تاثیر تک فرزندی در روحیات نوجوانی چگونه است all tv logo

تاثیر تک فرزندی در روحیات نوجوانی چگونه است؟
وب‌گردیوبگردی

در اتاق را باز کرد، چراغ را خاموش کرد، در را باز گذاشت و الفرار! این چند جمله از یک کمدی در زندگی با برادر است. زیاد است از این صحنه‌های خنده‌دار و حتی اعصاب خورد کن! مثلا در یخچال را بازکنی و سهم پیتزای یخ کرده‌ات را کش رفته باشد یا بخواهی روی صندلی بنشینی و صندلی را بردارد. حتی جنگ‌های بی پایان با خواهر و برادر هم از نبودنش و سکوت بدون چالش در خانه بهتر است. خیلی وقت‌ها فرد در کودکی متوجه تنهایی نمی‌شود اما وقتی پا به نوجوانی و جوانی می‌گذارد تازه دلش می‌خواهد یکی از جنس خانواده را در کنار خودش داشت. گرچه که برعکس هم هست. گاهی ما هم قدر حضور خواهر و برادرمان را نمی‌دانیم. درباره آثار تک فرزندی در نوجوانی رفته‌ایم سراغ فاطمه سلیمانی روانشناس کودک و نوجوان.

کلمه تک فرزندی و تاثیرش در نوجوانی راکه گفتم، سلیمانی شروع کرد از ابتدایی‌ترین مصائبی که به بار می‌آوردگفت:«آسیب‌های تک فرزندی فقط گریبان یک نفر را نمی‌گیرد بلکه از جانب این تصمیم نه تنها جامعه و خانواده بلکه خود فرزند هم متضرر شده که نمود بیشتر آن در اواخر کودکی نمایان می‌شود. انسان برای رشد در همه ابعاد، از کلامی و ذهنی که یک رشد فردی است تا اجتماعی باید با دیگران درارتباط باشد.در حقیقت او با ارتباط گرفتن با دیگران چیزهای زیادی یاد می‌گیرد و هر چه می‌بیند و می‌شنود به رشدش کمک می‌کند. حالا اگر این کودک، خواهر و برادر داشته باشد جامعه که در آن رشد می‌کند جامعه بزرگتری بوده و با افراد بیشتری در ارتباط است و محیط اطرافش از حیث یادگیری غنی‌تر است.

همین امر باعث می‌شود فرد نسبت به کودکی که تنهاست و تک فرزند است بهتر بزرگ شود، رشد بهتری داشته و سالم‌تر باشد. کودکی که در کنار خواهر و برادر خود بزرگ می‌شود همبازی دارد، با او گفتگو می‌کند و احتمالا به واسطه حضور او زودتر حرف می‌زند و راه می‌افتد و مستقل می‌شود. والدینی که تمایل به تک فرزندی دارند فکر می‌کنند توان اداره و مسئولیت تربیت بیش از یک فرزند را ندارند و ممکن است برای این بار خود علت‌های زیادی مثل چالش‌های اقتصادی داشته باشند اما به این توجه نمی‌کنند که مشکلات تک فرزندی و دشواری‌های بزرگ کردن یک کودک در خانواده بسیار بیشتر از مشکلات چند فرزندی و قبول چالش‌هایی مثل چالش اقتصادی است.»

پدر و مادر به عنوان اولین افرادی که با فرزند خود در ارتباطند، اولین چالش‌ها و آسیب‌ها را به خاطر تنهایی کودک خود می‌بینند.توجه زیاد، حساسیت‌های بی‌مورد و خلاصه رفتارهای اشتباه هم به خود فرد و هم به خودشان آسیب‌های زیادی وارد می‌کند.سلیمانی این طور ادامه می‌دهد:«پدر و مادر در ابتدا به این باور ندارد که کودک ممکن است از این تنهایی آسیب ببیند اما وقتی او وارد دوره نوجوانی می‌شود تازه اول بروز و ظهور اثرات این آسیب است. وقتی پدر و مادر یک فرزند دارند تنها تمام توجه و عاطفه‌شان برای یک نفر است. هیچوقت فرد احساسات کلامی و حمایت‌های خانواده را با کسی شریک نشده و وقتی وارد اجتماع بزرگتری مثل مدرسه و جامعه می‌شود تازه متوجه می‌شود این توجهات را باید با افراد دیگری تقسیم کند توجه معلم را با دانش آموزان دیگر و توجه همسر را باخانواده خود و فرزندانش و این باعث بروز احساسات منفی درونش شده و احتمالا توقع زیاد برای توجه بیشتر از مهمترین چالش‌های او با محیط اطرافش است. یکی از آسیب‌های دیگر در تک فرزندی که نمود زیادی هم در نوجوانی دارد توقع خانواده نسبت به او است. یعنی با این پیش فرض که زحمت و توجه زیادی برای کودک و حالا نوجوان خود خرج کرده اند حالا باید ثمره‌اش را ببینند و او حالا باید بهترین باشد.

