آرگا |
5 روز پیش

علت ترمز بریدن خودرو چیست چه اقدامی انجام دهیم

ترمز خودرو سیستم حیاتی محسوب می شود که هر نوع اختلال در آن می تواند حوادث ناگواری را به دنبال داشته باشد. در این مطلب به علت ترمز بریدن خودرو پرداخته و به اقدامات مورد نیاز در این شرایط هم اشاره می شود.

بررسی علت ترمز بریدن خودرو

سیستم ترمز یکی از بخش های حیاتی ماشین محسوب می شود که بروز هر نوع اختلال در عملکرد آن می تواند حوادث ناگواری را به دنبال داشته باشد. این سیستم در اکثر مواقع به درستی وظیفه خود را انجام می دهد. ولی مانند هر سیستم دیگری این احتمال هست که عملکرد آن به عللی مختل گردد.

حتی ممکن است سیستم ترمز کارایی اش را کاملا از دست داده و در متوقف نمودن خودرو ناتوان بماند. از این وضعیت معمولا با اصطلاح ترمز بریدن خودرو یاد می شود. در صورت بروز این مشکل، آیا می دانید چه اقداماتی باید انجام دهید؟

پیشنهاد می کنیم تا پایان مطلب همراه ما باشید تا هم با علت و هم اقدامات مورد نیاز هنگام ترمز بریدن ماشین بیشتر آشنا شوید.

حالت های ترمز بریدن ماشین

هنگامی که پدال ترمز فشار داده می شود، نیرو به لنت ها منتقل شده و تماس و ایجاد اصطکاک آن ها با دیسک ها سبب تقلیل سرعت و در نهایت توقف کامل ماشین می شود. وقتی با فشار پدال ترمز سرعت حرکت ماشین کاسته نشود به اصطلاح ترمز بریده است.

عمل نکردن سیستم ترمز ماشین در دو حالت خالی و پر روی می دهد. ترمز خالی به این معنی است که موقع فشردن پدال ترمز تا انتها هیچ تغییری در سرعت ماشین ایجاد نمی شود. ترمز پر به حالتی گفته می شود که موقع فشردن پدال ترمز پایین نمی رود.

در این شرایط طبیعی است که سیستم ترمز کارایی اش را از دست می دهد. به این ترتیب در ترمز خالی با فشار پدال ترمز این سیستم عمل نمی کند و در ترمز پر با فشار پدال، پدال سرجایش قفل شده و پایین نمی رود.

علل ترمز بریدن ماشین

ترمز بریدن ماشین در حالت خالی به علل زیر روی می دهد:

  • فساد روغن ترمز
  • پایین بودن میزان روغن ترمز به علت نشتی
  • داغی یا صاف شدن بیش از اندازه لنت و دیسک ها
  • ایراد در عملکرد سیلندرهای ترمز

در حالت کلی نقص در روغن ترمز، سیلندر اصلی و پیستون به عملکرد سیستم ترمز می تواند آسیب زده و منجر به ترمز بریدن ماشین در آینده شود. از دیگر علل ترمز بریدن ماشین عبارت است از:

  • کاهش ضخامت لنت های ترمز که با صدای جیغ مانند و ساییده شدن همراه است.
  • داغی غیر طبیعی ترمزها که موجب نقاط داغ در کاسه ترمز و عدم ایجاد اصطکاک لازم در لنت ها و کفشک های ترمز می گردد.

  • خرابی دیسک روتور که مستقیما بر توقف ماشین تاثیر دارد.
  • نشت روغن ترمز و شل شدن واشرهای روغن که موجب کاهش روغن لازم برای عملکرد صحیح ترمز می گردد.
  • رانندگی ناصحیح و ترمز گرفتن های متعدد و غیر ضرور که به تدریج آسیب های کوچک و بزرگی به سیستم ترمز ماشین وارد می کند.
  • رانندگی با خودرو در مسیر آبی یا گلی که در صورت تکرار به دیسک های روتور و لنت ترمز صدمه می زند.
  • تقلیل فشار مایع هیدرولیک ترمز که ترمز گرفتن را به تاخیر می اندازد. در این شرایط خیلی آرام به ترمز ضربه زده تا فشار مایع در کل سیستم ترمز توزیع گردد.

در بخش قبلی اشاره شد که در حالت ترمز پر، پدال ترمز برای پایین رفتن مقاومت می کند. این موضوع در درجه اول به علت وجود یک شی بزرگ در زیر پدال یا ممانعت کفپوش از حرکت پدال است. اگر این مشکل وجود نداشت باید عملکرد صحیح پمپ و سایر اجزای ترمز بررسی شود.

