سلامت نیوز | 1 ماه پیش

عوارض مصرف مواد غذایی تقلبی سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، تقلب در عرضه مواد غذایی، شبیه به هیچ تقلبی درهیچ زمینه دیگری نیست؛ شاید چون می‌تواند تأثیر مستقیم و بدون دخالتی در به خطر انداختن سلامت مواد غذایی داشته باشد.

درواقع شاید آنچه که درباره مواد غذایی تقلبی کمتر دیده می‌شود این است که فارغ از کاهش ارزش غذایی مواد مصرف‌شده، در چنین مواردی، انسان با سموم غذایی در بدنش روبه‌رو می‌شود که می‌تواند سلامتش را با عوارض جدی روبه‌رو کند؛ موضوعی که دکترخدیجه رحمانی، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم آن را تایید و بر اهمیت خرید مواد غذایی از مراکز معتبر و استاندارد تاکید دارد.



به نظر شما، مصرف محصولات غذایی تقلبی، چقدر می‌تواند بر سلامت افراد تأثیرگذار باشد؟

محصولات غذایی تقلبی، بر حسب مواردی که مورد استفاده قرارمی‌گیرد، می‌تواند تأثیرات ناخوشایندی بر سلامت داشته باشد اما تقلب به دو شکل صورت می‌گیرد؛ یک مورد به صورت جایگزینی مواد است که مثلا باقالا را به‌جای خلال پسته می‌فروشند و نوع دیگر تقلب هم به شکل فروش موادسوء و فاقد کیفیت است که طبیعتا هردونوع آن می‌تواند اثرات منفی برسلامت داشته باشد.



به نظر می‌رسد که نوع اول آن یعنی جایگزینی خطر کمتری دارد تا استفاده از مواد غذایی خراب و مانده و از رده خارج؟

خب واقعیت این است که فردی که از یک ماده غذایی استفاده می‌کند، انتظار دارد که از خاصیت‌های آن ماده بهره ببرد و تأثیرش را در عملکرد بدنش ببیند، در صورتی‌که موادتقلبی خریده باشد و مثلا به‌جای پسته، باقالا مصرف کرده باشد، نه فقط بهره‌ای نمی‌برد، بلکه ممکن است با توجه به ویژگی‌های بدنی‌اش، تحت تأثیر آن ماده جایگزین هم قرار بگیرد.



نمونه‌اش احتمال بروز فاویسم است!

بله همین‌طور است. البته که در بروز اثرات بیماری فاویسم، میزان و مقدارمصرف هم تأثیرگذار است اما به‌هرحال کسی نمی‌تواند منکر مشکلات ناشی از مصرف باقالا در چنین افرادی شود. در واقع اگر زیاد مصرف شود، اثر سوء دارد، منجر به خونریزی می‌شود و مشکلات آنزیمی برای فرد ایجادمی‌کند.متاسفانه بسیار از افراد، صرفا به‌دلیل دریافت سود بیشتر، این‌طور جدی با سلامت هموطنان‌شان شوخی می‌کنند! فاویسم یک بیماری حساسیتی است که مصرف باقالا و ترکیبات مشابه آن می‌تواند باعث کم‌خونی همولیتیک در افراد مستعد شود و به شکل یک ماده غذایی خطرآفرین عمل کند.



به نظر می‌رسد که درباره تنقلات این تقلبی بودن، احتمال بیشتری دارد؟

بله متاسفانه و اتفاقا که چقدر می‌تواند بااهمیت باشد. واقعیت این است که تنقلات اثرات مفید و بسیار خوبی بر بدن انسان دارند. تنقلات چربی مفیدی دارند، تنها منبعویتامین Eهستند. مواد معدنی، منیزیم و...را به صورت اثربخشی به بدن می‌رسانند اما با وجود همه این‌ مزایا، اگر آلوده باشند، نه فقط اثر مثبت ندارند که اثر سوء خودشان را هم روی سلامت می‌گذارند.


و انگار در آستانه سال نو، این سودجویی‌ها بیشتر و متعدد شده است.

دقیقا همین‌طور است. برای نمونه دیگر این مواد تقلبی، از زردچوبه هم می‌توانیم نام ببریم. جالب است بدانید که زردچوبه در اصل خودش، اثرات مفید و ضدالتهابی دارد اما برخی برای سود بیشتر، به زردچوبه مانده، نمک می‌زنند و حتی مواد رنگی در آن ترکیب می‌کنند تا رنگ قدیمی آن دیده نشود و آن را به جای زردچوبه خوش‌رنگ و طعم می‌فروشند که طبیعتا خطرات قابل‌توجهی برای سلامت انسان دارد.



و چاره مقابله با چنین اتفاقاتی را در چه می‌بینید؟

بدیهی است که فارغ از ضرورت نظارت بیشتر و جدی‌تر بر فروش مواد غذایی اما آنچه که از دست مردم برمی‌آید فقط و فقط خرید از مکان‌های معتبر و محصولات غذایی با نشان استاندارد و مجوز سازمان غذا و دارو است.در واقع لازم است این موضوع را همیشه جدی بگیریم که خرید مواد غذایی از دستفروش‌ها که هیچ کنترل و نظارتی بر محصولات‌شان نیست، هیچ توجیهی ندارد؛ به‌خصوص آن‌که چنین خریدی، علاوه بر احتمال تقلبی بودن، در بسیاری از موارد با آلودگی‌های جدی همراه است.



