درمان کمردرد با کاردرمانی: اهداف، روش ها مزایا مرکز توانبخشی روشا

کاردرمانگر یک متخصص سلامت است که برای ارزیابی و اجرای برنامه‌های توانبخشی طراحی شده جهت کمک به بهینه‌سازی فعالیت‌های عملکردی بیماران دچار آسیب‌های ناتوان کننده آموزش دیده است.

کاردرمانی، برای درمان کمردرد، بر استفاده از مکانیک‌های بدنی مناسب تمرکز دارد که شامل استفاده از مفاصل بزرگتر در انجام حرکات، حفظ انرژی از طریق ایجاد تعادل بین کار و استراحت، و توجه به سیگنال‌های درد برای جلوگیری از اعمال فشار بیش از حد به اندام‌ها است. یک کاردرمانگر مجموع فعالیت‌های بیمار در خانه، محل کار و در طول تفریح را بررسی می‌کند.

شایع‌ترین علل کمردرد


شایع‌ترین علل کمردرد

کمر از یک سری استخوان‌ها (مهره‌ها)، دیسک‌ها، عضلات، تاندون‌ها، رباط‌ها و سایر ساختارها تشکیل شده است. بروز مشکل در هر کدام از این ساختارها می‌تواند باعث درد شود. گاهی اوقات کمردرد می‌تواند نشانه یک عارضه بسیار جدی باشد. اما، در اکثر موارد ناشی از یک مشکل جدی نبوده و قابل درمان است.

شایع‌ترین علل کمردرد، که ناشی از بروز مشکلاتی در ستون فقرات یا ساختارهای نگه‌دارنده‌ آن هستند، عبارتند از: کشیدگی‌ها و پیچ‌خوردگی‌ها؛ حوادث، آسیب‌ها و حرکات نادرست؛ و آرتروز.

کشیدگی‌ها و پیچ‌خوردگی‌ها

کشیدگی و پیچ‌خوردگی، هر دو به معنی کشیده شدن یا پارگی بافت هستند. کشیدگی‌ها و پیچ‌خوردگی‌ها می‌توانند بر عضلات، تاندون‌ها و رباط‌های کمر (و خصوصاً پایین کمر) تأثیر منفی بگذارند.

پزشکان برای چنین مشکلاتی، بسته به ساختار آسیب دیده، از عبارات مختلفی استفاده می‌کنند که به شرح زیر هستند:

  • عضلات استخوان‌ها را پشتیبانی کرده و حرکت را امکان‌پذیر می‌سازند. به کشیده یا پاره شدن عضله «کشیدگی» گفته می‌شود.
  • تاندون‌ها عضلات را به استخوان‌ها متصل می‌کنند. به کشیده شدن یا پارگی تاندون هم «کشیدگی» گفته می‌شود.
  • رباط‌ها، استخوانی را در محل مفصل به استخوان دیگر متصل می‌کنند. به کشیده شدن یا پارگی رباط «پیچ خوردگی» گفته می‌شود.

حوادث، آسیب‌ها و حرکات نادرست

حوادث و آسیب‌های جزئی و همچنین حرکات نادرست (یا بی‌تحرکی) می‌توانند باعث کمردرد شوند. برخی از نمونه‌های چنین عواملی عبارتند از:

  • لغزش یا سایر حرکات سریع
  • خم شدن، بلند کردن وزنه یا پیچیدن به شکل نامناسب و غیراصولی
  • کار کشیدن بیش از حد از کمر (برای مثال، در حین بازی گلف یا بازی‌های راکتی)
  • عدم استفاده کافی از کمر (برای مثال، نشستن‌های طولانی مدت)

حوادث و آسیب‌های جدی هم می‌توانند باعث کمردرد شوند، که البته چنین موقعیت‌هایی اورژانسی هستند.

آرتروز

آرتریت گروهی از عارضه‌ها است که بر مفاصل تأثیر می‌گذارند. شایع‌ترین نوع آرتریت بیماری آرتروز است. به این عارضه آرتریت استهلاکی یا بیماری تخریبی مفاصل هم گفته می‌شود. اغلب اوقات، این بیماری بر مفاصل ران، زانوها، ستون فقرات و دست‌ها تأثیر می‌گذارد. البته، می‌تواند بسیاری دیگر از مفاصل مختلف بدن را هم درگیر کند.

