فرآیند برنامه ریزی طرح محور در چشم انداز امید بخش آموزش پرورش خبرنامه دانشجویان ایران

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛با توجه به چشم انداز نظام آموزشی از افق بیست ساله پیشرفت درسی و تربیتی دانش آموزان ، اهمیت الگوهای برتر تدریس ، نظیر طرح جابر ، طرح بوم و طراحی آموزشی طرح شهید همت بر کسی پوشیده نیست. برای روشن شدن موضوع در رابطه با هر یک از موارد ذکر شده به اختصار مطالبی را بیان می کنیم.

طرح جابر

طرح جابر: چگونه معلمان مطمئن می شوند که درس هایشان موثر است و دانش آموزان مفاهیم چالش برانگیز را درک می کنند؟ چگونه طیف گسترده ای از سازمان های دولتی و بخش خصوصی از ابزارهای مدرن برای تقویت یادگیری و آموزش استفاده می کنند؟ فرآیندها همه متفاوت است، اما راه حل ایده آل یکسان است: طرح جابر.

طرح جابر چیست؟

از منظر دانش آموزی، طرح جابر به عنوان «فرایند سیستماتیک و بازتابی تبدیل اصول یادگیری و آموزش به طرح‌هایی برای مواد آموزشی، فعالیت‌ها، منابع اطلاعاتی و ارزشیابی» تعریف می‌شود. با این حال، برای درک کامل مفاهیم فرآیندهای طرح جابر، داشتن یک تعریف کاربردی کمک می کند.

طرح جابر فرآیندی است که طی آن محصولات و تجربیات یادگیری طراحی، توسعه و ارائه می‌شوند. این محصولات آموزشی شامل دوره‌های آنلاین، کتابچه‌های آموزشی، آموزش‌های ویدیویی، شبیه‌سازی‌های یادگیری و غیره می‌شوند. اصطلاحات طرح جابر، فناوری آموزشی، طراحی تجربه یادگیری طراحی برنامه درسی و طراحی سیستم‌های آموزشی گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده می‌شوند.به زبان ساده، طرح جابر ایجاد تجارب یادگیری یا آموزشی است که کسب دانش جدید را تسهیل می کند.

اجزای اساسی طرح جابر

در حالی که مدل‌ها و نظریه‌های مختلفی وجود دارد که طراحان آموزشی را در حین توسعه تجربیات یادگیری مؤثر راهنمایی می‌کنند، شیوه‌های طرح جابر مستلزم این است که تمام دستورالعمل‌ها شامل سه جزء اصلی باشند:

اهداف و مقاصد روشن

فعالیت های یادگیری

ارزیابی ها

این سه رکن طرح جابر چیزی را تشکیل می دهند که مثلث جادویی یادگیری نامیده می شود . طرح جابر مؤثرترین است و نتایج یادگیری زمانی بیشترین موفقیت را دارد که این سه ستون با «نیت وابستگی متقابل» ساخته شوند، یا به نحوی که هر سه از یکدیگر حمایت کنند.

مزایای طرح جابر

استفاده از تئوری های طرح جابر برای ساخت تمرین های آموزشی می تواند مزایای مثبت متعددی را برای فراگیران به همراه داشته باشد. با این حال، این مزایا یک اثر موج دار از یک اصل لنگر است - طرح جابر یک فرآیند سیستماتیک است که ریشه در تئوری دارد. به دلیل این واقعیت، معلمان می‌توانند از مهارت‌ها و دانش خود برای توصیه فعالیت‌ها و ارزیابی‌های آموزشی ایده‌آل که با اهداف یادگیری مطلوب همسو هستند، استفاده کنند.

