واکاوی ازدواج در سالمندی سلامت نیوز
به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، دوره سالمندی از آن دست دورانهایی است که شاید اولین چالش پیش روی یک فرد سالمند، تنهاییاش است؛ افرادی که در این دوره از زندگی جمع دوستان و ارتباطات اجتماعی خود را از دست میدهند و بیش از گذشته احساس تنهایی میکنند.
این درحالی است که دربسیاری ازخانوادههای ایرانی، ازدواج مجدداین افرادیک تابو بهشمارمیآید.سالخوردگانی که در جستوجوی یک همراه برای روزها و مراحل پایانی زندگی خود هستند. امامسأله اینجاست که توجه به نیازها و خلأهای عاطفی و اجتماعی اینها از اهمیت بسزایی برخوردار است. شاید از زبان خیلی ازسالمندان و بیشتر فرزندان و اطرافیانشان این مثل معروف «سر پیری و معرکهگیری» را شنیده باشید؛ همانهایی که به نوعی با مطرح کردن این ضربالمثل معروف، میخواهند این اقدام را مورد نکوهش قرار دهند.
اما واقعیت این است که کشور با پیری جمعیت مواجه است و از آن طرف ما زنانه شدن سالمندی را هم داریم و شاید همین اقدامات و به قول معروف، شکستن این تابوها بتواند کمک شایانی به این پدیده بکند.زندگی در دوران سالمندی با تغییرات بسیاری همراه است که گاهی این تغییرات برای فرزندان قابل درک نیست و مهمترین تغییر این دوران همان حس تنهایی سالمندان است. در چنین شرایطی برخی از سالمندان ممکن است تصمیم بگیرند که دوباره ازدواج کنند؛ تصمیمی که شاید پذیرش آن از سوی فرزندان با مشکلاتی همراه باشد اما بههرحال این تصمیم تأثیرات زیادی بر جسم و روان آنان بهدنبال دارد. البته مفهوم ازدواج و روابط عاطفی در دوران سالمندی ممکن است با آنچه که در دوران جوانی یا میانسالی تجربه میشود، تفاوتهای زیادی داشته باشد و بنابراین مهم است که سالمندان در این دوره، مواردی را برای تشکیل یک زندگی موفقیتآمیز درنظر بگیرند.
ازدواج در سالمندان، راهکاری جبرانی
ازدواج یک نیاز و بهعنوان بخش مهمی از زندگی هر فردی محسوب میشود. حالا سالمندانی که به هر دلیلی همسرشان را از دست دادند هم تمایل دارند که این خلأ عاطفی خود را با نفر دیگری پر کنند و شاید به همین دلیل است که ازدواج در این دوره از زندگی، معنای متفاوتی داشته و با چالشهایی مواجه است. البته دکتر محمود برجعلی، روانشناس بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی ضمن بیان اینکه با ازدواج مجدد سالمندان موافق بوده، بر این باور است که اگر این ازدواج با هماهنگی فرزندان انجام شود، مشکلی ایجاد نمیکند.
وی همچنین میگوید: «ازدواج سالمندان براساس مسائل غریزی نیست بلکه بعد عاطفی، روابط اجتماعی و حمایتگری آنها نیز غالب است. این ازدواج میتواند راهکاری جبرانی باشد که تنهایی فرد را پوشش دهد و مانع بسیاری از اختلالات روانی همچون افسردگی شود.» ازدواجی که میتوان از آن بهعنوان فرصتی دوباره برای تجربه محبت، همراهی و شادی یاد کرد.
تامین سلامت روان، با جستوجوی شریک زندگی در پیری
ازدواج مجدد به سالمندان کمک میکند تا بیشتر به مراقبت از خود توجه کنند و فعالیتهایی مانند ورزش و مدیریت تغذیه را جدیتر دنبال کنند.البته محمود برجعلی نیز معتقد است که این ازدواج میتواند جلوی مسائل جسمی را هم بگیرد و فرسودگی بیشتر سالمندان را بکاهد.این درحالی است که یکی از مهمترین نیازهای دوران سالمندی توجه به سلامت روان، پر کردن خلأ تنهایی و پیشگیری از افسردگی آنهاست. احساس تنهایی، پدیده ناخوشایندی در سالمندان است که بهدلیل افزایش شکنندگیهای عاطفی و روانی، نیاز به حمایت و درک بیشتری دارند. شاید ازدواج مجدد در این دوره بتواند بر جنبههای مختلف زندگی فرد سالخورده مخصوصا جنبههای روانی آنها کمک شایانی کند.