کمال‌گرایی، کنترل‌گری و سخت‌گیری، انتظار بالا از فرزند از جمله خصوصیاتی است که پدر و مادر یک فرد تک فرزند بیش از بقیه دارند. در مقابل نوجوان هم چون نمی‌تواند تمام و کمال این توقعات را براورده کند و با این رفتار والدین کنار بیاید و نیازهایش را در خانواده برطرف کند، باعث می‌شود که رابطه او با پدر و مادر خراب شده و بین آنها فاصله جبران ناپذیری پیش بیاید که در نتیجه او را در بحرانی‌ترین مقطع سنی یعنی نوجوانی اش آسیب پذیر کند.»

حتما فرد هر چقدر بزرگتر شود بیشتر احساس تنهایی می‌کند و تازه رفتارهایی بروز می‌دهد که اگر ریشه یابی روانشناسانه کنیم متوجه می‌شویم یک سرش به تک فرزندی برمی‌گردد.سلیمانی هم در تایید آن می‌گوید:«نوجوان تک فرزند کم‌روتر و با ارتباطات اجتماعی پایین است. او نمی‌تواند احساسات و هیجاناتش را بروز بدهد، با نوجوانان دیگر ارتباط بگیرد و با این که به او توجه زیادی شده اعتماد به نفس پایین‌تری نسبت به سایرین دارد. اضطراب در سن نوجوانی از سنین دیگر بسیار بیشتر بوده و نوجوان تک فرزند اضطرابش بیش از نوجوانان دیگر است چون او با توجه به تنهایی و کنترل و حواس جمعی بیش از اندازه والدین مضطربی را دیده است.

وقتی پدر و مادر یک فرزند داشته باشد، تمرکزش معطوف به یک کودک بوده و روی تک تک رفتارهای فرزند خود حساس است در نتیجه از هر کنش او اضطراب می‌گیرد و این استرس را از کودکی به او منتقل می‌کند و او در نوجوانی و بزرگسالی با اضطراب اجتماعی مضاعف دیگر توان تحمل ندارد. پس تک فرزندی در تمام ابعاد روحی و رفتاری فرزند و پدر و مادر تاثیر دارد و در نوجوانی که فرد در شرایط چالش برانگیزی است تنها بودن می‌تواند آسیب‌هایی که او متحمل می‌شود را به طرز چشم‌گیری پایین بیاورد.»

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوانوب‌گردیوبگردی


#‌اخبار منبع: خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: پاکسازی تروریسم از درون جغرافیای سازمان شانگهای به عنوان یک اولویت جهت حفظ و توسعه بیشتر اعتماد، دوستی و حسن همجواری متقابل بین کشورهای عضو یک اصل و الزام راهبردی به شمار می‌رود.

نیم ساعت پیش

فاینورد در بازی هفته سی و یکم لیگ اردیویسه با نتیجه ۳ بر یک ایگلز را شکست داد. علیرضا جهانبخش در دقیقه ۸۵ این بازی برای فاینورد وارد زمین شد.

نیم ساعت پیش

حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی گفت: آشنایی با مفاهیم اسلامی باید از زمانی که کودک سه ساله می‌شود به مرور گفته شود.

نیم ساعت پیش

سخنرانی آیت‌الله سیداحمد خاتمی در نماز جمعه این هفته تهران آغاز شد.

یک ربع پیش

در این ویدئو ، دانشجویان دانشگاه براون در آمریکا با برپایی اردوگاه، در اعتراض به خشونت‌ها در غزه، به جنبش پیوستند.

یک ربع پیش

آمریکا نیروهای کمکی نظامی متشکل از ۴۰ خودرو را به پایگاه‌هایش در مناطق تحت اشغال نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) در استان الحسکه سوریه اعزام کرد.

نیم ساعت پیش

آل اسحاق با بیان این که شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد، گفت: برخی با نشان دادن فضای ملتهب ناشی از بحران‌های سیاسی منطقه، نرخ ارز را بالا می‌برند و اقدام به فروش دلار می‌کنند و سپس با آرام شدن فضا اقدام به خرید ارز می‌کنند تا جیب‌های خود را پر کنند.

نیم ساعت پیش

خانم دکتر سمیرا آل سعیدی فوق تخصص روماتولوژی بیمارستان شریعتی از میان ما رفت ایشان روز قبل پلن دارویی ‎خودکشی خود را با رزیدنت‌ها مطرح کرده، آنها موضوع را جدی نگرفته و سر به سر ایشان هم می‌گذارند ، مرحوم به گواهی همکاران، خوش اخلاق، فعال و با وجدان کاری بوده از ایشان یک فرزند به یادگار مانده است.

نیم ساعت پیش

تجهیزات اسکیمر برای کلاهبرداری از حساب‌های بانکی یکی از شیوه‌های جدید کلاهبرداران است که برای گرفتار نشدن در دام آن‌ها باید نسبت به آن شناخت کافی داشت و پیشگیری کرد، این درحالی است که به گفته پلیس ۹۰ درصد کلاهبرداری اسکیمری توسط دستفروشان انجام می‌شود.

یک ربع پیش

بیشتر...