خبرداغ |
2 سال پیش

ثوابت متغیرات هم افزایی با مسکو

سفر رئیس‌جمهور کشورمان به مسکو، قطعا مولد نگرانی‌هایی برای مخالفان راهبرد « نگاه به شرق» بوده است. برخی مخالفان، به لحاظ مخالفت ماهوی با هر آنچه «قدرت غرب» را به چالش بکشد منتقد این رویکرد بوده و برخی دیگر نیز در خصوص حدودوثغور این «هم‌افزایی راهبردی» آگاهی ندارند.

به گزارش خبرداغ به نقل از روزنامه رسالت ، سفر رئیس‌جمهور کشورمان به مسکو، قطعا مولد نگرانی‌هایی برای مخالفان راهبرد « نگاه به شرق» بوده است. برخی مخالفان، به لحاظ مخالفت ماهوی با هر آنچه «قدرت غرب» را به چالش بکشد منتقد این رویکرد بوده و برخی دیگر نیز در خصوص حدودوثغور این «هم‌افزایی راهبردی» آگاهی ندارند. واقعیت امر این است که بازیگران حوزه روابط بین‌الملل، با یک سلسله تهدیدات، فرصت‌ها ، ضعف‌ها و قوت‌ها در حوزه سیاست خارجی خود روبه‌رو هستند. به‌عنوان‌مثال، جمهوری اسلامی ایران هم به لحاظ مزیت ژئو پلیتیک و هم به لحاظ قدرت گفتمان سازی در منطقه غرب آسیا، قدرت فزاینده‌ای در جهان امروز پیداکرده است. از سوی دیگر، در ترسیم مناسبات ایران و کشورهایی مانند روسیه و چین، ما با یک«مخرج مشترک راهبردی» تحت عنوان « همگرایی نتیجه محور» روبه‌رو هستیم.
این نگاه نتیجه محور منبعث از دغدغه‌ها و اهداف مشترک تهران، مسکو و پکن در نظام بین‌الملل می‌باشد، آن‌هم در جهانی که بسیاری از بازیگران غربی تلاش همزمانی را برای مهار قدرت هر سه بازیگر مذکور آغاز کرده و ادامه می‌دهند. بنابراین، هم‌افزایی راهبردی ایران و روسیه، مبتنی بر ایده آل گرایی بازدارنده نبوده و اتفاقا ریشه در واقعیات و مناسبات جهان و آینده‌پژوهی آن دارد.
پس از عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای و افزایش نقش‌آفرینی کشورمان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بسیاری از مناسبات و همکاری‌های اقتصادی می‌تواند با همکاری طرفین به فعلیت برسد.پیش‌شرط این موضوع، ترسیم یک چارچوب همکاری راهبردی میان کشورمان، روسیه و چین می‌باشد. بسیاری از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها ذیل همین چارچوب راهبردی معنا پیدا می‌کند.در غیر این صورت، تکثر دغدغه‌ها و عدم استخوان‌بندی ثوابت و اجزای اصلی این منظومه ، منجر به از دست رفتن بسیاری از فرصت‌ها به ضرر تهران، مسکو و پکن خواهد شد. سفر آیت‌الله رئیسی ، رئیس‌جمهور کشورمان به مسکو در برهه کنونی از اهمیت فزاینده‌ای برخوردار می‌باشد زیرا ناظر بر همین «چارچوب راهبردی» تعریف می‌شود.]
تصمیماتی که در این سفر و در سطح رؤسای جمهور دو کشور اتخاذ می‌شود، به‌صورت توأمان « بسترساز» و « فرصت محور» هستند، یعنی در احصاء و به فعلیت رسانی همکاری‌های راهبردی هم حکم « علت» و هم در حكم « معلول» ایفای نقش می‌کنند. آنچه در طول سال‌های گذشته ما با فقدان آن مواجه بوده‌ایم، همین «چارچوب راهبردی» بوده است. قطعا این چارچوب ، دارای ثوابت و متغیراتی است. ثوابت این چارچوب راهبردی ناظر بر اهداف بلندمدت و میان‌مدت طرفین بوده و در تنیم مواضع و رفتارها( چه در عرصه آشکار و چه پنهان) به مبنای تصمیم‌گیری و اقدام مشترک تهران و مسکو در حوزه‌های همکاری‌های فی‌مابینی تبدیل خواهد شد. بعد متغیر این منظومه، ناظر بر دغدغه‌ها و تصمیم سازی‌های مشترک کوتاه‌مدت و پروژه محور می‌باشد که آن نیز ناظر بر نگاه تاکتیکی طرفین تعریف می‌شود. بااین‌حال، حسن انعقاد یک چارچوب راهبردی و طولانی‌مدت مشترک در «ارتباط سیستماتیک » استراتژی‌ها و تاکتیک‌هاست.
در یک جمله، ما شاهد شکل‌گیری منظومه‌ای خواهیم بود که در آن رفتارها با استراتژی‌ها یا استراتژی‌ها با رفتارها تعارض ماهوی و ذاتی نخواهد داشت.

