خبرآنلاین |
3 سال پیش

مقصد بعدی ماجراجویی های اردوغان کجاست پیام تهدیدآمیز بسیار خطرناک برای عربستان امارات

مقصد بعدی ماجراجویی‌های اردوغان کجاست؟/ پیام تهدیدآمیز بسیار خطرناک برای عربستان و امارات

ایسنا نوشت: "تماس تلفنی پادشاه عربستان با رئیس‌جمهور ترکیه قبل از شروع نشست گروه۲۰ در ریاض و توافق دو طرف برای حل اختلافات از طریق مذاکره به نظر نمی‌رسد تنها با هدف مشارکت شخص رئیس‌جمهور ترکیه در نشست بوده باشد بلکه تلاشی برای کاهش خطرات نقش روزافزون ترکیه در جهان اسلام و تأثیرات منفی آن بر منافع عربستان به ویژه در سایه شکست دونالد ترامپ، هم‌پیمان دو کشور در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و پیروزی ترکیه در بحران آذربایجان و ارمنستان است."

عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأی الیوم در تحلیلی دربار گفتگوی اخیر پادشاه عربستان با رئیس جمهور ترکیه در پی اختلافات اخیر میان دو کشور نوشت: روابط عربستان و ترکیه در حال حاضر مرحله بی‌سابقه‌ای از بحران را پشت سر می‌گذارد و ممکن است در دوره آتی توسط ترکیه وخیم‌تر نیز شود. دلیل این مسئله پنج تحول اصلی است. این تحولات عبارتند از:

اول، اعلام تحریم کامل کالاهای ترکیه توسط عربستانو هشدار به شهروندان سعودی درباره خریدن کالاها یا سفر به ترکیه با هدف گردشگری. این مسئله به اقتصاد ترکیه آسیب زیادی زده و در این مرحله با شرایط سختی مواجه است، مسئله‌ای که احتمالا به پاسخ انتقام‌جویانه ترکیه منجر می‌شود.

دوم، صدور فتوای درج نام اخوان المسلمین در لیست تروریسماز سوی هیئت علمای ارشد عربستان و تأکید بر اینکه این گروه یک گروه منحرف است که نماینده اسلام نیست و هدف آن رسیدن به حکومت و گسترش فتنه‌ها است.این خط قرمز ترکیه است چراکه این گروه مهم‌ترین شاخه سیاسی ترکیه در جهان عربی است.

سوم، موفقیت مداخله ترکیه در مناقشه قره‌باغبه نفع دولت آذربایجان و علیه ارمنستان که عربستان به شکل غیرمستقیم از آن حمایت می‌کرد. همین مسئله به رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه یک برگ برنده در جهان اسلامی می‌دهد.

چهارم، کمک ترکیه به قطردر اختلافاتش با عربستان و هم‌پیمانانش در مصر، امارات و بحرین و ایجاد پایگاه نظامی در قطر که ۳۰ هزار سرباز با تجهیزات سنگین در آنجا مستقر هستند.

پنجم، استفاده ترکیه از پرونده ترور جمال خاشقجی،روزنامه‌نگار منتقد سعودی به عنوان یک اهرم فشار بر عربستانو در تنگنا قرار دادن ریاض. این پرونده چهره عربستان را به دلیل نقض حقوق بشر مخدوش کرد.

بیشترین چیزی که عربستان به ویژه بعد از پیروزی ترکیه در آذربایجان نگران آن است، مداخله اردوغان در دو پرونده اصلی است، اول جنگ یمنو دوم رهبری عربستان بر جهان اسلام به عنوان ناظر اماکن مقدس در مکه و مدینه. این دو پرونده در هر صورت با هم در ارتباطند.

اخیرا یاسین اوکتای، مشاور اردوغان و یکی از نزدیک‌ترین شخصیت‌ها به اومقاله‌ای برای روزنامه ینی شفق وابسته به حزب حاکم ترکیه با عنوان "همانطور که لیبی و آذربایجان را نجات داد..آیا ترکیه برای نجات یمن از "طوفان قاطعیت" وارد عمل خواهد شد؟"، نوشت. این مقاله در تمام پایگاه‌ها و دستگاه‌های اطلاع‌رسانی حامی ترکیه منتشر شد.

این مقاله پیام تهدیدآمیز بسیار خطرناکی برای عربستان و امارات و نقشه راه گام آتی ترکیه بود چراکه مداخله ترکیه در یمن تمام معادلات سیاسی و نظامی را در آنجا تغییر می‌دهد به ویژه اینکه ترکیه به دلیل مداخله‌های نظامی‌اش در لیبی، سوریه، سومالی و اخیرا آذربایجان مهارت‌های بزرگی به دست آورده است.

