دارند. کوتاهی قد، رشدنکردن سینه‌ها و پریودنشدن از علائم این اختلال‌اند. هرآنچه لازم است درباره این اختلال ژنتیکی بدانید، در این مقاله خواهید خواند. با ما همراه باشید.

سندرم ترنر چیست؟

سندرم ترنر (TS) که هیپوپلازی مادرزادی تخمدان نیز نامیده می‌شود، نوعی اختلال ژنتیکی و شایع‌ترین ناهنجاری کروموزومی جنسی است که در برخی از دختران دیده می‌شود. این سندرم نوعی بیماری مادرزادی است، یعنی فرد با این اختلال متولد می‌شود. زمانی که یکی از کروموزوم‌های X دختران جزئی یا کامل از بین رفته باشد، دچار سندرم ترنر می‌شود.

انواع سندرم ترنر

نوع سندرم ترنر (TS) به مشکل کروموزوم X بستگی دارد:

  • مونوزومی ایکس:همه سلول‌ها به‌جای ۲ کروموزوم X فقط ۱ کروموزوم X دارند. حدود ۴۵درصد از افراد مبتلا به TS به این نوع اختلال دچارند. ممکن است این نقص ناشی از لقاح ناقص تخمک مادر با اسپرم پدر باشد. پس از لقاح سلول‌های جنین نیز حاوی این نقص‌اند.
  • سندرم موزاییک ترنر:در این نوع فقط برخی از سلول‌ها دومین کروموزوم X را ندارند. حدود ۳۰درصد از موارد سندرم ترنر از این نوع‌اند. این نوع اختلال تصادفا حین تقسیم سلولی در اوایلبارداریایجاد می‌شود.
  • سندرم ترنر ارثی:در موارد نادر، فرزند ممکن است این اختلال را به ارث برده باشد، یعنی والدین با این سندرم متولد شده‌اند و این نقص را به فرزندشان هم منتقل کرده‌اند.

علت سندرم ترنر

سندرم ترنر زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از ۲ کروموزوم X جنین دختر از بین رفته یا ناقص باشد. محققان هنوز علت این نقص را نمی‌دانند.

علائم سندرم ترنر

علامت اصلی سندرم ترنر کوتاهی قد است. سایر ویژگی‌های دختران مبتلا به این سندرم عبارت‌اند از:

  • رشدنکردن سینه‌ها؛
  • به‌تعویق‌افتادندوران بلوغ؛
  • پریودنشدن (در برخی از دختران)؛
  • رشد کندتر از هم‌سالان در دوران کودکی و نوجوانی؛
  • تخمدان‌های کوچک که ممکن است فقط چند سال کار کنند یا اصلا کار نکنند.

دختران مبتلا به این اختلال علاوه‌بر قد کوتاه، ویژگی‌های فیزیکی خاصی هم دارند مانند:

  • خال پوستی؛
  • مشکلات دندانی؛
  • تورم دست و پا؛
  • فک پایین کوچک؛
  • پهن‌بودن قفسه سینه؛
  • خط موی کم‌پشت پشت سر؛
  • باریک‌بودن ناخن‌های دست و پا؛
  • انحراف ستون فقرات (اسکولیوز)؛
  • بیرون‌خمیدگی ساعد (کوبیتوس والگوس)؛
  • مشکلات چشمی مانندتنبلی چشمیاافتادگی پلک؛
  • گردن کوتاه و پهن یا چین‌های پوستی اضافی روی گردن؛
  • نداشتن بند انگشت که باعث کوتاه‌ترشدن انگشت‌ها می‌شود.

مبتلایان به سندرم ترنر ممکن است چه بیماری‌های دیگری داشته باشند؟

۱. مشکلات قلبی‌عروقی

گاهی ممکن است افراد مبتلا به سندرم ترنر دچاربیماری‌های قلبیهم باشند. ساختار قلب ۵۰درصد افراد مبتلا به این سندرم دچار مشکل است. مشکلات قلبی‌عروقی فرد مبتلا ممکن است شامل این موارد باشد:

  • فشار خون بالا؛
  • دریچه آئورت دولختی (دولتی)؛
  • کوآرکتاسیون آئورت (تنگی قسمتی از دیواره آئورت).

