ایران آنلاین |
2 سال پیش

اجرای سند جامع همکاری ایران چین ایران آنلاین

اجرای سند جامع همکاری ایران و چین

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه روز گذشته به منظور دیدار و گفت و گو با مقام های عالیرتبه چین وارد پکن شد.

روزنامه ایران:حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه روز گذشته به منظور دیدار و گفت و گو با مقام های عالیرتبه چین وارد پکن شد. وزیر امور خارجه روز گذشته پس از دیدار و گفت‌وگو با «وانگ یی» همتای چینی در جمع خبرنگاران گفت: دراین سفر اولاً توافق کردیم دو طرف اجرایی شدن و شروع عملیاتی شدن توافق همکاری‌های راهبردی و جامع ۲۵ ساله دو کشور را اعلام کنیم. وی افزود: ما همزمان با گفت‌وگوها درچین، مقدماتی را فراهم کرده بودیم که بتوانیم امروز(جمعه) را روز شروع اجرای توافق جامع همکاری‌های راهبردی دو کشور اعلام کنیم.

امیرعبداللهیانافزود: ما برای عملیاتی کردن قرارداد ۲۵ ساله و موضوعات مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی، حامل پیام کتبی آقای رئیسی رئیس جمهور به آقای شی جین پینگ رئیس جمهور چین بودیم.
امیرعبداللهیان همچنین درباره مذاکرات وین گفت: اشکالاتی که در طرف غربی وجود دارد و به وزیر خارجه چین توضیح دادم این است که هم سه کشوراروپایی و هم امریکا در پیام هایی که از طریق برخی واسطه ها
می فرستند حرف های خوبی می زنند اما هیچ ابتکار عملی را ارائه نمی دهند. او همچنین تأکید کرد امیدواریم در وین به یک توافق خوب و در زمانی کوتاه دست پیدا کنیم.
وزیر خارجه پیش تر در بدو ورود به فرودگاه ووشی، هدف از سفر خود به چین را گفت‌و‌گو با مقامات چین در خصوص روابط دوجانبه سیاسی و همچنین نحوه اجرایی شدن توافق‌های جمهوری اسلامی ایران و چین در خصوص همکاری‌های اقتصادی اعلام کرد. وزیر امور خارجه کشورمان که بنا به دعوت رسمی وانگ‌یی، وزیر امور خارجه چین در صدر هیأت بلند پایه سیاسی و اقتصادی، عازم چین شده با همتای چینی خود، موضوعات متنوع دوجانبه و بین‌المللی و از جمله آخرین وضعیت برنامه همکاری‌های ۲۵ ساله دو کشور را مورد بررسی قرار داد.
وزیر خارجه کشورمان که در پکن به سر می‌برد همچنین در یادداشتی در یک روزنامه معتبر چینی محورهای توسعه همکاری میان دو طرف را در افق آینده تشریح کرد. وی در روزنامه چینی «گلوبال تایمز» به بررسی افق روابط گسترده میان دو کشور پرداخته و مهم‌ترین زمینه‌های همکاری میان تهران-پکن در مناسبات آتی را توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری و اجرای طرح همکاری جامع، همکاری مؤثر و سازنده در زمینه طرح بزرگ ابتکار کمربند و جاده، مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی، ارتقای چندجانبه‌گرایی و مقابله با استانداردهای دوگانه، مبارزه با کووید 19، کمک به تقویت مکانیسم همکاری، تداوم تمهیدات اجرایی برای عضویت دائمی ایران در سازمان همکاری شانگهای و استفاده از فرصت همکاری با سایر کشورهای عضو معرفی کرد.
