زومیت |
2 سال پیش

بهترین رویدادهای آسمان شب در سال ۲۰۲۲ زومیت

بهترین رویدادهای آسمان شب در سال ۲۰۲۲

بهترین رویدادهای آسمان شب در سال ۲۰۲۲

از ماه‌گرفتگی کامل تا هم‌ترازی پنج سیاره و بارش‌های شهابی امسال شاهد رویدادهای جالبی در آسمان شب خواهیم بود.

یک سال دیگر تماشای آسمان شب پیش روی ما است و اتفاقات زیادی در سال ۲۰۲۲ در آسمان رخ خواهند داد. در ادامه به چند نمونه از رویدادهای مهم آسمان شب اشاره می‌کنیم که در سال جاری رخ خواهند داد.

اواخر بهمن تا اواخر اسفند ۱۴۰۰: نمایش زهره

در اواخر بهمن تا اواخر ماه اسفند، زهره، درخشان‌ترین سیاره در آسمان شب، چند ساعت قبل از طلوع آفتاب در آسمان جنوب شرقی می‌درخشد. زهره در ۲۴ بهمن امسال به بیشترین میزان درخشش خود می‌رسد و با تلسکوپ‌های کوچک و دوربین‌های دوچشمی در حالت ثابت می‌توان فاز هلال آن را رصد کرد. در ۲۹ اسفند، زهره وارد فاز نیمه قرص می‌شود و به بزرگ‌ترین تطویل غربی خود از خورشید می‌رسد. در ۷ اسفند قرص کامل زهره قابل رؤیت است.

نمایش زهره

۱۶ فروردین ۱۴۰۱: خدای جنگ با ارباب حلقه‌ها ملاقات می‌کند

در ۱۶ فروردین در آسمان شرق و جنوب شرق قبل از طلوع آفتاب شاهد ملاقاتی جذاب خواهیم بود. در این تاریخ مریخ در زاویه‌ی ۰/۴ درجه زیر زحل قرار می‌گیرد؛ اما جذابیت این رصد درخشش یکسان هر دو سیاره (زحل، قدرظاهری ۰.۹+، مریخ ۱.۰+) و کنتراست رنگی بین زحل زرد و سفید و مریخ نارنجی فام است. درنتیجه، ارزشش را دارد برای تماشای این رویداد ساعت خود را روی ۵:۴۰ دقیقه‌ی صبح تنظیم کنید.

تقابل مریخ و زحل

اوایل تا اواسط اردیبهشت ۱۴۰۱: رصد دنباله‌دار با چشم غیرمسلح

دنباله‌دار C/2021 O3 (PanSTARRS) در اول اردیبهشت از فاصله‌ی ۴۲/۸ میلیون کیلومتری خورشید عبور می‌کند و می‌تواند تا قدر ظاهری چهارم بدرخشد به‌طوری‌که با چشم غیرمسلح در هفته دوم اردیبهشت تا اواسط همین ماه قابل رؤیت خواهد بود. این دنباله‌دار در صورت آشکار شدن در آسمان غرب، جنوب غرب و در فاصله‌ی کوتاهی پس از غروب آفتاب در آسمان شب بهاری قابل رؤیت خواهد بود. فقط باید منتظر بمانید.

رصد دنباله دار

این نقشه‌ی آسمان، نمای پس از غروب آفتاب را از آسمان شهر نیویورک در ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ نشان می‌دهد

۷ تا ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱: گردهمایی آسمانی

در اوایل اردیبهشت، مشتری از افق شرق، جنوب شرقی بالا رفته و به زهره نزدیک می‌شود. در ۷ اردیبهشت، گردهمایی جذاب سه عدد از درخشان‌ترین اجرام آسمان شب را شاهد خواهیم بود که در سپیده‌دم قابل رؤیت خواهند بود در این موقعیت هلال ماه زیر مشتری و زهره قرار می‌گیرد که دارای زاویه‌ی ۳ درجه نسبت به آن‌ها است.

در ۱۰ اردیبهشت، برخورد موسوم به سیاره‌ی دوگانه توجه‌ها را به خود جلب می‌کند در این موقعیت مشتری و زهره کنار هم ظاهر می‌شوند. مشتری در سمت چپ و زهره در سمت راست درحالی‌که با زاویه‌های ۰/۵ درجه از یکدیگر جدا خواهند شد. درحالی‌که مشتری با قدر ظاهری ۲- می‌درخشد، زهره با قدر ظاهری ۲، شش مرتبه درخشان‌تر ظاهر می‌شود.

