آرگا |
2 سال پیش

رسیدگی وانت آریسان با کیفیت سواری مطلوب

وانت آریسان جانشین پیکان وانت شد و با بهره مندی از امکانات خوب و کیفیت سواری مطلوب، توانست در بازار، فروش خوبی را تجربه کند. در این مطلب به نقد و بررسی وانت آریسان محصول شرکت ایران خودرو می پردازیم.

محصول کلاس وانت های بنزینی شرکت ایران خودرو با اسم وانت آریسان به عنوان جانشین پیکان وانت از سال ۹۵ روانه بازار شد و فروش مناسبی را تجربه کرد. در این مطلب با بررسی وانت آریسان، با مشخصات این خودرو بیشتر آشنا خواهید شد.

بررسی وانت آریسان و آشنایی با تجهیزات این خودرو

وانت ها خودروهایی هستند که به منظور حمل و نقل بارهای سبک مورد استفاده قرار می گیرند و در صنعت خودرو سازی بسیار اهمیت دارند. سگمنت وانت ها به دسته های مختلفی تقسیم می شود که از مهمترین آن ها می توان به وانت های بزرگ سایز در دو نوع تک کابین و دو کابین، وانت متوسط سایز در دو سری دو کابین و تک کابین و در نهایت وانت کوچک که معمولا تک کابین هستند، اشاره کرد.

در این مطلب قصد داریم یکی از وانت های تولید شده شرکت ایران خودرو به اسم وانت آریسان که سایز متوسطی دارد، را مورد بررسی قرار دهیم. این خودرو به عنوان جانشین پیکان وانت با طراحی زیبا، ایمنی و امکانات مناسب و سواری خوب روانه بازار شد که فروش مناسبی را هم تجربه کرد. بنا به ادعای شرکت سازنده، وانت آریسان می تواند ۳۳۵ کیلوگرم بیشتر از پیکان وانت بار حمل نماید.

به این ترتیب این خودرو نه چندان بزرگ، در ارائه خدمات به مشتریان برای حمل و نقل بار قابلیت مناسب تری دارد. پیش از شروع بررسی ابتدا با تاریخچه وانت آریسان آشنا خواهید شد.

تاریخچه وانت آریسان

وانت آریسان در آغاز به عنوان جایگزین پیکان وانت از سوی شرکت ایران خودرو معرفی شد. خودرویی که سالها روی خط تولید این شرکت قرار داشت و مانند نیسان وانت، نقش انکارناپذیری در صنعت حمل و نقل کشور ایفا کرد. در سال ۱۳۹۱ به خاطر امنیت پایین و پیدا شدن مشکلاتی در پیکان وانت (پیکان باردو)، شماره گذاری آن توسط پلیس راهنمایی و رانندگی متوقف شد و در نتیجه تولید خودرو هم پایان یافت.

در ادامه در سال ۱۳۹۲ شرکت ایران خودرو با اجرای تغییراتی روی پیکان وانت همچون نصب سیستم ترمز ضد قفل و برخی تغییر ظاهری، مجددا این خودرو را روانه بازار کرد. در نهایت در اسفند سال ۱۳۹۳ ایران خودرو برای همیشه پیکان وانت را از روی خط تولید برداشت و به جای آن وانت آریسان را در نظر قرار داد.

در همین زمان خط تولید وانت آریسان با حضور رئیس کمیسیون صنایع و معادن و معاون امور صنایع به بهره برداری رسد. در مراسم رونمایی شرکت ایران خودرو اعلام کرد که در فاز نخست روزانه ۵۰ دستگاه آریسان تولید خواهد شد و در پایان سال بعد نیز تولید آن به ۱۵۰ دستگاه در روز می رسد.

در نهایت در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ بعد از افتتاح خط تولید وانت آریسان، ایران خودرو به طور رسمی اولین شرایط فروش این خودرو را اعلام نمود. با این اتفاق، خودروی آریسان به جای وانت پیکان که ۵۰ سال، تنها نماینده ایران خودرو در بازار وانت های کشور بود، در سال ۹۵ به بازار عرضه شد. به این ترتیب آریسان وظیفه خطیری بر عهده گرفت و باید همه توقعات خریداران را اجابت می کرد. در ادامه با بررسی وانت آریسان به این موضوع پی می برید که تا چه حد خودروی مشتری پسندی بوده است.

طراحی ظاهری

بررسی ها نشان می دهد وانت آریسان برعکس اغلب وانت های میان رده موجود در بازار کشور مانند وانت کارا، وانت باردو، زامیاد و … طراحی ظاهری زیبا و خوبی دارد و بسیار مدرن تر به نظر می رسد. در روزهای آغازین ورود خودرو به بازار، شباهت های زیادی که بین این آریسان و پژو پارس دیده می شد، این سوال را در ذهن مخاطبان ایجاد کرد که اگر این خودرو یک پژو پیکاپ می باشد چرا آرم شرکت سمند روی آن نصب است.

