بیتوته |
3 ماه پیش

زندگی آثار ماندگار ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

مجموعه:هنر و هنرمند



 مجیرالدین بیلقانی,زندگینامه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

زندگینامه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی: سخنوری توانا در عهد سلجوقیان

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

یکی از شاعران بزرگ و نامدار ایرانی بود. او در دوره سلجوقیان زندگی می‌کرد و آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشت. در این مقاله از

بیتوته

با زندگی و آثار او بیشتر آشنا خواهیم شد. اشعار او به دلیل زبان فاخر و محتوای عمیق شناخته می‌شود.

ابوالمکارم مجیرالدین مجیرالدین بیلقانی ، ستاره‌ای درخشان در آسمان شعر و ادب فارسی در قرن ششم هجری است. او در شهر بیلقان به جهان گشود، شهری که بخشی از جمهوری آذربایجان به شمار می‌رود. بیلقانی در مکتب‌خانه‌های پررونق آن دوران، توشه‌ای دانش و معرفت اندوخت و ذوق ادبی سرشار خود را صیقل داد.

شاگردی در مکتب خاقانی: آموختن زیر سایه‌ی استاد مسلم

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی بخت آن را یار کرد تا شاگردی خاقانی شروانی ، یکی از برجسته‌ترین شاعران ایرانی، را برعهده گرفت. خاقانی با طبع بلند و سبک خاص خود، تأثیر بسزایی بر ادبیات فارسی گذاشت. بیلقانی در محضر این استاد مسلم، رموز سخنوری را فراگرفت و قریحه‌ای ذاتی خود را شکوفا ساخت.

استعداد سرشار ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی چنان درخشید که او به سرعت در سایه‌ی استاد خود را کشید. سروده های او مانند تحسین برانگیز بود که پای به پای اشعار خاقانی قرار گرفت. این امر، زمینه‌ساز رقابت دوستانه میان استاد و شاگرد شد.

طنین اندازه‌ای نام مجیر: تخلصی برگرفته از نام یا لقب

ابوالمکارمجیرالدین بیلقانی در اشعار خود، از تخلص «مجیر» بهره می‌برد. به نظر می‌رسد این تخلص برگرفته از نام یا لقب اصلی او بوده است. هم‌عصران وی نیز با همین عنوان می‌شناختند.

در سایه‌ی اتابکان آذربایجان: ستایشگری از سلاطین مقتدر

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی در دربار اتابکان آذربایجان، جایگاه ویژه‌ای. اتابکان آذربایجان، سلسله‌های قدرتمند در شمال غرب ایران بودند که در قرن‌های ششم و هفتم هجری حکومت می‌کردند. بیلقانی با سرودن قصایدی پرمایه، به مدح سلاطین این سلسله، به ویژه ارسلان بن طغرل سلجوقی ، پرداخت.

راز سر به مهر تاریخ: در جستجوی سال وفات مجیر

تاریخ دقیق درگذشت ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. منابع مختلف، سالهای متفاوت را برای وفات او ذکر کرده اند. برخی منابع، سال 577 هجری قمری را سال درگذشت او می‌دانند، در حالی که در منابع دیگر به سال‌های 568، 586، 589 و 594 هجری قمری اشاره شده است. با بررسی شواهد و قراین موجود، به نظر می‌رسد سال 586 هجری قمری، تاریخ محتمل‌تری برای درگذشت این شاعر توانمند باشد.

آرامگاه ابدی در مقبرةالشعرای تبریز: همسایگی با ستارگان ادب

آرامگاه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی در شهر تبریز، در کنار آرامگاه سایر شاعران و ادیبان نامدار ایرانی، قرار دارد. مقبرةالشعرای تبریز ، گنجینه‌ای ارزشمند از مفاخر ادبی ایران به شمار می‌رود و آرامگاه عبدی شاعرانی چون کَبَل گنجوی، خاقانی شروانی، قطران تبریزی و بسیاری دیگر هستند.

 مجیرالدین بیلقانی,زندگینامه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

دیوان ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی

دیوان بیلقانی: گنجینه از قصاید و غزل‌های دلنشین

ابوالمکارمیر مجیرالدین بیلقانی میراثی گران‌بها از خود جای گذاشته است: دیوانی مشتمل بر حدود پنج هزار بیت شعر. این دیوان، گنجینه‌های قصاید و غزل‌های لطیف و دلنشین است که ذوق و قریحه‌ای شگفت‌انگیز بیلقانی را به رخ می‌کشد.