چالشهایی از جنس ازدواج سالمندی
در بسیاری از مواقع ازدواج مجدد درسالمندان منجر به تنشهایی درخانواده هردوطرف میشود.تنشهایی که حاکی ازهمین تابوهای فرهنگی و مخالفتهای فرزندان است. «تشکیل این ازدواجها از روی احساسات منفی زودگذر یا مشکلات مالی و در جریان نبودن فرزندان از این موضوع، مواردی است که منجر به ایجاد چالشهایی برای سالمندان میشود.» این را دکتر محمود برجعلیبه ما میگوید، چرا که معتقد است اگر این موارد رعایت نشود، ممکن است تناقضات و تعارضاتی شکل بگیرد و بهتر است سالمندان در این خصوص خیلی هیجانی تصمیمگیری نکنند و با هماهنگی فرزندان، عروسها و دامادها این تصمیم شکل بگیرد و اجماع نظرات درنظر گرفته شود.
او همچنین میافزاید:«میتوان به سالمندان کمک کرد تا ازدواج آگاهانه داشته باشند. دوران کهنسالی دوره آسیبزایی است که با استرس و افسردگی همراه است. به نظر من ازدواج مجدد در سالمندان میتواند شرایط منفی را کاهش دهد.» به هر حال شاید شما هم در اطرافتان شاهد سالمندانی باشید که نیازهای عاطفی خود را با توجه به نگاههای اطرافشان سرکوب میکنند. ازدواج مجدد میتواند راهی منطقی برای رفع نیازهای سالمندان باشد و بهتر است در ابتدا خانوادههای سالمندان و در ادامه مسئولان امر، شرایط لازم برای ازدواج مجدد این قشر از جامعه را فراهم کنند.
#اخبار_سلامتی
بیشتر...
تبلیغات
متخصصان در بازبینیِ ۲۸ مطالعه شامل حدود ۳.۲ میلیون داوطلب دریافتند زنانی که دستکم با یک «بیماری خاص زنانه» مواجه بودند، ۲۸ درصد بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا سکته مغزی قرار داشتند.
مطالعات جدید نشان میدهد که نوجوانانی که کمتر از ۷.۷ ساعت میخوابند، بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار دارند و این مسئله میتواند در آینده سلامت قلبی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
صبحانه کودک یکی از مهم ترین وعدههای غذایی است که در صورت غنی بودن کمک زیادی به رشد کودک میکند.
یک نویسنده کودک درباره تاثیر کتاب مناسب بر رشد شناختی و اجتماعی کودک توضیح میدهد: «در دوره پیش از دبستان مهمتر از انتخاب کتاب، شیوه خواندن و اجرای آن است که تاثیرات چشمگیری بر رشد شناختی و اجتماعی کودک دارد.»
وزیر میراث فرهنگی و گردشگری میگوید: سالانه حدود یک و دو دهم میلیون نفر برای گردشگری سلامت به ایران سفر میکنند.
سبک زندگی در ساخت شخصیت نقش مهمی دارد. افرادی که شخصیت بالایی دارند معمولا رفتارهای خاصی را پیروی میکنند.
نظام آموزشیای که قرار بود بستری برای رشد و شکوفایی باشد، حالا به محلی تبدیل شده که کودکان را از تجربههای طبیعی زندگی دور میکند و به تعبیر حسینی «امروز کودکان از کودکی توسط آموزش به بزرگسالی پرتاب میشوند.» سیستمی که بهجای آموزش مهارتهای زندگی و پرورش خلاقیت، بیشتر بر حفظ دروس و موفقیت در امتحانات متمرکز شده است.
تحقیقات جدید نشان میدهد زنانی که قبل از ۴۰ سالگی یائسه میشوند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند. تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی زودرس میتواند سلامت متابولیک را تهدید کند.
افزایش موارد تبعیض در محل کار و شکاف مداوم حقوق جنسیتی نشان میدهد که هنوز در جهان کار زیادی برای زنان انجام نگرفته است. در سال ۲۰۲۵، سازمان بینالمللی کار نشان داد که به طور متوسط، زنان برای کار مشابه در سطح جهان 20 درصد کمتر از مردان دستمزد میگیرند. کارشناسان این نابرابری را به عوامل متعددی ازجمله تبعیض در محل کار، فرصتهای نابرابر برای ترفیع و تحمیل کار بدون دستمزد به زنان مرتبط دانستند. گروههای مدافع خواستار سیاستهای شفافتر دستمزد و اجرای دقیق قوانین دستمزد برابر برای کاهش این شکاف هستند.
بیشتر...