تبیان |
6 ماه پیش

اعجاز قرآن دربارۀ امواج عمیق دریا

اعجاز قرآن دربارۀ امواج عمیق دریا
خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:
أَوْ كَظُلُمَاتٍ فِی بَحْرٍ لُّجِّیٍّ یَغْشَاهُ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ سَحَابٌ ۚ ظُلُمَاتٌ بَعْضُهَا فَوْقَ بَعْضٍ إِذَا أَخْرَجَ یَدَهُ لَمْ یَكَدْ یَرَاهَا ۗ وَمَن لَّمْ یَجْعَلِ اللَّهُ لَهُ نُورًا فَمَا لَهُ مِن نُّورٍ

«یا همچون ظلماتی در یک دریای عمیق و پهناور که موج آن را پوشانده، و بر فراز آن موج دیگری، و بر فراز آن ابری تاریک است؛ ظلمتهایی است یکی بر فراز دیگری، آن گونه که هر گاه دست خود را خارج کند ممکن نیست آن را ببیند! و کسی که خدا نوری برای او قرار نداده، نوری برای او نیست!» (نور:40)

این آیه به تاریکی موجود در اعماق دریاها و اقیانوس‌ها اشاره می‌کند که اگر کسی در آنجا دستش را دراز کند نمی‌تواند آن را ببیند.

این تاریکی حدودا در عمق 200 متر و پایین‎تر است. در این عمق تقریباً هیچ نوری وجود ندارد(شکل 1 را ببینید). زیر عمق 1000 متری اصلاً نور وجود ندارد. [1]
اعجاز قرآن دربارۀ امواج عمیق دریا
انسان بدون کمک زیردریایی یا تجهیزات مخصوص فقط تا عمق چهل متری می‌تواند غواصی کند و بدون تجهیزات، در قسمت تاریک اقیانوس‎ها مثل عمق 200 متری نمی‌تواند زنده بماند.

عبارت: «أَوْ كَظُلُمَاتٍ فِی بَحْرٍ لُّجِّیٍّ یَغْشَاهُ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ سَحَابٌ»بیان‌گر شکل‌گیری موج‌هایی در اعماق دریا و اقیانوس‎هاست که توسط موج‌های بالاتر پوشانده شده‌اند.

واضح است که موج‌های دستۀ دوم، همان موج‌های سطح آب‌اند که برای ما قابل مشاهده‌اند چون آیه می‌فرماید: بر فراز موج‌های دوم، ابرها قرار گرفت. اما موج‌های اول چطور؟

دانشمندان اخیراً کشف کرده‌اند که امواج داخلی «در فصل مشترک دو سطح آب با چگالی‌های مختلف رخ می‌دهند.»[2](شکل 2 را ببینید)

اعجاز قرآن دربارۀ امواج عمیق دریا

شکل 2: امواج داخلی در حدفاصل بین دو لایه آب با چگالی‌های مختلف که یکی متراکم است (پایین‎تر) و دیگری چگالی کمتری دارد. (اقیانوس‎شناسی، گروس، ص 204.)

امواج داخلی آب‎‎های سطوح عمیق دریاها و اقیانوس‌ها را می‌پوشانند زیرا آب‌ها در سطوح عمیق‌تر، تراکم بیشتری نسبت به آب‎های سطوح بالاتر دارند. امواج داخلی مانند امواج سطحی عمل می‎کنند و می‎توانند مثل امواج سطحی بشکنند . این امواج توسط چشم انسان قابل مشاهده نیست اما می‎توان آنها را با مطالعه تغییرات دما یا شوری در یک مکان مشخص تشخیص داد. [3]

پی‌نوشت‌ها و منابع:
[1] اقیانوس‎ها، سالمند و پرنتا، ص 27.
[2] اقیانوس‎شناسی، گروس، ص 205.
[3] اقیانوس‎شناسی، گروس، ص 205.


#‌مذهبی #‌آسمانه منبع: تبیان

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

روایات ائمه اطهار علیهم‌السلام موید آن است که در نوع زندگی برزخی، خوردن و آشامیدن وجود دارد. گرچه ماهیت زندگی در برزخ با دنیا متفاوت است و شاید بتوان گفت پایین‌ترین مرتبه‌اش خوردن و آشامیدن است.

7 ماه پیش

کافران تهدید به اخراج مومنان از سرزمین خودشان کردند ولی اراده و سنت الهی بر نابودی کافران و مَسکن دادن مومنان در سرزمین خودشان است.

7 ماه پیش

همواره سیره ائمه علیهم‌السلام در مورد نحوه تعامل با مذاهب اسلام برای ما الگو بوده است. اما در عصر امام صادق ‌علیه‌السلام نسبت به ائمه دیگر فضای سیاسی بازتر شده بود و امام با برپایی مجالس علمی و تدریس، با اهل تسنن بیشتر ارتباط داشتند. در حقیقت امام صادق علیه‌السلام را می‌توان پرچم‌دار تقریب مذاهب و سرمنشا وحدت شیعه و سنی دانست. سیره عملی امام در چگونگی رابطه با اهل تسنن می‌تواند برای جامعه امروز تشیع راهگشا باشد.

7 ماه پیش

دانشمندان می‌گویند: ناحیۀ جلوی پیشانی (به عربی: ناصیه) مرکز دروغ‌پردازی مغز آدمی است. به گفتۀ آنها ناحیۀ قُدّامی قشر مغز انسان در هنگام دروغ‌گفتن بسیار فعال است و نسبت به دیگر زمان‌ها انرژی بیشتری مصرف می‌کند. عمر این یافتۀ دانش آناتومی به بیش از شصت سال نمی‌رسد در حالی که قرآن 1400 سال پیش از این حقیقت پرده برداشته است.

7 ماه پیش

همانطور که انسان در هنگام نوزادی و کودکی ناتوان است و به کمک نیاز دارد، در پیری و سالمندی هم دچار ضعف شده و به رکود قوای جسمی و ذهنی می‌رسد و به مراقبت‌های خاصی نیازمند می‌شود.

7 ماه پیش

نویسندگان مسلمان دربارۀ منزلت والای پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فراوان نوشته‌اند اما «خوش‌تر آن باشد که سرّ دلبران، گفته آید در حدیث دیگران».

7 ماه پیش

وزش سهمگین طوفان الاقصی و تحقق بی‌سابقه‌ترین شکست اطلاعاتی رژیم اشغال‌گر اسرائیل در روزهای اخیر، به طرح دوبارۀ برخی از شبهات قدیمی دامن زده است. شبهه دروغین ناصبی بودن فلسطینیان یکی از این شبهات است که پاسخ آن را در نوشتار حاضر می‌خوانید.

7 ماه پیش

حمایت ما از فلسطینی‌ها بیشتر جنبۀ معنوی داره تا مادی. به فرض دروغ، اگه فلسطینی‌ها کافر هم بودن، باز حجت شرعی برای حمایت از اون‌ها وجود داشت.

6 ماه پیش

اگر امام حسن علیه‌السلام صلح را نمی‌پذیرفت با دیده محکومیت به او نگاه می‌شد، ولی با پذیرفتن صلح، این معایوه بود که محکوم تاریخ شد.

6 ماه پیش

بیشتر...