با بالا رفتن سن احتمال بروز آرتروز افزایش می‌یابد. در این بیماری، به دلیل فرسایش ناشی از امور روزانه، غضروف اسفنجی، که محافظ بسیاری از مفاصل است، شروع به از هم پاشیدن می‌کند. این وضعیت باعث بروز درد و خشکی می‌شود.

موقعی که آرتروز ستون فقرات را درگیر می‌کند، به آن «بیماری تخریبی دیسک» گفته می‌شود. در این وضعیت دیسک‌های ستون فقرات، که از جنس غضروف هستند، مستهلک و فرسوده می‌شوند. این می‌تواند باعث شکل گرفتن استخوان اضافه (یا خار استخوانی) در لبه مهره‌ها شود.

کمردرد ناشی از سایر مشکلات ستون فقرات

کمردرد ناشی از سایر مشکلات ستون فقرات

عصب‌های تحت فشار

یک عصب تحت فشار (که به آن رایدوکولوپاتی هم گفته می‌شود) عبارت است از تحریک یا وارد آمدن فشار بر یکی از ریشه‌های عصبی در ستون فقرات.

یک ریشه‌ عصبی از نخاع منشعب شده و با عبور از سوراخ موجود در مهره، از آن خارج می‌شود و تا ناحیه دیگری از بدن ادامه می‌یابد.

عارضه عصب تحت فشار می‌تواند در هرجایی در امتداد ستون فقرات رخ بدهد. بسته به محل رخ دادن این عارضه، علائم به وجود آمده می‌توانند بخش‌های مختلفی از بدن را درگیر کنند. این علائم، که می‌توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند، معمولاً عبارتند از درد، بی‌حسی، ضعف، و مورمور شدن، هرچند که بعضی افراد هیچ علائمی ندارند. شایع‌ترین محل‌های بروز عصب تحت فشار گردن و پایین کمر هستند. در پایین کمر، علائم ناحیه باسن و پاها را درگیر می‌کنند (که به آن درد سیاتیک هم گفته می‌شود).

عارضه عصب تحت فشار اگرچه یک مشکل عصبی است، اما دلیل آن تغییرات مختلف در ستون فقرات است. این تغییرات شامل استنوز ستون فقرات و بیماری دیسک کمر هستند.

  • استنوز ستون فقرات عبارت است از تنگ شدن مسیر عبور عصب در ستون فقرات.
  • بیماری دیسک کمر (که به آن لغزش دیسک هم گفته می‌شود) عبارت است از خارج شدن یکی از دیسک‌ها از محل طبیعی‌اش. این حالت می‌تواند باعث برآمدگی، پارگی یا بیرون‌زدگی دیسک شود.

شکستگی‌ها

شکستگی به ایجاد گسستگی در هر یک از استخوان‌ها (از جمله مهره‌های کمر) گفته می‌شود، که یکی از انواع آن شکستگی فشاری مهره است. شکستگی فشاری مهره در قسمت قوس‌دار جلوی مهره رخ می‌دهد و همان‌طور که نام آن نشان می‌دهد، در جاهایی بروز می‌کند که استخوان فشرده یا پهن شود.

شکستگی‌های فشاری بیشتر بین مبتلایان به پوکی استخوان شایع هستند. پوکی استخوان عارضه‌ای است که در آن استخوان‌ها ضعیف و شکننده می‌شوند و بیشتر زنانی که از سن یائسگی گذشته‌اند را درگیر می‌کند. در بیماران مبتلا به پوکی استخوان، حتی یک حرکت ساده هم می‌تواند باعث شکستگی استخوان شود.

اسپوندیلولیز نوع دیگری از شکستگی است که بیشتر بین افراد جوان شایع است. این نوع شکستگی، به تَرَکی گفته می‌شود که در ناحیه خاصی از یکی از مهره‌ها رخ می‌دهد. گاهی اوقات اسپوندیلولیز باعث ضعیف شدن مهره و لغزیدن و خارج شدن آن از جای خود می‌شود که به این حالت اسپوندیلولیستزیس (یا سرخوردگی مهره کمری) گفته می‌شود.

