خبرگزاری ایسنا | 4 ساعت پیش

مواضع ترامپ اروپا را به تسلیح مجدد سوق داده است ایسنا

در پی جنگ تجاری ترامپ و درخواست او برای قطع اتکای اروپا به آمریکا در حوزه امنیتی، قاره سبز به سمت خودکفایی دفاعی حرکت کرده و با افزایش تولید تسلیحات، در تلاش برای گسترش حضور جهانی خود در بازارهای نظامی است.

به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به کاهش تعهدهای امنیتی آمریکا نسبت به اروپا، گزارش داد که اروپایی‌ها تولیدات دفاعی خود را افزایش داده و حتی به فکر فروش این تسلیحات به دیگر کشورها هستند.

به گزارش نیویورک‌تایمز، در پی جنگ تجاری ترامپ و درخواست‌های او مبنی بر این که اروپا باید به‌جای اتکا به آمریکا، امنیت خود را تأمین کند، قاره سبز به خودکفایی در زمینه دفاعی روی آورده است.

پس از آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲، تقاضا برای تسلیحات در اروپا افزایش یافت و این روند همچنان ادامه دارد. با تولید سلاح‌های بیشتر و پیشرفته‌تر، اروپا اکنون به دنبال گسترش بازار جهانی خود برای فروش این تجهیزات است.

تمرکز جدید بر تولید سلاح نشان‌دهنده یک تغییر گسترده در اروپا است؛ قاره‌ای که پس از پایان جنگ سرد، ارتش‌های خود را کوچک کرده و منابع مالی را به سرمایه‌گذاری‌های اجتماعی اختصاص داده بود.

«جیانکارلو مزاناتو»، مقام ارشد سابق شرکت تسلیحاتی «لئوناردو» در ایتالیا که تا دسامبر گذشته مدیر اجرایی کنسرسیوم جنگنده‌های «یوروفایتر» بود، معتقد است دشمنی دولت ترامپ با اروپا، بسیاری از ارتش‌ها را به خرید تسلیحات اروپایی تشویق خواهد کرد. او در مصاحبه‌ای گفت که هم‌اکنون لهستان و ترکیه در حال بررسی معاملات چند میلیارد دلاری برای خرید یوروفایتر هستند و ممکن است به جای گسترش ناوگان جت‌های آمریکایی خود، این هواپیماها را انتخاب کنند.

حتی پیش از آن که ترامپ در ماه میلادی جاری تعرفه‌های جهانی سنگینی وضع کند، سهام صنایع دفاعی اروپا روند صعودی داشت. بخشی از این روند به دلیل تغییر نگرش سرمایه‌گذارانی بود که در گذشته از این صنایع فاصله گرفته بودند. آمارها نشان می‌دهد که شاخص سهام شرکت‌های دفاعی اروپا در سال میلادی جاری حدود ۲۴ درصد رشد داشته، در حالی که شاخص بورس آمریکا ۱۰ درصد کاهش یافته است.

هرچند حمله تعرفه‌ای ترامپ اعتماد سرمایه‌گذاران را در بسیاری از بخش‌ها متزلزل کرده، اما تحلیلگران معتقدند که بخش دفاعی همچنان امن خواهد بود، به ویژه با توجه به فشارهای سیاسی برای تسلیح مجدد اروپا. در ماه مارس، کمیسیون اروپا پیشنهاد گسترده‌ای برای افزایش هزینه‌های دفاعی به میزان حدود ۸۴۰ میلیارد دلار ارائه داد که شامل ۱۶۵ میلیارد دلار وام می‌شود. همچنین بانک سرمایه‌گذاری اروپا اعلام کرد که قصد دارد بودجه پروژه‌های امنیتی و دفاعی خود را حداقل ۲ برابر کند و تأمین مالی تجهیزات نظامی را نیز در بر گیرد.

مواضع ترامپ اروپا را به تسلیح مجدد سوق داده است
رشد سهام دفاعی اروپا

این تحولات توجه سرمایه‌گذاران بزرگ را جلب کرده است؛ از جمله صندوق بازنشستگی دولتی نروژ که بزرگ‌ترین صندوق ثروت ملی جهان محسوب می‌شود. این قبیل صندوق‌ها که مدت‌ها از سرمایه‌گذاری در صنایع دفاعی اجتناب کرده بودند، اکنون در حال بازنگری در محدودیت‌های خود هستند.

