خودروتک |
2 ساعت پیش

تابستان داغ برای خودروسازان ایرانی

تابستان داغ برای خودروسازان ایرانی

خودروسازان بزرگ کشور در شرایطی به دلیل کمبود نقدینگی و ارز بهار سختی را در تولید پشت‌سر گذاشتند که به نظر می‌رسد حالا با اضافه شدن چالش بی‌برقی، تابستان سخت‌تری را تجربه خواهند کرد.طبق گزارشی که هفته گذشته در همین صفحه و طبق آمارهای خودرویی سامانه کدال منتشر شد، دو خودروساز بزرگ کشور بهار امسال را در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته با ۱۰درصد افت تولید پشت سر گذاشته‌اند.

به گزارشخودروتکبه نقل از دنیای اقتصاد، آن‌طور که فعالانخودرومی‌گویند، کمبود نقدینگی (ناشی از عدم اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودرو) و کمبود ارز، دلایل اصلی نزولی شدن تولید خودروسازان بزرگ در بهار امسال بوده است. حالا و در شرایطی که این دو چالش بزرگ کماکان برقرارند، بی‌برقی نیز به آنها اضافه شده تا خودروسازان دومین فصل سال را در شرایطی سخت آغاز کنند. با شروع تابستان و اوج‌گیری دمای هوا، اتفاق چند سال گذشته - خاموشی گهگاه صنایع - بار دیگر تکرار شد، به نحوی که تقریبا تمام واحدهای تولیدی از چندی قبل به بعد، روزانه یا هفتگی با چند ساعت قطعی مواجه‌اند. در این میان، خودروسازی نیز چه مستقیم و چه غیر‌مستقیم، از صدمات بی‌برقی در امان نبوده و این موضوع به عنوان سومین چالش (بعد از کمبودنقدینگیو کمبود ارز) تاثیر منفی روی تولید گذاشته است. در واقعخودروسازانبزرگ کشور این روزها علاوه بر اینکه نقدینگی وارزکافی برای تولید مطابق با برنامه ندارند، از ناحیه چالش بی‌برقی نیز آسیب دیده‌اند.

این آسیب هم به صورت مستقیم (قطعی یا محدودیت‌های برقی در واحدهای تولید خودرو) یا به صورت غیر‌مستقیم (از ناحیه قطعه‌سازان و همچنین تامین‌کنندگان نهاده‌های تولید موردنیاز خودروسازها و قطعه‌سازها) تولید خودروسازان بزرگ را تحت‌تاثیر قرار داده است. همین چند روز پیش بود که در خبرها آمدسایپابه عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور به مدت پنج ساعت در یک روز با بی‌برقی مواجه شده است. حتی ایران‌خودرو با وجود اینکه خود دارای نیروگاه است، از صدمات بی‌برقی در امان نبوده و مجبور به صرفه‌جویی (و احتمالا کاهش ساعات کاری) در راستای عمل به استانداردهای مدنظر توانیر شده است. این نکته را نباید فراموش کرد که کمبودبرقیک چالش سراسری در کشور به شمار می‌رود و کم‌وبیش تاثیر خود را روی بخش‌های تولیدی مختلف می‌گذارد. به عنوان مثال، گفته می‌شود خودروسازان (جدا از تعطیلی مقطعی در روز به دلیل بی‌برقی) در راستای صرفه‌جویی نیز ساعات کاری و شیفت‌های تولیدی خود را کم کرده‌اند.

بنابراین خودروسازان بزرگ کشور کم‌و‌بیش به طور مستقیم از ناحیه بی‌برقی آسیب دیده و این مساله نیز به نوبه خود سبب افت تولید آنها شده است. مساله اما به اینجا ختم نمی‌شود و اتفاقا چالش اصلی، تاثیر بی‌برقی صنایع پیشین خودروسازی (قطعه‌سازان و تامین‌کنندگان نهاده‌های تولید) بر تولید غول‌های جاده‌مخصوص است. به عنوان مثال، فولادسازان کشور مانند چند سال گذشته در تابستان امسال با چالش کمبود برق مواجه‌اند، تا جایی که گاهی به مدت چند ساعت در روز برق ندارند و عملا تولیدشان می‌خوابد. در چنین اوضاعی، هم قطعه‌سازان و هم خودروسازان از ناحیه قطعی برق صنایع و افت تولید آنها متضرر می‌شوند، زیرا مواد اولیه و قطعات موردنیازشان در روال عادی تامین نمی‌شود. با این حساب، تولید خودرو به طور غیر‌مستقیم و از ناحیه افت تولید صنایع پیشین مانند فولادسازی، تحت‌تاثیر منفی قرار گرفته است.

