اختلال روان تنی یا سایکوسوماتیک چیست نشانه ها راه های درمان

اختلال روان تنی
اختلال روان تنی یک اختلال روانی است که اغلب بدون هیچ توضیح پزشکی منجر به علائم جسمی می شود وتقریباً می تواند بر هر قسمتی از بدن تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به این اختلال تمایل دارند به دنبال مراقبت های مکرر پزشکی باشند و بدون تشخیص ناامید می شوند. رفتاردرمانی و کاهش استرس می تواند به مدیریت و درمان اختلال روان تنی کمک کند. در این مقاله به اختلال روان تنی یا سایکوسوماتیک و درمان آن اشاره شده است.
سرفصل های مقاله
اختلال روان تنی چیست؟
اختلال روان تنی چقدر شایع است؟
چه کسی ممکن است اختلال سایکوسوماتیک داشته باشد؟
چگونه اختلال روان تنی می تواند بر بدن تأثیر بگذارد؟
علایم سایکوسوماتیک چیست؟
چگونه اختلال روان تنی تشخیص داده می شود؟
سایکوسوماتیک چگونه درمان می شود؟
نتیجه گیری

اختلال روان تنی یک وضعیت روانی است که شامل بروز علائم جسمی می شود و معمولاً فاقد توضیحات پزشکی است. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است افکار، احساسات یا نگرانی های زیادی در مورد علائم جسمی داشته باشند که بر توانایی آن ها برای عملکرد خوب تأثیر می گذارد.

افراد مبتلا به اختلال روان تنی معمولاً علائم آشکار ناراحتی روانی را گزارش نمی کنند. در عوض، آن ها معتقدند که مشکلاتشان ناشی از شرایط پزشکی است. افراد مبتلا به سایکوسوماتیک معمولاً برای دریافت آزمایشات و معالجه به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مراجعه می كنند، كه اغلب تشخیصی دریافت نمی كنند و منجر به ناامیدی و پریشانی می شود.

به اختلال روان تنی گاهی اختلال علائم بدنی، علائم بدنی یا درد جسمی گفته می شود.

اختلال علائم جسمی یاسایکوسوماتیکشایع است و در حدود 5 تا 7 درصد از جمعیت عمومی رخ می دهد. به دلایلی که قابل درک نیست، زنان تقریباً 10 برابر بیشتر از مردان دچار درد جسمی می شوند.

هر کسی می تواند علائم بدنی را در هر سنی داشته باشد. مطالعات نشان داده است كه موارد خاصي ممكن است افراد را دچار اختلال روان تنی كند:

  • سبک زندگی آشفته
  • مشکل در تشخیص و بیان احساسات
  • بی توجهی به دوران کودکی
  • سابقه سوء استفاده جنسی
  • سایر شرایط روانشناختی مانندافسردگییااختلال شخصیتی
  • سوءمصرف مواد (ماننداعتیادبهالکلیااعتیاد به مواد مخدر)
  • بیکاری

اختلال روان تنی تقریباً می تواند در هر قسمت از بدن تأثیر بگذارد. نمونه های متداول عبارتند از:

  • خستگی
  • بی خوابی
  • کوفتگی و دردهایی مانند درد عضلانی یا کمردرد
  • فشار خون بالا
  • مشکل در تنفس و تنگی نفس
  • سوءهاضمه (ناراحتی معده)
  • سردردومیگرن
  • اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)
  • درماتیت
  • زخم معده

دانشمندان مطمئن نیستند که علائم اختلال سایکوسوماتیک دقیقا چیست. برخی معتقدند که استرس باعث ترشح هورمون ها و مواد شیمیایی در بدن می شود که باعث آسیب یا اختلال در عملکرد می شوند. علاوه بر خود علامت جسمانی (به عنوان مثال، درد یا ناراحتی معده)، افراد مبتلا به اختلال روان تنی اغلب:

  • عصبانی یا تحریک پذیر می شوند؛ زیرا آن ها معتقدند نیازهای پزشکیشلن برآورده نمی شود.
  • افسرده یا مضطرب می شوند.
  • مرتباً به ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مراجعه می کنند و اغلب از یک پزشک به پزشک دیگر می روند.
  • مشکلات کار در محل کار، مدرسه یا اجتماع را تجربه می کنند.

یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی می تواند شروع به تشخیص اختلال روان تنی بر اساس موارد زیر کند:

  • سابقه مراجعه به ارائه دهندگان خدمات درمانی
  • معاینه فیزیکی
  • مجموعه ای از آزمایش ها

برای تشخیص اختلال علائم جسمانی، فرد باید موارد زیر را داشته باشد:

  • یک یا چند علامت که باعث ناراحتی و اختلال در زندگی روزمره می شوند.
  • سابقه علائم حداقل به شش ماه می رسد.
  • افکار مداوم، نگرانی ها یا اضطراب در مورد علائم تجربه می شود.
این مقاله هم بخوانیدبرخورد با افراد سمی

یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است برای رد سایر شرایط پزشکی مانند آزمایش خون یا تصویربرداری، برخی آزمایشات را پیشنهاد دهد. اما وقتی ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی معتقدند که علائم روان تنی هستند، معمولاً هیچ آزمایشی را انجام نمی دهند. در عوض، آن ها سعی می کنند از بیماران خود در برابر استرس و هزینه آزمایشات و اقدامات غیرضروری محافظت کنند.

اختلال روان تنی

عوامل ذهنی چگونه می توانند شرایط جسمی را تحت تأثیر قرار دهند؟

طیف گسترده ای از بیماری ها و شرایط جسمی ممکن است به ویژه در معرض بدتر شدن عوامل ذهنی باشد. این موارد شامل بیماری های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس است. فشار خون بالا؛مشکلات قلبی و موارد دیگر. اختلالات روان تنی اغلب بر سیستم تنفسی و گوارشی و همچنین سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد. اختلالات روان تنی می تواند تأثیرات خفیف تا شدیدی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد، از ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی تا ایجاد ناتوانی جسمی یا روانی.

چندین روش درمانی می تواند به افراد دارای سایکوسوماتیک کمک کند، از جمله:

  • درمان شناختیرفتاری

درمان شناختی رفتاری(CBT) اغلب به عنوان درمان انتخابی برای اختلال های روان تنی استفاده می شود. این روش درمانی به بیماران کمک می کند تا با درک عمیق تری از شرایط، روش های جدیدی برای کنار آمدن و حل مشکلات خود بیاموزند. بیماران همچنین یاد می گیرند که اهداف واقعی زندگی را تعیین کرده ورفتارهایا افکاری را که تأثیرات منفی بر زندگی آن ها دارد،شناسایی کنند و تغییردهند.

  • داروهایی مانندداروهای ضد افسردگی.
  • درمان مبتنی بر ذهن آگاهی.
  • مراجعه به یک متخصص بهداشت روان (به عنوان مثال، یک روانپزشک یا روانشناس).
  • تماس منظم باپزشک اولیه.

استراتژی های کاهش و مدیریت استرسممکن است به شما در پیشگیری یا کاهش علائم جسمانی اختلال روان تنی کمک کند. نمونه ها عبارتند از:

۱.در مورد آن چه می توانید و نمی توانید کنترل کنید، واقع بین باشید.

۲.به طور منظم تمرین فیزیکی کنید.

۳.به اندازه کافی بخوابید.

۴. برای افزایش آگاهی از افکار و احساسات خود، روزانه یادداشت برداری کنید.

۵.الکل را محدود کرده و از کشیدن سیگار خودداری کنید.

۶. رژیم و وزن سالم داشته باشید.

۷.مدیتیشن کنیدیا آرام سازی عضلات را تمرین کنید.

۸.از عزیزانتان درخواست حمایت کنید.

۹.محدودیت هایی را برای کاهش فشار بر خود تعیین کنید.

نتیجه گیری

اصطلاح “اختلال روان تنی” عمدتاً به معنای یک بیماری جسمی است که تصور می شود توسط عوامل روانی ایجاد یا بدتر شود. این اصطلاحات همچنین هنگامی به کار می رود که عوامل ذهنی علائم جسمی ایجاد کنند؛ اما در مواردی که بیماری جسمی وجود نداشته باشد. به عنوان مثال، درد قفسه سینه ممکن است ناشی از استرس باشد و هیچ بیماری جسمی در آن یافت نشود. تصور می شود برخی از بیماری های جسمی مستعد ابتلا به عوامل ذهنی مانند استرس واضطرابهستند. به صورت کلی؛ وضعیت روانی فرد می تواند بر میزان شدت بیماری جسمی تأثیر بگذارد. علائم جسمی که در اثر عوامل ذهنی ایجاد می شوند، اختلالات جسمانی یا سوماتوفرم نیز نامیده می شوند. این علائم به دلیل افزایش فعالیت تکانه های عصبی است که از مغز به نقاط مختلف بدن ارسال می شود.

بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال، از پذیرش آن خودداری می کنند و همواره به دنبال علائم جسمی هستند. اگر پزشک شما تشخیصی برای علائم جسمی مشکلاتتان نمی دهد، به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا آن ها شرایط سلامت روان شما را نیز بررسی کنند.

اختلال روان تنی چیست؟

اختلال روان تنی یک وضعیت روانی است که شامل بروز علائم جسمی می شود و معمولاً فاقد توضیحات پزشکی است. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است افکار، احساسات یا نگرانی های زیادی در مورد علائم جسمی داشته باشند که بر توانایی آن ها برای عملکرد خوب تأثیر می گذارد.

علایم سایکوسوماتیک چیست؟

دانشمندان مطمئن نیستند که علائم اختلال سایکوسوماتیک دقیقا چیست. برخی معتقدند که استرس باعث ترشح هورمون ها و مواد شیمیایی در بدن می شود که باعث آسیب یا اختلال در عملکرد می شوند.

عوامل ذهنی چگونه می توانند شرایط جسمی را تحت تأثیر قرار دهند؟

طیف گسترده ای از بیماری ها و شرایط جسمی ممکن است به ویژه در معرض بدتر شدن عوامل ذهنی باشد. این موارد شامل بیماری های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس است. فشار خون بالا؛مشکلات قلبی و موارد دیگر. اختلالات روان تنی اغلب بر سیستم تنفسی و گوارشی و همچنین سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد.



#‌افسردگی #‌روانشناسی منبع: روانشناسی روان آرام

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

فرزندپروری مبتنی بر ترس می تواند بر رشد، سلامت روان و رابطه شما با فرزند شما تأثیر بگذارد.

6 ماه پیش

آگورافوبیا یک وضعیت روانشناختی است که باعث ترس بیش از حد از موقعیت های خاص می شود. برخی از افراد حتی ممکن است از ترک خانه خود اجتناب کنند. آگورافوبیا با درمان قابل کنترل است که شامل دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری و تغییر سبک زندگی است. هر چه زودتر تشخیص و درمان را دریافت […]

5 ماه پیش

اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار می شود. دوره‌های شیدایی و هیپومانیک نشانه اصلی این بیماری هستند و اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره‌های افسردگی نیز دارند. این بیماری با داروها، رواندرمانی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها قابل کنترل […]

5 ماه پیش

اضطراب جدایی چیست؟ طبیعی است که فرزند خردسال شما هنگام جدایی از شما احساس اضطراب کند. در اوایل کودکی، گریه کردن، عصبانیت، یا چسبیدن (همه نشانه‌های اضطراب جدایی) واکنش‌های سالم به جدایی و مرحله طبیعی رشد هستند. ممکن است از تولد کودک شروع شود و ممکن است تا سن چهار سالگی دوباره تکرار شود. در […]

5 ماه پیش

این یک باور کلیشه ای است که بزرگترین مشکلات در ازدواج حول محور پول و رابطه جنسی می چرخد. اما این ها تنها مشکلاتی نیستند که می توانند یک رابطه طولانی مدت را ایجاد یا از بین ببرند. مجموعه ای از…

6 ماه پیش

کتاب خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده توسط دکتر کامیار سنایی مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نگاشته‌شد. بهنرین کتاب برای کمک به درمان وسواس فکری عملی...

6 ماه پیش

خانواده اولین و مهم‌ترین بافت اجتماعی را برای رشد فرد فراهم می‌سازد. روش‌هایی كه والدین در تربیت فرزندان خود به كار می‌گیرند، نقشی اساسی در تأمین سلامت روانی فرزندان آنها خواهد داشت به‌طوریکه اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده‌ی رفتارهای است.

6 ماه پیش

کتاب صوتی پورنوگرافی لذت ممنوعه را می توانید از طریق فروشگاه سایت دکتر سنایی تهیه کنید. همچنین از طریق شماره واتس آپ 00989034733009 نیز می توانید سفارش...

6 ماه پیش

ترس از مجازات، آبرو و یا مورد بازخواست قرار گرفتن باعث می شود تا کودک و نوجوان از گفتن حقایق سر باز زند و گرایش به دروغگویی در آن ها شدت می یابد.

6 ماه پیش

بیشتر...