ملاقات راس سماوی

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱: خورشید‌گرفتگی جزئی

در تاریخ ۱۰ اردیبهشت خورشید‌گرفتگی کاملی در قطب جنوب قابل رؤیت خواهد بود اما این خورشیدگرفتگی برای دیگر نقاط به صورت جزئی دیده می‌شود. در این تاریخ، سایه‌ی فوقانی ماه یا نیم‌سایه بخش‌هایی از نیم‌کره‌ی جنوبی را پوشش خواهد داد و منجر به خورشیدگرفتگی جزئی خواهد شد که حوالی غروب آفتاب در نوار اقیانوس آرام جنوبی و بخش‌های غربی و جنوبی آمریکای جنوبی از جمله شیلی، آرژانتین، اروگوئه، جنوب پرو، جنوب بولیوی، غرب پاراگوئه و بخش‌های کوچکی از برزیل قابل رؤیت خواهد بود.

خورشیدگرفتگی بزرگ‌تر اقیانوس آرام جنوبی را در فاصله‌ی ۴۸۰ کیلومتر به شمال غربی پایگاه یلکو، مرکز پژوهشی جنوبگان شیلی در South Bay جزیره‌ی دومر پوشش خواهد داد. کشتی یا کرجی‌های ماهیگیری نزدیک به این نقطه می‌توانند خورشید را به وضوح در افق غرب، شمال غرب رؤیت کنند به‌طوری‌که دو سوم آن پشت ماه قرار گرفته است. مه ضخیم ممکن است تا اندازه‌ای نور خورشید را ضعیف یا قرمز کند.

خورشیدگرفتگی سی آوریل

نقشه‌ی خورشیدگرفتگی جزئی ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱

۲۵ تا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱: ماه‌گرفتگی کامل

زمان‌بندی این رویداد کاملاً برای اغلب آمریکایی‌ها مناسب است. در ۲۵ تا ۲۶ اردیبهشت، ماه‌‌گرفتگی در زمان طلوع ماه یا اندکی پس از آن در راستای ساحل اورگان و واشنگتن رخ می‌دهد و در بخش زیادی از غرب و شمال و مرکز کانادا ماه به گویی روح مانند و قرمز رنگ تبدیل خواهد شد.

در هاوایی طلوع ماه مقارن با پایان ماه‌گرفتگی است؛ متأسفانه برای بخش زیادی از آلاسکا ماه‌گرفتگی قبل از طلوع ماه به پایان می‌رسد. طلوع ماه در اقیانوس اطلس با بخش زیادی از آفریقا و اروپا تداخل دارد؛ بخش زیادی از اروپای مرکزی می‌توانند ماه‌گرفتگی کامل را ببینند. ماه‌گرفتگی کامل کمی بیش از مقدار میانگین به طول می‌انجامد: یک ساعت و ۲۴ دقیقه.

ماه از جنوب مرکز سایه‌ی زمین عبور می‌کند درنتیجه، در طول فاز کامل، بخش پائینی ماه درخشان‌تر ظاهر می‌شود درحالی‌که بخش فوقانی آن به شکل قابل توجهی تیره تر خواهد بود. بااین‌حال،، درخشش و رنگ‌هایی که روی ماه ظاهر می‌شوند به وضعیت جو زمین هم بستگی دارند؛ ابرهای متلاطم، غبار آتشفشانی و دیگر آلودگی‌ها می‌توانند بر ظاهر ماه‌گرفتگی تأثیر بگذارند.

ماه گرفتگی کامل می

۹ تا ۱۰ خرداد ۱۴۰۱: طوفان شهابی احتمالی

شاید چشم‌گیر‌ترین رویداد آسمان شب در سال ۲۰۲۲ در ساعت‌های شب ۹ و ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ در اغلب بخش‌های آمریکای شمالی رخ دهد. در این زمان سیاره‌ی ما در میان ابری متراکم از شهاب‌سنگ‌ها قرار می‌گیرد که بر اثر فروپاشی هسته‌ی یک دنباله‌دار کوچک به نام 73P/Schwassman-Wachmann 3 دفع شده‌اند.این رویداد کیهانی عجیب می‌تواند منجر به نمایشی شگفت‌انگیز و البته کوتاه از شهاب‌سنگ‌های کند شود که با عنوان شهاب ثاقب هم شناخته می‌شوند شاید تعداد این شهاب‌ها به ده‌ها یا صدها عدد در ساعت برسد.

