چطور | 1 سال پیش

راهکار تقویت سلامت روان کودک دلبندتان چطور

بیشتر والدینسلامت جسمفرزندانشان را عالی حفظ می‌کنند؛ همه تلاش خود را می‌کنند که کودک خوب غذا بخورد، واکسن‌هایش را سر وقت دریافت کند و از نظر بدنی فعال باشد.سلامت عاطفیو روانی کودک هم به‌اندازه سلامت جسمانی او مهم است. حمایت ازسلامت روان کودکباعث می‌شودانعطاف‌‌پذیریلازم برای مقابله با موانع را به دست بیاورد و در سنین بزرگ‌سالی هم از نظر عاطفی و روانی فرد سالمی باشد. در این مقاله، درباره تقویت سلامت روانی کودک می‌گوییم. با ما همراه باشید.

چرا تقویت سلامت روان کودک مهم است؟

سلامت روان بر جنبه‌های مختلف زندگی کودک اثر می‌گذارد و تقویت آن ممکن است فوایدی داشته باشد از جمله:

  • افزایش تمرکزوخلاقیت؛
  • دوست‌یابیسریع؛
  • یادگیری چیزهای جدید؛
  • تقویتاعتمادبه‌نفس؛
  • افزایش عزت‌نفس؛
  • یادگیری هدف‌گذاری؛
  • یادگیری مهارت‌های مقابله‌ای؛
  • مدیریت احساساتناخوشایند؛
  • داشتن نگرش خوب به زندگی.

یادگیری این مهارت‌ها راحت نیست و نیاز به تمرین دارد، به‌خصوص اگر کودک مشکلات روانی مانندافسردگییااضطرابداشته باشد.

اگر مسائل مربوط بهسلامت رواندرمان نشوند، اثر مخربی بر زندگی کودک خواهند گذاشت. کودکان دبستانی مبتلا به اختلالات سلامت روان بیشتر از هم‌سالان خود در مدرسه غیبت می‌کنند و ۳ برابر دیگران در معرض تعلیق یا اخراج از مدرسه هستند.

همچنین مسائل مربوط به سلامت روان در اوایل زندگی ممکن است باعث مسائل جدی‌تر و یا اختلالات سوءمصرف مواد مخدر در بزرگ‌سالی شود. بسیار مهم است که به کودک خود مهارت‌های مقابله‌ای مؤثر را آموزش دهید تا بتواند به‌خوبی احساساتش را مهار و از رفتارهای مخرب اجتناب کند.

چطور سلامت روان کودک را تقویت کنیم؟

سلامت روان مطلوب در دوران کودکی به‌معنای رسیدن به نقاط عطف احساسی و تکاملی، یادگیری مهارت‌های اجتماعی سالم و چگونگی کنارآمدن با مشکلات است. کودکانی که از نظر روانی سالم هستند، کیفیت زندگی خوبی دارند و می‌توانند در خانه، مدرسه و جامعه خود به‌خوبی رفتار کنند.

والدین و مراقبان نقش مهمی در تقویت سلامت روان، ارائه حمایت در مواقع نیاز و راهنمایی فرزندانشان در زندگی دارند. در ادامه، چند راهکار برای حمایت از سلامت روان کودک ارائه می‌کنیم.

۱. بی‌قیدوشرط به فرزندتان عشق بورزید

یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای حمایت از سلامت روان کودک ابرازعشق به فرزنداست. مدام به فرزندتان یادآوری کنید که در هر شرایطی کنارش هستید و دوستش دارید.

بچه‌ها باید بفهمند که همه ما اشتباه می‌کنیم، اما می‌توانیم از این اشتباهات درس بگیریم. وقتی فرزندتان مرتکب اشتباهی می‌شود، به‌جای سرزنش او یا شکست تلقی‌کردن اشتباهش، آناشتباهرا فرصتی برای یادگیری در نظر بگیرید. فرزندتان باید بداند که اشتباهاتش هیچ تأثیری بر علاقه شما به او ندارند و در هر شرایطی دوستش دارید.

۲. شخصیت فرزندتان را تحسین کنید

تشویق، تمجید و تأیید کودک نه‌تنها اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس او را تقویت می‌‌کنند، بلکه حافظ سلامت روان او نیز هستند. طبق تحقیقات، کمبود عزت‌نفس با اضطراب، افسردگی واسترس مدرسهمرتبط است و همه این آسیب‌ها بر کیفیت زندگی کودک اثر منفی می‌گذارند. عزت‌نفس کم ممکن است حتی به افکار خودکشی هم منجر شود.

