اختلالات حافظه راه های درمان انواع اختلالات حافظه علل

اختلالات حافظه
اختلالات حافظه به شرایط بیماری اشاره دارد که در آن فرد قادر به ایجاد خاطرات جدید یا یادآوری خاطرات ذخیره شده در گذشته نیست.برخی از اختلالات حافظه با کاهش شناختی عمومی نیز همراه است. اختلالات حافظه می تواند از عوامل مختلفی از جمله سن، ژنتیک، ضربه، کمبودهای غذایی و غیره ناشی شود. برخی از اختلالات شایع حافظه شامل زوال عقل، بیماری آلزایمر و انسفالوپاتی است. در این مقاله به انواع اختلالات حافظه، تشخیص آن ها و راه های درمان اشاره شده است.
سرفصل های مقاله
علل اختلالات حافظه
انواع اختلالات حافظه
علائمی که نشان دهنده نیاز به مراجعه به پزشک است.
تشخیص اختلالات حافظه
درمان های اختلالات حافظه
نتیجه گیری

دلایل خاصی وجود دارد که می تواند منجر به ایجاد اختلالات حافظه در حد خفیف و شدید شود.هر دلیل خاصی ممکن است به طور جداگانه یک اختلال حافظه خاص را نشان دهد یا بسیاری از دلایل برای ایجاد یک شرایط خاص در یک فرد جمع شوند.عوامل اصلی در زیر ذکر شده است:

  • سن
  • وراثت ژنتیکی – وراثت ژن های بیماری آلزایمر و هانتینگتون
  • ضربه
  • انقباض عروق و عروق مغزی
  • استفاده بیش از حد از الکل ها یا مواد مخدر یا مواد افیونی
  • اختلالات متابولیکی درمان نشده مانند دیابت
  • کمبود ویتامین مانند B12
  • بیماری های قلبی عروقی
  • تومورهای مغزی
  • رژیم غذایی ناسالم
  • استفاده از داروهای بیش از حد مانند استفاده از NSAID ها.

از نظر کلینیکی ارزیابی اختلالات حافظه دشوار است.ارزیابی و شناسایی آن برای بیمار و پزشک مفید خواهد بود.عملکرد طبیعی حافظه فیزیولوژیکی باید کاملاً با این اختلال ارتباط داشته باشد. هر نوع اختلال حافظه که در زیر بحث خواهیم کرد، درگیر ساختاری تشریحی عمده ای است.این اختلالات معمولاً زمانی اتفاق می افتد که در عملکرد هدفمند قسمت های مغز انحرافی وجود داشته باشد و آن ها را در ذخیره سازی و حفظ خاطرات دچار مشکل کند.

در زیر لیست اصلی اختلالات حافظه آورده شده است:

زوال عقلیکی از قابل توجه ترین و غالب ترین نوع اختلالات حافظه است.عملکردهای شناختی، منحنی کاهشی را نشان می دهد و به ویژه به فراموشی مربوط می شود.این افراد در انجام کارهای زندگی بی کفایتی نشان می دهند و در انجام کارهای ساده مشکل دارند.همچنین افراد مبتلا به زول عقل دارای محدودیت های ارتباطی و گمراه کننده هستند. فرد ممکن است نگرانی های خود را از دست بدهد و تغییرات قابل توجهی در شخصیت مشاهده شود.ضربه، سکته، واکنش های دارویی و عفونت ها می تواند منجر به زوال عقل در افراد در هر سنی شود.

این زوال عقل از انقباض عروقی ناشی می شود که منجر به کاهش جریان خون در مناطق مخچه و مغزی می شود.سکته های مغزی و آسیب دیدگی سر می تواند باعث این نوع زوال عقل و اختلالات حافظه شود.در افراد مبتلا، مشکل در برنامه ریزی و درک مسائل دیده می شود.

این نوع زوال عقل به ویژه مربوط به ایجاد و رسوب انواع پروتئین غیرطبیعی به نام اجسام لوئی است.این رسوبات غیر عادی فضای حافظه ای را به وجود می آورد که منجر به عملکردهای بد مغزی می شود.

این نوع از اختلالات حافظه، رایج ترین نوع زوال عقل است که بر قشر پیشانی و گیجگاهی مغز تأثیر می گذارد.معمولاً این نوع زوال عقل بر سلول های عصبی مغز تأثیر می گذارد و باعث کوچک شدن آن ها می شود.اگرچه در سنین بین 45 تا 60 سال رخ می دهد اما ممکن است در افراد جوان نیز وجود داشته باشد.

