اخبار خودرو |
۳ هفته پیش

مقایسه تعرفه خودرو در ایران آمریکا خودرو

آیا آجرچینی تعرفه‌ای می‌تواند از صنایعخودرودر برابر واردات محافظت کند؟این سوال در شرایطی مطرح است که اعمال تعرفه خودرو در بسیاری از کشورها، به‌خصوص قاره سبز و ایالات متحده آمریکا، مغایر با قواعد تجارت آزاد شناخته می‌شود و امری مذموم است. تجربه و الگوی جهانی نیز نشان داده که اعمال تعرفه بر واردات خودرو در هر کشوری، به شکل‌گیری انحصار و زوال خودروسازی منجر شده است. نمونه بارز هم خودروسازی کشورمان است که سال‌هاست با دیوار تعرفه از تولیدکنندگان محافظت شده است. حالا با تمام تجربیات و مستندات موجود مبنی بر اینکه تعرفه می‌تواند زمینه سقوط و زوال صنایع را فراهم کند، خبر می‌رسد ایالات متحده آمریکا خود در این زمینه پیش‌قدم شده و برای محافظت از خودروسازی خود، تعرفه خودروهای برقی از چین را ۴برابر کرده است.

هر چند هنوز خبر افزایش تعرفه واردات خودروهای برقی چینی به آمریکا به طور کامل تایید نشده است، اما برخی از کارشناسان معتقدند این اقدام دولت آمریکا عقبگرد فاحشی است که بیشتر جنبه سیاسی دارد تا محافظت از خودروسازان ایالات متحده آمریکا. بنابراین دیوارکشی در مقابل واردات خودرو حالا به وجه مشترک ایران و ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است، چراکه هر دو کشور به منظور محافظت از خودروسازان خود در این زمینه اقدام کرده‌اند. اما وجه تمایزی هم در اعمال تعرفه وجود دارد، به‌طوری‌که ایران ۴۰ سال است از این دیوار محافظت کرده، حال آنکه ایالات متحده در بحبوحه نگرانی‌های فزاینده درباره اشباع شدن بازار آمریکا با خودروهای برقی ارزان‌قیمت چینی، اقدام به تعرفه‌گذاری ۱۰۰درصدی در مقابل محصولات برقی چینی کرده است.

در هر صورت اگرچه اعمال تعرفه در شرایط کنونی نقطه مشترک ایران و ایالات متحده شده، اما آنچه مشخص است این دو کشور هیچ نقطه مشترکی در صنعت خودرو ندارند. ایالات متحده دهه‌هاست با قواعد تجارت آزاد بازی کرده و همین قواعد زمینه‌ساز رشد خودروسازی آن کشور شده است، حال آنکه در ایران دیوار بلند تعرفه از یک سو صنعت انحصاری ایجاد کرده و از سوی دیگر موجبات افول این صنعت فراهم شده است. دستکاری در تعرفه واردات خودرو در آمریکا در سال ۲۰۰۸ نیز اجرا شد. سالی که اقتصاد جهان دچار بحران شد و ایالات متحده چاره‌ای نداشت جز دفاع و محافظت از خودروسازی خود. در این سال‌ها از یک سو تعرفه مورد تجدید‌نظر قرار گرفت و از سوی دیگر دولتمردان آمریکا از دادن تسهیلات، وام و دیگر حمایت‌ها از خودروسازان دریغ نکردند.

با‌این‌حال این حمایت‌ها برای محافظت از خودروسازی، مقطعی بود و دولت حتی نسبت به باز‌پس‌گیری کمک‌ها و تسهیلات در زمان مشخص اقدام کرد. ایالات متحده حتی در مقابل اقدامات محافظتی، تعهدات و تضامینی برای بازگشت تولید به وضعیت سابق و رشد این صنایع از خودروسازان اخذ کرد. بدین ترتیب خودروسازان این کشور بعد از بحران جهانی به‌سرعت به شرایط قبل از بحران بازگشتند. اما در ایران در هیچ دولتی، خدشه‌ای به دیوار تعرفه‌ها که به منظور محافظت از خودروسازان قد می‌کشید، وارد نشده است. هر‌چند در دولت هشتم موضوع پلکانی کردن تعرفه‌ها مطرح شد و اینکه تعرفه‌ها گام‌به‌گام کاهشی شود، با‌این‌حال، ذی‌نفعان این صنعت که هم‌اکنون نیز دغدغه خودکفایی خودرو را دارند مانع از اجرای این طرح شدند.

