سلامت نیوز | 6 روز پیش

رازآلودترین شهر ایران سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز از روزنامه اطلاعات دشت جیرفت در حاشیه رود هلیل، با قدمتی چندین هزارساله، میزبان یکی از مهم‌ترین محوطه‌های باستانی ایران است. محوطه کنارصندل، مشهورترین اثر این دشت، از نظر باستان‌شناسان یکی از معدود نمونه‌های اولیه شهرنشینی جهان به شمار می‌آید. این محوطه در دهه ۱۳۶۰ توسط سیدمنصور سیدسجادی شناسایی شد و تاکنون آثار معماری، سفال‌ها و لوح‌های خط‌دار ناشناخته‌ای از آن کشف شده است.

کاوش‌های نوین؛ جستجوی تاریخ در کنارصندل

پس از توقفی چندین‌ساله در کاوش‌ها، گروهی از باستان‌شناسان به سرپرستی دکتر سیدسجادی فعالیت‌های خود را از دی‌ماه ۱۴۰۲ در کنارصندل آغاز کردند. این تیم در فصل جدید کاوش‌ها در جستجوی ساختارهای معماری، مانند کارگاه‌ها، خانه‌ها و احتمالا حصارهای دفاعی شهر، هستند. هدف دیگر، کشف آرشیو شهر است؛ مجموعه‌ای از اسناد و کتیبه‌های باستانی که می‌تواند سرنخ‌های بزرگی از زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی این تمدن ارائه دهد.

کتیبه‌های خط‌دار ناشناخته؛ معمای تمدن جیرفت

در دهه ۱۳۸۰، لوح‌هایی با علائم ناشناخته در کنارصندل کشف شد. این کتیبه‌ها هنوز رمزگشایی نشده‌اند، اما باستان‌شناسان احتمال می‌دهند که تمدن جیرفت از نخستین تمدن‌های دارای خط بوده است. سیدسجادی امیدوار است در کاوش‌های جدید، کتیبه‌ای دوزبانه پیدا شود تا به رمزگشایی این خط ناشناخته کمک کند؛ مشابه روشی که برای ترجمه خطوط بابلی و آشوری با استفاده از کتیبه بیستون به‌کار گرفته شد.

کنارصندل؛ از غارت تا بازسازی

در دهه ۱۳۸۰، وقوع سیلاب در دشت جیرفت بقایای تمدن کنارصندل را نمایان کرد. اما این کشف به غارت گسترده آثار باستانی منطقه منجر شد. پس از آن، کاوش‌های علمی آغاز شد و نظریه تمدن گمشدهاَرَتَتوسط دکتر یوسف مجیدزاده مطرح گردید. با این‌حال، تخریب آثار به دلیل عوامل محیطی، مرمت و حفاظت از بقایای باستانی را به اولویتی فوری تبدیل کرد.

اهمیت جهانی جیرفت در تاریخ تمدن

به گفته دکتر مجیدزاده، شواهد موجود نشان می‌دهند که جیرفت یکی از خاستگاه‌های تمدن بشری در عصر مفرغ است. نظریات او درباره جیرفت، تفکر مرکزیت بین‌النهرین در تمدن جهانی را به چالش کشیده است. استمرار کاوش‌ها در این منطقه می‌تواند به بازنویسی تاریخ تمدن‌های باستانی منجر شود.

کنارصندل جیرفت نه‌تنها گواهی بر قدمت تمدن ایران‌زمین است، بلکه دریچه‌ای به یکی از مهم‌ترین رازهای تاریخ بشر محسوب می‌شود. استمرار کاوش‌ها و رمزگشایی از اسرار این شهر باستانی، می‌تواند به درک عمیق‌تر از تمدن‌های گمشده کمک کند.



#‌اخبار_سلامتی

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

دو نوع متفاوت مو در بدن شما وجود دارد: یکی موهای کرکی (vellus) که بدن را می‌پوشاند و روی صورت هم به چشم می‌خورد. نوع دوم موهای ضخیم‌تر، درشت‌تر و تیره‌تر که شامل ابروها، مژه‌ها، موهای سر و سایر موهای بدن شما می‌شود و موهای انتهایی (terminal) نامیده می‌شوند – روییدن همین نوع موهای ضخیم‌تر یعنی موهای انتهایی روی چانه است که زنان را به دردسر می‌اندازد.

۱ هفته پیش

محققان به تازگی کشف کرده‌اند که خواب سالم و کافی می‌تواند یکی از مؤثرترین روش‌ها برای جلوگیری از فشار خون بالا در نوجوانان باشد. این مطالعه نشان می‌دهد که نوجوانانی که خواب کافی دارند، کمتر در معرض ابتلا به این مشکل قرار می‌گیرند.

۱ هفته پیش

تا زمانی که فرزندتان 1 ساله نشده است، آب میوه را به رژیم غذایی او اضافه نکنید و حتی در آن سنین نیز باید به شیوه ای خاص به او آب میوه بدهید.

۱ هفته پیش

​​​​​​​سید حبیب قاآنی مدیر روابط عمومی اقامت 24 با اعلام این خبر اظهار داشت: در کمپین یک شب اقامت رایگان که بهترین هتل‌های مشهد در آن حضور دارند برای گردشگرانی که برای۳ شب و بیشتر اتاق رزرو کنندمی توانند یک شب مهمان این کمپین باشند.

۱ هفته پیش

کازویوشی میورا، بازیکن پرسابقه و مطرح و رکورددار فوتبال ژاپن با وجود ورود به 58سالگی  مصمم است فوتبال حرفه‌ای را تا چهلمین فصل حضور در دنیای فوتبال ادامه دهد.

۱ هفته پیش

ویتامین D که معمولا به عنوان «ویتامین آفتاب» شناخته می‌شود، برای سلامت کلی ضروری است. علیرغم اهمیت آن، بسیاری از زنان در سراسر جهان به طور ناآگاهانه دچار کمبود این ویتامین هستند و علائم این کمبود اغلب نادیده گرفته شده یا به دلایل دیگر نسبت داده می‌شوند.

۱ هفته پیش

برای رسیدن به موفقیت در یک بازه زمانی کوتاه، مثلاً یک سال، باید با عاداتی که شما را عقب نگه می‌دارند خداحافظی کنید.

۱ هفته پیش

خواب عمیق سموم مغزی را دفع کرده و به بهبود کیفیت زندگی سالمندان کمک می‌کند

۱ هفته پیش

بررسی تازگی مواد غذایی می‌تواند دشوار باشد، به خصوص در زمینه غذاهای پخته شده و بسته بندی شده که بیشتر در یخچال نگهداری می‌شوند تا عمر مفیدشان افزایش یابد.

۱ هفته پیش

بیشتر...