کودکان را بیشتر به‌خاطر ویژگی‌های شخصیتی مثبت مانندمهربانی،همدلیوکمک به دیگرانتحسین کنید تا ویژگی‌های جسمانی یا موضوعات موفقیت‌محور.

۳. با فرزندتان وقت بگذرانید

وقت‌گذراندن با خانواده نه‌تنها پیوندهای خانوادگی را تقویت می‌کند، بلکه به والدین فرصت شناخت بیشتر فرزندشان را می‌دهد. اگر مرتب با فرزندتان وقت بگذرانید، با دغدغه‌ها و مشکلاتش آشنا خواهید شد و می‌توانید در مواقع لزوم برای حل مشکلاتش به او کمک کنید.

می‌توانید با انجام کارهایی مانند صرف وعده‌های غذایی در کنار هم،پیاده‌روی، تکمیل پروژه‌ها، کمک بهانجام تکالیفیا بازی برای فرزندانتان وقت بگذارید. شناخت دوستان فرزندتان هم بسیار مهم است. فرزندتان را برای انتخاب دوست راهنمایی کنید و مضرات دوستان ناباب و ناسالم را برایش توضیح دهید.

۴. مرتب با فرزندتان ارتباط برقرار کنید

صحبت‌کردن مداوم با فرزندتان به این معنی است که می‌توانید به او کمک کنید موقعیت‌های دشوار را پشت‌سر بگذارد. ارتباط راحت با بچه‌ها به آنها آزادی می‌دهد که احساساتشان را کشف کنند. برای شروع مکالمه می‌توانید درباره اتفاقات مدرسه، مهمانی یا رویدادی خاص سؤال‌هایی بپرسید. وادارکردن فرزندتان به‌ اشتراک‌گذاری خبرهای خوب و بد فرصتی برای شما فراهم می‌کند تا در رفع مشکلاتش به او کمک کنید.

۵. اعتمادش را جلب کنید

به‌گفته محققان، یکی از نیازهای اساسی کودکان این است که احساس امنیت کنند. فرایند رشد ویادگیری کودکانتا حد زیادی به احساس امنیت آنها وابسته است. یکی از راه‌های تقویت احساس امنیت و اعتماد این است که محیط امنی در خانه ایجاد کنید که کودک بتواند به‌راحتی درباره احساسات و دغدغه‌هایش صحبت کند. والدین الگوی کودکان هستند و اگر کودک ببینید والدینش به‌راحتی دربارهاحساسات، افکار و دغدغه‌هایش صحبت می‌کنند و بقیه افراد خانواده با آنها همدلی می‌کنند، او هم یاد می‌گیرد.

۶. مهار استرس را به فرزندتان یاد بدهید

هر چقدر هم تلاش کنید کودک را در محیطی سرشار از آرامش بزرگ کنید، نمی‌توانید از موقعیت‌های استرس‌زا جلوگیری است.استرسبخشی عادی از زندگی است و یادگیری نحوه درست برخورد با آن فرزند شما را برای موفقیت در آینده آماده می‌کند. به فرزندتان راه‌های درستمقابله با استرسرا آموزش دهید.

۷. مراقب سلامت روان خودتان باشید

یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای حفظ سلامت روان کودک انجام دهید این است که مراقب سلامت روان خودتان باشید. بچه‌ها به والدینشان نگاه می‌کنند تا یاد بگیرند چگونه با موقعیت‌های استرس‌زا و اضطراب‌آور کنار بیایند. بنابراین مطمئن شوید که الگوی درستی از نحوه برخورد با موقعیت‌های استرس‌زا ارائه می‌دهید.

اگر احساس ناراحتی می‌کنید، انرژی‌تان را از دست داده‌اید یا متوجه تغییراتی در عادات غذایی یاخوابخود شده‌اید، با مشاور صحبت کنید و مشکل را حل کنید.