«استفان دیویس»، پژوهشگر ارشد دانشکده حقوق هاروارد می‌گوید: «آنچه واقعاً باعث تغییر نگرش شد، بی‌میلی آشکار دولت ترامپ برای حمایت از اروپا در زمینه دفاعی بود. وقتی افکار عمومی تغییر کند، جامعه سرمایه‌گذار هم احتمالاً تغییر خواهد کرد.»

به گزارش نیویورک‌تایمز، این تغییر نشانه‌ای از تحول اساسی در رویکرد سرمایه‌گذاران نسبت به صنعت دفاعی در اروپا است. پس از پایان جنگ سرد در سال ۱۹۹۱، دولت‌های اروپایی ارتش‌های خود را به شدت کوچک کردند و منابع را به حقوق بازنشستگی، مراقبت‌های بهداشتی، آموزش، برنامه‌های زیست‌محیطی و دیگر اولویت‌های اقتصادی اختصاص دادند که مهم‌تر از ساخت سلاح تلقی می‌شدند.

برای چندین دهه، بسیاری از صندوق‌های بازنشستگی اروپایی سرمایه‌گذاری مستقیم در شرکت‌های تولیدکننده تسلیحات همچون بمب‌های خوشه‌ای، سلاح‌های شیمیایی، هسته‌ای و بیولوژیکی و مین‌های زمینی را ممنوع کرده بودند؛ اما پس از آغاز جنگ اوکراین، ناتو از دولت‌ها، بانک‌ها و صندوق‌های خصوصی خواست که در صنایع دفاعی سرمایه‌گذاری کنند تا تولید تسلیحات تسریع شده و از گسترش بیشتر جنگ در اروپا جلوگیری شود.

«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل وقت ناتو در دسامبر ۲۰۲۲ گفت: «سرمایه‌گذاری در بهداشت، زیرساخت و آموزش همیشه خوشایندتر است؛ واقعیت این است که تنها راه حفظ صلح، سرمایه‌گذاری در دفاع است.»

صندوق بازنشستگی فنلاندی «وارما» یکی از اولین نهادهایی بود که چند ماه پس از تهاجم روسیه، پیش از پیوستن فنلاند به ناتو در سال ۲۰۲۳، قوانین خود را تسهیل کرد. طبق مقررات جدید، وارما می‌تواند در برخی شرایط در تولیدات تسلیحاتی سرمایه‌گذاری کند.

مواضع ترامپ اروپا را به تسلیح مجدد سوق داده است
توپ هویتزر

«هانا کاسکلا»، معاون ارشد پایداری و ارتباطات وارما می‌گوید: «هیچ محدودیتی درخصوص تسلیحات متعارف وجود ندارد، به شرطی که این محصولات عمدتاً برای دفاع از حاکمیت و جلوگیری از درگیری استفاده شوند.»

به گزارش رسانه آمریکایی، صندوق بازنشستگی «آکادمیکر پنشن» در دانمارک نیز در حال بازنگری در قوانین سرمایه‌گذاری خود در زمینه تسلیحات است؛ اما این تغییر نگرش بیشتر به خاطر ترامپ است تا روسیه. این صندوق ۶۵ ساله که بسیاری از دانشگاهیان فعال و بازنشسته دانمارک را تحت پوشش دارد، تاکنون تمرکز زیادی بر شرکت‌های دارای سوابق قوی در زمینه تغییرات اقلیمی و حقوق بشر داشته است. اما اخیراً، اعضای این صندوق در سرمایه‌گذاری رویکردی جنگ‌طلبانه‌تر اتخاذ کرده‌اند.

«ینس مونک هولست»، مدیرعامل این صندوق که حدود ۲۴ میلیارد دلار دارایی تحت مدیریت دارد، می‌گوید: «در فوریه همه چیز تغییر کرد.» او به تهدید ترامپ برای تصرف جزیره خودمختار گرینلند اشاره کرد و افزود: «این برای دانمارکی‌ها خبری تکان‌دهنده بود.»

