خبرگزاری ایسنا |
2 سال پیش

هشدار درباره نگهداری از کرونا ایسنا

هشدار درباره نگهداری از کرونا

هرچند هنوز به‌طور رسمی اعلام نشده است نگهداری از تجربیات کرونایی می‌تواند به اندازه نگهداری از ویروس ضعیف‌شده یا غیرفعال آن که به تولید واکسن منجر می‌شود، اهمیت داشته باشد اما تلاش‌های نهادهایی چون دانشگاه‌ها و کتابخانه‌ها در کشورهای مختلف که حالا از مرحله جمع‌آوری به تحلیل رسیده چندان دور از این مدعا نیست؛ با این حال هنوز هم انگار نهادها در ایران در غفلت‌اند!

به گزارش ایسنا، حدود یک سال و چند ماه از ورود این مهمانناخوانده به ایران می‌گذرد؛ مهمانی که نه او را دیده بودیم و نه حتی می‌شناختیم. حتی در آن روزهای آغازین، نهادهایی که اندک شناختی از این مهمان ناخوانده پیدا کرده بودند، انگار تمایلی به شناخت عموم از آن نداشتند، تا جایی کهوزارت بهداشت پساز گذشتنزدیک به چهار هفته از گسترش ویروس کرونا در کشور، هنوز حاضر به اشتراک‌گذاری داده‌های مربوط به این ویروس روی سامانه نشده بود و این موضوع حتیصدای انتقاد برخی مدیران را نیز بلند کرد و در این میانانتقاد معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات هم در چندین توییت نسبت به نگاه‌های سنتی مدیران در اشتراک‌گذاری داده‌ها دیده شد.

با این حال اما این مهمان ناخوانده هر روز به خانه‌های بیشتری وارد شد و مردم به آشنایی ناخودآگاه با آن تن دادند؛ آشنایی‌ای که حالا مدتی‌ است به بخشی از عادت‌های زندگی‌مان تبدیل شده‌؛عادت‌هایی که روزمرگی‌های گذشته را کنار زده‌اند و درروایت‌های متفاوتی از مردم شنیده می‌شوند.

روایت‌هایی که هرچند گاه با به اتمام رسیدن‌شان در پستوی خانه و گاهی هم زیر خاک مدفون می‌شوند اما هیچ از کلان‌داده‌های ارزشمندی که به تولید دارو، واکسن، ترمیم و توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی منجر می‌شوند، کم ندارند؛ در روزگاری که داروسازان با تحلیل داده‌های توییتری به عوارض یا خواص جدیدی از داروها می‌رسند، کارشناسان و متخصصان حوزه حفظ میراث مکتوب و تاریخ شفاهی نیز به کشف راه خروج از بحران یا تاثیرات ناشی از آن بر ابعاد مختلف زندگی اجتماعی می‌پردازند.

کار جمع‌آوری میراث شفاهی و مکتوب دوران کرونا با جمع‌آوری روایت‌هایی از عموم مردم در همان ماه‌های نخست شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان آغاز شد؛ کتابخانه عمومی شهر نیویورکدر «پروژه خاطرات همه‌گیری (Pandemic Diaries Project)»از مردم خواستتا خاطرات خود از همه‌گیری کرونا را برای حفظ، نگهداری و تحقیقات آینده برای این کتابخانه ارسال کنند؛همچنین کتابخانه‌های دانشگاه ویلیام و مری (که پس از دانشگاههارواردقدیمی‌ترین دانشگاهایالات متحده آمریکا است) در فراخوانی با عنوان «مستندسازی زندگی در طی کووید-۱۹» از مردمویلیامزبرگ و اعضایخود خواستتا خاطرات خود را از این دوراندر اختیار آنان قرار دهند؛کتابخانه عمومی وسترویل نیز در فراخوانی از مردم خواسته بود«با به اشتراک گذاشتن تجربه خود از همه‌گیریکووید-۱۹، این لحظه بی‌نظیر از تاریخ را برای نسل‌های آینده ثبت کنند»؛«سی جی تی ان» نیز در آوریل سال گذشته از این‌که کتابخانه ملی چین «بانک حافظه جمعی»را برای مستند کردن داستان‌های شیوع ویروس کرونا راه‌اندازی کرده خبر داده و گفته بود:کتابخانه ملی چین «بانک حافظه جمعی»را برای جمع‌آوری و حفظ مواردو داستان‌های «نبرد»چین علیه شیوع ویروس کرونا راه‌اندازی کرده است.