فوران شهابی

دنباله‌دار 737P/Schwassman-Wachmann و بخش‌های آن از نمای تلسکوپ Slooh در شیلی

اواخر خرداد و اوایل تیر ۱۴۰۱: تراز پنج سیاره

از اواخر خرداد تا اوایل تیر ۱۴۰۱، پنج سیاره در آسمان شب به صورت هم‌زمان تراز می‌شوند و خطی را ترسیم می‌کنند که هنگام سپیده‌دم از شرق تا جنوب شرقی آسمان کشیده می‌شود. نکته‌ی شگفت‌انگیز این رویداد تراز سیاره‌ها به ترتیب فاصله از خورشید است: عطارد، زهره، مریخ، مشتری و زحل. ماه هم از حالت هلال فزاینده به فاز هلال باریک تبدیل می‌شود و در صبحگاه‌هایی مشخص با هر سیاره ملاقات می‌کند: زحل در ۲۸ خرداد؛ مشتری در ۳۱ خرداد؛ مریخ در اول تیر؛ زهره در ۵ تیر و عطارد در ۶ تیر.

تراز پنج سیاره

۲۲ تیر ۱۴۰۱: بزرگ‌ترین ماه کامل سال

ماه در ساعت ۲۳:۰۸ به وقت ایران کامل می‌شود و ۹ ساعت و ۳۷ دقیقه زودتر به نزدیک‌ترین نقطه با زمین در فاصله‌ی ۳۵۷٬۲۶۴ کیلومتری می‌رسد. این حالت که سوپرمون یا ابرماه نامیده می‌شود به مدت چند روز منجر به تغییرات بزرگی در جز و مد اقیانوس‌ها خواهد شد.

بزرگ ترین ماه کامل

ابرماه صورتی در ۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ از ایستگاه فضایی بین‌المللی دیده شده است و در فاصله‌ی ۴۳۰ کیلومتری از اقیانوس هند جنوبی در مدار قرار دارد.

۲۱ مرداد ۱۴۰۱: بارش شهابی برساوشی به اوج می‌رسد

نمایش سالانه‌ی بارش شهاب‌سنگی در این تاریخ به دلیل نور روشن ماه کامل به سختی دیده خواهد شد.

بارش شهابی برساوشی

شهاب برساوشی که در تصویری با اکسپوژر ۳۰ ثانیه‌ای در ویرجینیای غربی دیده می‌شود، ۲۰ مرداد ۱۴۰۰

۴ مهر ۱۴۰۱: مقابله حضیض مشتری

بزرگ‌ترین سیاره‌ی منظومه‌ی شمسی در تاریخ ۴ مهر به نقطه‌ی حضیص و نزدیک‌ترین فاصله‌اش با زمین از مهر ۱۳۴۲ خواهد رسید. در این حالت فاصله‌ی مشتری با زمین ۵۹۱/۲ میلیون کیلومتر خواهد بود. بدین‌ترتیب، مشتری درخشان‌تر و بزرگ‌تر از دیگر ستاره‌های صورت فلکی حوت خواهد درخشید.

تقابل حضیض مشتری

مقابله زمانی رخ می‌دهد که زمین و سیاره‌ای دورتر از خورشید مثل مشتری در یک طرف منظومه‌ی شمسی با یکدیگر تراز شوند.

۳ آبان ۱۴۰۱: خورشیدگرفتگی جزئی

در این خورشیدگرفتگی سایه‌ی ماه مناطق قطب شمالی زمین را خواهد پوشاند. این خورشیدگرفتگی از بخش شرقی گرینلند و کل ایسلند و همچنین اغلب بخش‌های اروپا به جز پرتغال و بخش‌های غربی و جنوبی اسپانیا، شمال شرق آفریقا و با شدت متغیر در بخش‌های زیادی از آسیای مرکزی و غربی قابل رؤیت خواهد بود. خورشیدگرفتگی بزرگ‌تر با مخفی شدن تقریباً هفت هشتم قطر خورشید هنگام غروب خورشید محلی در فلات سیبری و در نزدیکی شهر نیژنوارتوفسک قابل رؤیت است.

خورشیدگرفتگی شمال

نقشه‌ی خورشیدگرفتگی جزئی در تاریخ ۲۵ اکتبر ۲۰۲۲

۱۷ آبان ۱۴۰۱: ماه گرفتگی کامل

ماه گرفتگی ۱۷ آبان نیمه‌ی غربی آمریکای شمالی، جزایر هاوایی، آسیای شرقی، اندونزی، نیوزیلند و نیمه‌ی شرقی استرالیا را پوشش خواهد داد. خسوف ماه از کرانه‌ی اقیانوس اطلس آغاز می‌شود. سپس به شمال مرکز سایه می‌رسد و درست مانند ماه گرفتگی طولانی ماه می، یک ساعت و ۲۵ دقیقه به طول خواهد انجامید. درنتیجه، ممکن است شاهد خسوفی نسبتاً تاریک باشیم که احتمالاً در بخش‌های پائین ماه به رنگ قهوه‌ای و در بخش‌های بالاتر به رنگ قرمز مسی خواهد بود.