قصاید بیلقانی در مدح سلاطین و بزرگان عصر خود، سرشار از مضامین بلند و تعابیر بدیع است. او در این قصاید، به ستایش فضایل و اوصاف نیکوی حامیان خود می‌پردازد و خود را در سرودن اشعاری حماسی و پرشور به اثبات می‌رساند.

غزل‌های بیلقانی نیز از ظرافت و لطافت خاصیت دارد. او در این غزل‌ها، به مضامین عاشقانه و عارفانه می‌پردازد و با زبانی ساده و روان، احساسات و عواطف خود را به تصویر می‌کشد.

بیلقانی در سرودن انواع شعر، از جمله مثنوی، قطعه و رباعی نیز تبحر داشت. اما قصاید و غزل‌های او، از شهرت و محبوبیت بیشتری برخوردارند.

سوالات متداول درباره ابوالمکارم مجیرالدین مجیرالدین بیلقانی

1. ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی کیست؟

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی شاعری توانمند و نوآور در قرن ششم هجری بود که در شهر بیلقان (از توابع شروان و امروزی جمهوری آذربایجان) به جهان گشود. او در مکتب‌خانه‌های پررونق آن دوران، توشه‌ای دانش و معرفت اندخت و ذوق ادبی خود را صیقل داد.

2. چه چیزی ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی را مشهور کرده است؟

ابوالمکارمجیرالدین بیلقانی به خاطر سروده های پرمغز و پرمایه خود در قالب قصیده و غزل مشهور است. او در این اشعار، به مدح سلاطین و بزرگان عصر خود می‌پردازد و از مضامین بلند و تعابیر بدیع می‌برد.

3. آیا ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی شاگرد کسی بود؟

بله،ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی شاگرد خاقانی شروانی ، یکی از برجسته‌ترین شاعران ایرانی بود. او در محضر این استاد مسلم، رموز سخنوری را فراگرفت و قریحه‌ای ذاتی خود را شکوفا ساخت.

4. آرامگاه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی کجاست؟

آرامگاه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی در شهر تبریز، در کنار آرامگاه سایر شاعران و ادیبان نامدار ایرانی، در مقبرةالشعرای تبریز قرار دارد.

5. میراث ادبی ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی چیست؟

ابوالمکارمجیرالدین بیلقانی میراثی گران‌بها از خود جای گذاشته است: دیوانی مشتمل بر حدود پنج هزار بیت شعر. این دیوان، گنجینه‌های قصاید و غزل‌های لطیف و دلنشین است که ذوق و قریحه‌ای شگفت‌انگیز بیلقانی را به رخ می‌کشد.

سخن پایانی مقاله ابوالمکارم مجیرالدین مجیرالدین بیلقانی

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی ، شاعری توانمند و نوآور در قرن ششم هجری، با سروده های پرمغز و پرمایه خود، سهم بسزایی در غنای و پویایی شعر فارسی ایفا کرد. او با وجود قرار گرفتن در سایه‌ی استاد مسلم، خاقانی، نام شاعر خود را به عنوان مستقل و صاحب‌سبک در تاریخ ادبیات فارسی به ثبت می‌رساند. دیوان اشعار او، گنجینه‌ای ارزشمند از مضامین بلند، تعابیر بدیع و زبانی شورانگیز است که تا به امروز، مورد توجه و تحسین دوستداران شعر و ادب فارسی قرار گرفته است.

گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته



#‌عکس_خودرو منبع: بیتوته

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

اطلاعات بیشتر در رابطه با ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی شاعر ایرانی،زندگینامه ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی,دوره سلجوقیان، اشعار فاخر،ادبیات فارسی،شعر کلاسیک،سبک شعری،تاثیرات فرهنگی،تحلیل شعر،زندگی‌نامه شاعر،آثارادبی،زبان فاخر،نقد ادبی،شعر فارسی شاعر نامدار به سایت بیتوته مراجعه کنید.

