قرص ضد استرس معرفی داروهای ضد اضطراب روش های جایگزین برای کاهش استرس
مدام دچاراسترسهستید؟ زندگی روزانهتان تحتالشعاع این غول سیاه قرار گرفته است؟ درصورتیکه مداماضطرابدارید و استرس به بخشی جدانشدنی در زندگیتان بدل شده است، احتمال دارد که به یکی از نواعاختلال اضطرابدچار شده باشید. در اغلب موارد، اختلالات اضطراب و استرس از طریق مشاوره، مصرف قرص ضد استرس و ترفندهای تراپی مانندرفتار درمانی شناختی(CBT) درمان میشوند. البته روشهای دیگری مانند تغییر در سبک زندگی هم به درمان استرس کمک میکند. در این مقاله شما را با انواع داروی ضد استرس و ضد اضطراب،داروهای ضد افسردگیو همچنین راهکارهای تغییر سبک زندگی برایدرمان استرسآشنا خواهیم کرد.
داروهای ضد اضطراب و استرس
داروهای ضد استرس با اثراتی که بر مغز و بدن میگذارند، باعث کاهش نشانه های اضطراب مانند ترس، نگرانی و حملات پانیک میشوند. داروهای ضداسترس را پزشک و گاهیاوقات روانپزشکان تجویز میکنند. داروهای ضداسترس درمان قطعی برای رفع اختلالات اضطراب و استرس نیستند، اما میتوانند به کاهش علائم کمک کنند. انواع قرص ضد استرس در بازار موجود است. اما نوع قرص ضداضطراب و استرسی که هر فرد باید مصرف کند، وابسته به نوع اختلالی است که به آن دچار شده و البته در این میان، باید شرایط و وضعیت عمومی جسمانی هم درنظر گرفته شود. اگر شخصی از داروهای دیگر هم استفاده میکند، باید به تداخل دارویی توجه داشته باشد. درادامه، تعدادی از قرص های ضد استرس معرفی شدهاند:
بنزودیازپین ها
گاهیاوقات، از انواع بنزودیازپین مانند والیوم (دیازپام)، زاناکس (آلپروزولام)، کلونوپین (کلونازپام) و آتیوان (لوازپام) برای درمان استرس در کوتاهمدت استفاده میشود. این قرصها برای رفعاختلال اضطراب فراگیرو گاهی بهعنوان مرحله دوم درمان برای رفعاختلال اضطراب اجتماعیو اختلالحملات پانیکتجویز میشوند. برای درمان این اختلالات در مرحله نخست از قرصهای ضدافسردگی کمک گرفته میشود.
بنزودیازپین باعث تسکین ماهیچهها و از بین بردن سایرعلائم اضطرابمیشود. اگر انواع قرص ضد استرس را بهطور مداوم و در طولانیمدت مصرف کنید، احتمال اعتیاد به آنها وجود خواهد داشت.
مسدودکنندههای بِتا
مسدودکنندههای بتا برای کنترل بیماریهای قلبی استفاده میشوند و با کاهش ضربان قلب و فشار خون مانع از اثرگذاری اپینفرین در بدن میشوند.اپی نفرینهورمونی است که در بدن بهطور طبیعی ایجاد میشود و روی ضربان قلب و… اثراتی بهجای میگذارد. مسدودکنندههای بتا، نشانههای استرس و اضطراب مانند لرزش، تعریق و دیگر علائم را کاهش میدهند. این داروها برای درمان استرس در کوتاهمدت تجویز میشوند.
سکترال (آسبوتولول)، تنورمین (آتنولول) و ایندرال (پروپرانولول) ازجمله مسدودکنندههای بتا هستند. از عوارض جانبی مصرف این داروها میتوان بهافزایش وزن،خستگیوسردشدن دستانو پاها اشاره کرد. درصورتیکه بهدیابتیا آسم مبتلا باشید، نباید از مسدودکنندههای بتا استفاده کنید.
بوسپیرون
بوسپار (بوسپیرون) برای درمان بلندمدت استرس مزمن و رفع اختلال اضطراب فراگیر استفاده میشود. این قرص ضد استرس، روی افزایش عملکرد سروتونین اثر میگذارد. سروتونین هم نوعی انتقالدهنده عصبی است که به بهبود خلقوخو و کاهش اضطراب کمک میکند. روزها طول میکشد تا اثرات مثبت بوسپار مشخص شود؛ بههمینخاطر در درمان حملات آنی مانند حملات پانیک مفید نیست. برای اینکه این قرص ضد استرس اثرگذاری خود را نشان بدهد، باید بهطور منسجم و پیوسته مصرف شود. در این صورت میتواند از علائم اضطراب بکاهد.
بوسپیرون نوعی قرص ضد استرس است که مانند سایر داروهای کاهنده اضطراب، اعتیاد ایجاد نمیکند، میزان آرامبخشی کمتری دارد و خطر بیشمصرفی (اُوردوز) آن هم کمتر است. از عوارض جانبی مصرف آن میتوان به سرگیجه، سردرد، برافروختگی واختلالات خواباشاره کرد.
مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین و نوراپینفرین
داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین هم گروه دیگری از داروهای مورداستفاده برای رفع استرس و اضطراب هستند. این داروها، ضدافسردگی بهشمار میروند و از نمونههای آن میتوان بونلافاکسین (افکسور)، سیمبالتا (دولوکستین) و پریستیک (دیس ونلافاکسین) را نام برد. مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین باعثافزایش ترشح سروتونینونوراپی نفرینمیشوند. در نتیجه خلقوخو را بهبود میبخشند. اثرگذاری این داروها شبیهبازدارندههای بازجذب سروتونین(SSRIs) است.