در کنار اینها قطعه‌سازان هم با چالش بی‌برقی مواجه‌اند. آن‌طور که آرش محبی‌نژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی کشور، می‌گوید، واحدهای قطعه‌سازی خودرو در هفته یک تا دو روز با قطعی کامل برق مواجه‌اند. با توجه به این گفته وی، قطعه‌سازان به عنوان شریان حیاتیصنعتخودرو، حداقل یک روز کاری هفته را به دلیل بی‌برقی از دست می‌دهند و این موضوع به معنای افت تیراژ آنهاست. کاهش تولید قطعه اثر مستقیم بر تولید خودروسازان دارد، چرا که اگر یک قطعه به خط تولید نرسد، خودرو قابل تجاری‌سازی نیست و برچسب خودروی ناقص می‌خورد.

اتفاقا طی چند وقت گذشته مساله تولید خودروهای ناقص بار دیگر سر زبان‌ها افتاده، مساله‌ای که البته بی‌برقی دلیل اصلی آن نیست، اما به نظر می‌رسد تشدیدش کرده است. به‌هر‌حال، تابستان می‌توانست در صورت حل چالش‌های موجود (به‌ویژه کمبود نقدینگی و کمبود ارز) به فصل جبران افت تولید بهار تبدیل شود، اما نه‌تنها آن دو چالش حل نشدند، بی‌برقی هم اضافه شد تا شاید فصلی سخت‌تر برای خودروسازان بزرگ کشور رقم بخورد. در حال حاضر حدود ۱۵ ماه از آخرین اصلاح رسمی قیمت خودروهای داخلی می‌گذرد و با وجود بالا رفتن هزینه‌های تولید، سیاستگذار همچنان دست به اصلاح قیمت نزده است. این موضوع دلیل اصلی کمبود نقدینگی خودروسازان در بهار امسال بود که به نوبه خود اجازهرشدتولید را نداد و تازه تیراژ را کاهشی هم کرد. با توجه به اینکه وزارت صمت درباره قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی تصمیم‌گیرنده است، احتمالا تا بعد از تعیین وزیر صمتدولتچهاردهم (در شهریور امسال) خبری از اصلاح قیمت نخواهد بود. بنابراین چالش کمبود نقدینگی خودروسازان (از ناحیه فریز قیمت) احتمالا و حداقل تا پایان تابستان امسال برقرار است.



#‌اخبار منبع: خودروتک

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

صنعت خودرو یکی از مهم ترین صنایع است. تجربه چند دهه گذشته نشان داده در سال هایی که اقتصاد ایران درگیر تحریم های خارجی نبوده و خودروسازان از حداکثر ظرفیت تولیدشان بهره برده اند، چیزی بین ۳ تا ۴ درصد تولید ناخالص داخلی کشور از طریق این صنعت به دست آمده است.

یک ربع پیش

عضو هیات رئیسه اتحادیه طلا و جواهر اصفهان و کارشناس صنعت طلا و جواهر به خریداران سکه و طلا پیشنهاد کرد که به جای سکه، طلای آب‌شده بخرند.

یک ربع پیش

بازیکن تیم ملی فوتبال ایران به افزایش سرسام‌آور قیمت دلار واکنش نشان داد.

13 دقیقه پیش

به گزارش خودروتک ، به اطلاع نمایندگان و متقاضیان میرساند، با توجه به امکان تولید خودرو پژو پارس تا پایان بهار 1403، شرایط انتخاب و واریز وجه برای بخشی از

7 دقیقه پیش

لئاندرو پریرا بازیکن جدید پرسپولیس خالکوبی‌های جالبی روی صورتش دارد.

یک ربع پیش

تصویری از گیتی خامنه ای و الهه رضایی دو مجری معروف در کمال خوشتیپی خارج از قاب تلویزیون منتشر شد.

نیم ساعت پیش

مطابق اطلاعات بانک مسکن مبلغ اقساط وام نهضت ملی مسکن در تهران ماهانه 8 میلیون 702 هزار تومان است و این وام امکان قسط بندی به شیوه پلکانی را نیز دارا است.

12 دقیقه پیش

رامسین کبریتی متولد ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۸ در شهر تهران می باشد برادر نسرین شهزک معروف به سپیده بازیگر قبل از انقلاب است.

نیم ساعت پیش

با بررسی آمار تولید از سوی خودروسازان بزرگ، مشخص شده است که تولید خودروهای سواری (و وانت سایپا) در اولین ماه از سال جدید، توسط ایران‌خودرو و سایپا، نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۲۱ درصد کاهش داشته است.

یک ربع پیش

بیشتر...