کشاورزان بدون الگوی کشت سرگردان هستند پایگاه خبری اقتصاد سبز آنلاین

کشاورزان بدون الگوی کشت سرگردان هستند
اقتصادسبز آنلاین: طی سال‌های اخیر یکی از چالش برانگیزترین مباحث در حوزه کشاورزی تصویب مصوبه الگوی کشت بوده است.

اقتصادسبز آنلاین: طی سال‌های اخیر یکی از چالش برانگیزترین مباحث در حوزه کشاورزی تصویب مصوبه الگوی کشت بوده است.

به گزارش خبرنگار ما، با وجود تصویب مصوبه الگوی کشت در سال ۸۸ و قول‌های مسئولان مبنی بر تحقق این سیاست با هدف تنظیم بازار، متاسفانه اجرای آن به تعویق افتاد و طی سال‌های اخیر به یکی از چالش برانگیزترین مباحث در حوزه کشاورزی مطرح شد.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و دست اندرکاران بخش کشاورزی ریشه اصلی مشکلات تولید و بازار محصولات کشاورزی را ناشی از عدم اجرای الگوی کشت مناسب می‌دانند، در حالی که اجرای این سیاست علاوه بر جلوگیری از هدر رفت منابع پایه به واسطه مازاد تولید روی دست کشاورز، در تامین‌ امنیت غذایی و حضور محصولات ایرانی در بازارهای صادراتی نقش بسزایی دارد.
براین اساس ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی بر تعریف و اجرای الگوی کشت برای تمامی بخش‌های اکولوژیکی کشور تاکید دارند و معتقدند که محدودیتی در شناخت مناطق و مطالعات اجرای الگوی کشت نداریم‌، چرا که حدود ۱۸ هزار نقشه مطالعاتی داریم که این امر نشان می‌دهد در هر منطقه چه محصولی را می‌توان کشت کرد.
این پایان ماجرا نیست چرا که اجرای الگوی کشت نیازمند برخی ابزارها همچون کشاورزی قراردادی، قیمت گذاری محصولات کشاورزی از سوی وزارتخانه و تکنیک و علم کافی است که بنابر وعده وزیر جهاد کشاورزی انتظار می‌رود در سال زراعی جدید کشاورزی قرار دادی تحقق یابد چرا که لازمه اجرای این سیاست حرکت به سوی کشاورزی قراردادی و تجاری است.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از آخرین دلایل مسکوت ماندن مصوبه الگوی کشت طی سال‌های اخیر به رغم پایان بخشیدن به مشکلات تنظیم بازار و راه حل اجرای این سیاست با خبر شویم:

حفظ و تداوم بازارهای صادراتی در گرو مصوبه الگوی کشت
مجتبی شادلو نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه اجرای الگوی کشت یکی از مسائل مهم کشورهای توسعه یافته است، اظهار کرد: با توجه به الگوی کشت، ظرفیت نیاز بازار با اختلاف ۱۰ درصد کم و زیاد مشخص است به طوری که با فراهم بودن بستر کشت، در ابتدا کشاورزان بر مبنای مصرف داخل و سپس صادرات اقدام‌ به تولید می‌کنند.
او با اشاره به اینکه اجرای الگوی کشت در تنظیم بازار داخل، استمرار صادرات و حفظ بازارهای صادراتی نقش بسزایی دارد، افزود: بی توجهی به اجرای الگوی کشت موجب شده تا بسیاری از تولیدکنندگان به یک باره محصولات جالیزی را در چند قلم کشت کنند؛ چرا که آنها تصور می‌کنند که سایر محصولات بازار ندارد یا کشت آن زیاد است که در نهایت همین امر منجر به کمبود یا مازاد تولید می‌شود.
شادلو ادامه داد: تولید با نگاه صادرات محور و تامین نیاز داخل تنها با اجرای الگوی کشت تحقق می‌یابد که بدین منظور شرایط تضمینی خرید و قیمت نهایی محصول باید مشخص شود تا تولیدکننده با اطمینان خاطر بیشتری به تولید بپردازد.
نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران با اشاره به اینکه تعیین قیمت نهایی و بازار هدف محصول در جهش تولید تاثیر بسزایی خواهد داشت، بیان کرد: در محصولات اولویت دار که امکان تولید و بهره وری بالاتر وجود دارد، ظرفیت نهایی باید مشخص شود، در غیر این صورت تا زمانی که بازار هدف و قیمت نهایی مشخص نشود، جهش تولید نخواهیم داشت‌.
به گفته او، در شرایط کنونی تولیدمحصولات از سوی تولیدکنندگان نمونه اختلاف چند برابری با میانگین تولید دارد که با آموزش امکان رشد نسبی تولید وجود دارد، هر چند تمامی این عوامل به ساماندهی بازار باز می‌گردد که قطع به یقین تا زمانی که این وضعیت حاکم نشود، سردرگمی در بازار ادامه خواهد داشت.