در بررسی قسمت روبروی وانت آریسان می توان گفت بسیار شبیه خودروی پژو پارس است تا حدی که به نظر می رسد طراحان ایران خودرو الگوبرداری کاملی از این قسمت داشته و تغییرات اندکی روی آن اعمال نموده اند. چراغ های جلو با طراحی خشن و تهاجمی در ترکیب با طراحی عجیب جلو پنجره ای تاحدودی سبب جذابیت این نما شده اند.

سپر نیز طراحی زیبایی دارد و دو چراغ مه شکن هم به گوشه های آن اضافه شده اند. شباهت های وانت آریسان با خانواده پژو در نمای جانبی نیز مشهود بوده و در این نما جز یک خط صاف و ساده که چراغ های عقب و جلو را به هم متصل می کند، ویژگی شاخص دیگری دیده نمی شود.

در این نما هیچ اثری از زه بغل درب ها مشاهده نمی شود که حتما به دلیل کاهش هزینه های تولید این امر صورت گرفته است. بررسی نمای عقب وانت آریسان نشان از سادگی هر چه تمام این نما داشته و در این بخش نیز جز ادامه خط صاف بدنه، چیز دیگری به چشم نمی خورد. در مجموع می توان گفت طراحی این خودرو احتمالا باب سلیقه همگان نخواهد بود ولی باید پذیرفت که در رنج قیمتی خودرو پیکاپ، طراحی زیباتری نسبت به هم رده ای های خود دارد.

ضمنا قابل ذکر است وانت آریسان با ابعاد ۴۶۸۰ میلی متر طول، ۱۷۲۰ میلی متر عرض، ۱۴۶۵ میلی متر ارتفاع و ۲۶۷۱ میلی متر فاصله بین محوری همانطور که پیشتر نیز اشاره شد یک وانت سایز متوسط می باشد. ابعاد قسمت بار خودرو برابر با ۱۷۶۶ میلی متر طول، ۱۳۵۸ میلی متر عرض و ۴۳۵ میلی متر ارتفاع می باشد.

وزن خودرو نیز بدون سرنشین و با مخزن سوخت پر حدود ۱۲۴۰ کیلوگرم اعلام شده که از وانت پیکان اندکی سنگین تر به نظر می رسد. این خودرو می تواند تا حداکثر ۷۵۰ کیلوگرم بار را حمل کند.

طراحی داخلی

با توجه به بررسی ها می توان گفت طراحی داخلی وانت آریسان ساده بوده و کاملا مشابه کابین پژو ۴۰۵ است که طراحی ساده، یک رنگ و دلسرد کننده ای دارد. این در صورتی است که رودری وانت آریسان نسبت به پژو ۴۰۵ سری جدید، متفاوت تر می باشد و رودری نسل اول پژو ۴۰۵ روی این خودرو نصب شده است و اگر رودری نسل جدید پژو ۴۰۵ برای آن در نظر گرفته می شد، نسبتا طراحی قابل قبول تری داشت.

ضمنا آینه های جانبی هم برقی نبوده و باید با دست آن ها را تنظیم کرد. البته اگر سال ها با وانت پیکان رانندگی می کردید با ورود به کابین وانت آریسان حس بهتری به شما دست می دهد. داشبورد طراحی قابل قبولی داشته و همانطور که اشاره شد تقریبا شبیه طرح داشبورد ۴۰۵ و پژو پارس می باشد.

طراحی کنسول مرکزی خودرو ساده و در عین حال زیبا می باشد که ارگونومی خوبی هم ارائه می دهد. کلیدهای سیستم صوتی در کنار یک نمایشگر کوچک تعبیه شده است و کنترل های تهویه مطبوع هم در بخش پایین کنسول مرکزی مشاهده می شوند. جعبه داشبورد بزرگ و جادار است و از کارایی بالایی بهره می برد.

قابل ذکر است یکی از مزیت های وانت آریسان، تهویه مطبوع یا کولر بسیار خوب آن است که کارایی بالایی دارد. روشن کردن کولر در هنگام رانندگی نه تنها فشار زیادی به موتور وارد نمی کند ، بلکه بر روی حرکت آریسان نیز تاثیر منفی نداشته و خبری از داغ کردن خودرو نیست.

کوچک بودن فضای کابین این ماشین و از سویی توان قابل قبول کولر آریسان موجب می شود که بعد از روشن نمودن کولر، در تایم کوتاهی به دمای مدنظر برسد و سرنشینان احساس خوشایندی داشته باشند. یقینا این موضوع برای اکثر رانده های وانت می تواند یک فاکتور خوب ، جهت خرید وانت آریسان محسوب شود.