آلودگی هم می‌تواند به اندازه تقلبی بودن دردسرساز باشد برای سلامتی؟

البته که می‌تواند؛ حتی گاهی بیشتر! خوب است بدانیم که مواد غذایی دستفروش‌ها و گوشه خیابان‌ها، فارغ از اصل یا تقلبی بودن، با آلودگی هوا و آلودگی محیط ترکیب شده‌؛ برای همین تاکید می‌کنیم که به‌هیچ عنوان روی خرید مواد غذایی باز ریسک نکنیم.



این آلودگی چقدر قابل تشخیص‌است؟

بدیهی است که اصلا قابل تشخیص نیست! به‌خصوص اگر این مواد سم آفلاتوکسین داشته باشند.آلودگی و سمی که در اثر ماندگی در مواد غذایی ایجاد می‌شود و بسیار هم خطرناک است و حتی می‌تواندکشنده باشد. چه بهتر که از مواد غذایی مانده که فکر می‌کنیم خاصیت دارند استفاده نکنیم تا این‌که بخواهیم با این کیفیت نازل و با آلودگی آنها را به بدن برسانیم.



#‌اخبار_سلامتی

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

کنترل، همیشه با فریاد و تنبیه نیست؛ گاهی با یک جمله‌ی ساده شروع می‌شود: «ما فقط خیرت رو می‌خوایم». اما وقتی محبت شرطی می‌شود و حمایت جای خودش را به اجبار می‌دهد، کودکی می‌ماند که بزرگ شده، اما هنوز اجازه ندارد خودش باشد... و زخمی‌هایی که دیده نمی‌شوند، دردناک‌تر از همه‌اند.

4 روز پیش

برخلاف باور عمومی، قلیان نه تنها بی‌ضرر نیست بلکه ضررش از سیگار هم بیشتر است. وزارت بهداشت هشدار داده یک پک قلیان معادل ۲۰۰ نخ سیگار دود دارد و آسیب‌های جدی‌تری به ریه‌ها و سلامت عمومی وارد می‌کند.

3 روز پیش

نتایج یکی از بزرگ‌ترین مطالعات جهانی در حوزه پیشگیری از بیماری‌های قلبی و مغزی نشان می‌دهد که با پرهیز از تنها پنج عامل خطرساز، می‌توان به طور متوسط ۱۰ سال به عمر مفید انسان‌ها افزود. ایران نیز با مشارکت گسترده در این مطالعه، سهم مهمی در این یافته جهانی داشته است.

5 روز پیش

افزایش چشمگیر چاقی در کودکان و نوجوانان ایرانی، زنگ خطری جدی برای آینده سلامت کشور است. از سبک زندگی ناسالم تا نبود پوشش بیمه‌ای مناسب، همگی دست به دست هم داده‌اند تا چاقی به یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های سلامت تبدیل شود.

5 روز پیش

با افزایش دما در روزهای گرم سال، رعایت برخی نکات می‌تواند به شما کمک کند تا از بیماری‌های مرتبط با گرما جلوگیری کنید. در ادامه نکاتی را برای خنک ماندن و حفظ سلامتی در گرما ارائه می‌دهیم که همگی می‌توانند مفید باشند.

4 روز پیش

استرس در کودکان می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و بر سلامت روانی و جسمی آنها تأثیر بگذارد. این مقاله به بررسی انواع استرس، از جمله استرس خوب و بد، و تأثیرات آنها بر کیفیت زندگی کودکان می‌پردازد.

6 روز پیش

تروماها تاثیراتی طولانی‌مدت بر زندگی فرد دارند و قطعاً بر زندگی آینده کودک تاثیر می‌گذارند. اولین تاثیر آن، بی‌اعتمادی به دیگران است و بر روابط، باورها، ارتباطات عاطفی و جنسی در آینده کودک تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل کودک در این شرایط نیاز به درمان دارد تا بتواند به‌عنوان یک بزرگسال سالم زندگی کند.

5 روز پیش

وندالیسم حاکم بر رفتار برخی گردشگران داخلی در نوروز 1404اما محدود به غارت خاک هرمز نبود. انتشار تصاویر بالارفتن از دیواره‌های تخت‌جمشید، یادگاری‌نویسی بر 33پل و آثار تاریخی و... علاوه بر انبوه زباله برجای مانده از حضور گردشگران در جنگل‌ها، سواحل و عرصه‌های طبیعی نیز همان اندازه که خاک هرمز به غارت رفت در فضای مجازی وایرال شد.

4 روز پیش

جزیره هرمز نوروز امسال 14برابر بیش از ظرفیت گردشگری خود مسافر گرفت و کارشناسان حوزه گردشگری و محیط‌زیست می‌گویند، تعیین برد ظرفیت گردشگری برای عرصه‌های طبیعی می‌تواند از چنین پیامدهایی کم کند. ظرفیت برد، حداکثر افرادی هستند که می‌توانند از یک مقصد گردشگری طبیعی، بازدید یا در آن اقامت کنند، بدون اینکه آن مکان مورد تخریب قرار بگیرد.

6 روز پیش

بیشتر...