سلامت نیوز | ۱ هفته پیش

چطور بدون دارو، مغز سالم تری داشته باشیم سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل ازcnn، بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این رقم ممکن است تا سال ۲۰۵۰ تقریباً سه برابر شود. همچنین مرگ‌ومیر ناشی ازسکته مغزیتا همان سال دو برابر شده و بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از بزرگسالان در اواخر عمر،افسردگیرا تجربه می‌کنند.

اما خبر خوب اینجاست: می‌توان با اصلاح سبک زندگی از آن‌ها پیشگیری یا حتی روند بروز آن‌ها را کند کرد.

۱۷ عامل قابل اصلاح برای محافظت از مغز

مطالعه‌ای گسترده که اخیراً در ژورنال "مغز و اعصاب، جراحی مغز و اعصاب و روان‌پزشکی" منتشر شده، نشان می‌دهد دست‌کم ۱۷ عامل سبک زندگی و سلامت عمومی نقش مستقیمی در کاهش خطر ابتلا به زوال عقل، سکته مغزی و افسردگی دارند. این عوامل عبارت‌اند از:

  1. فشار خون

  2. شاخص توده بدنی (BMI)

  3. بیماری کلیوی

  4. قند خون

  5. کلسترول کل

  6. مصرف الکل

  7. رژیم غذایی

  8. کم‌شنوایی

  9. درد مزمن

  10. فعالیت بدنی

  11. هدف داشتن در زندگی

  12. خواب کافی

  13. ترک سیگار

  14. مشارکت اجتماعی

  15. مدیریت استرس

  16. فعالیت‌های ذهنی و شناختی در اوقات فراغت

  17. علائم افسردگی

دکتر سانجولا سینگ، نویسنده ارشد این تحقیق و متخصص نورولوژی در دانشگاه هاروارد، می‌گوید: «این مطالعه ثابت می‌کند که انتخاب‌های روزمره ما چقدر می‌توانند بر سلامت مغز در دوران سالمندی اثرگذار باشند. پیام امیدبخش این است که کنترل بسیاری از این عوامل در دست خود ماست.»

رویکرد ترکیبی سلامت مغز

در گذشته، مطالعات اغلب روی هر بیماری به‌صورت جداگانه تمرکز می‌کردند، اما این پژوهش نگاهی جامع دارد. دکتر سینگ توضیح می‌دهد: «مردم معمولاً نمی‌خواهند هیچ‌کدام از این بیماری‌ها را تجربه کنند، بنابراین رویکردی که عوامل مشترک را هدف قرار دهد، منطقی‌تر و اثربخش‌تر است.»

کدام عوامل بیشترین تأثیر را دارند؟

در این مطالعه، فشار خون بالا مهم‌ترین عامل خطر شناخته شد. افرادی که فشار خون آن‌ها ۱۴۰/۹۰ میلی‌متر جیوه یا بالاتر است، دو برابر بیشتر در معرض سکته مغزی، ۲۰ درصد بیشتر در معرض زوال عقل و ۱۶ درصد بیشتر در خطر افسردگی قرار دارند.

عوامل مهم دیگر شامل: سیگار کشیدن، خواب ناکافی، نداشتن تحرک بدنی و قند خون بالا هستند.

از کجا شروع کنیم؟

اگر ۱۷ عامل برای شما زیاد به نظر می‌رسد، نگران نباشید. به گفته متخصصان، می‌توان این فهرست را مانند یک منوی انتخابی دید: لازم نیست همه را یک‌باره تغییر دهید. تنها با بهبود رژیم غذایی و ورزش منظم، می‌توانید همزمان چندین عامل را بهبود ببخشید.

در ادامه، راهکارهایی برای شروع توضیح داده شده است:

روش های کاهش فشار خون

روش های ترک سیگار

فعالیت بدنی

روش هایی برای خواب بهتر

  • اتاقی خنک، تاریک و ساکت داشته باشید.

  • کافئین و الکل را چند ساعت پیش از خواب قطع کنید.

  • پرهیز از استفاده زیاد از صفحه نمایش شب‌ها

  • برنامه خواب منظم داشته باشید.

