خبرگزاری ایسنا |
۲ هفته پیش

یادی از ذبیح الله صفا ایسنا

یادی از ذبیح‌الله صفا

ذبیح‌الله صفا می‌گوید: «من و شما خودمان را از فردوسی جدا نمی‌بینیم و او را مال خودمان و خودمان را از او می‌دانیم درحالی که نه ناحیۀ ما یکی است و نه لهجۀ محلی ما و شاید نه فرهنگ ما کاملاً یکی است.»

به گزارش ایسنا، سیدذبیح‌الله صفا شهمیرزادیشناخته‌شده با نامذبیح‌الله صفا، پژوهشگر،مترجم، مصحّح متون،استاد دانشگاه تهران، حماسه‌پژوه و ملقب به «پدر تاریخ ادبیات ایران» بود. او در ۱۶ اردیبهشت ۱۲۹۰ درشهمیرزاد، شهری درشهرستان مهدیشهراستان سمنانزاده شد. دوره آموزش ابتدایی را در سال ۱۳۰۴ دربابلبه پایان رساند. آنگاه راهیتهرانشد و در دبیرستان‌های سیروس ودارالفنونتحصیل کرد و در سال ۱۳۱۲ تحصیلات متوسطه را به پایان رساند. سپس تحصیلات خود را دردانشسرای عالیودانشکده ادبیاتادامه داد و در رشته‌های ادبیات و تعلیم و تربیت لیسانس گرفت و به تحصیل در دوره دکتری پرداخت، تا آنکه در سال ۱۳۲۱ با پذیرش رساله او با عنوان «حماسه‌سرایی در ایران» به درجه دکتری نائل شد.

صفا خدمات آموزشی خود را از سال ۱۳۱۶ با دبیری ادبیات فارسی در کلاس‌های دوره دوم متوسطه در دبیرستان‌های تهران آغاز کرد. از سال ۱۳۲۱ به درجه دانشیاری کرسی تاریخ ادبیاتدانشگاه تهرانارتقا یافت و در سال ۱۳۲۷ در همان کرسی استاد شد.طی سال‌های ۱۳۴۱ و ۱۳۴۲ با سمت استاد مهمان در دانشگاههامبورگبه تدریس پرداخت. در بازگشت از آلمان به مدیریت گروه زبان و ادبیات فارسی و سپس ریاست دانشکده ادبیات دانشگاه تهران انتخاب شد و تا سال ۱۳۴۷ این سمت‌ها را به عهده داشت. در آن سال پس از تغییرات در نظام اداری و آموزشی دانشگاه به درخواست خود بازنشسته شد و تدریس خود را به صورت افتخاری ادامه داد. در سال ۱۳۴۷ برای بار دوم بهآلمانرفت و یک سال دیگر دردانشگاه هامبورگبه تدریس پرداخت. پس از بازگشت به تهران عنوان استادی ممتاز دانشگاه تهران را یافت و از آن پس در سال‌هایی که در تهران اقامت داشت به تدریس ادبیات حماسی، غنایی و دراماتیک در دوره دکتری ادبیات فارسی ادامه داد.

ذبیح‌اللّه صفا پس از سال ۱۳۵۷ درآلماناقامت داشت و در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۷۸ در شهرلوبکآن کشور درگذشت.

فرهنگستان زبان و ادب فارسی به مناسبت سالروز درگذشت این استاد زبان فارسی، بخش‌هایی از کتاب «ای زبان پارسی...: (دربرگیرنده پنجاه گفتار)» به کوشش میلاد عظیمی را بازنشر کرده است:«زبان فارسی در طول زمان بار فرهنگ ایران را حمل کرده و بین اجداد و اعقاب ایجاد وحدت کرده است، یعنی من و شما خودمان را از فردوسی جدا نمی‌بینیم و او را مال خودمان و خودمان را از او می‌دانیم درحالی که نه ناحیۀ ما یکی است و نه لهجۀ محلی ما و شاید نه فرهنگ ما کاملاً یکی است. برای اینکه فی‌المثل من فرهنگ طبری مازندرانی دارم و او فرهنگ خراسانی آن وقت را داشت که این‌ها از همدیگر به‌کلی جدا بودند.

پس این زبان فارسی است که فرهنگ کهن ایران را از اجداد ما به ما منتقل کرده و از آنها به ما رسیده است و ما اینک خودمان را با دقیقی و فردوسی و سعدی و حافظ در ارتباط می‌دانیم. با رودکی که زادگاهش امروز در دست ما نیست و با آن ارتباطی نداریم روحاً مربوطیم، او مال ماست و ما مال او هستیم، زیرا یک دست آداب و رسوم را با همدیگر داشتیم و داریم و این آداب و رسوم را زبان فارسی به ما انتقال داده است.»

انتهای پیام



#‌اخبار منبع: خبرگزاری ایسنا

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

قوی‌ترین طوفان خورشیدی در دو دهه اخیر در روز جمعه زمین را در نوردیده است.

2 ساعت پیش

گردان‌های قسام (شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس) با انتشار ویدیویی، لحظه حمله پهپادی به تانک مرکاوای ارتش اسرائیل را به تصویر کشید. همچنین گردان‌های قسام اعلام کرد که مبارزان این گردان‌ها یک تانک مرکاوای دیگر ارتش اسرائیل را که به شرق شهر جبالیا نفوذ کرده بوده، با گلوله «یاسین ۱۰۵» منهدم کرده‌اند./جماران

1 ساعت پیش

ویدئویی از تجسم باورنکردنی جدید ناسا که به راحتی می‌توان به درون سیاهچاله بپرید را مشاهده می‌کنید.

2 ساعت پیش

در خبر زیر به شما طرز تهیه سالاد سالسا را آموزش می دهیم.

13 دقیقه پیش

پاکسازی محیط زیست در روستای قاسم آباد استان خراسان رضوی به همت اهالی سوژه شهروند خبرنگار ما شد.

2 ساعت پیش

استفاده از صندل‌هایی که کفه آن‌ها تخت و بدون پاشنه است و پوشش مناسبی نیز در بالا ندارد برای سلامتی پا‌ها مضر محسوب می‌شود و بسیار آسیب‌رسان است.

نیم ساعت پیش

آتشفشان سانتیاگویتو در گواتمالا به تازگی فوران کرده و ستون دود و خاکستر ناشی از آن به طور گسترده در منطقه اطراف آن پخش شده است.

1 ساعت پیش

تجربیات روزانه ما، تعامل‌هایی که داریم، چگونگی رویارویی‌مان با موضوعات روزمره و بسیاری از موارد دیگر بی‌تردید بر کیفیت سلامت روان‌ ما تاثیرگذارند.

1 ساعت پیش

جعفر طهماسبی از نیروهای تخریب لشکر ۱۰ سیدالشهدا می‌گوید: شهید احمد بیابانی را از دوران کودکی می‌شناختم. در محله قمه‌کشی می‌کرد. از او می‌ترسیدم. این لات‌بازی‌ها ادامه داشت تا اینکه انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.

یک ربع پیش

بیشتر...