در ادامه قابل ذکر است غربیلک فرمان نیز دقیقا شبیه سمند است و با طراحی دیگر بخش های کابین هماهنگی خوبی دارد. کیفیت صندلی های خودرو در مجموع بد نیست ولی فوم استفاده شده در آن تقریبا سفت می باشد. به نظر می رسد ایران خودرو می توانست روی این بخش بیشتر تمرکز کند و آن را بهتر ارائه دهد. از نکات قابل نقد به کابین وانت آریسان، حضور لاستیک زاپاس در پشت صندلی شاگرد است.

این موضوع در عمل امکان تنظیم صندلی را از سرنشین سلب خواهد کرد. از این رو بهتر بود با توجه به بالا رفتن شاسی پشت خودرو و ابعاد آریسان، مکانی ویژه برای چرخ زاپاس در بیرون خودرو در نظر گرفته می شود.

مشخصات فنی

در بررسی ها مشخص وانت آریسان از یک پیشرانه ۱.۷ لیتری چهار سیلندر ۸ سوپاپ بهره می برد که با کد OHVG II شناخته می گردد. این پیشرانه در وانت باردو نیز به کار رفته بود که قدرت تولید ۸۶ اسب بخار قدرت را در ۵۲۵۰ دور در دقیقه (بنزین) و ۷۳ اسب بخار در ۵۲۵۰ دور در دقیقه گازی دارد.

در ضمن گشتاور حداکثری ۱۴۰ نیوتن متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه در حالت بنزینی و ۱۲۸ نیوتن متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه در حالت گازی را ارائه می دهد. توان خروجی پیشرانه وانت آریسان توسط یک گیربکس ۵ دنده دستی به چرخ های عقب فرستاده می شود که یک نکته ی قوت برای خودرو محسوب می شود.

قابل ذکر است این پیشرانه از استاندارد آلایندگی یورو ۴ بهره مند بوده و سیستم انژکتوری آن از نوع پاشش چند نقطه ای می باشد. شتاب صفر تا صد آریسان در سوخت بنزینی حدود ۱۲.۷ ثانیه و در سوخت گازی حدود ۱۴ ثانیه می باشد. نسخه بنزینی آریسان در حالت ترکیبی، مصرف سوختی حدود ۹.۲۵ لیتر بنزین در هر صد کیلومتر دارد و در حالت گازسوز مصرف سوختی معادل ۹.۹۲ متر مکعب گاز طبیعی در هر صد کیلومتر دارد.

بی شک مصرف سوخت برای افرادی که تصمیم به کار با خودروهای وانت آریسان یا وانت پراید را دارند ، شاخصه مهمی تلقی می شود که باید به آن اهمیت زیادی بدهند. با این حال مصرف سوخت وانت آریسان نسبت به وانت پراید نسبتا بیشتر می باشد ولی گزینه ای که باعث قبولی آن می شود، این است آریسان فقط در یک نسخه به بازار عرضه شده که هم بنزین سوز و هم گاز سوز است.

با این وجود اگر بخواهید به شاخصه مصرف سوخت اهمیت بدهید، وانت پراید مناسب تر می باشد زیرا که نسبت به آریسان مصرف سوخت بسیار اقتصادی تری دارد.

امکانات رفاهی و تجهیزات خودرو

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد وانت آریسان، جایگزین وانت باردو شده که از کمترین میزان امکانات بهره می برد. البته نسبت به برخی سدان های موجود در بازار وانت آریسان باز هم تجهیزات و امکانات رفاهی کمتری دارد. ولی برای یک وانت تقریبا ارزان قیمت می توان گفت امکانات وانت آریسان قابل قبول و مناسب به نظر می رسد.

از مهمترین امکانات این خودرو می توان به ترمز ضد قفل، ترمز جلو دیسکی خنک شونده، ترمز عقب کاسه ای، فرمان هیدرولیک، پخش MP3، دو اسپیکر، چراغ جلو لامپی با محفظه کرومی، چراغ مه شکن عقب، چراغ عقب لامپی، چراغ خطر سوم، چراغ سقفی، رینگ های فولادی ۱۵ اینچ، صندلی ۴ جهته دستی با پشت سری قابل تنظیم، شیشه های برقی، ستون فرمان جمع شونده یا تلسکوپ، کاتالیست اگزوز، سیستم کنترل بخار بنزین، ایربگ سرنشینان جلو، سیستم تهویه مطبوع دستی، تنظیم دستی آینه های جلو، کمربندهای ایمنی با تنظیم ارتفاع و … اشاره نمود.

