وزن گیری کودکان، مسئله ای فراتر از اعداد سلامت نیوز
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، وزن و بهتبع آن وزنگیری کودکان در سالهای اولیه تولد، دغدغه مشترکی درمیان تازه پدرومادرها است؛ والدینی که دلشان میخواهد فرزندشان آب قلم بخورد و بهقول خودشان جان بگیرد و خیالشان از قوت جسمی او راحت باشد؛ اما لازم است که درمیان دلنگرانیهای طبیعی مادرانه و پدرانه، جایی هم برای این واقعیت باز کنند که همه بچهها شبیه هم نیستند؛ بعضی کمی لاغرتر، بعضی کمی تپلتر!
شاید بهتر است کمی به ژنتیک خودشان وخانوادهشان نگاه کنند وانتظار چیزی فراتر ازآنچه که درتاروپود ژنتیکی خودشان میبینند را در فرزندشان نداشته باشند. موضوعی که دکتر ضیاالدین نوروزی،استادتمام دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص کودکان و نوزادان، بر آن تاکید دارد.
آیا وزنگیری کودکان مطابق اصول خاصی تعریف شده و باید پیش برود؟
بههرحال برای روند وزنگیری کودکان در سالهای اولیه تولد، استاندارد و جدولی تعریف شده که بهتر است کودک براساس آن پیش برود. این استاندارد به ما هشدار میدهد که وقتی وزن کودک پایینتر از حد تعادل و استاندارد و یا بالاتر از آن باشد، تغذیه کودک و نحوه رشدش نیاز به بررسیهای جزئیتری دارد.
یعنی اگر بالاتر و پایینتر باشد، میتواند نگرانکننده باشد؟
خیر اینطور نیست! درصورتی که پزشک و والدین متوجه شوند که روند وزنگیری کودک با استاندارد فاصله دارد، لازم است کنکاش بیشتری داشته باشند تا اطمینان حاصل کنند این استانداردنبودن برای سلامت کودک مشکلساز نشود؛ یعنی همیشه هم مشکلی وجود ندارد، بلکه لازم است پیگیری کنند و خیالشان از نبود مشکل راحت شود.
مثلا چه شاخصهایی باید بررسی شود؟
قوت شیر مادر، نوع شیرخشک مصرفی کودک، ویتامینهایی که مصرف میکند، اینکه غذاهای کمکی شامل چهنوعی از املاح و ویتامین و پروتئین هستند و اینکه آیا این مواد مغذی بهقدر کافی در سفره غذایی کودک وجود دارد و به او میرسد یا خیر؟
و در نهایت بعد از اینکه بررسیها انجام شد، چه نتیجهای میتوان از آن گرفت؟
آنوقت است که با درنظرگرفتن تاروپود ژنتیکی کودک، تشخیص داده میشود که این کودک بهصورت سالم درحال رشد است یا نیاز به درمان و اصلاح دارد. درواقع بسیاری از لاغریها و چاقیها در سنین کودکی، فارغ از نوع تغذیه، به ژنتیک کودک بستگی دارد و جای نگرانی نیست.
دکتر! عدد مشخصی برای اینکه در هرماه چقدر باید وزن به کودک اضافه شود وجود دارد؟
اگر آن اماواگرهای ژنتیکی را کنار بگذاریم، طبق همان استانداردی که پیش ازاین گفتم برای رشد بچهها تعریف شده است، بهتر است روزی ۲۰تا۳۰ گرم وبهطورکلی درششماه اول ماهی۶۰۰گرم و در ششماه دوم تولد، ماهی ۵۰۰ گرم اضافه کنند.
و وزن ایدهآل در تولد یکسالگی؟
اگر در سن یکسالگی وزنِ نوزاد سهبرابر وزن تولدش باشد، یعنی دقیقا روی جدول استاندارد ایستاده است؛ اما بازهم تاکید میکنم اگر کمیکمتر و یا بیشتر از آن هم بود، نمیتواندموضوع حاد ونگرانکنندهای باشد.بدیهی است که رشد هر بچهای متفاوت است و ما نمیتوانیم همه آنها را براساس یک واحد استانداردی بسنجیم؛ در چنین شرایطی، لازم است ویژگیهای دیگر کودک را هم در بررسیهایمان لحاظ کنیم.
که مهمترین آن ژنتیک است؛ اینطور نیست؟
بله؛ واقعیت این است که تاروپود ژنتیکی کودک، حرف اول را در رشد جسمی کودک میزند. برای اینکه بتوانیم وزن و جثه کودک را ارزیابی کنیم، بهتر است نگاهی به دوران کودکی پدرومادرش بیندازیم. آنوقت است که نتیجهگیریهای منطقیتری خواهیم داشت. فراموش نکنیم که بچهها الگوهای کوچکی از پدر و مادرهایشان هستند.
و خب دراینمیان، چهوقتی است که موضوع میتواند نگرانکننده و نیازمند پیگیریها و درمانهای جدی باشد؟
باید بهاین موضوع توجه داشته باشیم که رشد مغزی، ذهنی، کلامی و... کودک هم بهاندازه رشد جسمی او اهمیت دارد. اگر کودکی با وجود برخورداری از تغذیه خوب، وزنگیری کندتری دارد اماازطرف دیگر،فعالیتهای مناسب سنش را انجام میدهد، مغزش خوب کار میکند، ازهوشش استفاده میکند و بهطور کلی درامور روزمره، تکامل خوبی دارد، یعنی مشکل خاصی وجود ندارد و رشد کندِ جسمی واصطلاحا همان جثه ریز او،میتواند دلایل بسیاری ازجمله ژنتیک داشته باشد.
