شاخصه های نظام مردم سالاری دینی ایسنا
سیدسجاد ایزدهی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به واژه «مردم سالاری دینی»، بیان کرد: با وجود اینکه واژه مردم سالاری دینی قبل از انقلاب اسلامی دیده نمیشود ولی ذات مردم سالاری دینی جدید نیست و به سالهای اولیه اسلام که دارای یک منطقی است، برمیگردد؛ در واقع یک امر اصیل برآمده از دین است و برگرفته از دموکراسی و نظریههای غربی نیست.
وی ادامه داد: در زمان قدیم منطق و مشروعیت حکومتها در استناد به خداوند و آسمان بود که به این نوع حکومتهای دین محور، «تئوکراسی» گفته میشد. اما در این نظامات، حاکمان، دین را بهانهای برای حکومت ناعادلانه و ظالمانه خود قرار میدادند و از کلیسا و نام خداوند سوءاستفاده کرده و حاکمان خود را منصوب به خداوند میکردند، مردم حق پرسش و مشارکت در این نظامات را نداشتند و فقط باید از حاکمان و قوانین موجود پیروی و تبعیت کرده و این نوع از حکومت در قرون وسطی یا در حکومت اموی و عباسی نیز وجود داشت.
استاد حوزه و دانشگاه دوره رنسانس را دوره پایهگذاری و شروع مکتب اومانیسم معرفی کرد و افزود: پس از قرون وسطی و راهیابی به دوره رنسانس، حاکم و قوانین توسط مردم انتخاب میشد، در واقع یک سکولاریسمی به معنای عدم توان اداره جامعه و عدم اقامه حکومت به واسطه دین انجام شد و امور جامعه به مردم به عنوان انسانهای خودبنیاد نه مخلوق خداوند در جامعه واگذار شد و همه این جریانات برای از بین بردن ظلم و استبداد مستبدان به وجود آمد که متاسفانه این دموکراسی چه در گذشته و چه در زمان حال موفقیتآمیز نبود و شاهد استبداد اکثریت بر اقلیت هستیم.
ایزدهی نظریه مردم سالاری دینی را در مقابل دو نظریه تشریح شده دانست و بیان کرد: در این نظریه حکومت منصوب به خداوند است و حاکم باید دارای یک ویژگیها و شایستگیهایی باشد، باید کارشناس، زماندان، مدیر و مدبر، باتقوا، عدالت محور و فقیه باشد؛ در نظام مردم سالاری دینی معایب نظام تئوکراسی و دموکراسی وجود ندارد ولی محاسنی از هر دو را دارد مانند اینکه مردم حق انتخاب، پرسش و حق تعیین سرنوشت جامعه را دارند گرچه حاکم منصوب به خداوند است اما این ویژگی باعث از بین بردن حق مردم نمیشود، به تعبیری نظام ولایتمدار باعث ایجاد یک انس و نزدیکی با مردم میشود.
وی جمهوری اسلامی را متشکل از دو عنصر مهم مردم و حکومت دینی دانست و اظهار کرد: با قرار گرفتن این دو ویژگی مردم سالاری دینی به وجود آمد و باید توجه داشت که این نظام برگرفته از دموکراسی با یکسری تغییرات نیست، بلکه یک مقوله بسیطی است که مردم سالاری این نظام بر اساس اصول دینی است و هر دو ویژگی اصلی محسوب میشوند، نمیتوان یک قسمت را مهم و دیگری را کم اهمیت جلوه داد و این نوع از حکومت در زمان پیامبر(ص) و امیرالمومنین علی(ع) نیز وجود داشت به گونهای که این بزرگواران هیچگاه خود را به مردم تحمیل نکردند، همیشه پاسخگوی سوالات مردم بودند و برای سعادت معنوی، اجتماعی و فردی افراد تلاش میکردند.
ایزدهی با بیان اینکه مبنای حضور و مشارکت مردم با مشروعیت الهی دارای منافات نیست، بیان کرد: در نظامهای دموکراسی اراده مردم تعیینکننده است و همراه با اشکالات و نقصهایی خواهد بود به گونهای که اقلیت، محکومِ اکثریت هستند ولی در نظام مردمسالاری دینی، حق حاکمیت برای خداوند است و این حق همراه با حقوق برابر، عدالت و در نظر گرفتن منافع عمومی به جامعه واگذار شده است.
استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: باید توجه داشت در نظام دموکراسی شایستگیها معیار نیست و ممکن است شخصی مانند هیتلر یا نتانیاهو به خواست و اراده مردم به حکومت برسد و موجب جنگ و تباهی جامعه شود.
