دیجیاتو |
2 سال پیش

گونه دلتا کرونا چیست چگونه می تواند وضعیت همه گیری را بدتر می کند

بیش از یکسال است که کرونا زندگی ما انسان‌ها را مختل کرده و هربار که فکر می‌کنیم داریم آن را شکست می‌دهیم، سروکله گونه جدیدش پیدا می‌شود. سویه‌هایی که سرعت شیوع بالاتری دارند، می‌توانند خطرناک‌تر باشند و در نهایت شاید واکسن‌ها را بی‌اثر کنند. یکی از آن‌ها، گونه دلتا کرونا است که می‌خواهیم نگاه دقیق‌تری به آن داشته باشیم.

از زمانی که سازمان بهداشت جهانی تصمیم گرفت بجای نام کشورها از الفبای یونانی برای نامگذاری گونه‌های کرونااستفاده کند، نام کرونا دلتا در صدر اخبار قرار گرفت. دلتا همان گونه‌ای است که ابتدا اواخر ۲۰۲۰ در هند شناسایی شد و همین ماه، ۸۰ کشور در سراسر جهان از شناسایی آن خبر دادند. البته اخیرا گونه دلتا پلاس هم در هند شیوع پیدا کرده که شمار مبتلایان به آن هنوز کم است.

گونه دلتا کرونا با سرعت بالاتری شیوع پیدا می‌کند، اما هنوز نمی‌دانیم دقیقا چگونه این کار را انجام می‌هد. با این حال سرعت سرایتش بسیار بالاتر از گونه آلفا، یعنی سویه‌ای است که در بریتانیا پیدا شد. انتظار می‌رود دلتا در آینده نزدیک در تمام جهان به گونه غالب تبدیل شود، موضوعی که نگرانی دانشمندان و مقامات را در پی داشته است.

کرونا دلتا

اوایل سال جاری میلادی، حضور گونه آلفا در کشورهای مختلف پررنگ‌تر شد و دانشمندان سرعت انتقالش را ۴۰ تا ۷۰ درصد بالاتر از گونه قبلی تخمین زدند. حالا ظاهرا کرونا دلتا در مقایسه با آلفا، تا ۴۰ درصد سریعتر میان انسان‌ها سرایت می‌کند. بنابراین راحت‌تر و سریعتر می‌تواند افراد یک جامعه را آلوده کند و بحرانی بزرگ به وجود آورد.

با وجود این موضوع، چندین سوال مهم درباره گونه دلتا کرونا وجود دارد: آیا این سویه مرگبارتر از گونه‌های قبلی است و آیا همچنان واکسن‌ها روی آن کارایی دارند؟ علائمش چه تفاوتی با گونه‌های دیگر دارد؟ در ادامه این سوالات را پاسخ می‌دهیم.

آیا گونه دلتا کرونا مرگبارتر است؟

طبق گزارش بهداشت عمومی بریتانیا، شواهد اولیه از این کشور و اسکاتلند حاکی از آن هستند که گونه دلتا می‌تواند ریسک بستری شدن در بیمارستان را نسبت به سویه آلفا افزایش دهد. طبق این گزارش، برخی بیمارستان‌ها از افزایش آمار بستری شدن خبر داده‌اند، اما هنوز مشخص نیست در کل بریتانیا چه روندی حاکم است یا خیر.

در حال حاضر اکثر ابتلاهای جدید در بریتانیا مربوط به افراد جوان و مردمی می‌شوند که هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند. اکثر آن‌ها سنی کمتر از ۴۰ سال دارند، یعنی گروهی که کمتر در معرض ابتلای شدید به کووید-۱۹ قرار می‌گیرند.