شکستگی‌های ستون فقرات می‌تواند ناشی از حوادث و آسیب‌های جدی هم باشند، که در این حالت ممکن است نخاع نیز آسیب ببیند. چنین آسیب‌هایی می‌توانند باعث فلج شدن یا مرگ شخص شوند.

قوس‌های غیرطبیعی ستون فقرات

اگر از کنار به ستون فقرات نگاه کنیم، سه قوس عمده را می‌بینیم: گردن (ستون فقرات گردنی)؛ بالای کمر (ستون فقرات صدری)؛ و پایین کمر (ستون فقرات کمری یا لومبار).

هر کدام از این سه ناحیه می‌توانند دچار قوسی بیش از حد طبیعی شوند. چنین حالتی، بسته به شدت آن، می‌تواند باعث کمردرد یا سایر مشکلات شود.

قوز

یکی از نمونه‌های قوس غیرطبیعی ستون فقرات قوز یا کیفوز است. در این عارضه، قوس بالای کمر از حد طبیعی بیشتر است، که باعث می‌شود پشت شخص ظاهری خمیده داشته باشد که به آن گوژپشتی هم گفته می‌شود.

اسکولیوز

ستون فقرات، وقتی که از پشت دیده می‌شود باید صاف به نظر برسد، حال آنکه در اسکولیوز، ستون فقرات قوسی غیرطبیعی به طرف چپ یا راست دارد. گاهی اوقات این قوس (که می‌تواند خفیف تا شدید باشد) باعث کمردرد می‌شود.

کمردرد ناشی از سایر بخش‌های دستگاه عضلانی اسکلتی

کمردرد ناشی از سایر بخش‌های دستگاه عضلانی اسکلتی

مفصل ران

مفصل ران جایی است که استخوان لگن به استخوان ران (فمور) متصل می‌شود. گاهی اوقات مفصل ران شخص دچار مشکل شده، اما او درد را در پایین کمر خود احساس می‌کند. به حالتی که در آن مشکل در بخشی از بدن است اما درد آن در جایی دیگر از بدن احساس می‌شود درد ارجاعی می‌گویند.

زانو

آرتروز یا سایر عارضه‌هایی که باعث زانو درد می‌شوند می‌توانند وضعیت قرارگیری زانو را هم تغییر دهند. این وضعیت، اغلب نحوه راه رفتن شخص را دچار تغییر کرده و در نهایت باعث درد پایین کمر می‌شود.

کمردرد ناشی از عارضه‌هایی که تمامی بدن را درگیر می‌کند

بعضی از عارضه‌ها (که به آن‌ها عارضه‌های سیستماتیک گفته می‌شود) بر تمامی بدن تأثیر می‌گذارند. گاهی اوقات کمردرد یکی از علائم چنین عارضه‌هایی است.

آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی، یک مشکل مربوط به سیستم ایمنی بدن است. شخص مبتلا به این عارضه عموماً دچار علائمی مثل تب، خستگی و بدن درد می‌شود. آرتریت روماتوئید، در صورت درمان نشدن، مفاصل را تخریب می‌کند. این عارضه می‌تواند مفاصل مختلفی را درگیر کند، از جمله مفاصل کمر و ران.

اسپوندیلیت آنکیلوزان

این عارضه باعث التهاب مفاصل شده و غالباً مفاصل کمر را درگیر می‌کند. شخص مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان دچار درد و خشکی شدید می‌شود، که معمولاً در پایین کمر و مفاصل ران رخ می‌دهد. در این عارضه بعضی از استخوان‌های کمر به طرف یکدیگر رشد می‌کند که باعث می‌شود شخص نتواند آن ناحیه از کمر که دچار چنین مشکلی شده را حرکت دهد.

سندرم‌های درد

سندرم‌های درد علائم بسیاری دارند، از جمله کمردرد. فیبرومیالژیا، که یکی از سندرم‌های درد است، بخش‌های مختلفی از بدن را درگیر می‌کند که معمولاً کمر یکی از آن‌ها است. سایر علائم فیبرومیالژیا عبارتند از مشکلات خواب و حافظه و مشکلات خُلقی.

