خبرگزاری رضوی |
2 سال پیش

خشکسالی بیخ گوش کشور مشهد با تنش آبی مواجه است رضوی

خبرگزاری رضوی گزارش می دهد؛
خشکسالی بیخ گوش کشور/مشهد با تنش آبی مواجه است
خبرگزاری رضوی- زهرا رفعتی؛"پیش‌بینی کمبود آب برای ۷۰ روستا در مشهد" این خبری است که اسحاقیان، مدیر منطقه ۵ شرکت آب و فاضلاب مشهد اعلام کرده و گفته انشعاب های پر مصرف قطع می شود. وی این راهم گفته که در سطح شهرستان مشهد حدود ۲۵۰ روستا را تحت پوشش داریم به اضافه شهر بینالود، ملک‌آباد و رضویه که به عنوان منطقه ۵ نامگذاری می‌شوند که یش‌بینی می‌شود با توجه به شرایط خشکسالی، امسال ۶۶ تا ۷۰ روستا با تنش آبی رو به رو شوند. عده‌ای در اطراف مشهد باغ ویلا ساختند که مصرف بی‌رویه آب دارند، اگر مصرف بیش از حد باشد ما مجبور می‌‌شویم انشعاب را قطع کنیم.

عدم دسترسی بیش از یک میلیارد نفر به آب آشامیدنی
بحران آب موضوع جدیدی نیست، هرساله با نزدیک شدن به ماه های گرم سال هشدارهایی مبنی بر کم آبی و جیره بندی آب و تاکید بر صرفه جویی رسانه ای میشود. و البته این معضل مختص یک شهر و کشور نیست بلکه در دهه های اخیر شاهد هستیم کمبود آب و دسترسی قشر وسیعی از مردم جهان به آب آشامیدنی به چالش بزرگی تبدیل شده و تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از یک میلیارد نفر در جهان دسترسی به آب پاکیزه ندارند و ۲/۷ میلیارد نفر دیگر نیز دست‌کم یک ماه در سال دچار کمبود آب هستند.
بر اساس پیش‌بینی سازمان ملل متحد، تا سال ۲۰۳۰ بیش از نیمی از جمعیت جهان به منابع آبِ قابل اعتماد دسترسی نخواهند داشت.
همچنین بیش از 97 درصد از آب موجود در جهان آب شور است که برای نوشیدن، پخت‌وپز یا کشاورزی قابل استفاده نیست.دسترسی به سه درصد آب شیرین باقی‌مانده هم کار دشواری است.
علاوه بر این، دانشمندان گزارش‌ داده‌اند که تا سال 2040، کمبود آب شدت بیشتری خواهد یافت. هر ساله، شواهد نشان می‎دهد که مناطق بیشتری به مشکل کمبود آب در سراسر جهان دچار می‌شوند.

ایران در جایگاه سیزدهم بحران آبی
یک موسسه مطالعاتی به اندازه‌گیری میزان مصرف، کمبود منابع آب، شریط اقتصادی-اجتماعی و مدل‌های آب‌وهوایی در 167 کشور مختلف جهان پرداخته و تاثیر این مساله و ابعاد مختلف آن را بررسی کرده است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد، بحران آب در آینده 33 کشور را بیش از بقیه تهدید می‌کند و از این تعداد 14 کشور در خاورمیانه واقع شده‌اند. ایران در این فهرست در جایگاه سیزدهم ایستاده است.
این موسسه تحقیقاتی نمره‎ای بین 0 تا 5 را برای نشان دادن میزان بحران آب در نظر گرفته و در میان کشورهای خاورمیانه کشورهای عمان، عربستان سعودی، لبنان، بحرین، کویت، قطر، اسرائیل، فلسطین و امارات متحده عربی نمره 5 را به خود اختصاص داده‌اند. به گفته گرد مولر، وزیر عمران و توسعه آلمان و به نقل از یونیسف ۴۵۰ میلیون کودک در سراسر جهان دسترسی به آب سالم ندارند.