اوکتای بعد از اینکه دستاوردهای مداخله کشورش در کشورهای مذکور را ستود، گفت: مداخله عربستان و امارات در یمن از بیش از پنجسال پیش منجر به پیچیدگی بحران و رسیدن به یک نقطه غیرقابل حل شده است. طوفان قاطعیت در یمن با رهبری عربستان و امارات با هدف دفاع از دولت "مشروع" علیه انصارالله صورت گرفت اما آن‌ها بعد از اینهمه سال ثابت کردند که از شکست انصارالله عاجزند. تنها راه ثبات در یمن به رسمیت شناختن طرف‌های دیگر و باز کردن در به روی مذاکره است که می‌تواند صلح را برای همگان به ارمغان بیاورد. اگر نیت واقعی برای تحقق ثبات در یمن باشد، تجربه ترکیه در لیبی، سومالی و آذربایجان بسیار مفید است.

مقاله اوکتای ترسیم نقش آتی ترکیه در شبه جزیره عرب و محاصره عربستان در مرزهای جنوبی‌اش یعنی در یمن است. عربستان نمی‌تواند این جنگ را به شکل مسالمت‌آمیز یا از طریق نظامی نهایی کند و چه بسا در آینده نه چندان دور با دو دشمن منطقه‌ای یعنی ترکیه و ایران روبرو شود. آیا رهبری کنونی سعودی از چنین تحولاتی آگاه و آماده آن است؟ چه سیاست‌ها و مواضعی برای مقابله با آن اتخاذ خواهد کرد؟ به ویژه بعد از غروب خورشید دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و وخامت روابطش با بیشتر گروه‌های منطقه‌ای و اسلامی و از دست دادن افکار عمومی در جهان عربی و اسلامی؟

عربستان تنها سه گزینه در اختیار دارد: مذاکره با ترکیه و حل و فصل بحران‌ها، رفتن به سمت سوریه و محور مقاومت، عادی‌سازی و ائتلاف با رژیم صهیونیستی مثل امارات و تحمل پیامدهای هر کدام از این گزینه‌ها. پس کدام گزینه را انتخاب خواهد کرد؟

310 310



#‌اخبار_بین‌الملل منبع: خبرآنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران ضمن اشاره به بازگشت قیمت طلا در بازار‌های جهانی از مسیر صعود با شیب تند، از کاهش قیمت سکه و طلا در بازار داخل خبر داد.

نیم ساعت پیش

امام جمعه کرمانشاه جنبش‌های اخیر در دانشگاه‌های جهان را نتیجه عملیات وعده صادق دانست.

نیم ساعت پیش

طبق بیانیه منتشر شده از سوی نیروهای مسلح مراکش این مهاجران، غیرقانونی و اتباع کشورهای جنوب صحرای آفریقا هستند.

یک ربع پیش

بلینکن که به پکن سفر کرده است، در کنفرانسی خبری گفت: از چین می‌خواهم از نفوذ خود در منصرف کردن ایران و نیروهای نیابتی آن از گسترش درگیری در خاورمیانه استفاده کند.

نیم ساعت پیش

"سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه در دیدار با امیرسرتیپ "محمدرضا آشتیانی" وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران گفت که روسیه آماده گسترش همکاری‌ نظامی با ایران است.

یک ربع پیش

رئیس اداره مراکز و خدمات اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد با بیان اینکه زوجین جوان مشهدی دچار پنج باور ارتباطی غلط هستند، گفت: برای مثال ۶۷ درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند، یعنی اصلا گفتمان زناشویی در بین آنها وجود ندارد و مفهوم زوجیت را درک نکرده‌اند.

نیم ساعت پیش

امام جمعه اهواز به نارضایتی مردم از وجود سرقت‌های مسلحانه اشاره کرد و از نیروی انتظامی درخواست کرد که نسبت به این مسئله توجه ویژه داشته باشد و تعداد گشت‌های خود را افزایش دهد تا مردم امنیت خاطر بیشتری داشته باشند.

یک ربع پیش

برای حذف وابستگی اقتصاد به دلار بایستی، ریال تقویت شود اما ابزارهای تقویت ریال در کشورمان چیست و چگونه میتوانیم بازاری ایجاد کنیم که فقط ریال در آن ملاک باشد، نه دلار و سایر ارزهای خارجی، در گفتگو با طاهر رحیمی، این موضوع را بررسی کرده‌ایم

نیم ساعت پیش

وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به پکن از دولت چین خواست که از نفوذ خود برای کنترل نقش ادعایی ایران در تشدید بحران فعلی منطقه تغییر رفتار خطرناک پیونگ‌یانگ استفاده کند.

نیم ساعت پیش

بیشتر...