۲. مشکلات استخوانی

مشکلات استخوانی هم در افراد مبتلا به سندرم ترنر رایج است. این افراد بایدورزشکنند و برای داشتن استخوان‌های سالمکلسیموویتامین Dکافی دریافت کنند. مشکلات استخوانی این افراد عبارت‌اند از:

  • اسکولیوز (در حدود ۲۰درصد مبتلایان)؛
  • احتمالشکستگیوپوکی استخوان(به‌ویژه در زنانی که استروژن‌درمانی نکرده‌اند).

۳.اختلالات خودایمنی

افراد مبتلا به سندروم ترنر ممکن است دچارکم‌کاری تیروئیدشوند. همچنین ممکن است بهبیماری سلیاکو بیماری التهابی روده مبتلا شوند.

۴. مشکلات شنوایی

شکل نادرست گوش وعفونت گوش میانیدر این افراد شایع است. بیش از ۵۰درصد بزرگ‌سالان مبتلا به این سندرم دچار کم‌شنوایی حسی‌عصبی می‌شوند.

۵. نقایص کلیوی

حدود ۳۰ تا ۴۰درصد افراد مبتلا به این سندرم دچار مشکلات ساختاری در سیستم کلیوی و ادراری هستند. مشکلات ادراری ممکن است منجر بهعفونت کلیهشوند.

۶. سندرم متابولیک

افراد مبتلا بهسندرم متابولیکمستعد ابتلا به سندرم متابولیک‌اند که شامل چاقی مرکزی (اضافه‌وزن در ناحیه کمر)،مقاومت به انسولین(پیش‌دیابت)، فشار خون بالا،کلسترول بالا، تری‌گلیسیرید بالا ودیابت نوع ۲می‌شود.

۷. مشکلات سلامت روان

این افراد ممکن استاضطراب،افسردگییا کمبودعزت‌نفسداشته باشند. معمولا این مشکلات ناشی از نگرانی این افراد بابت مسائل مربوط به سلامتشان است.

۸. مشکلات بینایی

نزدیک‌بینیشایع‌ترین مشکل چشمی در افراد مبتلا به سندرم ترنر است، بااین‌حال ممکن است فرد دچار دوربینی هم باشد.

افراد مبتلا به سندرم ترنر ممکن است در این موارد هم مشکل داشته باشند:

  • حل مسئله غیرکلامی مانند ریاضی؛
  • درک نشانه‌های اجتماعی مانند حالات چهره افراد؛
  • کارکردهای اجرایی مانند مدیریت وبرنامه‌ریزی،حافظه، توجه و انعطاف‌پذیری شناختی.

تشخیص سندرم ترنر

تشخیص سندرم ترنر توسط پزشک

معمولا والدین با دیدن علائمی در وجود فرزندشان، این اختلال را تشخیص می‌دهند. این علائم عبارت‌اند از:

  • تورم دست‌ها یا پاها؛
  • کوتاهی قد یا توقف رشد؛
  • رشدنکردن سینه‌ها یا پریودنشدن.

پزشک با تجویز نوعی آزمایش ژنتیکی به‌نام آزمایش کاریوتایپ (آنالیز کروموزوم) این اختلال را تشخیص می‌دهد. اینآزمایش خونمشخص می‌کند یکی از کروموزوم‌های X کامل یا جزئی از بین رفته است. ارزیابی کامل قلب نیز بخشی از تشخیص است، زیرا بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال دچار بیماری قلبی هستند.