خشکسالی بیخ گوش ایران
ایران نیز در دو دهه اخیر با خشکسالی و کمبود آب مواجه بوده است. به طوری که در سال آبیامسال (‌۱۳۹۹ - ۱۴۰۰) از اول مهر تا ۱۰ اسفند ماه میزان کل ریزش‌های جوی حدود ۱۰۷ میلیمتر بوده است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌ھای مشابه درازمدت ۲۶ درصد کاھش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته۴۱ درصد کاھش نشان می‌دھد. این آمارها نشان‌دهنده شرایط نامناسب منابع آبی در کشور است.
از طرفی بر اساس ارزیابی معاون راهبردی و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، تابستان ۱۴۰۰ حدود ۲۰۰ شهر ایران با تنش آبی روبرو خواهد شد. او گفته هنوز تعداد شهرهای دارای تنش آبی مشخص نشده و این امر به میزان بارندگی‌ها بستگی خواهد داشت.
هدایت فهمی، معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو نیز گفته بود: «ایران با مصرف حدود ۸۸درصد از منابع تجدیدپذیر به بحران آبی رسیده است.»
به گفته فهمی، زمانی که نیازهای جامعه بیش از منابع آبی باشد، به مرز یک تنش آبی می‌رسد. معمولا اگر ۴۰درصد منابع آبی استفاده شود قابل‌قبول است، اما مصرف ۴۰ تا ۶۰درصد منابع موجب تنش آبی و ۶۰ تا ۸۰درصد بحران آب محسوب می‌شود. وی این راهم اضافه کرده که «متاسفانه کشور ایران حدود ۸۸درصد از منابع تجدیدپذیر خود را استفاده کرده و همین امر کشور را به بحران آبی رسانده است.»

آسیب محیط زیست از کم آبی های پی در پی
عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط‌زیست در رابطه با پیش‌بینی دو سال پیش خود مبنی‌بر بحران آب در ۵۰ سال آینده گفت: متاسفانه ما با یک مویز گرمی می‌کنیم و با یک غوره سردی. وقتی ۳۰ الی ۴۰ میلی‌متر بارش اضافه می‌شود، فکر می‌کنیم مشکل آب حل شده است؛ در صورتی که مشکل آب ما سر جای خود است و تا زمانی که مصرف کاهش پیدا نکند، وضع همین است. اگر بخواهیم طبق ضوابط بین‌المللی رفتار کنیم، حداقل ۳۰ تا ۴۰ میلیارد مترمکعب سالانه مصرف آب را باید کم کنیم؛ درصورتی‌که کم نمی‌کنیم و منابع آبی ما تجدیدناپذیر می‌شوند. امکان دارد مشکلات ما از سه الی چهار سال بعد به وجود بیاید؛ اما از سال ۱۴۱۰ به بعد فلات ایران با مشکل بسیار لاینحل کمبود آب مواجه می‌شود و انتقال آب از دریا برای صنعت و شرب هم مشکل‌گشا نیست. صنعت و شرب کشور به‌صورت کلی ۷ یا ۸ درصد منابع آب کشور را مصرف می‌کنند و مساله اصلی ما مصرف آب کشاورزی است که حدود ۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و محیط‌زیست هم به شدت لطمه می‌بیند.


#‌اخبار_روز منبع: خبرگزاری رضوی

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

طالبان اعلام کرده‌اند که قرارداد ساخت مرحله دوم قطعه چهارم خط آهن هرات-خواف را با شرکت روسی گاما امضا کرده‌اند.

1 ساعت پیش

رابرت اف.کندی جونیور مجری رادیو، فعال محیط زیست، نویسنده و وکیل متخصص در حقوق محیط زیست است. او که ایرلندی آمریکایی است، پسر رابرت فرانسیس «بابی» کندی و برادرزادهٔ رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، جان اف. کندی است. او در حال حاضر یکی از مجریان برنامه رادیویی حلقه آتش است که در سراسر کشور آمریکا پخش می‌شود.

نیم ساعت پیش

به گفته مسئولان، در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ده هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های در دست احداث اضافه شد و تاکنون اقداماتی موثر در خصوص اخذ و ابلاغ مصوبات و صدور مجوز‌های مرتبط با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر صورت گرفته است.

نیم ساعت پیش

مصاحبه سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو با یک خبرنگار خانم در جمهوری آذربایجان با واکنش‌های منفی بسیاری از ناحیه دوستداران ایران و‌ جمهوری اسلامی مواجه شده است. 

1 ساعت پیش

مهمانان نوروزی در برج میلاد تهران از برنامه‌های متنوع و شاد در این مجوعه دیدن کردند. خبرنگاران و عکاسان رسانه های مختلف پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ضمن بازدید از بخش های مختلف برج میلاد از برخی برنامه های فرهنگی و هنری به مناسبت سال نو گزارش تهیه کردند.

نیم ساعت پیش

رئیس رسانه ملی با جمعی از شاعران و نویسندگان کشور دیدار کرد و توجه به اعتلای فرهنگ غنی ایران را در زمره رئوس برنامه‌های تحولی صداوسیما برشمرد.

نیم ساعت پیش

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: از آغاز سال تاکنون، آرامش کامل بر بازار مرغ در کرمان حاکم بوده است.

1 ساعت پیش

شهروند خبرنگار ما سفره هفت سین شهر کلوانق واقع در استان آذربایجان شرقی را به نمایش گذاشت.

1 ساعت پیش

قسام خانه‌ای را پس از ورود اشغالگران اسراییلی منفجر کرد.

نیم ساعت پیش

بیشتر...