بنابراین اگر وزنگیری بهدرستی اتفاق نمیافتد و بهموازات آن، حرفزدن، فعالیتکردن و...کودک، کندی و اختلالی مشاهده کردیم، بهتر است آزمایش بدهیم تا علت اختلال در رشد او مشخص شود. دراین میان، این موضوع را هم باید در نظر بگیریم که رشد جسمی بچه، تحت تأثیر عوامل محیطی مانند مریضی، کموزیاد میشود؛ چنانکه میبینیم بچهها در زمان مریضی، مانند یخ آب میشوند و لاغر و ضعیف میشوند. اینها متغیرهایی هستند که در وزن کموزیاد بچه، تأثیرگذار هستند. برای همین است که رشد و تکامل ذهنی و مغزی کودک، بهنسبت رشد جسمی، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
این جمله معروف که «بزرگ میشه، استخوون میترکونه» چقدر میتواند در بچههای ریزنقش و دوران نوجوانیشان و تغییر سیستم بدنی آنها واقعیت داشته باشد؟
البته که واقعیت دارد؛ چهبسیار کودکانی که چاق هستند و اضافهوزن دارند اما بهناگهان قد میکشند و به تناسب اندام میرسند و چه بسیار کودکانی که لاغر و شاید ضعیف هستند اما در سنین بلوغ و با خوراک بیشتر، رشد چشمگیری پیدا میکنند.
#اخبار_سلامتی منبع: سلامت نیوز
بیشتر...
تبلیغات
آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی در دنیای امروز بهشمار میآید. در حقیقت، با افزایش روزافزون جمعیت، صنعتی شدن و استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی، کیفیت هوای اطراف ما بهشدت کاهش یافته است.
از دست دادن میل جنسی می تواند از علائم افسردگی باشد، اما همچنین می تواند از عوارض جانبی بسیاری از داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی سرچشمه بگیرد.
اگر هنوز شک دارید که مگر با ترک سیگار چه اتفاق مهمی میخواهد در زندگیتان بیفتد، این مطلب را از دست ندهید.
طی این مطالعات مشخص شد افرادی که اغلب قهوه و چای مینوشند، ۲.۸ برابر بیشتر از افرادی که علاقهای به نوشیدن نوشیدنیهای گرم ندارند، در معرض خطر ابتلا به سرطان مری قرار دارند.
پژوهشی تازه نشان میدهد تجمع پروتئین اف-اکتین در مغز مگسهای میوه باعث تسریع زوال شناختی و کاهش طول عمر آنها میشود. محققان با دستکاری ژنتیکی موفق شدند از انباشت این پروتئین جلوگیری کنند و طول عمر مگسها را تا ۳۰ درصد افزایش دهند. یافتهها نشان میدهند که کاهش اف-اکتین میتواند از سیستم دفع زباله سلولی در مغز محافظت کند و عملکرد شناختی را بهبود بخشد. این تحقیق، دریچهای جدید به سوی کاهش اثرات پیری و بهبود کیفیت زندگی انسان در سالهای آتی باز میکند.
در دنیای امروز که سبک زندگی بیتحرک و عادتهای غذایی ناسالم به یک معضل بزرگ تبدیل شده است، مفهومی جدید به نام «سالمخوری» به دغدغه بسیاری از افراد تبدیل شده است. اما این رویکرد هم با چالشهای خود روبروست: از هزینههای بالای مواد غذایی سالم گرفته تا افراط در مصرف برخی مواد مفید که میتواند پیامدهای منفی داشته باشد. آیا سبک سالمخوری راهی پایدار و عملی برای حفظ سلامت است یا چالشی دیگر در مسیر زندگی مدرن؟
روغن آجیل چه ارزش غذایی و چه همه کاره بودن، بخش بزرگی از رژیم غذایی ما را تشکیل می دهد. یکی از گزینه های محبوب در این بخش، روغن گردو است که به دلیل مشخصات تغذیه ای و فواید سلامتی اش شناخته شده است.
محققان جدیدترین مطالعه خود را در زمینه تأثیر ترک سیگار پس از تشخیص سرطان منتشر کردند و نشان دادند که سیگاریهایی که سرطانشان تشخیص داده میشود، با ترک سیگار میتوانند ۲۲ تا ۲۶ درصد خطر مرگ خود را کاهش دهند و در برخی موارد، تا ۴ سال به طول عمر خود اضافه کنند.
پژوهشگران به والدین هشدار میدهند که توجه به چاقی کودکان اهمیت زیادی دارد. مطالعهای جدید نشان میدهد که ترکیب روشهای مدرن مانند ارسال پیامهای متنی و استفاده از فناوری دیجیتال با توصیههای سنتی میتواند به شکل مؤثری از ابتلای کودکان به چاقی مفرط جلوگیری کند و آثار مثبت آن تا بزرگسالی ادامه یابد.
بیشتر...