عصرهامون |
2 سال پیش

عصر هامون زنگ خطر بحران بی آبی در جنوب شرق کشور نواخته شد ضرورت تغییر محورهای توسعه بر اساس سناریوهای اقلیمی

با توجه به کاهش 83 درصدی بارندگی در کم بارش ترین استان کشور زنگ خطر بحران بی آبی در این خطه نواخته شد که این مهم تنظیم محورهای توسعه بر اساس سناریوهای اقلیمی را الزامی می کند.
به گزارشعصرهامون؛ سال هاست مردم سیستان و بلوچستان با بحرانی به نام خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند، وضعیتی که در سال گذشته با افزایش بارش ها اندکی بهبود پیدا کرد و امیدبخش بود.

اما در سال زراعی جاری، به یکباره زخم های کهنه خشکسالی سر باز کرد، چراکه این خطه یکی از کم بارش ترین سال های 50 سال اخیر را تجربه می کند، اتفاقی که طبق گفته مسئولان امر زنگ خطری برای وضعیت اقلیمی این استان و شرایط آبی آن محسوب می شود.

هر چند طی روزهای اخیر شاهد بارش هایی در برخی نقاط سیستان و بلوچستان و جاری شدن رودخانه های فصلی بودیم اما به گفته متولیان این میزان نمی تواند کم بارشی انباشته این استان را جبران کند، چراکه حدود 70 میلی متر کسری بارش نسبت به شرایط طبیعی دارد و در صورتی که در چهار ماه باقی مانده از سال زراعی 6 برابر بارش‌های هشت ماه اخیر دریافت شود، وضعیت به حالت طبیعی خود بازمی گردد.

ماجرایی که لزوم تنظیم محورهای توسعه را بر اساس سناریوی های اقلیمی الزامی می کند و از سویی با توجه به وابستگی منابع آبی این استان به بارش های فصلی، تسریع در اجرای طرح های بزرگ آبرسانی از جمله انتقال آب از دریای عمان ضرورتی انکارناپذیر است.

تنها 14.3 میلی متر باران در سیستان و بلوچستان بارید

محسن حیدری،مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما در این باره بیان کرد: از ابتدای سال زراعی تا کنون تنها 14.3 میلی متر باران در سیستان و بلوچستان باریده که 9 میلی متر آن در دو هفته اخیر دریافت شده و این خطه حدود 70 میلی متر کسری بارش نسبت به شرایط طبیعی دارد و کم بارش‌ترین استان کشور در هفت ماه اخیر بوده است.

وی با بیان این کهدر صورتی که در چهار ماه باقی مانده از سال زراعی 6 برابر بارش‌های هشت ماه اخیر دریافت شود، وضعیت بارندگی استان طبیعی می‌شود، افزود: در جریان فعالیت سامانه‌های همرفتی اخیر از 140 ایستگاه بارندگی گزارش شده است، اگرچه این بارش‌ها امید بخش بود، اما تغییر چندانی در وضعیت کم بارشی استان ایجاد نکرد و همچنان بارش‌های سال زراعی جاری حدود 83 درصد کمتر از شرایط طبیعی است.

این مقام مسئول اضافه کرد: پارسال تا این موقع از سال زراعی بیش از 165 میلی متر باران در سیستان و بلوچستان بارید که هزار و یکصد و پنجاه و سه درصد بیشتر از بارندگی‌های امسال بود.

وی تصریح کرد: بر اساس داده‌های بلند مدت، ماه‌های پیش رو کم بارش‌ترین ماه‌های سال زراعی در سیستان و بلوچستان است و ارتفاع بارش در برخی ماه‌ها نزدیک به صفر است.

کم بارشی که در 50 سال اخیر بی سابقه بود

حیدری با بیان این که خشکسالی و کم بارشی از ویژگی‌های اقلیمی سیستان و بلوچستان محسوب می‌شود، اذعان کرد: کم بارشی هفت ماه سال زراعی سیستان و بلوچستان در 50 سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

وی اضافه کرد: ناپایداری شرایط بارش استان و نوسان زیاد آن ایجاب می‌کند که الگوی توسعه در این منطقه نباید بر محور کشاورزی استوار شود، بلکه باید به سمت صنایع با نیاز آبی کم سوق پیدا کند.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: در برنامه‌ریزی‌های کلان استان به ویژه در توسعه اقتصادی باید به تدریج سهم اشتغال از بخش کشاورزی کاهش یابد و به سوی بخش‌های دیگر نظیر صنعت یا خدمات هدایت شود.

عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان افزود: واقعیت تغییر اقلیم و پیامدهای منفی آن بر زندگی بشر بر هیچ کس پوشیده نیست، بنابراین باید قبل از آنکه خیلی دیر شود، محورهای توسعه با وضعیت اقلیمی سازگار و برنامه های بلندمدت بر اساس سناریوهای اقلیمی محتمل تنظیم شود.

حیدری گفت: همین تغییر رکوردهای بارش و دما زنگ خطری برای شرایط جدید است که نمی توان با آن مبارزه کرد و راهی جز سازگاری با آن وجود ندارد.

انتهای پیام/


#‌اخبار #‌سیستان_و_بلوچستان منبع: عصرهامون

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

حدود ۷ هزار چاه کشاورزی مازندران در سال ۱۴۰۲ تعیین تکلیف شد.

یک ربع پیش

معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استاندار خراسان رضوی گفت: ما در این دوره میزبان ١٢ میلیون و ۵٨٢ هزار و ٣٧۶ زائر از سراسر کشور بوده‌ایم که از این تعداد حدود ٨ میلیون و ۴۶٢ هزار و ٢۵ زائر از مجموعه‌های اقامتی استفاده کرده‌اند.

نیم ساعت پیش

آزمون مرحله غیرمتمرکز بیست و نهمین دوره المپیاد علمی دانشجویی کشور صبح امروز در حوزه اصفهان در دانشکده ریاضی و آمار آغاز شد.

نیم ساعت پیش

انتخابات پارلمانی هند که به عنوان طولانی‌ترین انتخابات جهان شناخته می‌شود از امروز جمعه آغاز شده و قرار است تا ماه ژوئن ادامه داشته باشد.

یک ربع پیش

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: تخصیص اراضی و پرداخت تسهیلات ساخت، مشارکت‌های مردمی را در اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن تقویت می‌کند.

نیم ساعت پیش

عضو گروه مشاورین فرماندهی کل قوا و از فرماندهان دوران دفاع مقدس، عملیات بیت المقدس و روایت آزادسازی خرمشهر را روایت می‌کند.

یک ربع پیش

زنجیره فولاد کشور با جهش ۶۶ درصدی صادرات نسبت به سال ۱۴۰۱ از ۳۰ میلیون تن فراتر رفته که درآمد ۷.۶ میلیارد دلاری را برای کشور در پی داشته است.

نیم ساعت پیش

نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان‌رضوی گفت: شهرداری مشهد باید زائرسرا‌های ارزان‌قیمت ایجاد کند تا این برادران و خواهران عزیز ما به دلیل مشکل مالی از توفیق زیارت محروم نمانند.

نیم ساعت پیش

جنبش حماس وتوی عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل را به شدت محکوم کرد.

یک ربع پیش

بیشتر...