علائم ترمز بریدن ماشین

در طی رانندگی با خودرو در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر حتما به بررسی لنت ترمز و کل سیستم توقف توجه داشته باشید. چرا که این علائم نشانگر احتمال ترمز بریدن ماشین در آینده باشند.

صدای جیغ مانند هنگام ترمز گرفتن

اگر از ماشین صدای جیغ مانند یا جیرجیر به گوش می رسد احتمالا لنت ترمز ساییده شده و زمان تعویض آن رسیده است. لنت ترمز صداهای مختلفی دارد.

صدای کوبیده شدن

صدای کوبیده شدن یا خورد شدن از دیگر نشانه های ترمز بریدن ماشین است. شنیدن این صدا به معنی فرسودگی کامل لنت های ماشین می باشد.

روشن شدن چراغ هشدار

قابل ذکر است که ترمز دارای یک یا دو چراغ هشدار روی داشبورد می باشد. با کشیدن ترمز دستی این چراغ روشن می شود. روشن بودن چراغ هنگامی که ترمز دستی درگیر نیست، یکی از نشانه های خرابی سیستم ترمز است. البته روشن نشدن این چراغ هشدار هم به معنی سلامت کامل ترمز نیست.

لرزیدن ماشین هنگام ترمزگرفتن

یکی دیگر از نشانه های خرابی ترمز و چرخش روتورها لرزیدن ماشین یا لرزش فرمان موقع ترمز گرفتن می باشد. روتور دیسک های نقره ای رنگ پشت فرمان یا لبه هستند. لرزش هنگام ترمز گرفتن می تواند به پیچ خوردن یا ناهموار بودن این روتورها مربوط باشد.

پدال ترمز اسفنجی

پدال ترمز اسفنجی یا نرم از دیگر علائم سیستم ترمز معیوب می باشد که عمدتا به علت نفوذ رطوبت به سیستم ترمز خودرو ایجاد می شود.

نشت مایع از ماشین

از علائم دیگر خرابی ترمز، نشت مایعات ماشین می باشد. اگر روغن ترمز نشت پیدا کرد بایستی سیلندر اصلی تعویض شود. همه قدرت ترمز از فشار هیدرولیکی بین سیلندر و اتصالات ترمز ایجاد می شود. از این رو هر نوع نشتی روغن ترمز باید در اولین فرصت بررسی شود.

بوی سوختگی هنگام ترمز گرفتن

اگر هنگام ترمز گرفتن از زیر لاستیک ها یا از قسمت ترمز بوی سوختگی حس می شود. این مسئله به علت گرم شدن زیاد ترمز یا کلاچ می باشد. به محض مواجه با این بوی سوختگی از ادامه رانندگی خودداری و سیستم ترمز را مورد بررسی قرار دهید.

کشیده شدن خودرو به یک طرف

اگر هنگام ترمز گرفتن، احساس کردید ماشین بدون دخالت شما به سمت خاصی متمایل می گردد احتمالا شیلنگ ترمز یا کالیپر خراب شده است. این مورد نشانه خوبی نبوده و احتمال ترمز بریدن ماشین را افزایش می دهد.

جلوگیری از ترمز بریدن ماشین

برای اینکه سیستم های مختلف ماشین همیشه عملکرد صحیح داشته باشند، رانندگان باید سرویس های دوره ای ماشین را کاملا جدی بگیرند. در ضمن رانندگی اصولی و اجتناب از تحمیل فشارهای بی جا به ماشین می تواند تاثیر زیادی در افزایش عمر مفید قطعات و اجزای مختلف از جمله سیستم ترمز داشته باشد.

برای کاهش خطر ترمز بریدن ماشین رعایت این موارد توصیه می شود:

  • هر نوع علامت غیر عادی در سیستم ترمز مانند صدای جیغ یا کوبش پدال را جدی گرفته و در صورت بروز این موارد حتما خودرو را به تعمیرگاه ببرید.
  • همانند سایر قطعات مصرفی لنت ها، و دیسک ها دارای عمر محدودی هستند. بعد از اتمام عمر مفید این قطعات، حتما از لنت و دیسک های استاندارد استفاده کنید. لنت نامرغوب و غیر استاندارد توان ترمزگیری پایین تری داشته و با افزایش دما کارایی شان را تا حد بسیاری از دست می دهند.
  • به شکل منظم سطح روغن ترمز درون مخزن مربوطه را کنترل کرده زیرا کاهش توان ترمزگیری ممکن است به علت افت سطح روغن ترمز باشد.
  • از عادات بد رانندگی مانند شتابگیری سریع و ترمزهای مداوم خودداری نمایید. این نوع رانندگی سبب تحمیل فشار دوچندان به سیستم ترمز می گردد و استهلاک اجزای آن را افزایش می دهد.
  • پیش از سفر و رانندگی در جاده حتما بخش های مختلف ماشین از جمله عملکرد سیستم ترمز را بررسی کنید.
  • تماس دیسک یا لنت ترمز با آب و گل و لای بر عملکرد سیستم ترمز تاثیر دارد. از این رو تا حد ممکن از رانندگی در مسیرهای گل آلود یا آب عمیق خودداری کنید.

اقدامات مورد نیاز هنگام ترمز بریدن ماشین

ترمز بریدن ماشین تجربه وحشتناکی می تواند باشد ولی با انجام برخی اقدامات می توان اوضاع را کنترل کرد. چه راننده باشید یا نه توصیه می شود به نکات زیر دقت کنید:

  • به محض این که متوجه ترمز بریدن ماشین شدید، پا را از روی پدال گاز بردارید. از این لحظه به بعد هر اقدامی که انجام می دهید بایستی در جهت کاهش سرعت ماشین و متوقف نمودن آن باشد.
  • کمربند ایمنی را بسته و از سرنشینان خودرو هم بخواهید این کار را انجام دهند.
  • چراغ فلاشینگ ماشین را روشن نموده تا سایر خودروها از وضعیت اضطراری شما آگاه شوند.
  • سعی کنید خونسردی خود را حفظ کرده و از هر اقدامی که در لحظه به ذهن شما می رسد و نمی دانید درست است یا غلط خودداری کنید.
  • مجددا پدال ترمز را فشار دهید. ممکن است ترمز نبریده باشد. چند بار دیگر پدال ترمز را فشار دهید. با فشار کافی پدال را پایین برده به ویژه اگر ترمز abs است. زیرا این ترمز زمانی فعال می شود که با شدت زیادی ترمز بگیرید.
  • در صورتی که پدال ترمز پایین نرفت، زیر پدال را بررسی البته حواستان به جاده هم باشد. شاید بطری آب یا وسیله دیگری زیر آن گیر کرده باشد. چند بار پدال را فشار داده شاید موفق شدید کنترل خودرو را به دست بگیرید.
  • سعی کنید از دنده های بالا به پایین تعویض کنید. اگر خودرو دنده اتومات باشد آن را در حالت دستی قرار دهید. یکباره دنده را از مثلا ۴ به ۲ یا ۱ عوض نکنید. زیرا به احتمال قوی کنترل ماشین از دست خارج می شود. با کاهش سرعت ماشین به ترتیب دنده را کم کنید.

  • مراقب باشید به ترافیک های سنگین یا موانع وارد نشوید. سعی کنید مسیرهای خلوت و آزاد را پیدا تا بتوانید بهتر ماشین را کنترل کنید.
  • با کاهش سرعت به ۵۰ کیلومتر در ساعت می توانید به تدریج ترمز دستی را بکشید. ترمز دستی روی لاستیک های عقب ماشین تاثیر می گذارد. کشیدن یکباره آن در سرعت بالا، تایرهای عقب را قفل کرده و این می تواند به حادثه ای جدا منجر گردد.
  • اگر هنگام کشیدن ترمز دستی متوجه قفل شدن قسمت عقب ماشین شدید، ترمز دستی را سریعا رها کرده تا چرخ ها حرکت کرده و دوباره آن را بکشید.
  • شانه های خاکی در کاهش سرعت ماشین موثر هستند. اصطکاک بین لاستیک ماشین و سطح ناهموار حاشیه جاده در نهایت سرعت ماشین را تا حد معقولی تقلیل می دهند. کاهش نوبتی دنده و کشیدن ترمز دستی را هم امتحان کنید.
  • در طول جاده و اتوبان های شیب دار، شانه شیب داری با کفپوش کاهنده سرعت تعبیه شده است. این خروج اضطراری برای ماشین هایی است که آسیب مکانیکی پیدا کرده یا ترمز بریده اند. ترمز بریدن در جاده های سرپایینی با خطر بیشتری همراه است. به ویژه اگر ترافیک زیاد باشد. شانه های خاکی خروج اضطراری در این شرایط موثر عمل می کنند.
  • از دیگر اقدامات اورژانسی در این شرایط این است که به دنبال محیط باز و خلوت باشید.
  • راننده خودرو جلویی را از وضعیت اورژانسی ماشین خود با خبر نموده تا به شکل کنترل شده به خودرو جلو برخورد کنید. با این کار از بروز عارضه جانی پیشگیری می کنید.