حتی چندی پیش خبر رسید کهآزمایشگاه پژوهش‌های زبان‌شناسی اجتماعی دانشگاه میشیگانگفتارهای ضبط‌شدهساکنان این ایالت را گردآوری کرده تا تغییرات زبان را در مدت بروز این بیماری بررسی کند.

اما در ایران ماجرا به گونه‌ای دیگر پیش‌ می‌رود، هر چند که تحلیل‌گران داده ما به این باور رسیده‌اند که تحلیل داده‌های مربوط به ویروس کرونامی‌تواند به میزان زیادی در جلوگیری از بحران‌ها، شناساییو حل آن‌ها به ما کمک کند و حتی با مدل‌سازی ریاضی می‌توان از پیک‌های این ویروس جلوگیری کرد، ولی در بحث حفظ و تحلیل میراث مکتوب و شفاهی نه تنها اقدامات گسترده‌ای صورت نگرفته که حتی برای عده‌ای از اهالی حوزه ادبیات مسئله‌ای غیرمنتظره است.

پاسخ بسیاری از نویسندگان و حتی استادان برجسته ادبیات درخصوص «حفظ تاریخ شفاهی و میراث مستند به‌ویژه در روزگار کرونایی و تاثیرگذاری آن بر ادبیات و همچنین تاثیرپذیری‌اش» این است که می‌گویند خیلی مهم است، اما چیزی برای گفتن دراین‌باره ندارند!

با این حال بخشی از گپ‌وگفت‌ها را که در این‌باره مطرح شده در ادامه می‌خوانیم.

محمد شادروی‌منش، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمیکه معتقد است مورخان راستین موظف هستند خاطرات، سفرنامه‌ها و مطالبی را که به صورت تاریخ شفاهی هستند با هم سنجش کنند و بتوانند از بین آن‌ها تاریخ علمی دقیق بی‌طرفانه‌ای استخراج کنند، می‌گوید:کرونا نحوه معیشت اجتماعی مردم ما را بهتمامی دگرگون کردهکه شاملتغییرات بنیادی و اساسی در شیوه تعامل جامعه در عرصه‌های مختلف مثلاقتصاد،فرهنگ،هنر و ... است.جنبه‌های منفی آن این است که به هر حال جامعه را مقداری به طرف در خودفرورفتگی برده وبخشی از ارتباطات را محدود کرده است، همچنینخیلی از افرادیرا که عموما از پیشکسوت‌ها و از نسل‌های گذشته هستند و با فناوری‌های جدید کمتر آشنایی دارند،مقداری منزوی کرده است.البته می‌توان از تبعاتمنفی آن به نحوی گذرکرد یعنی کسانی که با این تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها آشنایی دارند کمک کنند تا این افراد هم بتوانند از این مسئلهعبور کنند. اما جنبه مثبت آنهم این است که ارتباطات را از جهاتی گسترش داده؛ یعنی استفاده کردن از رسانه‌های دیداری و شنیداری و شبکه‌های اجتماعی که به صورت جهانی وجود دارد، این ارتباطات را خیلی تقویت کرده و به تدریج سازمان‌ها و نهادهایی که از قبل به شیوه‌های سنتی فعالیت‌های فرهنگی، علمی و هنری داشتند متوجه شدند این روند، روند نسبتا طولانی‌ای خواهد بود و چاره‌ای جز این نداریم که با شرایط جدید هماهنگ شویم.