حنیف غفاری



#‌اخبار منبع: خبرداغ

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

ایران و ترکمنستان همکاریهای خود در زمینه برق و انرژی را توسعه می دهند.

نیم ساعت پیش

سازمان هواشناسی نسبت به افزایش سرعت وزش باد در خلیج فارس و تنگه هرمز هشدار داد و آورده است: ارتفاع امواج در این آب‌ها به ۱.۵ متر می‌رسد.

یک ربع پیش

رنو5 توربو سال 1980 میلادی و به منظور حضور در مسابقات رالی معرفی شد. این مدل که با نمونه استاندارد رنو5 تفاوت هایی را به نمایش گذاشته بود به سرعت مورد توجه محافل خودرویی و همچنین مخاطبین مسابقات قرار گرفت و زمینه تولید نمونه خیابانی آنرا با نام توربو 2 فراهم آورد. براساس آمار موجود؛ مجموعا 5 هزار رنو5 توربو از خط تولید رنو خارج شد که 3200 دستگاه از آن مدل توربو 2 بود.

نیم ساعت پیش

رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از کارگران تاکید کردند که برخی -ان‌شاءالله خیرخواهانه- دائم توصیه می‌کنند که یک خواسته آمریکا را قبول کنید تا مشکل حل شود؛ در حالی که توقعات آمریکایی‌ها تمامی ندارند.

یک ربع پیش

در دنیای پرمشغله امروز، به راحتی می‌توان گرفتار انتقاد از خود و مقایسه خود با دیگران شد. اما این طرز فکر منفی می‌تواند به طور جدی بر موفقیت و خوشبختی شما تأثیر بگذارد.

13 دقیقه پیش

ائتلاف آمریکایی علیه یمن در دریای سرخ شکست خفت باری متحمل شدند. این در حالی است که اقدامات مداخله جویانه آمریکا در منطقه بر شدت بیزاری و نارضایتی کشورهای متحد می‌افزاید.

7 دقیقه پیش

کره شمالی به تازگی موشک‌هایی را آزمایش کرده که برای کشورهای دیگر مثل آمریکا و انگلستان نگران کننده بوده. این موشک‌های بزرگ کلاهک عجیبی دارند که تا به حال نمونه آن دیده نشده است

نیم ساعت پیش

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: هدف ما بر این است که در افق ۱۴۰۴ بتوانیم دانشگاهی تمدن ساز باشیم؛ برای تحقق یک تمدن دو مولفه اساسی نیاز است؛ یکی بحث اقتصاد و دیگری، تولید علم یا همان داشتن مرجعیت علمی هر دو برای اقتدار کشور همواره مورد توجه است.

نیم ساعت پیش

این افراد به انجام حملات سایبری «تحت هدایت و همکاری شرکت‌های نیابتی وابسته به سپاه پاسداران» به «بیش از ۱۲ شرکت آمریکا یی، وزارت امور خارجه و وزارت خزانه‌داری ایالات متحده» متهم شده‌اند.

نیم ساعت پیش

بیشتر...