علل دیگر کمردرد

سلامت روان

تحقیقات زیادی رابطه مشکلات روانی و چرخه درد-افسردگی-استرس را مورد بررسی قرار داده‌اند، که بخشی از آن‌ها خصوصاً به درد پایین کمر مربوط می‌شوند.

این چرخه به دو شکل عمل می‌کند:

  • درد، احساس افسردگی را بدتر می‌کند که این استرس/اضطراب را افزایش می‌دهد، که آن‌ هم به نوبه خود درد را افزایش می‌دهد
  • درد، استرس/اضطراب را افزایش می‌دهد، که این احساس افسردگی را بدتر می‌کند، که آن هم به نوبه خود درد را افزایش می‌دهد

اضافه وزن

اضافه وزن باعث وارد آمدن فشار بیشتری به استخوان‌ها و مفاصل می‌شود. این حالت خصوصاً برای پایین کمر مشکل‌ساز است چراکه باعث افزایش خطر درد پایین کمر و مشکلاتی مثل آرتروز می‌شود.

دستگاه‌ها و اندام‌های دیگر

مشکلات جدی سایر دستگاه‌ها و اندام‌های بدن هم می‌توانند باعث کمردرد بشوند. گاهی اوقات اندام یا بخش درگیر از یک دستگاه بدن در ناحیه کمر قرار دارند، که در این صورت درد، موضعی خواهد بود. برای مثال، کلیه‌ها در دو طرف پایین کمر قرار دارند.

درد همچنین می‌تواند ارجاع شود (همان‌طور که گفته شد، این حالتی است که در آن درد در یک بخش از بدن احساس می‌شود، اما مشکل در واقع در بخش دیگری از بدن قرار دارد). افراد مبتلا به عارضه‌های خاصی که قلب یا سرخرگ بزرگ (آئورت) را درگیر می‌کنند هم ممکن است دچار کمردرد شوند.

عفونت‌ها

پیلونفریت که یکی از انواع عفونت‌های کلیوی است معمولاً باعث درد پایین کمر می‌شود. این عارضه عموماً باعث مشکلات ادرار و تب هم می‌شود.

آنسفالیت (که یکی از عفونت‌های ویروسی مغز است) عارضه‌ای بسیار جدی است. شخص مبتلا به آن دچار خشکی و درد گردن می‌شود. سایر علائم این عارضه عبارتند از سردرد، تب، گیجی و خستگی.

تومورها و سرطان

از آنجا که کمر بخشی بزرگی از بدن را تشکیل می‌دهد، تشکیل تومورها و بروز سرطان در اندام‌ها و دستگاه‌های مختلف بدن می‌توانند باعث کمردرد شوند. در این حالت درد به نوع سرطان، محل تومور یا سرطان و اینکه سرطان گسترش پیدا کرده یا خیر، بستگی دارد.

  • نوع: برای مثال ممکن است سرطان استخوان، ریه، کلیه یا لوزالمعده باشد.
  • محل: ممکن است در سر یا گردن، قفسه سینه، شکم یا کمر باشد.
  • سرطان می‌تواند به ناحیه‌هایی در کمر یا نزدیک آن گسترش پیدا کند.

کاردرمانی چگونه می‌تواند به درمان کمردرد کمک کند


کاردرمانی جهت کاهش کمردرد

با وجود پیشرفت‌های پزشکی امروزی، گزینه‌های شما برای درمان دردها و ناراحتی‌های روزمره ناشی از آرتریت بیش از هر زمان دیگری است. شما می‌توانید با بهره‌گیری از نکاتی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، در کنار کاردرمانی تحت نظر یک متخصص، علائم آرتریت خود را کاهش داده و در عین حال قدرت و قابلیت حرکت عضلاتتان را افزایش دهید.

درد پایین کمر حسی است که میلیون‌ها نفر از مردم با آن آشنایی دارند. این درد می‌تواند جنبه‌های زیادی از زندگی شما را مختل کند، از جمله کار، وقتی که با خانواده و دوستان می‌گذرانید، شرکت در فعالیت‌هایی که از آن‌ها لذت می‌برید و حتی زمان آرامشتان. این درد علت اصلی از کار افتادگی در میان بزرگسالان بوده و در صورت درمان نشدن می‌تواند باعث مشکلات پزشکی دیگری شود. همچنین، این مشکل بسیار شایع است به طوری که ۶۰ تا ۷۰ درصد از مردم کشورهای صنعتی با آن دست به گریبان هستند.