سندروم ترنر چه زمانی تشخیص داده می‌شود؟

پزشک می‌تواند این سندرم را در هر مرحله از رشد کودک تشخیص دهد. با استفاده از برخی آزمایش‌های پیشرفته تشخیص این اختلال در بارداری و قبل از تولد هم امکان‌پذیر است. این آزمایش‌ها عبارت‌اند از:

  • غربالگری سرم مادر:این غربالگری نوعی آزمایش خون است که در آن عواملی بررسی می‌شوند که احتمال بروز مشکل کروموزومی در نوزاد را افزایش می‌دهند.
  • آمنیوسنتزو نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS):طی این آزمایش‌ها مایع آمنیوتیک یا بافت جفت بررسی می‌شوند.
  • سونوگرافیدر دوران بارداری:سونوگرافی‌های دوران بارداری هم ممکن است علائم این سندرم را در جنین نشان دهند.
برخی از زنان تا قبل از رسیدن بهسن بلوغعلائمی از این اختلال را مشاهده نمی‌کنند. این زنان ممکن است حتی دوران بلوغ را هم طی کنند و پریود شوند، اما اغلب دچار نارسایی زودرس تخمدان (یائسگی زودرس) می‌شوند.

درمان سندرم ترنر

۱. تزریق هورمون رشد انسانی

تزریق هورمون رشد انسانی (HGH) ممکن است باعث افزایش قد فرد مبتلا شود. اگر این درمان زود شروع شود، قد نهایی فرد مبتلا به سندرم ترنر ممکن است چند سانتی بلندتر شود.

۲. استروژن‌درمانی

بیشتر افراد مبتلا به این اختلال ژنتیکی به استروژن‌درمانی نیاز دارند. این نوع هورمون‌درمانی جایگزینی ممکن است باعث رشد سینه دختران و شروع قاعدگی آنها شود. همچنین استروژن‌درمانی باعث بهبود رشدمغز، عملکرد قلب، عملکرد کبد و سلامت استخوان می‌شود.

۳. پروژستین چرخه‌ای

پروژستین نوعی قرص هورمونی است که از ۱۱ یا ۱۲سالگی به‌بعد برای دختران مبتلا به این اختلال ژنتیکی تجویز می‌شود. این دارو با شبیه‌سازی بلوغ باعث پریودشدن دختران می‌شود. درمان اغلب با دوزهای بسیار کم شروع می‌شود و سپس به‌تدریج افزایش می‌یابد.

سؤالات رایج

– آیا سندرم ترنر ارثی است؟

خیر، این اختلال نوعی بیماری ارثی نیست مگر در موارد نادر. زمانی می‌گوییم اختلال ارثی است که والدین یک ژن جهش‌یافته یا تغییریافته را به فرزندشان منتقل کرده باشند. در سندرم ترنر، کروموزوم X تصادفا از بین می‌رود.

– سندرم ترنر چقدر شایع است؟

از هر ۲۵۰۰ نوزاد دختر متولدشده در جهان ۱ نوزاد دچار سندرم ترنر است. این شایع‌ترین ناهنجاری کروموزومی جنسی است.

– آیا سندرم ترنر روی هوش افراد هم اثر می‌گذارد؟

خیر، افراد مبتلا به این سندرم معمولاهوشطبیعی دارند، اما ممکن است در مهارت‌های حرکتی‌دیداری و فضایی‌بصری مشکل داشته باشند. مثلا ممکن است رانندگی‌کردن برای این افراد دشوار باشد.

– آیا می‌توان از سندرم ترنر پیشگیری کرد؟

خیر، این سندرم نوعی مشکل مادرزادی است و زمانی ایجاد می‌شود که خطای تصادفی باعث ازبین‌رفتن یک کروموزوم X شود. والدین نمی‌توانند کاری برای جلوگیری از وقوع این اتفاق انجام دهند.

– بین سندرم ترنر و بارداری ارتباطی وجود دارد؟ زنان مبتلا به این سندرم می‌توانند باردار شوند؟

گرچه زنان مبتلا به این اختلال معمولا نمی‌توانند باردار شوند، ممکن است برخی از این افراد با استفاده از تکنیک‌های خاص لقاح باردار شوند.