کرونا دلتا

اینکه با قطعیت بگوییم گونه دلتا مرگبارتر از گذشته است، کاری سختی خواهد بود اما یک چیزی مشخص است: زمانی که افراد بیشتری آلوده شوند، احتمال انتقال آن به افراد مسن و آسیب‌پذیرتر افزایش می‌یابد و همین موضوع می‌تواند میزان مرگ و میر را افزایش دهد. به گفته سازمان جهانی بهداشت این گونه بخاطر انتخاب آسیب‌پذیرترین افرادمی‌تواند مرگبارتر باشد.

با افزایش ابتلای افراد آسیب‌پذیر و مسن، نرخ بستری شدن در بیمارستان بیشتر می‌شود که نتیجه‌اش، فشار مجدد به بخش درمان خواهد بود. با پر شدن بیمارستان‌ها، احتمالا مشکل کمبود تجهیزات در کشورهای مختلف رخ می‌دهد، در گذشته چنین اتفاقی در برخی کشورها مانند هند رخ داده است، بنابراین افراد بیشتری قربانی می‌شوند.

واکسن روی کرونا دلتا کارایی دارد؟

مطالعات اولیه نشان‌دهنده این موضوع هستند که واکسن‌های کنونی روی گونه دلتا کارایی دارند، البته ظاهرا برای اینکه بدن بتواند در برابر این سویه مقاومت کند، باید هر دو دوز تزریق شود. با این حال گزارش‌هایی هم وجود دارد که می‌گویند این گونه می‌تواند واکسن را دور بزند و حتی افرادی که واکسینه شده‌اند را آلوده کند.

با وجود چنین گزارش‌هایی، پژوهش بهداشت عمومی بریتانیا نشان می‌دهد که واکسن فایزر تا ۹۶ درصد مانع از بستری شدن افراد در اثر ابتلا به سویه دلتا کرونا می‌شود. مطالعه دیگری در اسکاتلند، این عدد را ۷۹ درصد اعلام کرده است. با وجودی که اثربخشی این واکسن نسبت به گونه قبلی کمتر است، اما تا حد بالایی می‌تواند از بستری شدن در بیمارستان جلوگیری کند.

کرونا دلتا

بنابراین افراد باید دو دوز واکسن را دریافت کنند تا احتمال بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر کاهش پیدا کند. حتی اگر فردی پس از واکسیناسیون به گونه دلتا مبتلا شود، احتمال مرگش کمتر از افرادی خواهد بود که واکسن دریافت نکرده‌اند.

علائم سویه دلتا کرونا متفاوت است؟

به نظر می‌رسد طبق شواهد اولیه، علائم این گونه کمی متفاوت‌تر از سویه‌های قبلی است. گونه‌های قبلی بیشتر باعث سرفه و همچنین از دست دادن حس بویایی می‌شوند، اما ظاهرا سویه دلتا سر درد و آبریزش بینی را در پی دارد. به همین دلیل به گفته یکی از محققان دانشگاه «کینگز لندن» به نام «تیم اسپکتور»، افراد جوان احساس می‌کنند سرما خورده‌اند چرا که به دنبال علائم دیگری برای کرونا هستند:

«کووید-۱۹ متفاوت‌تر از گذشته عمل می‌کند. این ویروس در جوانان بیشتر شبیه به یک سرماخوردگی سنگین است. بنابراین افراد تنها فکر می‌کنند سرما خورده‌اند و به فعالیت‌های اجتماعی ادامه می‌دهند، در حالی که شاید به کرونا مبتلا شده باشند و دیگران را هم مبتلا کنند.»

گونه دلتا می‌تواند وضعیت همه‌گیری را دگرگون کند

اگرچه چند وقتی از شیوع گونه دلتا می‌گذرد، اما هنوز نتوانسته‌ایم بطور دقیق متوجه شویم که این سویه چگونه روی آمار بستری شدن و مرگ و میر تاثیر می‌گذارد. با این حال محققان هشدار می‌دهند که سویه دلتا می‌تواند وضعیت را کاملا تغییر دهد.

کشورها برای اینکه بتوانند با این گونه مقابله کنند، باید هرچه سریعتر اکثر جمعیت را واکسینه کنند. البته این افراد باید دو دوز از واکسن را دریافت کنند چرا که تزریق یک دوز شاید از آن‌ها در برابر گونه جدید محافظت نکند.

