خبرداغ |
3 سال پیش

زنگ خطر برای دانش آموزان

بعضی خبرها به‌غایت تلخ و حائز اهمیت‌اند، اما لابلای خبرهایی که بی‌جهت مهم قلمداد شده‌اند گم می‌شوند. باید اولویت واقعی آنان را شناخت و در مسیر اصلاح و تحول آن گام برداشت. مباحثی مثل تنزل رتبه جهانی ایران در المپیادهای جهانی ازاین‌دست اخبار است.
زنگ خطر برای دانش‌آموزانبه گزارشخبرداغبه نقل از روزنامه رسالت ، بعضی خبرها به‌غایت تلخ و حائز اهمیت‌اند، اما لابلای خبرهایی که بی‌جهت مهم قلمداد شده‌اند گم می‌شوند. باید اولویت واقعی آنان را شناخت و در مسیر اصلاح و تحول آن گام برداشت. مباحثی مثل تنزل رتبه جهانی ایران در المپیادهای جهانی ازاین‌دست اخبار است.
كنكاش در علل افت تیم‌های ایرانی در المپیادهای بین‌المللی بسیار حائز اهمیت است و نباید با سهل‌انگاری از کنار این موضوعات گذشت.
حال آنکه رقبای خارجی ایران به نحو فزاینده‌ای در این حوزه سرمایه‌گذاری كرده و تلاش دارندبا برنامه‌ریزی و بهره‌گیری از اساتید مجرب‌تر هرساله توان علمی تیم‌های اعزامی به این رقابت‌ها را افزایش دهند. گرچه مهر ماه امسال تیم المپیاد ریاضی ایران موفق شد پنج پله صعود کند و از بین ۱۱۰ کشور شرکت‌کننده، رتبه هجدهم را از آن خود کند، اما فراموش نکنیم که این تیم در سال ۱۹۹۸ رتبه اول جهان را کسب کرده بود. مقام تیم المپیاد کامپیوتر هم دیگر تکرار نشده و هرچه کسب موفقیت بوده به سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ بازمی‌گردد.
بد نیست تأکید کنیم تیم المپیاد جهانی فیزیک کشورمان هم کارنامه‌اش چنگی به دل نمی‌زند و پس از رسیدن به رتبه دوم دنیا در سال‌های ۹۹ میلادی و ۲۰۰۲ و ۲۰۰۴ دیگر به آن روزها بازنگشت. مطالعه بین‌المللی روندهای آموزش ریاضیات و علوم (تیمز) و مطالعه بین‌المللی پیشرفت سواد خواندن (پرلز) از مهم‌ترین و جامع‌ترین مطالعات تطبیقی در قلمرو ارزشیابی‌های پیشرفت تحصیلی است که زیر نظر انجمن بین‌المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی IEA انجام می‌شود. نتایج به‌دست‌آمده در این آزمون‌های بین‌المللی باعث نگرانی است و دانش‌آموزان كشورهای سنگاپور، چین تایپه، كره جنوبی، ژاپن و هنگ‌کنگ بهترین عملكرد را داشته‌اند و وضعیت عملكرد دانش‌آموزان ایرانی در علوم و ریاضی پایه‌های چهارم و هشتم همانند گذشته ضعیف بوده است. طبق گزارشی که از نتایج اولیه مطالعه بین‌المللی تیمز 2019 در علوم و ریاضی پایه‌های چهارم و هشتم منتشرشده است: «میانگین نمرات دانش‌آموزان ایرانی در درس ریاضی پایه چهارم 443 بوده است که 182 نمره از میانگین دانش‌آموزان كشور اول پایین‌تر است. میانگین نمرات دانش‌آموزان تركیه‌ای، قزاقستانی، اماراتی، بحرینی و قطری در درس ریاضی پایه چهارم بالاتر از دانش‌آموزان ایرانی بوده است.»
«دانش‌آموزان ایرانی در میان 58 كشور در درس ریاضی پایه چهارم رتبه 50را به دست آورده‌اند. میانگین نمرات درس ریاضی دانش‌آموزان ایرانی در پایه هشتم 446 بوده است و 170 نمره از میانگین نمرات دانش‌آموزان سنگاپوری كمتر است. در درس ریاضی پایه هشتم میانگین نمرات دانش‌آموزان تركیه‌ای، قزاقستانی، بحرینی، و اماراتی بالاتر از دانش‌آموزان ایرانی بوده است. میانگین نمرات دانش‌آموزان ایرانی در درس علوم پایه چهارم ابتدایی 441 بوده استو 154 نمره از میانگین نمرات دانش‌آموزان كشور اول كمتر بوده است. در درس علوم پایه چهارم میانگین نمرات علوم دانش‌آموزان ایرانی از كشورهای تركیه، قزاقستان، ارمنستان، امارات و قطر پایین‌تر بوده است. رتبه ایران در میان58 كشور در درس علوم پایه چهارم 48 بوده است. میانگین نمرات دانش‌آموزان ایرانی در درس علوم پایه هشتم 449 بوده است كه 159 نمره از میانگین نمرات دانش‌آموزان كشور اول كمتر است. میانگین نمرات دانش‌آموزان تركیه، بحرین، قزاقستان، قطر، امارات، عمان و اردن در درس علوم پایه هشتم بالاتر از دانش‌آموزان ایرانی است. رتبه ایران در میان 39 كشور در این درس 32 بوده است.»
البته در کسب این نتایج باید بر رضایتمندی شغلی معلمان و احساس ارزنده بودن آن‌ها در کار خود نیز تأکید کرد، یعنی معلمانی که به شغل خود افتخار می‌کنند و طبیعتا نقش مهمی در موفقیت نظام آموزشی دارند. کشورهایی که معلمانشان احساس ارزنده بودن و افتخار درونی دارند، پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان آن‌ها بالا‌تر است اما در کشور ما این موضوع صدق نمی‌کند واز طرفی دانش‌آموزان ما هم اعتمادبه‌نفس بالایی ندارند و قادر به پاسخگویی سؤالاتی که نیازمند استنباط و تحلیل و تلفیق است، نیستند و بیشتر به مطالب حفظی و اطلاعات حاصل از متن تکیه می‌کنند و نمی‌توانند فرا‌تر از متن نظرات و ایده‌های خود را مطرح کنند لذا از خودشان خلاقیت و ابتکار ندارند و بیشتربر اساس معلومات و محفوظات از پیش آموخته جواب می‌دهند.
پیشرفت مستمر و پرشتاب کشور مستلزم توجه همه‌جانبه و احساس نگرانی همراه با حرکت و تحول مسئولان امر است. چند سال افت یا کاهش سرعت رشد علمی حالا با کرونا و آموزش ناقص و پر ایراد مجازی دست‌به‌دست هم داده و نگرانی‌های اهالی آموزش‌وپرورش و آموزش عالی را مضاعف کرده است.
هر ساعت تعلل در این حوزه، خسارات سنگین و قطعی در آینده‌ای نه‌چندان دور به همراه خواهد داشت. چنانچه به ایران قوی و مقتدر و متناسب با برنامه‌ها و اهداف ترسیم‌شده فکر می‌کنیم بایستی تصمیم عاجل برای اصلاح ساختارها و فرآیندهای آموزشی بگیریم.
مسعود پیرهادی