حسین آتش‌پرور، داستان‌نویسهم که معتقد است نوشتن خاطرات روزانه می‌تواند به عنوان ماده خام، یکی از بهترین راهکارها و پشتوانه‌های روانی و فرهنگی دوران کرونا باشد، می‌گوید: نوشتنخاطرات دوران و یادداشت‌های روزانه می‌تواند در عبور از تک‌صدایی فردی تمرینی بسیار ارزشمند باشد.

اوبا اشاره به تفاوتی که جغرافیا و بوم در ادبیات ایجاد می‌کند نیز بیان می‌کند: تنوع بوم و گوناگونی نواحی اقلیمی ایران باعث به وجود آمدن رویدادها،باورها واسطورهدر زندگی مردم شده وجدا از اثرگذاری‌های متفاوت و گاه متضاد، باعث به‌وجود آمدن فرهنگ خاص هر منطقه می‌شود و در آداب،رسوم و رفتارها خودش را نشان می‌دهد، و بنا به موقعیت‌های جغرافیایی، هر کدام جذابیت خودش را دارد. به شکلی که اهمیت آن را حتی در یک واژه در دو جغرافیا که معنای متفاوتی پیدا می‌کنند، می‌شود دید.از این جهت، ثبت تاریخ شفاهی می‌تواند باز هم به عنوان مهم‌ترین منبع مواد اولیه برای داستان‌نویس یا شاعر، بعد از فرآوری خلاق و هنرمندانه به ادبیات باشد.

مشیت علایی، مترجم و منتقد ادبینیز معتقد است نویسندگان و هنرمندان مهم و بزرگ حتما با وجود تلفات و وجوه غیرانسانی کرونا سراغ آن می‌روند و اظهار می‌کند: تفاوت نویسنده‌ها و هنرمندان خوب با هنرمندان رده پایین در همین است که وقایع تاریخی را منعکس می‌کنند.

او در عین حال می‌گوید: من هنوز در این مدت شیوع ویروس کرونا آثاری از نویسندگان خودمان ندیده‌ام که این واقعه را در آن منعکس کرده باشند. البته این را در حوزه ادبیات می‌گویم، گرچه ممکن است تحقیقات مفصلی درباره این موضوعانجام شده باشد، ولی بازتاب آن را به شکل ادبی و هنری در ایران ندیده‌ام.

در بحث اجرایی از سوی نهادها نیز در برخی کشورها با عبور از مرحله جمع‌آوری داده حتی به پیش‌بینی‌هایی در خصوص شیوع ویروس کرونا رسیده‌اند، برای مثال: محققان دانشگاه فناوری و طراحی سنگاپور (SUTD) در تحقیقی در سال ۲۰۲۰ با استفاده از هوش مصنوعی اطلاعات مربوط به پاندمی کووید-۱۹ در سراسر جهان را تحلیل و زمان احتمالی پایان یافتن شیوع این بیماری در کشورهای مختلف جهان را پیش‌بینی کردند؛ در حالی که در کشور ما هنوز مسئولین معتقدند «امکان جمع‌آوری دریافت تجربیات همه مردم وجود ندارد»!

علاوه‌برستاد توسعه علوم و فناوری‌های علوم شناختی که اردیبهشت‌ماه سال گذشتهبا همکاری دانشگاه تهران برای «شناخت و تحلیل گفتمان و رفتار جامعه ایرانی در بحران کرونا»فراخوان داد، مهرماه سال گذشته بود که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،برخلاف رویکرد اغلب کتابخانه‌های جهان، شیوه‌نامه ثبتتجربه‌های کرونایی فقط برای فرهیختگانرا اعلام کردکه بر مبنای آن، در مصاحبه‌هایی تقریبا۲۰تا ۶۰ دقیقه‌ایبراساس شیوه‌نامه مصاحبه‌های تاریخ شفاهی، تجربه‌های فرهیختگان مستند شود.