تغییر مغز از ویژگی های قابل توجه این نوع اختلال حافظه است. آلزامیر با دو ویژگی مهم مشخص می شود.یکی تشکیل پلاک های آمیلوئید و دیگری تشکیل گره های عصبی الیافی. این ها، هر دو دلیل کمبود سیگنال های مغزی به دلیل کمبود انتقال دهنده های عصبی در مغز هستند.این امر منجر به اختلالات می شود و مانع عملکرد کارهای روزمره می شود.

اختلال شناختی خفیف می تواند منجر به مشکل در ارتباط حافظه و هماهنگی با همتایان خود شود. افراد مبتلا به این نوع از اختلالات حافظه، مستعد تبدیل نوع بیماری به آلزایمر هستند.استعداد ژنتیکی در بروز چنین اختلالات شناختی نقشی حیاتی دارد.

التهاب مغز می تواند منجر به تغییرات عمده عصبی شود و عملکرد مغز را تغییر دهد.کمبود سیگنال های مغزی بسیار زیاد می تواند باعث ایجاد تشنج شود.این اختلال با هذیان همراه است.ویروس ها دلیل اصلی انسفالیت هستند. این بیماری با بیماری های عصبی مانند پارکینسون، ضعف، عدم توانایی در ارزیابی عملکرد روزانه، لرزش و سرگیجه همراه می شود.

اختلالات حافظه

مشکلات حافظه با علائم هشداردهنده ای همراه است.این تغییرات به مرور زمان نشان داده می شود و شما را هشدار می دهد تا ابتدا بهیک پزشک عمومی مراجعه کنید و سپس به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.علائم هشدار دهنده می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • گیجی – هذیان
  • فشارهای ارتباطی
  • سرگیجه
  • کاهش توانایی های جامع
  • ناتوانی در درک چیزهای کوچک
  • پارانویا
  • پرسید سوالات تکراری
  • مشکل در به خاطر سپردن موارد مهم مانند نام یا شماره تلفن
  • افکار گمشده و پریشان
این مقاله هم بخوانیددرمان اختلال شخصیت اسکیزوئید

در صورت تجربهٔ این علائم و علائم مشابه این موارد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر علائمی از اختلال حافظه را تجربه کردید یا نگران لغزش حافظه خود هستید، متخصصان مغز و اعصاب ارزیابی کاملی را انجام می دهند.

پزشک شما با شما و اعضای خانواده در مورد نگرانی های شما صحبت خواهد کرد و درباره سبک زندگی، شخصیت، عادات کاری، سابقه پزشکی و سلامت کلی شما اطلاعاتی به دست می آورد.

آزمایش های تشخیصی برای اختلالات حافظه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آزمایشات عصبی برای تشخیص مشکلات تفکر و حافظه
  • معاینه فیزیکی و عصبی:
    • رفلکس ها
    • تون عضلانی و قدرت
    • توانایی بلند شدن از روی صندلی و راه رفتن
    • حس بینایی و شنوایی
    • هماهنگی
    • تعادل
  • تست های آزمایشگاهی برای بررسی خون برای علل قابل درمان از دست دادن حافظه، مانند:
    • اختلالات تیروئید
    • کمبود ویتامین
  • مطالعات تخصصی تصویربرداری مغز، از جمله:
    • توموگرافی رایانه ای (CT)برای رد علل مانند سکته مغزی
    • تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)برای تعیین چگونگی تغییر مغز
    • توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)برای تشخیص سطح پلاک (خوشه های غیر طبیعی پروتئین) یا درهم آمیختگی (پیچ خوردگی در سیستم حمل و نقل مغز) در مغز
    • MRI عملکردی (fMRI)قسمت هایی از مغز را کنترل می کند که عملکردهایی مانند گفتار یا حرکت را کنترل می کند.
  • از وظایف تخصصی شناختی، زبانی، حافظه ای و مهارت های حرکتی برای بررسی ساختارهای خاص مغز یا مسیرها استفاده می کند.

درمان های مربوط به شرایط حافظه و زوال عقل با هدف جلوگیری از بدتر شدن علائم و بهبود عملکرد کلی و کیفیت زندگی شما انجام می شود. زوال عقل ناشی از عفونت یا واکنش به دارو اغلب قابل درمان و معکوس است. زوال عقل پیشرونده – مانند بیماری آلزایمر – می تواند کند شود اما متوقف نمی شود. درمان های شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اگر عفونت باعث مشکلات حافظه شود، آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت را درمان کنند

سوتغذیه می تواند منجر به اختلالات حافظه شود.رژیم غذایی مناسب می تواند به بازیابی مواد مغذی و مهارت های شناختی طبیعی کمک کند.

برخی از اشکال اختلالات حافظه ناشی از مصرف مواد مخدر و الکل است.