برنامه درستی برای مصوبه الگوی کشت در کشور وجود نداشت
پیمان عالمی رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، برنامه اصلاح الگوی کشت را مهم ترین سیاست و برنامه حاکمیتی کشورهای دنیا اعلام کرد و گفت: احساس برنامه اصلاح الگوی کشت در کشور و بخش کشاورزی مطرح شده است، اما متاسفانه برای اجرای این قانون برنامه درستی در کشور وجود نداشته است.
او افزود: در بخش کشاورزی برای اجرای مصوبه الگوی کشت نیازمند برنامه مدون کوتاه مدت و بلندمدت هستیم، اما در برخی مواقع شاهدیم که دولت‌ها به خاطر مسائل سیاسی و اجتماعی قصد دارند که برنامه بلندمدت را در برنامه کوتاه مدت بگنجانند که این امر با خطا و هزینه همراه است چرا که این احتمال وجود دارد به سبب اشتباهی که رخ می‌دهد، کشاورز اعتماد خود را به حاکمیت از دست بدهد.
عالمی ادامه داد: دولت به عنوان سیاست گذار، برنامه و سیاست الگوی کشت را برای تولیدکنندگان به گونه ای باید مطرح کند که توجیه اقتصادی داشته باشد و چنانچه دولت خود را کنار تولیدکننده بگذارد و تولید کننده‌ها را هم‌جهت و هم سو کند، بی شک در مدت زمان کوتاهی تاثیر بیشتری خواهد داشت.

بیشتر بخوانید:استفاده از پوست تمر‌هندی برای تولید بسته‌های مواد‌غذایی و نوشیدنی

این مقام‌مسئول با اشاره به اینکه کشاورزی نیاز به علم بومی دارد، بیان کرد: با توجه به اقلیم و آب و هوای متفاوت، بهترین سیاست گذاری در یک منطقه نیاز به علم بومی و بومی سازی اطلاعات دارد، هر چند این امر بدان معنا نیست که مصوبه الگوی کشت متوقف شده است.
او در واکنش به این موضوع که حرکت آغازین در الگوی کشت انجام نشده است، بیان کرد: برنامه الگوی کشت باید با یک برنامه بلندمدت آغاز و برنامه ریزی شود، در غیر این صورت دولت هیچ گاه در بحث الگوی کشت نمی تواند موفق باشد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی با بیان اینکه اجرای الگوی کشت نیازمند توجیه اقتصادی تولید برای کشاورزان است، گفت: دولت و وزارت جهاد کشاورزی تولیدکننده نیستند و تنها با ترویج سیاست‌های درست باید کشاورزان را به این سمت و سو سوق دهند.
عالمی بازرگانی و بازار فروش محصولات را حلقه پایانی مصوبه اجرای الگوی کشت اعلام کرد و گفت: دولت به عنوان نقش حاکمیتی در این قسمت باید خود را نشان دهد و حلقه‌ها را خوب به هم متصل کند تا چنانچه برنامه ای برای الگوی کشت به کشاورز داده می‌شود، بازار مصرف دیده خواهد شد تا در نقطه هدف کشاورزان که الگوی کشت را اجرا می‌کنند، از نظر اقتصادی تولید برایشان توجیه اقتصادی داشته باشد تا بتوانند این روند ادامه دهند.
این مقام مسئول ادامه داد: اگر حلقه پایانی به خوبی به یکدیگر متصل کنیم تا تولیدکننده محصول را با قیمت مناسب به بازار مصرف برساند، کشاورزان نسبت به اجرای برنامه الگوی کشت ترغیب می‌شوند، در غیر این صورت اعتماد کشاورزان از بین می‌رود‌.

