ایران آنلاین |
2 سال پیش

کاروانسراهای خراسان جنوبی در راه ثبت جهانی ایران آنلاین

کاروانسراهای خراسان جنوبی در راه ثبت جهانی
حمیرا حیدریانخبرنگار

تاریخ در سرزمین کویری و خاموش خراسان جنوبی بیش از هر جایی رد پا دارد. ثبت 955 اثر ملی و سه اثر جهانی باغ اکبریه بیرجند، قنات بلده فردوس و کویر لوت در این استان گویای این است که خراسان جنوبی از پیشینه تاریخی و تمدنی 25 هزار ساله خود حرف های زیادی برای گفتن دارد.

روزنامه ایران:تاریخ در سرزمین کویری و خاموش خراسان جنوبی بیش از هر جایی رد پا دارد. ثبت 955 اثر ملی و سه اثر جهانی باغ اکبریه بیرجند، قنات بلده فردوس و کویر لوت در این استان گویای این است که خراسان جنوبی از پیشینه تاریخی و تمدنی 25 هزار ساله خود حرف های زیادی برای گفتن دارد.

ثبت آثار تاریخی و فرهنگیدر فهرست میراث ملی و جهانی حرکتی در مسیر حفظ هویت هر منطقه و میراث به جا مانده از پیشینیان است که در استان خراسان جنوبی که سرزمین طلای سرخ و دیار کویرهای رؤیایی است، روند صعودی داشته است. بیش از یکهزار و 500 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی در خراسان جنوبی شناسایی شده که قدمت این آثار تاریخی به ۲۵ هزار سال پیش هم می‌رسد. اکنون چند روزی است که از ثبت ملی بافت تاریخی «دیهوک» می‌گذرد و از سوی دیگر خبرها حاکی از احتمال ثبت جهانی چهار کاروانسرای تاریخی این دیارکویری است که نه تنها می‌تواند جاذبه‌های گردشگری در این استان را ارتقا دهد بلکه این آثار و ابنیه تاریخی که امروز جزو شاخص‌های مهم توسعه‌یافتگی کشورها و جوامع به شمار می‌رود قادر خواهد بود قابلیت‌های این استان را بیش از پیش نمایان کند.
مسئول ثبت آثار تاریخی اداره‌‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌ جنوبی در گفت‌و‌گو با «ایران» ضمن بیان اینکه با ثبت ملی بافت تاریخی«دیهوک»امیدواریم بیش از قبل شاهد جذب گردشگران داخلی و خارجی در این منطقه باشیم، گفت: بافت قدیمی دیهوک یک مجموعه تاریخی در بافتی با قدمت چهار سده مربوط به دوران حکومت صفویان تا اواخر دوره قاجاریه است. این اثر تاریخی در منطقه گرم و کویری قرار دارد که خانه، حمام، قلعه و بازار و آسیاب در این اثر همچنان به چشم می‌خورد. محله‌هایی در این بافت نیز مانند محله سرچشمه، محله مسجد و... وجود دارد.
طاهره مال‌اندوز با اشاره به اینکه وقوع زلزله در سال 1357 عامل تخریب این بافت شده است، افزود: با گذشت زمان مردم محلی اقدام به ساخت یک شهر جدید در مجاورت این بافت قدیمی کردند. اما این اثر تاریخی که طی چند روز گذشته به ثبت ملی رسیده است جا دارد که بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مساحت این اثر تاریخی 18 هکتار است، اظهار داشت: خوشبختانه شهروندان دیهوک با مرمت تعدادی از بناهای بافت تاریخی، تلاش می‌کنند تا میراث تاریخی خود را حفظ کنند وهمانند مردم دیگر شهرها و استان‌ها خواهان زنده نگهداشتن میراث فرهنگی شهر خود هستند.
مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی نیز با ابراز خرسندی از ثبت ملی دیهوک گفت: در حال حاضر تعداد آثار تاریخی، ناملموس و طبیعی استان به ۹۵۵ اثر رسیده است.
حسن رمضانی همچنین به ثبت ۷ اثر معنوی اشاره کرد و افزود: این آثار ناملموس شامل مهارت‌ها و دانش پخت نان لوله بیرجند، تنورسازی فردوس، کرکی بافی شهر مود، شیره‌پزی، قارت بافی قائن، نان جوش و صابون‌سازی بیرجند است.
وی با بیان اینکه تاکنون 777 بنا و محوطه تاریخی و فرهنگی، دو اثر میراث معماری صنعتی، 75 اثر طبیعی، 88 اثر معنوی و 13 شیء تاریخی در استان خراسان جنوبی به ثبت رسیده است، اظهار داشت: پرونده تعداد دیگری از آثار تاریخی و طبیعی آماده شده که امید است تا پایان سال در فهرست میراث ملی ثبت شود.
این مسئول از ثبت جهانی چهار کاروانسرای تاریخی خراسان جنوبی در تابستان سال آتی خبر داد و بیان کرد: پس از پیشنهاد ثبت کاروانسراهای کشور در فهرست میراث جهانی و در ادامه بازدید از سایر استان‌ها، ارزیاب یونسکو از کاروانسراهای خراسان جنوبی نیز بازدید کرد که در حال حاضر کاروانسراهای استان به‌همراه 56 کاروانسرای دیگر در سطح کشور به‌صورت زنجیره‌ای در دست بررسی سازمان یونسکو برای ثبت جهانی هستند و در صورت تأیید، این پرونده‌ زنجیره‌ای در تابستان 1401 در مجمع یونسکو مطرح و به تصویب نهایی خواهد رسید.
این مسئول از کاروانسراهای سرایان، ده محمد، خان و چهل پایه طبس در آستانه ثبت جهانی نام برد و خاطرنشان کرد: قدمت این بناها به دوران صفویه تا قاجاریه برمی‌گردد ونکته حائز اهمیت اینکه، طرح و نقشه معماری این بناها با سایر کاروانسراها دارای تفاوت است. این کاروانسراها دارای بادگیر، موقعیت قرارگیری شترخان‌ها، تزئینات آجری و مصالح به کار رفته است که در نوع خود از نظر مهندسی و معماری بی‌نظیر است.
وی به مرمت این آثار طی سال‌های اخیر تأکید و تصریح کرد: چندین سال است که کار مرمت و بازسازی این کاروانسراها توسط کارشناسان فن شروع شده است و اعتبارات آن نیز با همکاری بخش خصوصی واداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تا حدودی تأمین شده است. تاکنون 23 کاروانسرا در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/