اگر درد پایین کمر زندگی روزمره‌تان را مختل کرده، لازم است که هرچه زودتر راهی برای تسکین آن پیدا کنید.

کاردرمانگران با تمرکز بر درد و آسیب به بیمارانشان کمک می‌کنند تا قابلیت عملکرد، آسایش و قابلیت حرکت خود را دوباره به دست بیاورند. از تکنیک‌های مختلف کاردرمانی برای تسکین درد، سرعت دادن به بهبودی و بازگرداندن قابلیت‌های عملکرد و حرکت به ناحیه دردناک بدن استفاده می‌شود. وقتی که برای مشاوره مراجعه می‌کنید، کاردرمانگر ارزیابی جامعی از وضعیت شما به عمل آورده و مشخص می‌کند که برای هرگونه عارضه ارتوپدیک، عصبی یا قلبی عروقی که ممکن است داشته باشید چه شکلی از درمان مناسب است.

به علاوه، کاردرمانی شامل دو نوع درمان است: کاردرمانی غیرفعال و کاردمانی فعال:

کاردرمانی غیرفعال

هدف کاردرمانی غیرفعال کمک به قابل کنترل‌تر کردن درد و در صورت امکان، رفع کامل آن است. درد پایین کمر می‌تواند عارضه ناتوان کننده‌ای بوده و توانایی فیزیکی شما را مختل کند. به همین دلیل، کاردرمانگران تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند که درد را تا حد امکان کاهش بدهند. کاردرمانی غیرفعال می‌تواند شامل هرگونه ترکیبی از درمان‌های تخصصی زیر باشد، که البته مناسب بودن هر یک از آن‌ها برای شما به نظر کاردرمانگرتان بستگی دارد:

  • تحریک الکتریکی، مانند واحدهای تنس (تحریک الکتریکی عصب از راه پوست)
  • ماساژ
  • درمان‌های دستی
  • آب درمانی
  • اولتراسوند
  • سوزن خشک
  • کیسه‌های گرم/یخ
  • یونتوفورزیس

بعضی از این روش‌ها برای کاهش درد و ورم استفاده می‌شوند، مثل کیسه‌های گرم/یخ و ماساژ درمانی. تحریک الکتریکی، اگرچه کمی ترسناک به نظر می‌رسد، اما درمانی بدون درد است که یک سری امواج الکتریکی ضعیف را از طریق دستگاه عصبی شما به محل درد ارسال می‌کند. این روش علاوه بر کمک به تسکین درد، باعث کاهش اسپاسم‌های عضلانی شده و بدن شما را نیز به تولید هورمون‌های طبیعی ضددرد تشویق می‌کند. آب درمانی، یک درمان مبتنی بر تمرینات آبی است، که در آن بیمار یک سری حرکات کم شدت را در آب انجام می‌دهد. این کار باعث می‌شود هرگونه فشار عضلانی که ممکن است بیمار به آن دچار شده باشد تسکین یافته و به مفاصل نیز اجازه می‌دهد تا آزادانه و به راحتی حرکت کنند. از این تکنیک‌ها بیشتر برای درمان درد پایین کمر استفاده می‌شود تا مشکلات دیگر، هرچند که کاردرمانگر شما می‌تواند، بسته به صلاحدید، تکنیک‌های دیگری را تجویز کند.

‌کاردرمانی فعال

کاردرمانی فعال جهت بهبود کمردرد

هدف کاردمانی فعال فراهم کردن تمریناتی است که بیمار بتواند، در مراحل بعدی کاردرمانی، آن‌ها را به تنهایی انجام دهد. وقتی درد پایین کمرتان آن‌قدر کاهش پیدا کرد که کاردرمانگرتان به این نتیجه رسید که برای کاردرمانی فعال آماده هستید، او یک برنامه تمرینی را مخصوص نیازهای شما طراحی می‌کند. این برنامه می‌تواند شامل هرگونه ترکیبی از حرکات کششی، قدرتی و تمرینات ثبات بوده و تماماً با هدف کمک به بازیابی انعطاف‌پذیری، دامنه حرکتی و قدرت عضلانی شما تنظیم می‌شود. این تمرینات به فراهم آمدن تکیه‌گاهی برای ناحیه دردناک کمک کرده و شما را به مراحل بعدی فرایند بهبودی‌تان هدایت می‌کنند.