پیشینه یک رابطه
نگاه ابزاری کشورها به یکدیگر از مهم‌ترین موانع عدم شکل‌گیری همکاری راهبردی بین دولت‌ها تلقی می‌شود. این مسأله از جمله انتقادات به دولت سابق کشورمان نسبت به برخی کشورهای دوست بوده است. همین نگاه ابزاری باعث شده تا دولت تدبیروامید که تلاش داشت رابطه سازنده‌ای را با کشورهای غربی ایجاد کند نه تنها به این هدف نرسد، که حتی کشورهای شرقی را هم از دست بدهد و یکی از بدترین کارنامه‌ها در حوزه سیاست خارجی در چهار دهه اخیر را به‌نام خود ثبت کند. شاید برخی در پاسخ به این موضوع معتقد باشند که زمینه روابط راهبردی با کشورهای شرقی همچون چین فراهم نبوده است. شواهد نشان می‌دهد این ادعا صحیح نیست. در سفر رئیس‌جمهور چین به کشورمان در سال 1394 مسأله همکاری راهبردی بین دو کشور در دیدار با رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهور وقت مطرح شد و حتی شی جین پینگ در مقاله‌ای در روزنامه ایران اشتراکات تاریخی و تمدنی دو کشور و همکاری‌های بین‌المللی را زمینه این همکاری توصیف کرد.
اصطلاح «همکاری جامع راهبردی» مورد اجماع نخبگان دو کشور بود، این سطح از همکاری به‌صورت «جامع» در همه مسائل سیاسی، اقتصادی، نظامی و... می‌توانست به‌صورت همکاری «راهبردی» و بلندمدت مورد توجه واقع شود.
این فرصت برای همکاری جمهوری اسلامی ایران و دومین قدرت اقتصادی جهان و عضو دائم شورای امنیت اما با واکنش سرد دولتمردان روبه‌رو شد. اخراج برخی شرکت‌های چینی و لغو یک‌طرفه بعضی از قراردادهای بین دو کشور این پیام را به چینی‌ها داد که دولت های یازدهم و دوازدهم به مسأله همکاری راهبردی و جامع با پکن بی‌توجه است. لازم به ذکر است که همه این رخدادها در فضای پسابرجام اتفاق افتاد و دولتمردان تصور می‌کردند که همکاری با غرب می‌تواند جایگزین دوستان دوران تحریم و شرقی‌ها باشد.
زمینه‌های روابط راهبردی بین دو کشور
چین و ایران از قدرت‌هایی هستند که حافظه تاریخی منفی در اذهان مردم دو کشور و خصوصاً در نخبگان به جای نگذاشته‌اند. دولت چین، ایران را به‌عنوان کشوری در منطقه آشوبناک غرب آسیا می‌بیند که توانسته خود را به مثابه جزیره‌ای با ثبات حفظ کرده و جایگاهی مهم در جهان اسلام به‌دست آورد. در این رهگذر جمهوری اسلامی ایران در برابر توطئه‌های مختلف ایستاده و حتی نقشی مهم در امنیت منطقه داشته است، بویژه آن که امنیت منطقه برای چین که رؤیای جاده جدید ابریشم را در سر دارد اهمیت ویژه‌ای خواهد داشت. ایران در برابر افراط‌گرایی و تروریسمی که ابعاد ایدئولوژیک آن می‌تواند امنیت آسیا را با خطر روبه رو کند ایستاده و برای مقابله با آن هزینه داده است.
