مرکز مشاوره |
2 سال پیش

مکانیسم برون فکنی آشنایی با علت خواص مکانیسم برون فکنی در روانشناسیمرکز مشاوره روانشناسی ازدواج، خانواده نوروفیدبک

مکانیسم برون فکنی

مکانیسم برون فکنی، آشنایی با علت و خواص مکانیسم برون فکنی در روانشناسی

مکانیسم برون فکنی چیست و چگونه عمل می کند؟یکی از مکانیسم های دفاعی برون فکنی یا فرافکنی می باشد که در اصطلاح تخصصی به نام projection شناخته می شود و یکی از مکانیسم های دفاعی می باشد در برابر تهدیدهای بیرونی و احساس تنش محافظت می کند.

در این مکانیسم فرد ویژگی ناخوشایند خود را به دیگران نسبت میدهد و به این صورت آن ویژگی های منفی را از خود دور می کند.

در این حالت اگر بیش از حد از این مکانیسم استفاده شود آسیب زا خواهد بود و سلامت روان فرد را تهدید خواهد کرد، در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری در مورد مکانیسم برون فکنی خواهیم داد و با آن بیشتر آشنا خواهید شد و عملکرد آن را مورد بررسی قرار می دهیم.

آشنایی با مکانیسم های دفاعی

برای این که بتوانید با مکانیسم برون فکنی بیشتر آشنا شوید ابتدا باید اطلاعاتی در مورد مکانیسم های دفاعی داشته باشید، مکانیسم های دفاعی اصطلاحی می باشد که برای اولین بار توسط نظریه روانکاوی فروید مطرح شده است، بر اساس نظریه فروید روان انسان از ساختاری تشکیل شده است که شامل سه قسمت به نام اید، ایگو و سوپر ایگو می باشد.

مکانیسم برون فکنی

اید مسئول تمام تکانه ها و غرایز ابتدایی انسان می باشد، ایگو بر اساس اصل واقعیت عمل می کند و میان این امیال و امکانات محیط پیرامون تناسبی را بر قرار می کند، سوپر ایگو از نظر اخلاقی اعمال ما رو مورد قضاوت قرار می دهد، بر اساس این مطلب سوپر ایگو مسئول وجدان اخلاقی و نماینده والدین در بزرگسالی می باشد.

فروید بر این باور است برای این که از سلامت روان برخوردار باشد ایگو باید میان ساختارهای اید و سوپر ایگو نوعی تعادل برقرار کند.

برای انجام این کار و جلوگیری از فروپاشی روانی مکانیسم های مختلفی مورد استفاده قرار می گیردمکانیسم های دفاعی از خودآگاه انسان در برابر اضطراب و تنش ها جلوگیری می کند، فروید در نظریه خود حدود 10 مکانیسم دفاعی رایج را شناسایی کرده است که یکی از آن ها مکانیسم برون فکنی می باشد.

مکانیسم برون فکنی چیست؟

از مکانیسم های دفاعی برون فکنی یا فرافکنیمی باشد که در اصطلاح تخصصی به نام projection شناخته می شود یکی از واکنش هایی است که در آن فرد افکار، امیال و احساسات ناخودآگاه و ناخوشایند خود را به دیگران نسبت می دهد

به عنوان مثال فردی که به طور ناخودآگاه از درون احساس حسادت می کند و از آن رنج می برد ممکن است با نسبت دادن این ویژگی به افراد پیرامونش و انتقاد از آن ها خود را از حس آزار دهنده این ویژگی راحت سازد.

بر اساس نظر متخصصان فردی که حساسیت بیش از اندازه ای نسبت به یک موضوع دارد و از وجود این موضوع در دیگران انتقاد می کند احتمال این که این ویژگی در او ایجاد شود بسیار زیاد می باشد.

همچنین در بعضی موارد در مورد این که این رفتار واکنش دفاعی می باشد یا خیر شکی وجود دارد که در این خصوص باید از متخصصان سوال پرسید تا در مورد آن اطلاعاتی را بیان کنند.

چه زمانی استفاده از مکانیسم برون فکنی بیمارگونه است؟

استفاده از مکانیسم های دفاعی به صورت طبیعی امری رایج می باشدو همه انسان ها برای این که از خودآگاهی شان مراقبت کنند از این مکانیسم ها استفاده می کنند اما در صورتی که به صورت افراطی از مکانیسم برون فکنی استفاده شود برای فرد آسیب زا خواهد بود و سلامت او را به خطر می اندازد.