جلسات درمان من چگونه خواهند بود؟


جلسات کاردرمانی جهت بهبود کمردرد

در جلسه مشاوره اولیه، کاردرمانگر از شما سؤالاتی در مورد سوابق پزشکی، سبک زندگی و ناحیه (یا نواحی) دردناکتان می‌پرسد. این اطلاعات به کاردرمانگر کمک می‌کنند تا بهترین برنامه درمانی را برای شما و نیازهای خاص‌تان طراحی کرده و نتایج طولانی مدتی را برایتان فراهم کند.

بعد از مشاوره، فرایند ارزیابی شروع می‌شود. کاردرمانگر، بسته به درد و علائم‌تان، با بررسی حالت قرارگیری بدن، هماهنگی، قدرت، تعادل، انعطاف‌پذیری، فشار خون، و یا ضربان قلبتان، یک ارزیابی کامل از شما به عمل می‌آورد. این ارزیابی هم دستی و هم دیداری است.

بعد از انجام ارزیابی جامع، کاردرمانگر برنامه درمانی شما را طراحی می‌کند؛ او طرح درمان را با کاردرمانی غیرفعال شروع کرده و سپس کاردرمانی فعال را لحاظ می‌کند. همچنین ممکن است، برای زمانی که در خانه هستید و درمان را انجام نمی‌دهید هم یک سری تمرینات به شما داده شود. تمام این کارها با هدف کاهش درد، جلوگیری از آسیب بیشتر و کاهش زمان بهبودی شما به حداقل ممکن، انجام می‌شوند.



#‌توانبخشی #‌روانشناسی منبع: مرکز توانبخشی روشا

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار می شود. دوره‌های شیدایی و هیپومانیک نشانه اصلی این بیماری هستند و اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره‌های افسردگی نیز دارند. این بیماری با داروها، رواندرمانی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها قابل کنترل […]

5 ماه پیش

این یک باور کلیشه ای است که بزرگترین مشکلات در ازدواج حول محور پول و رابطه جنسی می چرخد. اما این ها تنها مشکلاتی نیستند که می توانند یک رابطه طولانی مدت را ایجاد یا از بین ببرند. مجموعه ای از…

5 ماه پیش

فرزندپروری مبتنی بر ترس می تواند بر رشد، سلامت روان و رابطه شما با فرزند شما تأثیر بگذارد.

5 ماه پیش

اختلال اضطراب فراگیر (GAD) چیست؟ علائم و نشانه های GAD، درمان اختلال اضطراب فراگیر، دارودرمانی برای اضطراب

4 ماه پیش

اضطراب جدایی چیست؟ طبیعی است که فرزند خردسال شما هنگام جدایی از شما احساس اضطراب کند. در اوایل کودکی، گریه کردن، عصبانیت، یا چسبیدن (همه نشانه‌های اضطراب جدایی) واکنش‌های سالم به جدایی و مرحله طبیعی رشد هستند. ممکن است از تولد کودک شروع شود و ممکن است تا سن چهار سالگی دوباره تکرار شود. در […]

5 ماه پیش

ترس از مجازات، آبرو و یا مورد بازخواست قرار گرفتن باعث می شود تا کودک و نوجوان از گفتن حقایق سر باز زند و گرایش به دروغگویی در آن ها شدت می یابد.

5 ماه پیش

خانواده اولین و مهم‌ترین بافت اجتماعی را برای رشد فرد فراهم می‌سازد. روش‌هایی كه والدین در تربیت فرزندان خود به كار می‌گیرند، نقشی اساسی در تأمین سلامت روانی فرزندان آنها خواهد داشت به‌طوریکه اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده‌ی رفتارهای است.

5 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان پانیک کتابی است به زبان ساده درباره حملات پانیک. در این کتاب در ابتدا خواننده با ساختار پانیک و دلایل ایجاد آن آشنا می شود

5 ماه پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

4 ماه پیش

بیشتر...