  • از فشار زیاد ترمز هنگامی که عمل نمی کند به طور مداوم خودداری و سعی کنید با فاصله زمانی چندبار ترمز گرفتن را امتحان نمایید.
  • خودرو را خاموش نکنید.
  • اگر هوا بارانی است حتما چراغ های ماشین را روشن کرده و با دنده سنگین حرکت نموده تا خطر کمتری شما را تهدید کند.

در مجموع مهمترین اقدام در این شرایط آن است که خونسردی خود را حفظ کرده تا تصمیم گیری درست داشته باشید. از دست دادن تمرکز و دستپاچگی اوضاع را بدتر می کند. ضمنا حتما فلاشر را روشن کرده تا رانندگان دیگر متوجه شوند خودرو شما دچار مشکل شده است. بوق زدن و چراغ زدن هم می تواند موثر باشد.

اگر در اتوبان هستید با احتیاط و با توجه به لاین های اطراف ماشین را به سمت راست و حاشیه جاده هدایت نمایید. استفاده از دنده معکوس روش دیگری است که سبب کاهش سرعت ماشین می شود. اگر سرعت ماشین خیلی بالا نیست انجام حرکات زیگزاگی هم با ایجاد اصطکاک بیشتر سبب کاهش سرعت ماشین می شود.

سخن پایانی

همواره پیشگیری بهتر از درمان می باشد. به ویژه اگر سیستم ترمز دخیل است. برای کاهش احتمال ترمز بریدن ماشین همواره سعی کنید از خودرو به شکل درست استفاده و از عادات بد رانندگی خودداری کنید. ضمنا با سرویس های منظم و بررسی اجزای سیستم ترمز در فواصل معین نواقص موجود را کشف کرده و حتما در رفع زودهنگام آن اقدام کنید.

همچنین می توانید برای آشنایی باترمز اضطراری خودرووترمز ABSروی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.

منبع : آرگا

برچسب :



#‌فناوری #‌دانش منبع: آرگا

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

ایلان ماسک زیر بار معرفی نماینده قانونی در برزیل نرفت و در نتیجه سرانجام شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) در برزیل فیلتر شد.

17 ساعت پیش

مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا سال ۲۰۱۵ که در ناحیه‌ Gale Crater مریخ قرار داشت، این تصویر را از غروب خورشید ثبت کرد.

15 ساعت پیش

نیسان پاترول از سال‌ها پیش تاکنون، رقیب تویوتا لندکروزر بوده است. تویوتا لندکروزر مدتی پیش با تغییر نسل همراه شد و موتور V8 خود را از دست داد. نیسان پاترول نیز در نسل جدید خود، فاقد موتور V8 خواهد بود.

1 روز پیش

یولیا واویلوا (Yulia Vavilova)، سرمایه‌گذار ۲۴ ساله روسی در ارزهای رمزنگاری‌شده معروف به «مربی کریپتو»، در پی دستگیری پاول دوروف، بنیان‌گذار اپلیکیشن محبوب پیام‌رسان تلگرام در پاریس، ناپدید شده است.

1 روز پیش

نیسان پاترول از سال‌ها پیش تاکنون، رقیب تویوتا لندکروزر بوده است. تویوتا لندکروزر مدتی پیش با تغییر نسل همراه شد و موتور V8 خود را از دست داد. نیسان پاترول نیز در نسل جدید خود، فاقد موتور V8 خواهد بود.

1 روز پیش

خبر انتشار تصاویر بازار سرشور در صفحه رسمی شرکت اپل در اینستاگرام، موضوعی بود که در چند روز اخیر، توجه مخاطبان را به خودش جلب کرد.

1 روز پیش

انگشتان مرده نام یک گونه عجیب قارچ‌های فنجانی است که همانطور که از نامش پیداست شباهتی انکارناپذیر به انگشتان مرده دارد.

1 روز پیش

انگشتان مرده نام یک گونه عجیب قارچ‌های فنجانی است که همانطور که از نامش پیداست شباهتی انکارناپذیر به انگشتان مرده دارد.

1 روز پیش

مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا سال ۲۰۱۵ که در ناحیه‌ Gale Crater مریخ قرار داشت، این تصویر را از غروب خورشید ثبت کرد.

15 ساعت پیش

بیشتر...