ماه گرفتگی نوامبر

۱۶ تا ۱۷ آذر ۱۴۰۱: شبMamp;M(ماه و مریخ)

در ساعت‌های بعد از ظهر ۱۶ آذر، ماه کامل از فاصله‌ی نزدیکی در بالای مریخ عبور می‌کند و آن را برای بخش‌هایی از آمریکای شمالی مخفی می‌کند؛ اما این پرسش به وجود می‌آید که ستاره‌ی نارنجی زرد درخشان زیر ماه چیست؟

مقاله‌ی مرتبط:

مریخ در ۱۷ آذر به تقابل با خورشید می‌رسد و با غروب خورشید بالا می‌رود در نهایت هنگام نیمه شب به بالاترین نقطه در آسمان شب می‌رسد. سپس با قدر ظاهری ۱.۹- می‌درخشد و درخشش آن حتی از سیریوس، درخشان‌ترین ستاره‌ی آسمان شب هم بیشتر خواهد شد.

شب ماه و مریخ

۲۲ تا ۲۳ آذر ۱۴۰۱: باران شهاب سنگی جوزایی به اوج می‌رسد

باران شهابی جوزایی که به‌عنوان بهترین باران شهابی سالانه شناخته می‌شود امسال در فاز سه چهارم آخر ماه رخ می‌دهد و محکوم به شکست خواهد بود؛ زیرا نور ماه آن را در هم می‌شکند اما درخشان‌ترین شهاب‌ها را می‌توان در ساعت‌های پس از نیمه شب رؤیت کرد.

شهاب جوزایی

آذرگوی جوزایی در آسمان شب بالای ساحل ملی جزیره‌ی Assateague در مریلند در طول بارش شهابی جوزایی. عکاس نجومی جف برکز این عکس را در تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۹۷ در ساعت ۲:۳۰ دقیقه‌ی صبح به ثبت رسانده است.



#‌فناوری #‌تکنولوژی #‌علمی منبع: زومیت

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

یکی دیگر از طرح‌هایی که در ششمین کنفرانس تحقیقات کاربردی دفاع و امنیت که در شهر بن آلمان برگزار شد، طرح نمایشگر فناوری جنگنده آینده بود.

20 ساعت پیش

در این نوشتار به بررسی ویژگی‌های منحصربه‌فرد ابر موتورسیکلت کاوازاکی نینجا H2R خواهیم پرداخت.

23 ساعت پیش

گوشی گلکسی A55 سامسونگ دارای قابلیت جذاب و مهمی است که حتی گوشی‌های پرچمدار سری گلکسی S24 نیز از آن بی‌بهره هستند. اما این ویژگی چیست؟

5 ساعت پیش

خودرو دو درِ مینی کوپر اس ۲۰۲۵ (مدل جدید خودرو خاطره‌انگیز مستربین) با گیربکس هفت سرعته در رنگ‌های جذاب رونمایی شد.

21 ساعت پیش

گواهی‌ جدید گلکسی زد فولد ۶ و گلکسی زد فیلپ ۶ نشان می‌دهد سرعت شارژ این گوشی‌ها بدون تغییر باقی خواهد ماند.

21 ساعت پیش

خودرو جدید فولکس‌واگن ۲۰ اسب‌بخار قدرت دارد و از چرخ‌های عقب عجیب بهره می‌برد.

17 ساعت پیش

یک مرد 58 ساله آمریکایی دنیا را کمی متفاوت از افراد معمولی می‌بیند. او درواقع از نوعی ادراک‌پریشی و چهره‌کوری به نام PMO رنج می‌برد که باعث می‌شود چهره دیگران را غیرعادی و «شیطانی» ببیند.

14 ساعت پیش

تصاویر فاش‌شده‌ی جدید از پیکسل ۹ نشان می‌دهند گوشی جدید گوگل برخلاف پیش‌بینی‌ها به دو دوربین مجهز است.

15 ساعت پیش

فردی که از قوانین گارانتی اپل برای تبدیل آیفون و آیپد تقلبی به مدل‌ اصل استفاده می‌کرد، دستگیر و به‌ تحمل حبس محکوم شد.

3 ساعت پیش

بیشتر...