برخی از داروهای خاص (مهارکننده های کولین استراز) ممکن است باعث کاهش سرعت حافظه، تفکر و مهارت های زبانی شوند و تغییرات در رفتار، توهم را کاهش دهند.این داروها برای همه مفید نیستند و ممکن است فقط برای مدت زمان محدودی موثر باشند.

روش های درمانی بر بهبود مهارت های شناختی برای طیف وسیعی از فعالیت ها و استفاده از ابزارها و تکنیک هایی مانند دفترچه یادداشت حافظه یا خود نشانه گذاری متمرکز بود.

فعال ماندن می تواند باعث پیشرفت علائم شود و سلامتی شما را حفظ کند.می توانید به تنهایی یا با یک متخصص فیزیوتراپی ورزش کنید.

گذراندن وقت با کیفیت در کنار عزیزان و دوستان می تواند روحیه شما را بهبود بخشد، احساس انزوا را کاهش داده و سلامت کلی را تقویت کند.

زندگی در یک محیط آشنا، ایمن و آرام بخش، احتمال آسیب و احساساضطرابرا کاهش می دهد.

پیش از ابتلا به اختلالات حافظه، می توانیم تلاش کنیم تا از آن جلوگیری کرده یا روند ابتلا را کندتر کنیم. مراقبت ازرژیم و تغذیهمی تواند شما را از صدها بیماری که ممکن است برای شما پیش بیاید نجات دهد.سعی کنیدروزانه5 واحد میوهمصرف کنید و یکنمودار رژیم غذایی متعادلهفتگیبرای خود مدیریت کنید.اگر از مشکلات تیروئید رنج می برید،مکمل های T3 و T4 راپس از توصیه صحیح پزشک مصرف کنید. خوردن روزانه یک سیب به عنوان صبحانه را فراموش نکنید. خوب بخوابید!الگوی خواب شما همان چیزی است که در فرایندهای حافظه نقش بسیار بزرگی دارد.برای بهبود یادگیری، درمان های شناختی خاصی را امتحان کنید.دفتر یادداشت های شخصی داشته باشید و مسائل مهم را در آن یادداشت کنید.تعاملات اجتماعیخود رابارزتر کنید.وقت بیشتری را با خانواده و دوستان خود سپری کنید که به شما در بهبود روحیه کمک می کند.فعالباشیدو مراقبت از خود را شروع کنید.



#‌افسردگی #‌روانشناسی منبع: روانشناسی روان آرام

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

اختلال اضطراب فراگیر (GAD) چیست؟ علائم و نشانه های GAD، درمان اختلال اضطراب فراگیر، دارودرمانی برای اضطراب

5 ماه پیش

کتاب صوتی وسواس: کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری- عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی در مردادماه سال ۱۳۹۹ نگاشته شد. این کتاب راهنمایی جامع برای...

3 روز پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

5 ماه پیش

فرزندپروری مبتنی بر ترس می تواند بر رشد، سلامت روان و رابطه شما با فرزند شما تأثیر بگذارد.

6 ماه پیش

ترس از مجازات، آبرو و یا مورد بازخواست قرار گرفتن باعث می شود تا کودک و نوجوان از گفتن حقایق سر باز زند و گرایش به دروغگویی در آن ها شدت می یابد.

6 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نگاشته‌شد. بهنرین کتاب برای کمک به درمان وسواس فکری عملی...

3 روز پیش

اضطراب جدایی چیست؟ طبیعی است که فرزند خردسال شما هنگام جدایی از شما احساس اضطراب کند. در اوایل کودکی، گریه کردن، عصبانیت، یا چسبیدن (همه نشانه‌های اضطراب جدایی) واکنش‌های سالم به جدایی و مرحله طبیعی رشد هستند. ممکن است از تولد کودک شروع شود و ممکن است تا سن چهار سالگی دوباره تکرار شود. در […]

5 ماه پیش

این یک باور کلیشه ای است که بزرگترین مشکلات در ازدواج حول محور پول و رابطه جنسی می چرخد. اما این ها تنها مشکلاتی نیستند که می توانند یک رابطه طولانی مدت را ایجاد یا از بین ببرند. مجموعه ای از…

6 ماه پیش

خانواده اولین و مهم‌ترین بافت اجتماعی را برای رشد فرد فراهم می‌سازد. روش‌هایی كه والدین در تربیت فرزندان خود به كار می‌گیرند، نقشی اساسی در تأمین سلامت روانی فرزندان آنها خواهد داشت به‌طوریکه اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده‌ی رفتارهای است.

6 ماه پیش

بیشتر...