کیفیت سواری وانت آریسان

پیش از بررسی و پرداختن به کیفیت سواری وانت آریسان قابل ذکر است که ما در مورد یک وانت میان دره صحبت می کنیم. از این رو می توان گفت که این وانت سواری خوبی را ارائه می دهد. وانت آریسان به عنوان خودروی جانشین پیکان وانت، بهبود سواری مشهود و قابل قبولی دارد.

موتور ۱.۷ لیتری این وانت عملکرد قابل قبولی داشته و وزن بالای بدنه خودرو (۱۲۴۰) روی توان حرکتی آن تاثیر منفی نمی گذارد. فرمان پذیری خودرو نیز به عنوان یک وانت میان رده نرم و دقیق می باشد و به هیچ عنوان نمی توان آنرا با وانت پیکان مقایسه نمود. در این میان، هیدرولیک بودن فرمان می تواند بهترین خبر برای افرادی باشد که قبلا وانت باردو داشته اند و حالا قصد خرید آریسان را دارند.

البته شعاع گردش خودرو چندان خوب نبوده و در اکثر مواقع که تصور می کنید با یک فرمان می توان دور زد، مجبور به دو دور فرمان می شوید. قدرت ترمزها در سرعت های پایین و با محفظه خالی بار قابل قبول می باشد ولی در سرعت های بالا یا در زمان پر بودن محفظه بار تعریف زیادی ندارد.

البته با تعویض لنت ها با نمونه های بهتر بازار و در ضمن تعویض تایرهای خودرو تا حدی می توان این مشکل را حل کرد. در باره قسمت بار وانت آریسان هم موضوع خاصی دیده نشد که بخواهد اذیتی را در پی داشته باشد. بی شک در صورت پخش بار مناسب به ویژه به صورت مساوی در طرفین، قطعا مشکلی نخواهید داشت. البته نباید بیشتر از ظرفیت بار اعلام شده در سایت ایران خودرو از آریسان برای حمل بار بهره برد زیرا محفظه بار آن استحکام کمی در برابر بارهای سنگین داشته و به سادگی زیر فشار بار زیاد خم می شود.

می توانید برای آشنایی باوانت تندر،پیکاپ چینی فوتون تونلندوآمیکو آسناروی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا




#‌فناوری #‌دانش منبع: آرگا

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری جرمی حدود ۴.۳ میلیون برابر خورشید دارد و یک سیاه‌چاله فعال است.

20 ساعت پیش

پژوهشگران «دانشگاه کالیفرنیا، سن‌دیگو» در مقاله جدیدی نوشته‌اند که تغییرات اقلیمی، چرخش زمین را به طور قابل توجهی تغییر می‌دهند و زمان را به هم می‌زنند.

1 ساعت پیش

هیوندای از جزئیات مربوط به توسان جدید موجود در آمریکای شمالی پرده‌برداری کرد. طراحی و ویژگی‌های بیرونی و داخلی با مدل جهانی مطابقت دارد. زیر پوسته توسان جدید، قدرت بیشتری برای تریم‌های هیبریدی و پلاگین هیبریدی وجود دارد.

17 ساعت پیش

گوشی گلکسی A55 سامسونگ دارای قابلیت جذاب و مهمی است که حتی گوشی‌های پرچمدار سری گلکسی S24 نیز از آن بی‌بهره هستند. اما این ویژگی چیست؟

دیروز

محققانی در دانمارک با استفاده از هوش مصنوعی و داده‌های چندین میلیون نفر، به پیش بینی مراحل زندگی یک فرد تا انتهای زندگی‌اش پرداخته‌اند و امیدوارند که بدین ترتیب بتوانند آگاهی‌ها درباره قدرت فناوری و خطرات آن را افزایش دهند.

10 ساعت پیش

فردی که از قوانین گارانتی اپل برای تبدیل آیفون و آیپد تقلبی به مدل‌ اصل استفاده می‌کرد، دستگیر و به‌ تحمل حبس محکوم شد.

دیروز

ایلان ماسک، مدیر اجرایی تسلا مدت‌هاست که به شدت با ایده تبلیغات سنتی مخالف بوده است. موضع ضد تبلیغاتی او میلیاردها دلار برای شرکت صرفه جویی کرده و از سوی بسیاری به عنوان یک ضربه بزرگ تلقی شده است.

14 ساعت پیش

بریف بی-۲۰۰ آلت‌ایر (Beriev Be-200 Altair) یک هواپیمای جت آبی-خاکی است که توسط شرکت هواپیماسازی بریف در روسیه طراحی و ساخته شده است.

1 ساعت پیش

شرکت‌های تایوانی بازار سرورهای هوش مصنوعی را قبضه کرده‌اند و حدود ۹۰ درصد از تولیدات این حوزه در تایوان انجام می‌شود.

2 ساعت پیش

بیشتر...