همین مسأله باعث شده که چین در سال 2014 به ایران پیشنهاد سازمان جدید آسیایی به منظور همکاری‌های امنیتی بدهد. فرصت بکر اقتصادی در همکاری بین دو کشور و فرصت‌های سرمایه‌گذاری فراوان در ایران قابلیت یک همکاری اقتصادی برد-برد را به تصویر می‌کشد. از سوی دیگر همکاری در نیروگاه‌های هسته‌ای، خرید نفت و همکاری اقتصادی با ایران در شرایط تحریم اقتصادی امریکا، باعث نزدیک شدن دو کشور شده است. توان ایستادگی چین در بحران مالی جهانی در سال 2008، جایگاه سیاسی و اقتصادی این کشور در نظام بین‌الملل، قدرت قابل توجه پکن در تولید کالا و ارائه خدمات مربوط به سرمایه‌گذاری، عدم پیش‌شرط‌های سیاسی و منطقه‌ای و دفاعی در روابط دوجانبه با ایران (برخلاف آنچه غرب از ایران انتظار دارد) از دیگر ویژگی‌های مثبت در دیدگاه ایران نسبت به چین است که زمینه‌ساز همکاری دو کشور بوده است.
همکاری پکن با تهران در سال‌های تحریم
چین همواره از کشورهایی بوده که در مقابل یکجانبه‌گرایی امریکا ایستاده است. این مسأله به یکی از اشتراکات تهران و پکن بدل شده است. این کشور در حالی به‌صورت رسمی و غیر رسمی از ایران نفت می‌خرد که امریکایی‌ها از این مسأله عصبانی هستند. چین معتقد است امریکا باید به توافقنامه‌های بین‌المللی و تصمیمات جمعی احترام بگذارد و از هژمون طلبی دست بردارد. این رویکرد نزدیک شدن دو کشور ایران و چین را در برداشته است. علاوه بر خرید نفت و دادوستدهای اقتصادی، زمانی که غربی‌ها از همه‌گیری بحران کرونا سوء استفاده کرده و از رسیدن واکسن به کشورمان جلوگیری می‌کردند تا آن را تبدیل به اهرم فشار علیه کشورمان کنند، واردات واکسن از چین توانست تا حدقابل توجهی ایران را در مقابله با ویروس کووید19 یاری دهد. لازم به ذکر است که چین برای ایستادگی در برابر یکجانبه‌گرایی امریکا و تثبیت جهان چندقطبی به جای تک قطبی حاضر به پرداخت هزینه آن هم شده است و تعدادی از شرکت‌ها و بانک‌های این کشور با تحریم روبه‌رو شدند.
امضای سند همکاری در زمان تحریم
هر چند دولت سابق با فرستادن پرونده همکاری راهبردی ایران و چین به بایگانی دست به یک فرصت سوزی دیپلماتیک و اقتصادی زد و سال‌ها امضای یک سند همکاری را به تعویق انداخت اما بالاخره این سند 25 ساله در هفتم فروردین 1400 به امضا رسید. این موضوع در شرایطی رخ داد که امریکایی‌ها همچنان کارزار فشار حداکثری علیه کشورمان را پیگیری می‌کردند. همین اتفاق باعث شد جوبایدن بلافاصله ابراز نگرانی کند و بگوید سال‌ها نگران اتفاق افتادن چنین همکاری بوده است.
دولت سیزدهم و بازگشت توازن
با تغییر دولت در سال 1400 و توجه ویژه به توازن در سیاست خارجی بر اساس نگاه به شرق، همزمان با مذاکرات وین روابط با قدرت‌های غیرغربی سیاسی و اقتصادی جهان در دستور کار قرار گرفت. این قدرت‌ها نیز با استقبال از دولت سیزدهم زمینه بیشتری را برای همکاری‌های منطقه‌ای، امنیتی، اقتصادی و... فراهم کردند و به عضویت دائم ایران در اجلاس شانگهای رأی مثبت دادند. این رخدادها نشان می‌دهد ایران در مسیرعمق بخشی به روابط خود با شرکای سیاسی و اقتصادی اش قرار دارد.