کلام پایانی

سندرم ترنر شایع‌ترین اختلال کروموزومی جنسی در دختران و زنان است. این اختلال زمانی ایجاد می‌شود که کروموزوم X کامل یا جزئی از بین رفته باشد. این مشکل معمولا در طول لقاح تخمک و اسپرم ایجاد می‌شود. گرچه طبق تحقیقات این اختلال ژنتیکی باعث کاهش طول عمر بیماران سندرم ترنر می‌شود، غربالگری و درمان به‌موقع باعث محافظت از سلامت فرد و طول عمر عادی او می‌شوند. اگر درباره رشد فرزندتان نگرانید یا متوجه علائم این سندرم در وجود او شده‌اید، به پزشک مراجعه کنید.

آیا در خانواده یا اطرافیانتان فردی دچار این سندرم است؟ شما چه تجربه‌ای در زمینه این اختلال دارید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.



#‌بیماری_ها منبع: چطور

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که یک سبک زندگی سالم می‌تواند خطر ژنتیکی مرگ زودهنگام را تا ۶۲ درصد کاهش دهد.

دیروز

دکتر سوفی پادوک، نویسنده تحقیقی که در کنگره علمی انجمن قلب و عروق اروپا ارائه شد می‌گوید: اگر بین بالارفتن از پله‌ها و آسانسور حق انتخاب دارید، سراغ پله‌ها بروید، زیرا به قلب‌تان کمک می‌کند

دیروز

درد و گرفتگی عضلات کتف و شانه یکی از معضلاتی است که افراد روزانه، بر اساس کار و فشار سنگین، آن را متحمل می‌شوند. از این‌رو افراد زیادی در تلاش بوده‌اند تا با انجام یک سری حرکات خاص بتوانند این گرفتگی‌ها را از بین ببرند و حتی از بروز دوباره آنها جلوگیری کنند. یکی از روش‌های درمانی برای خلاصی از درد اسپاسم و گرفتگی عضلات شانه و کتف، ماساژ است.

دیروز

حمل تلفن همراه به توالت به دلیل قرار گرفتن در معرض میکروب‌ها و باکتری‌ها در توالت خطرات آلودگی را به همراه دارد.

دیروز

اغلب در مورد درد سینه مردان صحبت نمی شود. همین امر در مورد درد نوک پستان، تغییر اندازه سینه و سرطان سینه در مردان نیز صادق است.

9 ساعت پیش

صحبت‌کردن بچه‌ها واقعا شیرین و دوست‌داشتنی است، اما تابه‌حال یک روز کامل را با کودکی گذرانده‌اید که مدام در حال حرف‌زدن است؟ فرض کنید کودکی خردسال دارید که روزی چندصد بار می‌گوید «مامان» و اصرار دارد به هر جمله‌ای که می‌گوید واکنش نشان دهید. اگر پای صحبت‌های والدینی بنشینید که کودک خردسال دارند، به‌احتمال زیاد از صحبت‌کردن بیش از حد کودکشان گلایه خواهند کرد.

دیروز

طبق تحقیقات، از هر سه نفر، دو نفر پس از رسیدن به ۷۰ سالگی دچار اختلال شناختی می‌شوند. واضح است که حفظ سلامت مغز در این سنین بسیار مهم‌تر از پیش است. یکی از راه‌های انجام این کار، کاهش مصرف غذاهایی است که سلامت مغز را تهدید می‌کنند؛ زیرا این مواد غذایی، تأثیر مستقیمی بر مغز و غدد می‌گذارد.

دیروز

ناراحتی‌ و دردهایی که معمولاً زنان در طول مرحله قبل از قاعدگی تجربه می‌کنند را می‌توان به تأثیر ترکیبیِ «نمک» بر احتباس مایعات، فشار خون، تعادل هورمونی و واکنش‌های التهابی نسبت داد.

دیروز

در فصول گرم سال، سیستم‌های سرمایشی نقش پررنگی را در سبک زندگی شهروندان ایفا می‌کنند. اما استفاده مداوم از این سیستم‌ها علاوه بر تأثیر بر هزینه برق، سلامت خانواده و به‌ویژه کودکان را هم متأثر خواهد کرد.در این گزارش به بررسی خطرات استفاده مداوم از کولرهای گازی و آبی بر سلامت کودکان می‌پردازیم.

10 ساعت پیش

بیشتر...