3 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با ایرج پزشک‌زاد دایی‌جان ناپلئون،آثار ایرج پزشک‌زاد،زندگی‌نامه ایرج پزشک‌زاد،کتاب‌های ایرج پزشک‌زاد،طنز ایرانی،نویسندگان معاصر ایرانی،رمان دایی‌جان ناپلئون،ترجمه‌های ایرج پزشک‌زاد،نمایش‌نامه‌های ایرج پزشک‌زاد،ایرج پزشک‌زاد و انقلاب ۵۷،نشریه قیام ایران،میراث ادبی ایرج پزشک‌زاد،شخصیت‌های داستانی ایرج پزشک‌زاد،نهضت مقاومت ملی ایران،ایرج پزشک‌زاد و طنز اجتماعی،ایرج پزشک‌زاد و وزارت امور خارجه،کتاب‌های تاریخی ایرج پزشک‌زاد،رمان‌های تاریخی ایرج پزشک‌زاد،آثار ترجمه شده ایرج پزشک‌زاد به سایت بیتوته مراجعه کنید.

2 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با محمد بن منور زندگی‌نامه کتاب اسرارالتوحید،ابوسعید ابوالخیر،عرفان اسلامی،ادبیات عرفانی اسلامی،سیاوش در زندان،اشعار محمد بن منور به سایت بیتوته مراجعه کنید.

2 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه بازندگی‌نامه شهرنوش پارسی‌پور،آثار شهرنوش پارسی‌پور،شهرنوش پارسی‌پور و مهاجرت به آمریکا،نقد و بررسی کتاب‌های شهرنوش پارسی‌پور،سفر ادبی شهرنوش پارسی‌پور،شهرنوش پارسی‌پور و فعالیت‌های سیاسی،بررسی رمان‌های شهرنوش پارسی‌پور،شهرنوش پارسی‌پور و جوایز ادبی،ترجمه‌های شهرنوش پارسی‌پور،شهرنوش پارسی‌پور در تلویزیون ملی ایران،معرفی آثار برجسته شهرنوش پارسی‌پور به سایت بیتوته مراجعه کنید.

1 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با زویا پیرزاد،زویا پیرزاد نویسنده،آثار زویا پیرزاد،جوایز و افتخارات زویا پیرزاد،زادگاه زویا پیرزاد،مشهورترین اثر زویا پیرزاد،موضوعات اصلی آثار زویا پیرزاد به سایت بیتوته مراجعه کنید

4 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با فیلم‌های آیدا پناهنده جوایز آیدا پناهنده،بیوگرافی آیدا پناهنده،آثار آیدا پناهنده،نقد فیلم‌های آیدا پناهنده،فیلم‌های آیدا پناهنده،ناهید فیلم،جشنواره‌های آیدا پناهنده،تی تی فیلم،کارگردانی آیدا پناهنده،آثار مستند آیدا پناهنده،آیدا پناهنده و ارسلان امیری،اسرافیل فیلم،جوایز آیدا پناهنده،پاییز نیکایدوها فیلم به سایت بیتوته مراجعه کنید.

2 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با محمد دلاوری،محمد دلاوری خبرنگار،محمد دلاوری مستند انقلاب جنسی،محمد دلاوری برنامه تلویزیونی،محمد دلاوری ممنوع الخروج،محمد دلاوری حواشی،محمد دلاوری برنامه پایش،محمد دلاوری تهران ۲۰،محمد دلاوری شب‌های مافیا،محمد دلاوری جوایز و افتخارات به سایت بیتوته مراجعه کنید.

2 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با زین‌العابدین مراغه‌ای،سیاحتنامه ابراهیم‌بیگ،آزادی‌خواهان مشروطه ایران،زندگی زین‌العابدین مراغه‌ای،تاریخچه زین‌العابدین مراغه‌ای،مهاجرت زین‌العابدین مراغه‌ای به قفقاز،فعالیت‌های سیاسی زین‌العابدین مراغه‌ای،نایب قنسولی زین‌العابدین مراغه‌ای،زندگی زین‌العابدین مراغه‌ای در استانبول،کتاب‌های زین‌العابدین مراغه‌ای،تاریخ مشروطه ایران و زین‌العابدین مراغه‌ای،تبعیت روسی زین‌العابدین مراغه‌ای،مقالات زین‌العابدین مراغه‌ای در روزنامه‌ها،بازگشت زین‌العابدین مراغه‌ای به ایران،حج زین‌العابدین مراغه‌ای به سایت بیتوته مراجعه کنید.

1 ماه پیش

اطلاعات بیشتر در رابطه با محمودرضا قدیریان،بیوگرافی محمودرضا قدیریان،محمودرضا قدیریان گوینده،محمودرضا قدیریان گوینده و بازیگر موفق،همسر محمودرضا قدیریان،ازدواج محمودرضا قدیریان،محمودرضا قدیریان چگونه مشهور شد به سایت بیتوته مراجعه کنید

3 ماه پیش

بیشتر...