ریشه اصلی مشکلات تنظیم بازار به نبود الگوی کشت باز می‌گردد
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه ریشه تمامی مشکلات تنظیم بازار و مازاد محصول روی دست کشاورز به الگوی کشت باز می‌گردد، اظهار کرد: همه ساله با مازاد کالا روی دست کشاورز یا کمبود محصول و افزایش قیمت در بازار رو به رو هستیم که تمامی این مشکلات ناشی از بی توجهی به اجرای الگوی کشت است.
او افزود: تا زمانی که قیمت خرید تضمینی محصولات معقول و متعادل نباشد و زیرساخت‌های لازم اجرا نشود، امیدی به اجرای الگوی کشت نیست.
نورانی با اشاره اینکه اجرای الگوی کشت نیازمند زنجیره و تدوین نقشه راه است، بیان کرد: تولید محصولات استراتژیک جزو اهداف اولیه است، بدین منظور برنامه مدونی باید تدوین شود تا ضمن امنیت غذایی جلوی هدر رفت منابع پایه گرفته شود.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ادامه داد: با احیا باغات و به ثمر رسیدن تولید می‌بایست برنامه مدونی برای صادرات چیده شود تا مشکلی برای تولیدکننده در محصولات باغی ایجاد نشود که این امر به قیمت نابودی منابع پایه تمام می‌شود.
او در پایان با انتقاد از نبود متولی صادرات گفت: با داشتن متولی صادرات و اتخاذ نقشه راه و برنامه مناسب امکان حمایت از تولیدکننده و صادرکننده وجود دارد، چرا که امروز مشکلات عدیده ای در صادرات محصولات کشاورزی داریم که این امر نشان می‌دهد تولید جدی گرفته نشده است.
علی رغم گذشت ۱۲ سال از مصوبه اجرای الگوی کشت و وعده‌های مختلف وزرا و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، اما این سیاست به دلایل و بهانه‌های مختلف ابتر ماند، در حالی که بی توجهی به این مصوبه خسارات قابل توجهی به منابع پایه و تولیدکننده و مصرف کننده به واسطه مازاد یا کاهش تولید وارد کرد که امید است طبق وعده وزیر جهاد کشاورزی در سال زراعی جدید با حرکت به سمت کشاورزی تجاری، الگوی کشت در کشور اجرا شود تا یک بار برای همیشه نابه سامانی‌های بازار محصولات کشاورزی به پایان برسد. / باشگاه خبرنگاران جوان

گزارش از آزاده محبی



#‌کشاورزی #‌صنعت_کشاورزی منبع: پایگاه خبری اقتصاد سبز آنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

تعمیر ماشین لباسشویی و معرفی برنامه‌های ماشین لباسشویی ، در دنیای امروز که تکنولوژی در همه‌ی ابعاد زندگی به نوعی وارد شده، ماشین لباسشویی

5 ماه پیش

سرویس بین‌الملل: طبیعت، مکانیسم تثبیت بیولوژیکی نیتروژن را فراهم کرده است که در آن میکروب‌ها N2 اتمسفر را به NH3 تبدیل می‌کنند که می‌تواند توسط اکثر موجودات از جمله گیاهان، متابولیزه شود. ترکیبات نیتروژن معدنی برای بیوسنتز اسیدهای آمینه و پروتئین‌ها، نوکلئوزید تری فسفات‌ها و اسیدهای نوکلئیک که برای حیات روی زمین ضروری هستند، استفاده […]

5 ماه پیش

میدونی به چه پاکت‌هایی ایستاده می‌گویند و اصلا به چه دردی می‌خورند ، پاکت‌های بسته بندی چی هستند و به چه دردی می‌خورند ، همه محصولاتی که

5 ماه پیش

اقتصادسبز آنلاین: معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به ضریب خودکفایی ۸۰ درصدی محصولات کشاورزی گفت: تولید محصولات کشاورزی با رشد ۵ برابری به ۱۲۵ میلیون تن رسیده است. سیدمجتبی خیام نکویی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در همایش هفتمین همایش ملی بزرگداشت روز جهانی زنان روستایی گفت: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج تأمین […]

5 ماه پیش

نکات مهم خود مراقبتی در افراد مبتلا به افسردگی ، کسانی که به افسردگی مبتلا هستند مراقبت از خود برای اطمینان از سلامت روانی بسیار مهم است

5 ماه پیش

جالب و خواندنی از نحوه پیدایش قهوه ، تاریخچه بوجود آمدن قهوه ، این نوشیدنی عالی برای شروع صحبت با یک فرد و به دلیل فواید سلامتی متعدد

5 ماه پیش

اقتصادسبز آنلاین: وزیر جهاد کشاورزی از آمادگی ایران برای تبدیل به مرکز توزیع (هاب منطقه‌ای) و مسیر اصلی انتقال کود پتاس بلاروس به مقاصد منطقه‌ای و بین‌المللی خبر داد. محمد علی نیکبخت، وزیر جهادکشاورزی با اشاره به سفر معاون اول رئیس جمهوری و هیات همراه به بلاروس گفت: ظرفیت بلاروس در تولید کودهای کشاورزی به […]

5 ماه پیش

اقتصادسبز آنلاین: رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران گفت: صادرات محصولات کشاورزی به عراق چند روزی می‌شود که آغاز شده است. سیدرضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران، با اعلام خبر از سرگیری صادرات محصولات کشاورزی به عراق گفت: عراق به دلیل حمایت از تولید داخل ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایجاد کرده بود اما […]

5 ماه پیش

اقتصادسبز آنلاین: درست است که گاوها در مکان‌های پهن یا باریک کوتاه یا بلند یا حتی روی پهلوی خود شبیه یک گاو مرده استراحت می‌کنند ولی برای فراهم کردن محیط استراحت طبیعی برای آنها بایستی آزادی‌های زیر را برای آنها تأمین نمود: – آزادی در دراز کشیدن پاهای جلویی به سمت جلو – آزادی در […]

5 ماه پیش

بیشتر...