بنابراین آنچه از آن به عنوان تفاوت‌های ایران و ایالات متحده آمریکا در اعمال تعرفه خودرو یاد می‌شود دو وجه مشخص دارد؛ اول اینکه ایران استراتژی تعریف‌شده‌ای برای صنعت خودرو ندارد و حمایت و حفاظت از خودروسازی را با دیوار‌کشی تعرفه‌ای امری همیشگی و عادی کرده است. این در شرایطی است که اعمال تعرفه یا حمایت بی‌چون‌وچرا از خودروسازی در آمریکا به طور مقطعی و به فراخور شرایط این صنعت صورت می‌گیرد. بدین ترتیب اینکه عنوان می‌شود ایالات متحده همراه با تعرفه‌گذاری خودرو بازگشتی به عقب داشته، شاید منطقی نباشد. اما همان‌طور که عنوان شد طی دهه‌های گذشته کشورها در سراسر جهان از سیاست‌های محدودکننده تجاری برای حمایت از توسعه در صنایع خودرو استفاده کرده‌اند.

از سوی دیگر برخی با باز کردن مرزهای خود، فرصت پیوستن به محیطی جهانی را برای تولیدکنندگان کشورشان فراهم کرده‌اند. در نمونه‌ای بارز، کشورهای آسیایی یا آمریکای جنوبی همچون برزیل، در ابتدا اقدام به دیوار چینی تعرفه‌ای در مقابل واردات کردند؛ حال آنکه با گذشت چند سال، این دیوار توسط خود دولت‌ها با کلنگ تخریب شد. آنچه مشخص است در کشورهای اروپایی و آمریکایی به واسطه تجارت آزاد، اعمال تعرفه به‌خصوص در حوزه خودرو امری مذموم است، چرا که این عمل را مغایر با تجارت آزاد می‌خوانند. همین موضوع، یعنی حذف تعرفه برای واردات قطعه و خودرو، زمینه رشد این صنعت را در کشورها فراهم کرده، اما در کشور ما دیوار تعرفه همچنان بلند است. دیواری بتونی که شکستن آن نیازمند ملزوماتی همچون کوتاه کردن دست انحصارگران از بازار خودرو است.

اما در پنج سال گذشته اتفاق دیگری رخ داده که تعرفه واردات را تا حدودی به حاشیه برده است و آن سد ارزی در مسیر واردات خودرو است. هر‌چند دولت در این پنج سال به واسطه افزایش نرخ ارز اقدام به کاهش تعرفه‌ها کرد اما واردات خودرو همچنان محدود و جزئی صورت می‌گیرد. یک دلیل آن عدم تامین ارز برای واردات است. ورود خودروهای خارجی از ابتدای سال گذشته کلید خورد؛ اما عدم تامین ارز، منجر به واردات قطره‌چکانی شده است. از سوی دیگر رشد نرخ ارز مانع دیگری بر سر راه واردات است. بنابراین اگر‌چه تعرفه در دهه‌های گذشته مانع جدی واردات بوده و حفاظی در مقابل خودروسازان کشورمان محسوب می‌شد، اما حالا افزایش و عدم تامین نرخ ارز را باید در کنار دیوار تعرفه‌ها برای حمایت از صنایع خودرو قرار داد.