طراحی آموزشی طرح شهید همت چیست؟

طراحی آموزشی طرح شهید همتفرآیند «معماری» تجربیات یادگیری است و نباید با آموزش اشتباه گرفته شود. اگرچه همپوشانی قابل توجهی وجود دارد، طراحی آموزشی طرح شهید همت چندین مرحله قبل از هر گونه آموزش واقعی انجام می شود.هدف از طراحی آموزشی طرح شهید همت تعیین خوش طعم ترین و قابل هضم ترین راه برای ارائه محتوای آموزشی است. این علم ایجاد تجربیات یادگیری مؤثر و جذاب است - علم نحوه یادگیری افراد. در نتیجه، توانایی ارزیابی نگرش ها ، شکاف های دانش و اهداف یادگیری مخاطب هدف هسته اصلی این زمینه است. برای دستیابی به این اهداف، مدرسان طراحی آموزشی طرح شهید همت مجموعه وسیعی از نقش‌ها و مسئولیت‌ها را در بر می‌گیرند، اما به دور از محدود شدن به:

  1. تعریف اهداف یادگیری واضح و عملی و تولید محتوای قانع کننده که با آنها همسو باشد.
  2. مفهوم سازی گرافیک آموزشی، چند رسانه ای، رابط کاربری و محصول نهایی.
  3. تجزیه و تحلیل و به کارگیری اصول، روندها و بهترین شیوه های مرتبط با طراحی آموزشی طرح شهید همت و فناوری های یادگیری.
  4. توسعه تمرین ها، تکالیف و ارزیابی ها برای به حداکثر رساندن پتانسیل یادگیری دانش آموزان.
  5. توسعه مواد و منابع پشتیبان که چندرسانه‌ای را در قالب‌های مختلف (مثلاً صدا، ویدیو، فیلم‌برداری ، گیمیفیکیشن، سناریو، نقش‌آفرینی) در خود جای می‌دهند.
  6. ابداع روش‌های مختلف ارزیابی، از جمله آزمون‌ها، آزمون‌ها و نظرسنجی‌ها برای ارزیابی اثربخشی دوره.

طراحی آموزشی طرح شهید همت و روانشناسی رفتار یادگیری

دنیای طراحی آموزشی طرح شهید همت ارتباط نزدیکی با روانشناسی رفتار یادگیری داردمعلم چارچوب های مفهومی را فراهم می کند تا نه تنها تعیین کند چه چیزی باید آموزش داده شود، بلکه چگونه آن را به یک مخاطب خاص آموزش دهد. انسان ها فوق العاده پیچیده و متنوع هستند. بنابراین، وقتی نوبت به یادگیری می رسد، هیچ راه حلی برای همه وجود ندارد. این یک چالش جذاب برای طراحی آموزشی طرح شهید همت ایجاد می کند. چگونه می توانید یک دوره، برنامه درسی یا برنامه آموزشی ایجاد کنید که به طور موثر سبک های یادگیری منحصر به فرد را در یک مخاطب خاص برآورده کند؟

فرآیند برنامه ریزی طرح محور در چشم انداز امید بخش آموزش و پرورش

برای انجام این کار، در پس نحوه نگهداری و جذب اطلاعات توسط افراد استفاده می کند. کسانی که در این زمینه به خوبی تثبیت شده اند در تعیین اینکه مخاطب شما به چه دانش و مهارتی نیاز دارد، در حال حاضر چه دانش و مهارتی دارد و متقاعد کننده ترین روش برای رفع این شکاف های دانشی را پیدا می کند، متخصص هستند. هنگامی که در آن عرصه تسلط یافتید، می‌توانید این اصول روان‌شناختی را برای مخاطبان مختلف اعمال و تطبیق دهید.

با توجه به آنچه که گفته شد به اهمیت بالای روش ها و الگو های تدریس پی می بریم . بهتر است معلمان در نظام آموزشی دانش آموز محور از موارد ذکر شده در تدریس های خود بهره ببرند.

طرح بوم چیست؟

یکطرح بومتئوری یادگیری و یک رویکرد سیستمی را برای طراحی و توسعه محتوا، فعالیت های یادگیری، آموزش و راه حل های دیگر برای حمایت از کسب دانش جدید یا مهارت های دنیای واقعی به کار می گیرد. طراحان آموزشی همه مواد آموزشی یک برنامه آموزشی، از جمله مطالب ارائه، راهنماهای شرکت کننده، جزوه ها، و کمک های شغلی یا سایر منابع را توسعه می دهند. آنها همچنین مسئول ارزیابی آموزش هستند، از جمله ارزیابی آموخته ها و اینکه آیا راه حل یادگیری منجر به تغییر رفتار قابل اندازه گیری شده است یا خیر.