روش های کنترل قند خون

  • کاهش مصرف قندهای ساده

  • ورزش منظم

  • مدیریت وزن

  • رژیم غذایی متعادل

همان‌طور که علم نشان می‌دهد، آینده سلامت مغز شما به دست خودتان است. با تغییرات کوچک ولی هدفمند در سبک زندگی، می‌توانید هم‌زمان از بروز چندین بیماری مزمن جلوگیری کرده و کیفیت زندگی خود را در سال‌های پایانی عمر به شکل چشمگیری ارتقاء دهید.



#‌اخبار_سلامتی

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

ویتامین آ با وجود اینکه شاید در رده مواد مغذی پرطرفدار قرار نگیرد، اما نقشی کلیدی در حفظ سلامت بدن دارد. این ویتامین نه تنها برای تقویت سیستم ایمنی ضروری است، بلکه به بهبود بینایی، سلامت پوست و رشد سلول‌ها نیز کمک می‌کند. اما مصرف آن باید متعادل باشد، چرا که مصرف زیاد یا کم آن می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

۱ هفته پیش

تجربه نشان داده که گرم و سرد شدن هوای بهاری و نوع لباس پوشیدن و تعریق کودکان، در بروز و شدت بیماری می‌تواند تأثیرگذار باشد.

۱ هفته پیش

محققان می‌گویند، بلندی یا کوتاهی قد تاثیر بسزایی در افزایش خطر بیماری‌های جدی مانند سرطان، ناراحتی‌های قلبی، دیابت نوع۲ و آندومتریوز (رشد بافتی مشابه بافت رحم در خارج از رحم) و اختلال نعوظ دارد.

۱ هفته پیش

طبق آمارهای رسمی 15تا 20درصد سالمندان ایرانی (افراد بالای 65سال) دچار افسردگی هستند و به‌دلیل انزوای اجتماعی، احساس بی‌ارزشی و عدم‌دسترسی به امکانات مناسب، در معرض جدی ابتلا به بیماری‌های روانی قرار دارند.

۱ هفته پیش

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چطور می‌توان از شر افکار منفی خلاص شد و ذهن خود را به سمت مثبت‌اندیشی هدایت کرد؟ راهکار ساده‌ای که توسط دکتر ریک هانسون، متخصص اعصاب و روان، معرفی شده می‌تواند به شما کمک کند تا ذهنیت خود را تغییر دهید.

۱ هفته پیش

وزارت بهداشت با هدف بهبود وضعیت تغذیه سالمندان در مراکز نگهداری، برنامه‌ای ملی را از سال ۱۴۰۳ آغاز کرده است که شامل تدوین استانداردهای ویژه برای تغذیه سالمندان، آموزش پرستاران و کارشناسان تغذیه، و ارائه مکمل‌های غذایی متناسب با نیازهای خاص آنان است. این برنامه از سال ۱۴۰۴ به صورت سراسری در تمام کشور اجرا خواهد شد.

۱ هفته پیش

تعطیلات نوروز که به پایان می‌رسد گویی از یک دنیای پر از هیجان و به دور از دغدغه به واقعیت زندگی پرت می‌شویم و دیگر وقت آن می‌رسد که از تخت تعطیلات پایین بیاییم و به دنیای واقعی بازگردیم. شاید بازگشت به زندگی عادی کمی سخت و زمان‌بر به نظر برسد و احساس خستگی و بی‌حوصلگی در این دوره طبیعی باشد. با این وجود برنامه‌ریزی دقیق برای ازسرگیری فعالیت‌های کاری و تحصیلی، ضرورتی انکارناپذیر است اما این نکته را نباید فراموش کنیم که همه ما پس از گذران این دوره، کمی به زمان نیاز داریم تا بتوانیم ذهن‌مان را آماده کنیم و به محیط کار و فعالیت‌های روزمره خود بازگردیم. 

۱ هفته پیش

بررسی توانبخشی و فیزیوتراپی سالمندان در منزل برای بهبود و کاهش درد افراد سالمند

۱ هفته پیش

سفر با قطار به مشهد، تجربه‌ای خاص و پر از آرامش است؛ اما برای اینکه این سفر واقعاً بدون دردسر و آسوده باشد، همراه داشتن وسایل بهداشتی ضروری اهمیت زیادی دارد. مخصوصاً اگر مسیر طولانی‌ باشد یا با کودکان و سالمندان سفر می‌کنید، رعایت نکات بهداشتی می‌تواند کیفیت سفرتان را چندین برابر بهتر کند.

۱ هفته پیش

بیشتر...