داروهای ضد افسردگی سهحلقهای و عوارض آنها
یکی از کاربردهای داروهای ضدافسردگی سهحلقهای، درمان استرس است. از جمله انواع مشهور این نوع از دارو و قرص ضد استرس میتوان به توفرانیل (ایمی پرامین)، اِلاویل (آمیتریپتیلین)، پامِلور (نورتریپتیلین) و آنافرانیل (کلومیپرانیل) اشاره کرد.یبوست،خشکی دهان، تاری دید،کاهش فشار خونهنگام سرپا ایستادن و کاهش توان در ادرار کردن از عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی سهحلقهای است.
هشدار
تمام قرصهای ضداضطراب، عوارض جانبی دارند. اگر آنها را درست مصرف نکنید یا میزان دوز مصرفی بیشازحد لازم باشد، نتایج عکس بههمراه خواهند داشت و بهبودی حاصل نمیشود. قرص ضد استرس و سایر داروهای رفع اضطراب روی ضربان قلب، فشار خون و سطح هوشیاری تأثیر میگذارند. اگر قرص ضد استرس را بیشازحد تجویزشده مصرف کنید، احتمال از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ وجود دارد.
مصرف این قرصها با داروهای دیگری که به سیستم مرکزی اعصاب مربوط هستند نیز خطراتی مشابه بههمراه دارد. استفاده از الکل وداروهای فعالکننده روانبهصورت همزمان با قرص ضد استرس هم میتواند منجر به فقدان هوشیاری و مرگ بشود. ناگفته نماند که بسیاری از داروهای ضدافسردگی که برای درمان استرس استفاده میشوند، افکار موهومی چون میل به خودکشی در فرد بهوجود میآورند.
راهکارهای تغییر سبک زندگی برای مبارزه با استرس
برای درمان استرس میتوانید از قرص ضد استرس استفاده کنید؛ البته دارو و قرصی که پزشک متخصص تجویز کرده باشد. بهجز مراجعه به درمانگر و روانپزشک، با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و تزریق آرامش بیشتر به روزهای خود نیز میتوانید از اضطرابهای گوناگون دور شوید. مثلا:
- ورزش کردن؛
- مدیتیشن؛
- تمرینات روحی و معنوی؛
- رقص؛
- قدم زدن؛
- نوشتن و ثبت خاطرات روزانه؛
- آرام و بیدغدغه نشستن و دور کردن خود از افکار سیاه بهمدت چند دقیقه؛
- تماشای طلوع یا غروب؛
- وقت گذراندن با دوستان؛
- تمرین حق شناسی و شکرگزاری؛
- تمرکز بر ابعاد مثبت زندگی؛
- کنار گذاشتنبرنامه ریزیدر برخی روزها و دل به دریا زدن؛
- چُرت زدن؛
- خوردن غذای دلخواه بدون پرهیز؛
- حل جدول یا سودوکو؛
- تماشای فیلمها و ویدئوهای خندهدار؛
- گذراندن وقت با حیوانات؛
- برنامه ریزی و آماده شدن برای یک سفر؛
- آدامس جویدن؛
- ماساژ شقیقهها برای چند دقیقه؛
- تمرینات وحرکات کششیآرامشبخش؛
- نوشتن شعر و ترانه؛
- نقاشی کردن، طراحی یا رنگآمیزی؛
- تمیز کردن؛
- آشپزی.
اگر استرس دارید، قرص ضد استرس و داروهای مربوط به اضطراب میتوانند به شما کمک کنند، زیرا این داروها قادر به ایجاد تغییراتی در بدن و مغز هستند و به کاهش علائم استرس، تمرکز بر چیزهای دیگر و ایجاد آرامش در شما کمک میکنند، البته یادتان باشد که این قرصها را هرگز بدون نسخه و مشورت پزشک مصرف نکنید و هرگز دوز مصرفیتان را بدون مشورت با پزشک عوض نکنید.
ترفندهای دیگر مانند مراجعه به رواندرمانگر و مشاور یا تکنیکهای ریلکسیشن هم مفید هستند. برخیاوقات، ترکیب روشهای نامبرده هم مؤثر خواهند بود.
بیشتر...
تبلیغات
شاید آن وسوسه شیرین و سبز رابطه پنهانی یا رابطه خارج از ازدواج را تجربه کرده باشید. آدمی در حضور شخص
تا به حال شده به این فکر کنید که چطور بدون اجبار و انگیزه بیرونی به کار خود ادامه دهید؟ خودانگیزشی ر
تا به حال به این فکر کردهاید که کسانی که اختلال دوقطبی دارند خلاقتر هستند؟ با هم به بررسی ارتباط ا
کتاب خودیاری برای درمان پانیک کتابی است به زبان ساده درباره حملات پانیک. در این کتاب در ابتدا خوانند
کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نگاشت
کتاب صوتی پورنوگرافی لذت ممنوعه را می توانید از طریق فروشگاه سایت دکتر سنایی تهیه کنید. همچنین از طر
همهی ما طعم تلخ طرد شدن را چشیدهایم و رنجش و آزردگی ناشی از آن را بارها حس کردهایم. طردشدگی مکان
اصول رفتار با نوجوان پرخاشگر چگونه است؟ چطور پرخاشگاری نوجوانان را مدیریت کنیم؟ برای پاسخ به این سوا
کتاب صوتی وسواس: کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری- عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی در مرد
بیشتر...