کرونا دلتا

به گفته یک اپیدمیولوژیست استرالیایی به نام «زوی هاید»، گونه دلتا کرونا می‌تواند ماهیت همه‌گیری را تغییر دهد.

در هفته‌ها و ماه‌های آینده نتایج پژوهش‌های بیشتری درباره این سویه منتشر خواهد شد، البته شاید تا آن زمان جهان با گونه جدیدتری مواجه شود و وضعیت بدتری را تجربه کنیم. در نهایت به نظر نمی‌رسد کرونا فعلا بخواهد دست از سر بشر بردارد و با گونه‌های جدیدش، می‌خواهد زندگی انسان‌ها را بیشتر در معرض خطر قرار دهد. با این وجود، کشورها با واکسیناسیون گسترده می‌توانند سریعتر با این بیماری مقابله کنند.



#‌فناوری #‌تکنولوژی #‌علمی منبع: دیجیاتو

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

ایلان ماسک، مدیر اجرایی تسلا مدت‌هاست که به شدت با ایده تبلیغات سنتی مخالف بوده است. موضع ضد تبلیغاتی او میلیاردها دلار برای شرکت صرفه جویی کرده و از سوی بسیاری به عنوان یک ضربه بزرگ تلقی شده است.

20 ساعت پیش

دانشمندان با استفاده از دی‌ان‌ای باستانی به دست آمده از بقایای یک امپراتور چینی قرن ششم که در دوران تاریکی این کشور حکومت می‌کرد، توانسته‌اند تصویری از ظاهر احتمالی او به دست آورند.

4 ساعت پیش

پژوهشگران «دانشگاه کالیفرنیا، سن‌دیگو» در مقاله جدیدی نوشته‌اند که تغییرات اقلیمی، چرخش زمین را به طور قابل توجهی تغییر می‌دهند و زمان را به هم می‌زنند.

8 ساعت پیش

دانشمندان «دانشگاه استنفورد» و «دانشگاه پنسیلوانیا» به سرپرستی دکتر «مریم حاج فتحعلیان»، از نانوذرات طلا برای از بین بردن باکتری‌های دهان و دندان استفاده کرده‌اند.

9 ساعت پیش

هیوندای از جزئیات مربوط به توسان جدید موجود در آمریکای شمالی پرده‌برداری کرد. طراحی و ویژگی‌های بیرونی و داخلی با مدل جهانی مطابقت دارد. زیر پوسته توسان جدید، قدرت بیشتری برای تریم‌های هیبریدی و پلاگین هیبریدی وجود دارد.

23 ساعت پیش

محققانی در دانمارک با استفاده از هوش مصنوعی و داده‌های چندین میلیون نفر، به پیش بینی مراحل زندگی یک فرد تا انتهای زندگی‌اش پرداخته‌اند و امیدوارند که بدین ترتیب بتوانند آگاهی‌ها درباره قدرت فناوری و خطرات آن را افزایش دهند.

17 ساعت پیش

بریف بی-۲۰۰ آلت‌ایر (Beriev Be-200 Altair) یک هواپیمای جت آبی-خاکی است که توسط شرکت هواپیماسازی بریف در روسیه طراحی و ساخته شده است.

7 ساعت پیش

لامبورگینی جدیدترین خودروسازی است که هویت سازمانی خود را با معرفی لوگوی به روز شده تغییر داده است. شما این گاو خشمگین اصلاح شده را به زودی در خودروهای این شرکت نیز خواهید دید.

19 ساعت پیش

گروه جدیدی از ماهواره‌های «استارلینک» شرکت «اسپیس‌ایکس» قرار بود روز پنجشنبه ۲۸ مارس از کالیفرنیا پرتاب شوند اما این پرتاب یک روز به تعویق افتاد.

5 ساعت پیش

بیشتر...