در این خصوص می توانید از روانشناس و متخصص در حیطه روان کاوی یا روان تحلیل گری استفاده کنید و آن ها به شما کمک می کنند تا دریچه ای به سمت ناخودآگاه خود بگشایید و به صورت پخته تری رفتار نمایید.

مکانیسم برون فکنی در مقابل درون فکنی

مکانیسم درون فکنی با بیرون فکنی دو مکانیسم دفاعی متضاد یکدیگر می باشددر مکانیسم برون فکنی فرد ویژگی های منفی خود را به دیگران نسبت می دهد و در مکانیسم درون فکنی ویژگی های مثبت دیگران را جذب می کند و از آن ها الگو برداری می نماید و سعی می کند کاملا شبیه آن ها شده و به نوعی آن ها را در ناخودآگاه خود وارد نماید

در صورتی که در این مکانیسم فرد ویژگی های منفی خود را به دیگران نسبت دهد و به این ترتیب با راندن آن ها از خود احساس رضایت می کند و تنش ها و اضطراب ها را از خود دور می سازد، برای این که بتوانید از مکانیسم های بالغانه و موثری استفاده نمایید بهتر است در جلسات روان درمانی شرکت کنید.

نویسنده:مرکز مشاوره روانشناسی ازدواج، خانواده و نوروفیدبک

سوالات متداول مکانیسم برون فکنی

1 - برون فکنی با پرخاشگری چه فرقی دارد؟

پرخاشگری یا درگیر شدن در هر گونه فعالیت فیزیکی برای ابراز خشم و عصبانیت به مکانیسم دفاعی برون ریزی مرتبط می باشد در حالی که برون فکنی به معنی نسبت دادن تکانه ها، امیال و خواسته های ناخوشایند به فرد دیگری می باشد تا از این طریق این حس آزار دهنده را از خودش دور کند.

2 - آیا برون فکنی با فرافکنی فرق دارد؟

خیر، دو اصطلاح برون فکنی و فرافکنی به یک معنی می باشد و در اصطلاح تخصصی به هر دو آن ها projection می گویند.



#‌روانشناسی #‌روانشناسی_فردی منبع: مرکز مشاوره

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

کتاب صوتی وسواس: کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری- عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی در مردادماه سال ۱۳۹۹ نگاشته شد. این کتاب راهنمایی جامع برای...

5 روز پیش

خانواده اولین و مهم‌ترین بافت اجتماعی را برای رشد فرد فراهم می‌سازد. روش‌هایی كه والدین در تربیت فرزندان خود به كار می‌گیرند، نقشی اساسی در تأمین سلامت روانی فرزندان آنها خواهد داشت به‌طوریکه اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده‌ی رفتارهای است.

6 ماه پیش

کتاب صوتی پورنوگرافی لذت ممنوعه را می توانید از طریق فروشگاه سایت دکتر سنایی تهیه کنید. همچنین از طریق شماره واتس آپ 00989034733009 نیز می توانید سفارش...

5 روز پیش

اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار می شود. دوره‌های شیدایی و هیپومانیک نشانه اصلی این بیماری هستند و اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره‌های افسردگی نیز دارند. این بیماری با داروها، رواندرمانی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها قابل کنترل […]

5 ماه پیش

این یک باور کلیشه ای است که بزرگترین مشکلات در ازدواج حول محور پول و رابطه جنسی می چرخد. اما این ها تنها مشکلاتی نیستند که می توانند یک رابطه طولانی مدت را ایجاد یا از بین ببرند. مجموعه ای از…

6 ماه پیش

اضطراب جدایی چیست؟ طبیعی است که فرزند خردسال شما هنگام جدایی از شما احساس اضطراب کند. در اوایل کودکی، گریه کردن، عصبانیت، یا چسبیدن (همه نشانه‌های اضطراب جدایی) واکنش‌های سالم به جدایی و مرحله طبیعی رشد هستند. ممکن است از تولد کودک شروع شود و ممکن است تا سن چهار سالگی دوباره تکرار شود. در […]

5 ماه پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

5 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نگاشته‌شد. بهنرین کتاب برای کمک به درمان وسواس فکری عملی...

5 روز پیش

فرزندپروری مبتنی بر ترس می تواند بر رشد، سلامت روان و رابطه شما با فرزند شما تأثیر بگذارد.

6 ماه پیش

بیشتر...