اهداف و نیازهای سازمانی طرح بوم

  • دانش، مهارت ها و نگرش های مورد نیاز برای وظایف و شایستگی ها
  • آنچه یادگیرنده به دلیل آموزش باید بداند و بتواند انجام دهد
  • نیازها و ویژگی های یادگیرنده

فرآیند برنامه ریزی طرح محور در چشم انداز امید بخش آموزش و پرورش

یکی از راه‌های تعیین نیازهای یادگیرنده و اهداف دوره، استفاده از طبقه‌بندی بلوم است. طبقه بندی بلوم سیستمی است که برای تعریف و تمایز سطوح مختلف یادگیری استفاده می شود. این سه حوزه شامل شناختی (ذهنی)، عاطفی (عاطفی) و روانی حرکتی (فیزیکی) است. هنگامی که یک طرح بوم این اطلاعات را جمع آوری و تجزیه و تحلیل کرد و نتیجه و اهداف یادگیری رویداد یادگیری را درک کرد، فرآیند ایجاد دوره می تواند آغاز شود. طرح بوم مستلزم تجزیه و تحلیل و انتخاب مناسب ترین استراتژی ها، روش شناسی ها، فعالیت های یادگیری و فناوری ها برای به حداکثر رساندن تجربه یادگیری و انتقال دانش است.

نظریه های یادگیری بزرگسالان در طرح بوم

طراحان آموزشی می توانند از تئوری های یادگیری بزرگسالان برای شناسایی ویژگی های یادگیرنده و روش های طرح بوم مناسب برای ایجاد راه حل های یادگیری موثر و مناسب استفاده کنند.



#‌اخبار منبع: خبرنامه دانشجویان ایران

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

چرخ جلوی هواپیمای باری پاریس به استانبول در هنگام فرود باز نشد و خلبان توانست این هواپیما را بدون چرخ‌های جلو به زمین بنشاند.

1 ساعت پیش

اعضای تیم ملی فوتسال ایران با حضرت آیت الله خامنه ای دیدار کردند.

1 ساعت پیش

فیلم سینمایی «گیج گاه» برنده جایزه نتپک از بیست وپنجمین جشنواره جئونجو در کره جنوبی شد.

1 ساعت پیش

در خبر سوتی لفظی خنده دار الیکا عبدالرزاقی در جشنواره حافظ را مشاهده خواهید کرد.

1 ساعت پیش

محسن اسلامی گفت: هر کس در مرحله دوم انتخابات بالاترین رای را کسب کند، وارد مجلس می‌شود و هیچ محدودیتی وجود ندارد.

نیم ساعت پیش

وزیر نفت گفت: در حوزه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم اتفاقات بسیار خوبی رخ داده و از سال ۱۳۹۷ تاکنون بالاترین میزان صادرات نفت را داریم.

نیم ساعت پیش

منتخب تبریز در مجلس گفت: در هیچ کجای دنیا، دولت بیماری‌هایی که زندگی مردم را به خطر نمی‌اندازد را پوشش نمی‌دهد و ابتدا به سراغ بیماری‌های خاص می‌رود در حالی که ما هنوز در پوشش بیماری‌های خاص مانده‌ایم.

نیم ساعت پیش

متهم در اعترافات خود انگیزه آدم‌ربایی را اختلافات شخصی اعلام کرد.

نیم ساعت پیش

مرجع تقلید شیعیان گفت: اقتصاد از پییچیده ترین کارهاست و با سفارش حل نمی شود لذا باید از متخصصین در این حوزه استفاده کرد، حرمتشان را حفظ کرد و محترم شمرد و همچنین باید افراد متخصصی را در این حوزه تربیت کرد.

نیم ساعت پیش

بیشتر...