#‌اخبار منبع: خبرداغ

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

یک هنرمند چهره‌ نیمار جونیور ستاره تیم ملی برزیل را در طول زمان نقاشی کرده و به صورت انیمیشن درآورده است.

نیم ساعت پیش

رئیس دفتر سیاسی حماس با رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرد.

-13 دقیقه پیش

معاون حمل و نقل راهداری قزوین گفت: ۳۵ هزار و ۳۲۱ مسافر از ۲۵ اسفند ماه گذشته تا پایان هشتمین روز از سال جدید توسط ناوگان حمل و نقل پایانه‌های استان به اقصی نقاط کشور جا به جا شدند.

نیم ساعت پیش

زنان بسیار بیشتر از مردان مستعد ابتلا به بیماری های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری ام اس و لوپوس هستند.

-15 دقیقه پیش

داده های یک مطالعه اخیر نشان داد که مصرف آنتی اکسیدان بیشتر با خطر کمتر کمردرد در زنان مرتبط است.

-9 دقیقه پیش

بررسی علل و عوامل سیل اخیر شهر رضوان و اقدامات اجرایی مورد نیاز برای اجرای پروژه‌های عمرانی این شهر موضوع تخصصی جلسه مدیریت بحران بود

نیم ساعت پیش

مدیرکل نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: در شب‌های قدر ۳۰۰ نفر نیروی مازاد و موظفی روزانه اطراف حرم مستقر می‌شوند و نیرو‌های کارگری در این شب‌های قدر ۳۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.

نیم ساعت پیش

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، گفت: 2 هزار و 300 نفر از خدمات بیمارستان امام هادی (ع) شهرستان دیر در جنوب استان بوشهر در ایام نوروز بهره‌مند شده‌اند.

نیم ساعت پیش

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری خوزستان، گفت: برای کمک به توسعه گردشگری و ایجاد ایام خوش نوروزی برای مهمانان، دهیاران روستاها ساماندهی شدند.

نیم ساعت پیش

بیشتر...