تبیان |
2 سال پیش

با وجود مالیات، چرا باید خمس بدهم

مالیات
یک.
مردم به دولت‌ها، مالیات می‌دهند چون نیاز دارند به: امنیت، آموزش عمومی، آب سالم، خدمات شهری، زیرساخت‌ها، بهداشت عمومی و... انجام همه این کارها برای دولت هزینه‌هایی دارد ولی در نهایت، سود آن به جیب خود مردم برمی‌گردد؛‌ در حالی که خمس را پرداخت می‌کنیم تا از دیگران (یتیمان، سادات فقیر، درراه‌ماندگان و....) دست‌گیری کنیم.

دو.
مخارج و هزینه‌هایی که زندگی امروز بر دولت‌ها تحمیل کرده است هرگز با هزاران سال قبل قابل مقایسه نیست. حتی اگر همه دریافت‌های حاصل از خمس هم، در جهت رفع نیازهای عمومی مردم صرف شود، باز کفایت نمی‌کند.

سه.
در زمان پیشوایان معصوم هم، حاکمان وقت از مردم مالیات‌هایی با عنوان خراج و عُشریه دریافت می‌کردند؛ در عین حال، مردم،‌ هم‌ز‌مان خمس خود را هم به پیشوایان دینی تقدیم می‌کردند و آن‌ها هم می‌پذیرفتند و اینگونه استدلال نمی‌کردند که چون خراج می‌دهید، خمس و زکات بر شما لازم نیست!

چهار.
پرداخت خمس، یک عمل عبادی است لذا بدون قصد قربت، پذیرفته نمی‌شود. در واقع، هزینه‌ای است که افراد برای رشد معنوی خود پرداخت می‌کنند بر خلاف مالیات كه قصد قربت نمى‏‌خواهد و حتی ممکن است با اكراه پرداخت شود.

پنج.
دولت‌ها برای اداره زندگی مردم مجبورند روی منابع پایدار برنامه‌ریزی کنند. با اینکه خمس، یک واجب دینی است اما کسی حق تفتیش عقاید مردم را ندارند و مردم آزادند که پرداخت کنند یا نه؛ بنابراین، خمس، ضمانت اجرایی لازم را ندارد. بر خلاف مالیاتِ متعارف،‌ که چون اجباری است، ضمانت‌آور است.

شش.
مالیات‌ (چه مستقیم و چه غیرمستقیم)، از نظر شرایط و موارد اشتمال، با خمس، متفاوت است؛ مالیات دولتی، به هرگونه درآمد،‌ دارایی، سود و اخیرا ارزش افزوده تعلق می‌گیرد، ولی موارد تعلق خمس، خاص و محدود است. گسترده‌ترین مورد خمس، منافع درآمد است. بنابراین نمی‌توان یکی را جایگزین دیگری کرد.

هفت.
خمس، درآمد مازاد از مخارج سال است بنابراین افراد فرصت یک‌ساله محاسبه خمس را دارند. اما مخارج و هزینه‌های دولت به صورت روزانه صورت می‌گیرد؛ به همین دلیل مالیات‌ها باید به روز یا ماهیانه حساب شود تا اداره جامعه، با چالش مواجه نشود.


#‌مذهبی #‌آسمانه منبع: تبیان

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

نویسندگان مسلمان دربارۀ منزلت والای پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فراوان نوشته‌اند اما «خوش‌تر آن باشد که سرّ دلبران، گفته آید در حدیث دیگران».

6 ماه پیش

حمایت ما از فلسطینی‌ها بیشتر جنبۀ معنوی داره تا مادی. به فرض دروغ، اگه فلسطینی‌ها کافر هم بودن، باز حجت شرعی برای حمایت از اون‌ها وجود داشت.

6 ماه پیش

کافران تهدید به اخراج مومنان از سرزمین خودشان کردند ولی اراده و سنت الهی بر نابودی کافران و مَسکن دادن مومنان در سرزمین خودشان است.

6 ماه پیش

روایات ائمه اطهار علیهم‌السلام موید آن است که در نوع زندگی برزخی، خوردن و آشامیدن وجود دارد. گرچه ماهیت زندگی در برزخ با دنیا متفاوت است و شاید بتوان گفت پایین‌ترین مرتبه‌اش خوردن و آشامیدن است.

6 ماه پیش

همانطور که انسان در هنگام نوزادی و کودکی ناتوان است و به کمک نیاز دارد، در پیری و سالمندی هم دچار ضعف شده و به رکود قوای جسمی و ذهنی می‌رسد و به مراقبت‌های خاصی نیازمند می‌شود.

6 ماه پیش

دانشمندان می‌گویند: ناحیۀ جلوی پیشانی (به عربی: ناصیه) مرکز دروغ‌پردازی مغز آدمی است. به گفتۀ آنها ناحیۀ قُدّامی قشر مغز انسان در هنگام دروغ‌گفتن بسیار فعال است و نسبت به دیگر زمان‌ها انرژی بیشتری مصرف می‌کند. عمر این یافتۀ دانش آناتومی به بیش از شصت سال نمی‌رسد در حالی که قرآن 1400 سال پیش از این حقیقت پرده برداشته است.

6 ماه پیش

وزش سهمگین طوفان الاقصی و تحقق بی‌سابقه‌ترین شکست اطلاعاتی رژیم اشغال‌گر اسرائیل در روزهای اخیر، به طرح دوبارۀ برخی از شبهات قدیمی دامن زده است. شبهه دروغین ناصبی بودن فلسطینیان یکی از این شبهات است که پاسخ آن را در نوشتار حاضر می‌خوانید.

6 ماه پیش

همواره سیره ائمه علیهم‌السلام در مورد نحوه تعامل با مذاهب اسلام برای ما الگو بوده است. اما در عصر امام صادق ‌علیه‌السلام نسبت به ائمه دیگر فضای سیاسی بازتر شده بود و امام با برپایی مجالس علمی و تدریس، با اهل تسنن بیشتر ارتباط داشتند. در حقیقت امام صادق علیه‌السلام را می‌توان پرچم‌دار تقریب مذاهب و سرمنشا وحدت شیعه و سنی دانست. سیره عملی امام در چگونگی رابطه با اهل تسنن می‌تواند برای جامعه امروز تشیع راهگشا باشد.

6 ماه پیش

انسان‌ها بدون امکانات پیشرفته فقط می‌توانند تا عمق 40 متری دریا فرو روند. در جاهایی که آب دریا بسیار زلال است یعنی تا عمق 200 متری، تنها 1درصد نور وجود دارد. قرآن کریم در 1400 سال پیش که بشر به تجهیزات پیشرفتۀ غواصی نبود از تاریکی عمق دریا و امواج درون آب‌ها سخن گفته است که نشان‌گر اعجاز و حقانیت این کتاب آسمانی است.

6 ماه پیش

بیشتر...