پس از این،چندی پیش و در ماه جاری رئیس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایراناز تکمیل مراحل تدوین ضبط و ثبت تاریخ شفاهی از تجربیات زیسته فرهیختگان ایرانی در دوران کرونا خبر داد و گفت: تاکنون گفت‌وگوی‌های مربوط به تجربیات زیسته ۶۰ فرهیخته از این دوران به انجام رسیده است.

قربانعلی کناررودی همچنین اظهار کرد:تدوین تجربیات افراد از دوران کرونا برای آیندگان بسیار اهمیت دارد،زیرا امکان جمع‌آوری دریافت تجربیات همه مردم وجود ندارد؛ بنابراین تدوین تجربیات فرهیختگان که بسیار راهبردی و مفید است، می‌تواند برای پژوهش‌های اسنادی در حوزه تاریخ شفاهی اهمیت ویژه‌ای داشته باشد.

بر این اساس، با وجود گذشت حدود یک سال و چند ماه از شیوع ویروس کرونا در ایران، تا کنون فقط تجربیات ۶۰ نفر، آن هم به صورت گفت‌وگوهایی کوتاه ثبت و ضبط شدهاست؛ در حالی که عوامل متعددی می‌توانند بر دقیق نبودن حتی همین میزان تجربیات ثبت‌شده در شرایط کوتاه گفت‌وگو اثرگذار باشند.

با این حال به نظر می‌رسد که این سازمان چندان از اهمیت کلان‌داده‌ها ناآگاه نیست چرا که ادعا کرده است با راه‌اندازی پلتفرم نوآوری باز «لیبتک» قصد دارد تا با کمک تحلیل کلان‌داده، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین بستر را برای اتصال میان بازیگران این حوزه فراهم کند؛ با این وجود هنوز مشخص نیست که چرا با گذشت مدت زیادی از آغاز روزهای کرونایی کشور دست به جمع‌آوری، ثبت و تحلیل میراث شفاهی و مکتوب این دوران که از طریق فراخوان‌های عمومی یا تحلیل شبکه‌های اجتماعی به راحتی در دسترس است، نمی‌زند!

انتهای پیام



#‌اخبار منبع: خبرگزاری ایسنا

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

خوانندگان موسیقی ایران خود را برای آغاز اجراهای اردیبهشت آماده می‌کنند؛ اجراهایی که بیشتر آنها در بخش موسیقی پاپ روی صحنه خواهند رفت.

نیم ساعت پیش

صندوق بین‌المللی پول در مورد بدهی ملی فزاینده ایالات‌متحده هشدار داد.

نیم ساعت پیش

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: سامانه بارشی طی دوشنبه وارد کشور می‌شود که در غالب مناطق کشور به‌جز نوار شرقی بارش و وزش باد شدید رخ می‌دهد.

نیم ساعت پیش

مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد از واریز حقوق این بازنشستگان امروز شنبه با 20 درصد افزایش خبر داد.

نیم ساعت پیش

دروازه‌بان استقلال به حواشی ورود یک جیمی جامپ زن به زمین فوتبال و جریمه خودش واکنش جالبی نشان داد.

نیم ساعت پیش

باشگاه پرسپولیس به اوسمار ویرا پیشنهاد تمدید قرارداد داد حال باید دید قرداداد اوسمار ویرا با پرسپولیس تمدید می شود یا خیر.

نیم ساعت پیش

در حالی که به‌خوبی ثابت شده که فشار خون بالا و دیابت از عوامل خطر حمله قلبی هستند، کارشناسان می‌گویند علائم مشخصی وجود دارد که در روز‌ها و هفته‌های قبل از حمله قلبی رخ می‌دهد.

نیم ساعت پیش

خانم گل فوتبال زنان ایران می‌گوید تا چهار دقیقه پایانی در آخرین بازی لیگ برتر با یک گل از خانم گلی لیگ عقب بود اما در چهار دقیقه وقت اضافه توانست گلزنی کند.

نیم ساعت پیش

در صورتی که جواد نکونام فصل آینده هم سرمربی استقلال باشد، پس از هفته پایانی لیگ لیست مازادش را اعلام خواهد کرد.

نیم ساعت پیش

بیشتر...