وی اصل و اساس نظام مردم سالاری دینی را بر پایه شایستگی، انتصاب الهی و خصوصیات یک حاکم دانست و افزود: همانگونه که مشارکت سیاسی در نظام دموکراسی از امور مهم شمرده میشود، این امر در نظام مردم سالاری دینی آزادانه و قویتر اجرا میشود یعنی حق رای امری جدی است، این حق انتخاب و آزادی عمل حزبهای سیاسی و افراد با تفکرات متفاوت، به خوبی در جمهوری اسلامی دیده میشود چه بسا مجلسی که از هر دو طیف نماینده داشت و فردی رئیسجمهور میشد که انتظارش را نداشت در واقع این اتفاقات نمادی از یک نظم جدید است که در مقابل نظم دموکراسی قرار گرفته و حاوی پیام شایسته سالاری، ارزش محوری، خدا محوری، معنویت محوری، عدالت محوری و کرامت انسانی است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: ممکن است در همین نظام کارگزاران نالایق در امورات مهم تصرف داشته باشند اما ذات، ساختار و جهتدهی این نظام به سمت ارزشهای کلان حرکت میکند و با نظام دموکراسی قابل مقایسه نیست، نظام مردم سالاری دینی مبتنی بر دنیا و آخرت، مردم و دین در نظر گرفته شده که ضمن فراهم کردن سعادت دنیوی و اخروی جامعه برنامه تکمیلی نیز دارد.
وی افزود: نظام مردم سالاری دینی یک نظام جدید در دنیای حکمرانی است و دارای جلوههای متفاوتی مانند بسیج، مقاومتهای مردمی، بسیج سازندگی، اقدامات جهادی و اقتصاد مقاومتی که بر پایه مردم بنا نهاده شده است، یعنی حضور اکثریت مردم همراه با محوریت ارزشها و تحقق عدالت؛ اگر این نظام بتواند در دنیا شناخته شود و افراد نسبت به آن معرفت پیدا کنند میتواند بدیل نظام دموکراسی باشد و باعث جلوگیری از جنگها شود.
انتهای پیام
#اخبار
بیشتر...
تبلیغات
ولودیمیر زلنسکی تاکید کرد که پس از دیدار با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، کییف باید برای پایان دادن به مناقشه به مذاکره با روسیه ادامه دهد.
یک فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه انقلاب اسلامی بدون پشتوانه مردمی به پیروزی نمیرسید، گفت: از دست رفتن سرمایه اجتماعی مهمترین خطری است که انقلاب اسلامی را تهدید میکند.
عصر حاضر دنیای سرعت و سهولت است و اپلیکیشنهای مختلف موبایل هم نقش موثری در این زمینه ایفا میکنند. مدیریت خطوط تلفن همراه، پرداخت قبض و پیگیری امور مالی به صورت آنلاین از جمله مواردی هستند که به واسطهی اپلیکیشنها به آسانی و در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشوند. اگر از کاربران سیستم عامل
نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای حفظ حمایت مردمی از جمهوری اسلامی، باید اعتماد عمومی را تقویت کرد، گفت: نسل جوان باید بداند که انقلاب اسلامی با چه سختیهایی به دست آمده است و چگونه باید از آن پاسداری کرد.
گرفتن سفته سفید امضا از کارگر، یکی از روشهایی است که برخی کارفرمایان برای ضمانت کاری از کارگران درخواست میکنند. این سفتهها به دلیل نداشتن تاریخ و مبلغ مشخص، میتوانند در صورت استفاده نادرست، برای کارگران مشکلات جدی ایجاد کنند. راهکار توضیحات تحویل سفته با مشخصات کامل از تحویل سفته سفید امضا بدون تاریخ و
در مناسبتهای خاصی مانند روز مادر، روز پدر و لیلة الرغائب، برخی هتلها به دلیل کیفیت خدمات، نزدیکی به حرم مطهر و محبوبیت میان مسافران، خیلی زود پر میشوند. اگر قصد دارید در این مناسبتها با رزرو قیمت تور مشهد به این شهر سفر کنید، بهتر است رزرو هتل خود را زودتر انجام دهید.
چندین کشور خاورمیانه، در پروژههای انرژی خورشیدی، سرمایهگذاری سنگینی انجام دادهاند تا سهم انرژی تجدیدپذیر را در سبد انرژی پاک خود، افزایش دهند.
بیشتر...