سیاسی‌کاری در اعمال تعرفه

به ایالات متحده آمریکا بازمی‌گردیم و اقدام دولت برای بازگشت تعرفه واردات خودرو. طبق گزارشی که خبرگزاری‌های جهانی منتشر کردند، انتظار می‌رود دولت بایدن در آمریکا این هفته تعرفه‌های سنگینی را بر بخش‌هایی از اقتصاد چین که برای پکن بسیار مهم هستند، از جمله حوزه تولید خودروهای برقی، اعمال کند. براساس گزارش تحلیلی بلومبرگ، این اقدام بایدن در نگاه اول اقدامی متهورانه علیه بزرگ‌ترین رقیب کشورش به نظر می‌رسد؛ اما در واقع، این محدودیت‌ها تاثیر قابل‌توجهی بر رشد اقتصادی چین نخواهد داشت و اقدام جدید دولت آمریکا بیشتر یک حرکت سیاسی است. به گفته منابع آگاه، تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه جدید بر سه «کالای سبز» احتمالا این هفته اعلام می‌شود. این اقدام نشان از بالاگرفتن تنش‌های تجاری میان این دو قدرت اقتصادی جهان در سال انتخابات آمریکا دارد. دو نامزد اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در تلاشند برای جلب‌نظر رای‌دهندگان مواضع سختی در مقابل چین اتخاذ کنند.

تحلیلگران بلومبرگ معتقدند گرچه سه بخش خودروهای برقی، انرژی خورشیدی و تولید باتری در برنامه پکن برای جبران تبعات ناشی از بحران املاک این کشور، نقش کلیدی خواهند داشت، اما پیشبرد این برنامه به مصرف‌کنندگان آمریکایی وابسته نیست. به عنوان مثال، تعرفه‌های فعلی سال‌هاست که مانع ورود خودروهای چینی به بازار آمریکا شده است. به گفته یک استاد حقوق دانشگاه مدیریت سنگاپور و محقق سیاست تجاری چین، به نظر نمی‌رسد تعرفه‌های جدید تاثیر عمده‌ای داشته باشند، زیرا مقررات فعلی همین حالا مراودات در بخش خودرو را بسیار محدود کرده است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد چین هم واکنش جدی در مقابل این اقدام نشان نخواهد داد. اگرچه سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرده است که پکن تمام اقدامات لازم برای دفاع از حقوق و منافع این کشور را اتخاذ خواهد کرد، اما پاسخ چین به اقدامات «سمبلیک» مشابه در گذشته محدود بوده است.

در عین حال، بایدن سعی می‌کند نمایش اقتدار در برابر چین و صیانت از اشتغال در آمریکا را به گونه‌ای مدیریت کند که منجر به بی‌ثباتی روابط دوجانبه با پکن نشود. به‌عنوان نمونه، بایدن ماه گذشته وعده داد تعرفه ۲۵درصدی بر وارادات فولاد و آلومینیوم از چین اعمال خواهد شد، اما این اقدام در عمل تاثیری بر تجارت متقابل نخواهد داشت، چرا که در واقع فروش این دو محصول توسط چین به آمریکا ناچیز است. از طرفی باید توجه کرد تجارت مستقیم بین آمریکا و چین طی پنج سال گذشته کاهش چشمگیری پیدا کرده است. بیشتر تجارت بین این دو کشور از طریق کشورهای ثالث انجام می‌شود. این امر اعمال تعرفه بر خروجی شرکت‌های چینی را دشوار می‌کند، به‌خصوص اگر اجزا و قطعات چینی در محصولات نهایی تولید ویتنام و تایلند استفاده شوند. در صورتی که آمریکا تلاش کند این مسیر را مسدود کند، ریسک به خطر انداختن روابط با این کشورها (روابطی که حفظ آن برای واشنگتن اهمیتی خاصی دارد) را متحمل می‌شود.

مطالب مرتبط

  • آغاز فروش محصولات سایپا از چهارشنبهدوشنبه، 24 اردیبهشت 1403آغاز فروش محصولات سایپا از چهارشنبه

    گروه خودروسازی سایپا از چهارشنبه هفته جاری فروش محصولات خود را آغاز می‌کند. گروه خودروسازی سایپا در راستای افزایش عرضه محصولات،‌ فروش محصولات خود را در قالب سه طرح عادی،‌...

  • طرح فروش کی ام سی X5 و T9 + جزئیاتیکشنبه، 23 اردیبهشت 1403طرح فروش کی ام سی X5 و T9 + جزئیات

    با اعلام شرکت کرمان موتور، طرح فروش نقدی و اقساطی دو محصول جدید این شرکت، KMC X5 و پیکاپ KMC T9 از روز دوشنبه مورخ 24 اردیبهشت ماه آغاز می...