برش
فارن‌پالیسی: همکاری ایران و چین تهدیدی جدی برای منافع امریکا و رژیم صهیونیستی است

یک نشریه امریکایی در تحلیلی، گسترش همکاری میان ایران و چین را «تهدیدی جدی» علیه منافع محوری امریکا، رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس توصیف کرده است.
نشریه فارن‌پالیسی، سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به چین را در راستای تعمیق «شراکت جامع راهبردی» که سال گذشته میلادی میان دو کشور امضا شد دانسته و نوشته است: «افزایش همکاری‌های امنیتی میان ایران و چین، تهدیدی جدی علیه منافع کلیدی امنیتی امریکا، اسرائیل و کشورهای عربی خلیج [فارس] است» فارن‌پالیسی خاطرنشان کرده، قرارداد 25 ساله میان ایران و چین که سال گذشته میان دو کشور امضا شد در بردارنده مزایای عمده‌ای برای این دو کشور دشمن امریکا است. نشریه امریکایی نوشته ایران در این قرارداد از محل سرمایه‌گذاری‌های چین در زمینه انرژی و مسائل زیرساختی به میلیاردها دلار ثروت دست پیدا خواهد کرد و اثربخشی تحریم‌های امریکا را درهم خواهد شکست. چین نیز در مقابل از رهگذر تقویت روابطش با ایران، جایگاهش در خاورمیانه را قوی‌تر و ایالات متحده را تضعیف خواهد کرد. گفتنی است، سفر امیرعبداللهیان به چین نخستین سفر او به پکن بعد از تصدی این سمت است. وزیر خارجه چین نیز اوایل فروردین ماه سال جاری به منظور امضای سند برنامه همکاری جامع ایران و چین به تهران سفر کرده بود.
آن گونه که بعد از امضای این سند اعلام شده سند مذکور در راستای صلح، ثبات و توسعه منطقه‌ای و بین‌المللی تدوین شده. لذا در مخالفت با هیچ طرف ثالثی و یا برای مداخله در امور هیچ کشوری نیست. این سند یک نقشه راه برای همکاری‌های جامع دو کشور ایران و چین بوده، بنابراین حاوی هیچ قراردادی نیست.

انتهای پیام/



#‌اخبار منبع: ایران آنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

جانشین انتظامی مشهد از زنده‌گیری یک قلاده گرگ در مشهد توسط نیروی انتظامی خبر داد.

نیم ساعت پیش

معاون سازمان صمت چهارمحال و بختیاری با اشاره به طرح نظارتی ایام نوروز در استان، گفت: در بازرسی‌های به عمل آمده 90 مورد گران‌فروشی اصناف متخلف کشف و با آن‌ها برخورد قانونی شد.

نیم ساعت پیش

مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران، گفت: به موازات اجرای طرح امداد و نجات نوروزی طرح ملی خدمات بشر دوستانه نیز اجرا می‌شود و 44 تیم سحاب در این طرح همکاری دارند.

نیم ساعت پیش

معاون رئیس جمهور در امور مجلس گفت: در هر دوره از انتخابات مجلس، جابجایی در نمایندگان صورت می‌گیرد و امیدواریم نمایندگان جدید همکاری بیشتری داشته باشند تا دولت بتواند اهداف خود را محقق کرده و وعده‌هایی که به مردم داده را به سرانجام برساند.

نیم ساعت پیش

گزارشگر سازمان ملل مجددا با اشاره به مدارک و شواهد موثقی که نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی مرتکب جنایت نسل‌کشی در غزه شده است تاکید کرد از زمانی که کار تحقیق و تهیه گزارش درباره جنایات اسرائیل را آغاز کرده بارها از جانب این رژیم تهدید شده است.

نیم ساعت پیش

سفرای اتحادیه اروپا تحت فشار کشاورزان معترض اروپایی درباره مقررات سختگیرانه گمرکی برای برخی کالاهای واردتی از اوکراین به توافق رسیدند.

نیم ساعت پیش

کارشناس بازار سرمایه گفت: صنعت دارو ۴۳ نماد در بازار سرمایه دارد که سهم شناور این صنعت حدود ۱۶.۵ درصد است.

یک ربع پیش

مشاور وزیر اقتصاد گفت: کاهش هزینه‌ای که در دوسال گذشته به واسطه طرح هوشمندسازی در حوزه عرضه نان صورت گرفت؛ ۳ میلیون تن معادل ۵۴هزار میلیارد تومان و مصرف ۴۰ میلیون نفر بوده است.

13 دقیقه پیش

وزیر جهاد کشاورزی گفت: در سال ۱۴۰۲ علاوه بر تولید و تنظیم بازار تخم مرغ به صادرات بیش از ۱۳۶ هزار تن تخم مرغ دست یافتیم.

11 دقیقه پیش

بیشتر...