با این حال، نیویورک‌تایمز تاکید می‌کند که علاوه بر منابع مالی، اروپا برای تقویت دفاعی خود به اراده سیاسی نیز نیاز دارد.

اکثر تولیدکنندگان بزرگ تسلیحات در اروپا تا حدی در مالکیت دولت‌ها هستند و هر دولت نیز اولویت‌های بودجه‌ای، مقررات و راهبردهای دفاعی خاص خود را دارد. این موضوع باعث ناکارآمدی در میان تولیدکنندگان ملی شده است و هر یک مقادیر نسبتاً کمی سلاح تولید می‌کنند که هزینه‌های بالایی دارند.

برای مثال، قیمت یک توپ «هویتزر» خودکششی ۱۵۵ میلی‌متری تولیدشده در اروپا می‌تواند بین ۶ تا ۱۹ میلیون دلار متغیر باشد؛ در حالی که نمونه مشابه آمریکایی کمتر از ۲ میلیون دلار قیمت دارد. تحلیلگران می‌گویند که افزایش تعرفه‌های ترامپ ممکن است هزینه‌های فولاد، مس و سایر فلزات مورد نیاز برای ساخت سخت‌افزارهای نظامی را بالا ببرد.

اندیشکده‌های نظامی بر ناکارآمدی ناشی از پراکندگی بازار دفاعی اروپا تأکید دارند. کنسرسیوم چهار کشوری که جنگنده یوروفایتر را می‌سازد، در دهه ۱۹۸۰ با هدف تجمیع منابع به جای رقابت تشکیل شد. این جت اکنون در ۹ کشور - از جمله چهار کشور در غرب آسیا - به پرواز درمی‌آید. برخی از سازندگان این جنگنده اکنون به دنبال طراحی یک جت جدید برای رقابت با «اف-۳۵» آمریکایی هستند و می‌خواهند از آن پیشی بگیرند.

انتهای پیام



#‌اخبار

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که به تازگی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره موضوع ایران گفتگو کرده است.

1 ساعت پیش

مدیر پارک ملی گلستان از جمع آوری ۱۱ تن زباله به طور میانگین در سال خبر داد.

نیم ساعت پیش

یازدهمین جلسه عمومی عادی هیات امنای مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ‌ساز شیراز با حضور رئیس و اعضای هیات امنا و هیات رئیسه این مجمع امروز، دوم اردیبهشت در سالن اجتماعات شهرداری منطقه پنج برگزار شد.

1 ساعت پیش

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان فارس از مرمت ظرف سفالی منقوش (دیس) لعابدار دوره ایلخانی در موزه پارس شیراز خبر داد.

1 ساعت پیش

طبق اعلام سخنگوی وزارت امور خارجه، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه برای دیدار و رایزنی با مقام‌های ارشد چین عازم پکن شد.

1 ساعت پیش

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از نخستین روزهای شکل‌گیری به فرمان امام راحل(ره) تاکنون، همواره در خط مقدم دفاع از انقلاب، امنیت ملی و خدمت به مردم ایستاده است؛ نهادی که امروز نه تنها حافظ مرزهای میهن، بلکه یار همیشگی مردم در محرومیت‌زدایی و بحران‌هاست.

1 ساعت پیش

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی جزئیات جلسه امروز شورا را تشریح کرد.

1 ساعت پیش

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با هشدار در مورد پیامدهای تخریب محیط‌زیست گفت: جهان به دنبال یافتن راهی برای سازگاری بین مسائل اقتصادی و حفظ محیط زیست است، به همین دلیل، هیچ کشور توسعه‌یافته‌ای وجود ندارد که محیط زیست خود را نابود کند، هیچ کشوری با تخریب محیط زیست به توسعه نخواهد رسید.

نیم ساعت پیش

سه افسر اطلاعاتی موساد که هدایت عملیات پیجری علیه حزب الله و شهروندان لبنانی را برعهده داشتند با حضور در مراسم روز موهوم اعلام استقلال رژیم صهیونیستی، مشعل این مراسم را روشن کردند.

1 ساعت پیش

بیشتر...