  • آغاز طرح فروش محصولات MVM + جزئیاتیکشنبه، 23 اردیبهشت 1403آغاز طرح فروش محصولات MVM + جزئیات

    با اعلام شرکت مدیران خودرو، طرح فروش نقدی و اقساطی محصولات برند MVM از ساعت 16 امروز (یکشنبه 23 اردیبهشت) آغاز خواهد شد. در این طرح، سه محصول X22 پرو،...

  • خودروهای شنبه، 22 اردیبهشت 1403خودروهای "ارتقا یافته" با قیمت 1402 تحویل می شوند

    اصلاح قیمت کارخانه‌ ای خودرو در حالی همچنان در کماست که خودروسازان قصد دارند بخشی از محصولات دپویی خود را برای تحویل به مشتریان، آزاد کنند. خودروسازان اخیرا دور جدید...

  • جدیدترین جزئیات از مالیات بر عایدی سرمایه خودروشنبه، 22 اردیبهشت 1403جدیدترین جزئیات از مالیات بر عایدی سرمایه خودرو

    سخنگوی سازمان امور مالیاتی جزئیات مالیات بر عایدی سرمایه را در بخش خودرو اعلام کرد. مهدی موحدی درباره نحوه اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از خودرو بیان کرد: شرایط خودرو...

  • شرایط فروش نقد و اقساط 2 محصول کرمان موتورجمعه، 21 اردیبهشت 1403شرایط فروش نقد و اقساط 2 محصول کرمان موتور

    شرکت کرمان موتور طی بخشنامه ای اعلام کرد شرایط فروش نقد و اقساط دو محصول این شرکت از ساعت 8 صبح روز شنبه به صورت اینترنتی آغاز خواهد شد. در...



#‌اخبار_خودرو منبع: اخبار خودرو

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات مورد لزوم برای تامین آب آشامیدنی سالم و ارزیابی خطر آب از سرچشمه، گفت: تعامل خوبی میان وزارتخانه‌های نیرو و بهداشت برقرار است و این دو مجموعه برای تامین آب آشامیدنی سالم و رفع مشکلات احتمالی تلاش می‌کنند.

1 ساعت پیش

در حالی که بوکس در بازی‌های آسیایی و مسابقات کسب سهیمه المپیک 2024 پاریس ناکام مطلق بود، شاهد دستاوردسازی از سوی مسئولان این فدراسیون هستیم.

1 ساعت پیش

خیزش دانشجویان آمریکایی برای محکومیت جنایات اسرائیل نشان داده است که ایالات متحده در طرف اشتباه تاریخ ایستاده است.

11 دقیقه پیش

تیم‌های ملی والیبال ایران و بلغارستان در سومین دیدار هفته دوم لیگ ملت‌ها به مصاف یکدیگر خواهند رفت.

1 ساعت پیش

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری از اجرای طرح‌های توسعه اقتصاد بیابان خبر داد و گفت: ایجاد پارک‌های جنگلی کویری، تبدیل شن و ماسه به خاک کشاورزی، کاشت ارکیده در مناطق بیابانی و تحلیل اطلاعات ماهواره‌ای برای هشدارهای زودهنگام گردوغبار و سایر بلاهای طبیعی از جمله طرح‌های در دستور کار ما است که با مشارکت دانش‌بنیان‌ها اجرایی می‌شوند.

1 ساعت پیش

امسال ۹۵۰ میلیارد ریال تسهیلات و اعتبارات تملکی دارایی بخش کشاورزی در شهرستان فارسان جهت ایجاد و توسعه واحد‌های تولیدی و همچنین احداث زیرساخت‌های بخش کشاورزی جذب شد.

1 ساعت پیش

یک عضو جداشده منافقین، در سیزدهمین دادگاه منافقین پیرامون «ایجاد رعب و وحشت» این فرقه، افشاگری کرد.

1 ساعت پیش

در این دوره از ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری ۴ نفر از بانوان پا به عرصه رقابت گذاشتند.

11 دقیقه پیش

یحیی السنوار رهبر حماس در غزه در پیامی که روز پنج‌شنبه به مصر و قطر ارسال کرده، گفته است: «هرگز سلاحمان را زمین نمی‌گذاریم و توافقی که شامل این موضوع باشد را امضا نخواهیم کرد»

1 ساعت پیش

بیشتر...