ایران آنلاین |
2 سال پیش

توافق ایران چین دغدغه بزرگ امریکا ایران آنلاین

توافق ایران- چین؛ دغدغه بزرگ امریکا
زهره صفاریمترجم

«حسین امیرعبداللهیان»، وزیر خارجه ایران در حالی به منظور تقویت توافق سال گذشته «همکاری‌های فراگیر استراتژیک» جمعه (دیروز) به چین سفر کرد که افزایش همکاری‌های امنیتی ایران-چین تهدیدی جدی برای منافع امنیتی حلقه امریکا، اسراییل و کشورهای عرب خلیج فارس به شمار می‌رود.

«حسین امیرعبداللهیان»، وزیر خارجه ایران در حالی به منظور تقویت توافق سال گذشته «همکاری‌های فراگیر استراتژیک» جمعه (دیروز) به چین سفر کرد که افزایش همکاری‌های امنیتی ایران-چین تهدیدی جدی برای منافع امنیتی حلقه امریکا، اسراییل و کشورهای عرب خلیج فارس به شمار می‌رود.

توافق 25 ساله استراتژیک پکن- تهران که مارس سال گذشته میلادی به امضا رسید، مزایای بسیاری برای دو کشور بویژه در مقابله با امریکا داشت. چراکه با این توافق در حالی که چین با محکم کردن جای پایش، امریکا را تحقیر می‌کند و دسترسی به نفت و دیگر کالاهای مهم ایران را نیز برای خود تضمین شده می‌بیند، ایران نیز با سرمایه‌گذاری چند میلیارد دلاری در بازار انرژی و سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی چین می‌تواند تحریم‌های امریکا علیه خود را کم اثر کند. بیشتر توافقات میان ایران و چین بر سر مسائل اقتصادی و دیپلماتیک است اما چین و روسیه، رهبران سازمان همکاری شانگهای سال گذشته تصمیم گرفتند تا ایران را به عضویت دایم آن درآورند. همین عوامل نادیده انگاشتن روابط امنیتی میان ایران و چین را تبدیل به اشتباه بزرگی خواهد کرد چراکه تقویت بازار انرژی ایران در چین و تمایل پکن به سرمایه‌گذاری در ایران دو پیامد امنیتی منفی برای مخالفان خواهد داشت که به مرور می‌تواند شدت بیشتری یابد. سرمایه‌گذاری چین محرک اقتصادی و درآمدی برای ایران خواهد بود که این امر دست تهران را در تخصیص بخشی از این درآمد برای تقویت نظامی باز خواهد گذاشت. اما مهم‌تر از آن، این سرمایه‌گذاری در عمل تأثیر تحریم‌ها و فشارهای امریکا بر ایران را از بین می‌برد. این در حالی است که این توافقات می‌تواند امریکا، اسرائیل، عربستان و امارات را نگران کند.
ارتقای همکاری‌های نظامی ایران و چین به مرور، توان نظامی ایران را تا حد قابل توجهی بالا خواهد برد و اگر قوای نظامی ایران سیستم‌های رادارگریزی چین را فرا بگیرند، قدرت بازدارندگی اش در برابر حملات خارجی افزایش یافته و این موضوع تهران را در پیشبرد برنامه‌های هسته‌ای‌اش مصصم تر خواهد کرد. مهم‌تر آنکه همکاری نظامی ایران و چین یک فرضیه یا دغدغه آینده نیست بلکه پروسه‌ای است که از مدت‌ها پیش کلید خورده؛ مانور مشترک نظامی ایران، روسیه و چین در دسامبر 2019 در اقیانوس هند و سپتامبر 2020 در روسیه از جمله آنها است و حتی مانور مشترک دیگری میان ایران و چین نیز در خلیج فارس در دستور کار قرار دارد. اما پکن برای مبهم نگه داشتن جزییات روابط امنیتی فراگیرش با ایران دلایل قابل توجهی دارد. دولت چین در راستای تحقق اهدافش به برقراری روابط با کشورهای عرب خلیج فارس تمایل دارد. بنابراین برای ایجاد تعادل در روابط خود هفته گذشته میزبان وزرای خارجه عربستان، کویت، عمان و بحرین نیز بود. چین روابط با تهران و کشورهای عرب خلیج فارس به طور همزمان می‌خواهد و این یک چالش جدی برای پکن است و واشنگتن نیز با آگاهی از این امر درصدد دشوار کردن این راه برای چشم بادامی‌ها است. این در حالی است که ارتقای همکاری‌های استراتژیک ایران و چین، تقویت جایگاه تهران در سازمان همکاری شانگهای و سفر وزیر خارجه ایران به پکن سه هدف را نشانه رفته است: همسویی فزاینده تهران- پکن، نفوذ بیشتر چین در خاورمیانه و بسط میدان رقابت ابرقدرتی میان واشنگتن-پکن به خارج از ایندوپاسیفیک.
منبع: Foreign Policy

انتهای پیام/



#‌اخبار منبع: ایران آنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: از آغاز سال تاکنون، آرامش کامل بر بازار مرغ در کرمان حاکم بوده است.

نیم ساعت پیش

گردنه تته زیبا و شگفت انگیز در مرز دو شهرستان مریوان از استان کردستان و پاوه از استان کرمانشاه واقع شده است. این گردنه‌ی پیچ در پیچ طولی حدود ۳۰۰۰ متر داره و در انتها به روستای زیبای اورامان تخت می‌رسد و جالب است بدانید به دلیل بارش برف، ریزش کوه و کولاک زیاد این گردنه تقریبا ۶ ماه از سال بسته است و بازگشایی اون در اوایل بهار صورت می‌گیرد.

نیم ساعت پیش

به گفته مسئولان، در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ده هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های در دست احداث اضافه شد و تاکنون اقداماتی موثر در خصوص اخذ و ابلاغ مصوبات و صدور مجوز‌های مرتبط با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر صورت گرفته است.

نیم ساعت پیش

رابرت اف.کندی جونیور مجری رادیو، فعال محیط زیست، نویسنده و وکیل متخصص در حقوق محیط زیست است. او که ایرلندی آمریکایی است، پسر رابرت فرانسیس «بابی» کندی و برادرزادهٔ رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، جان اف. کندی است. او در حال حاضر یکی از مجریان برنامه رادیویی حلقه آتش است که در سراسر کشور آمریکا پخش می‌شود.

نیم ساعت پیش

یکی از عجیب‌ترین جاده‌های دنیا، جاده کاراکولز در شیلی است که شیلی و آرژانتین را به هم متصل می‌کند.

نیم ساعت پیش

طالبان اعلام کرده‌اند که قرارداد ساخت مرحله دوم قطعه چهارم خط آهن هرات-خواف را با شرکت روسی گاما امضا کرده‌اند.

1 ساعت پیش

عبدالملک بدرالدین الحوثی رهبر جنبش انصارالله یمن پنجشنبه شب در سخنانی با تاکید براینکه رژیم اسرائیل همچنان در مسیر شکست در غزه قرار دارد، خطاب به آمریکایی‌ها گفت: آنها در تجاوز نظامی خود به یمن، شکست را از انگلیس به ارث خواهند برد.

نیم ساعت پیش

رئیس رسانه ملی با جمعی از شاعران و نویسندگان کشور دیدار کرد و توجه به اعتلای فرهنگ غنی ایران را در زمره رئوس برنامه‌های تحولی صداوسیما برشمرد.

نیم ساعت پیش

قسام خانه‌ای را پس از ورود اشغالگران اسراییلی منفجر کرد.

نیم ساعت پیش

بیشتر...