#‌اخبار منبع: ایران آنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

سید عمار حکیم، سنگ‌اندازی آمریکا در تصویب قطعنامه عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل را محکوم کرد

یک ربع پیش

بانک گردشگری در راستای ارائه خدمات ویژه به مشتریان خود، اقدام به طراحی طرح سپرده وام قرض الحسنه و تسهیلاتی پارسا نموده است.

یک ربع پیش

سرمربی تیم فوتبال شمس آذر قزوین گفت: در نیمه نخست شمس آذر همیشگی نبودیم و در بین دو نیمه خیلی تند با بازیکنان صحبت کردم و از آنها خواستم محکم بازی کنند.

یک ربع پیش

پس از پایان ازی استقلال مقابل شمس آذر اتفاق ویژه‌ای روی سکوهای ورزشگاه آزادی رخ داد.

یک ربع پیش

مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، به توئیت عضو دفتر رهبری درباره حجاب واکنش نشان داد.

14 دقیقه پیش

سرمربی تیم فوتبال شمس آذر قزوین با اشاره به اینکه امروز یکی از بهترین‌ روزهای باشگاه استقلال بود، گفت: همه ۱۰۰ دقیقه از تماشای بازی لذت بردند.

یک ربع پیش

مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی کشور در اطلاعیه‌ای ضمنِ قدردانی مجدد از مردمِ قانون‌مدار ایران برای همکاری و همراهی در اجرایِ "طرحِ نور"، گزارشی از اقداماتِ فراجا را از آغازِ طرح تاکنون تشریح کرد.

یک ربع پیش

رقابت‌های بین‌المللی کشتی فرنگی جام شاهد (یادواره شهدای غزه) با معرفی نفرات برتر به کار خود پایان داد.

یک ربع پیش

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: 80 هزار متر مربع به فضای ورزشی مدارس استان در دولت سیزدهم اضافه و هم اکنون به 114 هزار متر مربع رسید.

یک ربع پیش

بیشتر...