چه زمانی از متخصص کمک بگیریم؟

کمک‌گرفتن از متخصص بهترین راه آموزش انعطاف‌پذیری و مهارت‌های لازم به کودک است. همه کودکان در سال‌های ابتدایی زندگی‌شان فرازونشیب‌های عاطفی را از سر می‌گذرانند و بسیاری از این فرازونشیب‌ها طبیعی و گذرا هستند. بااین‌حال برخی رفتارها و اتفاقات هم زنگ خطری هستند که بر لزوم کمک‌گرفتن از متخصص تأکید می‌کنند. برخی از این رفتارها عبارت‌اند از:

  • بیش از حد نگران یا مضطرب است؛
  • کمبود اعتمادبه‌نفس دارد یا به خودش احساس بدی دارد؛
  • از شما و دوستانش یا فعالیت‌های موردعلاقه سابقش کناره‌گیری می‌کند؛
  • عادات غذاخوردن یا خوابش تغییرات زیادی کرده است؛
  • از نظر تحصیلی افت کرده است یا با هم‌کلاسی‌هایش مشکل دارد؛
  • بیش از حد زودرنج و احساساتی شده است؛
  • حرف‌های نگران‌کننده می‌زند؛
  • ابراز ناامیدی می‌کند، افسرده به نظر می‌رسد یا درباره خودکشی صحبت می‌کند.

در کل اگر نگران رفتار فرزندتان هستید، بهتر است از مشاور کمک بگیرید. مشاور به شما کمک می‌کند که بفهمید بر اساس سن و رشد کودک شما چه چیزهایی طبیعی و چه چیزهایی غیرطبیعی هستند و برخورد درست در هر موقعیت را به شما آموزش می‌دهد.

کلام آخر

با ایجاد اعتماد و برقراری ارتباط و الگوی‌خوب‌بودن، پایه‌ای قوی برای سلامت روان فرزندتان ایجاد خواهید کرد. به یاد داشته باشید بخشی از تقویت سلامت روان فرزندتان به‌معنای دریافت کمک یا حمایت از او در زمانی است که به کمک نیاز دارد. اگر کودک طوری رفتار می‌کند که برای شما عجیب یا نگران‌کننده است، با مشاور صحبت کنید. این بهترین و شجاعانه‌ترین کاری است که می‌توانید برای حمایت از فرزندتان در مواقع بحرانی انجام دهید. بنابراین اجازه ندهید ترس یا خجالت شما را از دریافت کمک باز دارد. با درمان و مداخله مناسب، کودک یاد می‌گیرد که همیشه مراقب سلامت روان خود باشد.

شما چه راهکاری برای تقویت سلامت روان کودک به فهرست ما اضافه می‌کنید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.



#‌سلامت_کودک

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

در این مطلب از چطور می‌خوانید: فرزند اول، دوم یا سوم بودن چه تأثیری بر شخصیت، افکار، صفات و روحیات افراد دارد؟

1 سال پیش

شنیدن «مامان بچه‌ها چطور به دنیا می‌آن؟» والدین بسیاری را شوکه می‌کند. اگر شما پاسخ مناسب به کودک ندهید، از جایی دیگری جواب را پیدا می‌کند.

1 سال پیش

از چه زمانی باید کتاب‌خواندن برای کودک را شروع کنید؟ پاسخ این است که هیچ‌گاه برای شروع دیر نیست. در حقیقت برخی از والدین این کار را از دوران بارداری مادر

1 سال پیش

فرزندتان احساساتش درباره مدرسه را با شما در میان می‌گذارد؟ بعضی از بچه‌ها بعد از مدرسه درباره اتفاقاتی که در مدرسه افتاده است با پدر یا مادر خود صحبت

1 سال پیش

مرگ عزیزان بخشی اجتناب‌ناپذیر و دردناک از زندگی است. متأسفانه دست ما نیست که خانواده ما چه زمانی دچار این غم و اندوه می‌شود و محافظت از کودکان در برابر

1 سال پیش

شادی کودک خواسته قلبی همه والدین است. ایجاد محیطی امن و شاد برای رشد و پرورش کودک یکی از مهم‌ترین اصول بچه‌داری است.

1 سال پیش

در این مطلب می‌خوانید روش مونته سوری چیست و چگونه می‌تواند علاوه بر آموزش موثر، به شکل‌گیری شخصیت کودک کمک می‌کند؟

1 سال پیش

در این مطلب، به شیوه برقراری ارتباط و تعدادی از راهکارهای گفتگوی موثر و سازنده با فرزندان نوجوان اشاره می‌کنیم.

1 سال پیش

گفتن بعضی دروغ‌ها به کودک بی‌ضرر است. بعضی دروغ‌ها هم ممکن است پیامدهایی منفی مانند افزایش استرس کودک داشته باشند.

1 سال پیش

بیشتر...